Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

2021 Yılı Ticimax Black Friday Raporu

Güncelleme Tarihi: 06.06.2023

İçindekiler;

Her sene şükran gününden sonra gelen ilk Cuma günü kutlanan Black Friday, dünyada Noel alışverişlerinin başladığı dönemi gösteriyor. Her yıl milyonlarca işletme satışlarını arttırmak için Black Friday’e özel indirim oranları ile kampanyalar düzenliyor. Genellikle 3-7 gün arasında süren kampanya döneminde büyük alışveriş rekorları kırılıyor.

 

Her yıl Black Friday’in ardından sizlere sunduğumuz Black Friday Raporlarını bu yıl da 2021 yılı için Ticimax e-ticaret alt yapılarını kullanan firmalar nezdinde hazırladık. Gelin şimdi hep beraber Ticimax e-ticaret alt yapılarını tercih eden markaların Black Friday istatistiklerine bir göz atalım.



2021 Yılı Ticimax Black Friday Raporu

 

2021 Black Friday Sipariş Dağımı

 

2021 yılı Ticimax Black Friday raporunda ilk ön plana çıkan istatistik tüketicilerin online alışverişlerini hangi cihazlar üzerinden gerçekleştirdiğine yönelik.

 

Ticimax e-ticaret paketlerini tercih eden markaların alışveriş dağılımları ve istatistikleri göz önünde bulundurulduğunda tüketicilerin Black Friday alışverişlerini daha çok bilgisayarlar üzerinden gerçekleştirdiği görülüyor.

 
  • Black Friday’de alışveriş yapan tüketicilerin 102.195’i bilgisayarlar üzerinden alışveriş yapmayı tercih etti. Bu rakam ise toplam alışverişlerin %63’ünü oluşturuyor.
  • Black Friday alışverişlerinde 60.315 kişi ise mobil cihazlar üzerinden alışveriş yaptı. Bu rakam ise toplam alışverişlerin yaklaşık %37’sini oluşturuyor.
 

İpucu; Black Friday alışverişlerinin büyük bölümünün mobil cihazlar üzerinden yapılması e-ticaret firmaları için önemli iki olan unsuru ön plana çıkarıyor. Artık günümüzde daha fazla satış yapmak ve hedef kitlesine ulaşmak isteyen işletmelerin e-ticaret sitelerini responsive olarak tasarlaması ve kendilerine ait bir mobil uygulama yaratması gerekiyor. Sizler de Black Friday gibi önemli kampanya haftalarında satış yapmak istiyorsanız bu önerimizi göz önünde bulundurabilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Black Friday/Efsane Cuma Günlerinde E-ticaret Sitenizi Nasıl Yönetmelisiniz?

 

Ticimax Black Friday Raporu Sipariş Dağılımı

 

Sipariş Oranı

 

2020 Black Friday alışverişlerinde Ticimax e-ticaret alt yapılarını kullanan markalar üzerinden 246.107 adet sipariş verilmişti. Verilen siparişlerin Cirosu ise 44,543,997,524 TL’idi. 2020 Black Friday döneminde COVID-19’un yaygın olması ve aşı süreçlerinin başlamaması birçok kişinin e-ticaret siteleri üzerinden alışveriş yapmasına neden olmuştur.

 

2021 Black Friday kampanyalarında e-ticaret firmaları üzerinden yapılan alışveriş sayısı her ne kadar düşüş gösterse de ciro bakımından değerlendirildiğinde cirolarda artış olduğu gözlemlenmektedir. 2021 Black Friday kampanyalarında 181.362 adet sipariş verilmiştir. Siparişlerin ciro değeri ise 46,565,746,862 TL’dir.

 

Ticimax Black Friday Raporu Sipariş Oranı

 

Black Friday’de En Çok Alışveriş İstanbul’dan Yapıldı

 

2021 yılı Black Friday alışverişlerinde en çok alışveriş İstanbul ilimizden yapıldı. İstanbul’u sırasıyla Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Kocaeli, Adana, Gaziantep, Muğla ve Hatay takip etti. Aşağıdaki tablo İllere göre sipariş sayısı ve siparişlerin oranını göstermektedir.

 
İl Sipariş Sayısı Oran
İstanbul 53785 %60,95
Ankara 13461 %15,26
İzmir 10213 %11,57
Antalya 5510 %6,24
Bursa 5273 %5,98
 
  • Black Friday’de yapılan alışverişlerin 57.385 tanesi İstanbul ilimizden yapılmıştır. Bu tüm alışverişlerin %60,95’ini oluşturmaktadır.
  • Ankara en çok alışveriş yapıldığı ikinci ilimizdir 13.461 adet sipariş Ankara’dan verişmiştir. Bu yaklaşık %15,26’lık bir oranı oluşturmaktadır.
  • Üçüncü en çok sipariş verilen ilimiz ise İzmir’dir 10.213 sipariş İzmir’den verilmektedir.
  • İlk üç ilimizi 5510 sipariş ile Antalya ve 5.273 sipariş ile Bursa takip etmektedir.
 

İpucu; Black Friday alışveriş raporları en çok İstanbul, Ankara ve İzmir’de yaşayan tüketicilerin alışveriş yaptığını göstermektedir. Sizler de 2022 Black Friday kampanyalarına hazırlanmak istiyorsanız reklam hedeflemelerinizi yaparken İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa illerimizde yoğunlaşabilir ve böylece satışlarınızı arttırabilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Pandemide (Koronavirüs Şartlarında) Black Friday Günleri

 

Ticimax Black Friday Raporu Sipariş İlleri

 

2021 Black Friday’de En Çok Satılan Ürünler

 

2020 Black Friday’de ülkemizde en çok Giyim, Kişisel Bakım, Sağlık ve Dekorasyon ürünlerine talep olmuştu. 2020 yılında Penye, Vitamin Serum, Ateş Ölçer, Maske ve Tavan Kaplaması gibi ürünler en çok satılan ürünler listesinde yer alıyordu.

 

2021 Black Friday alışverişlerinde ise tüketicilerin alışveriş alışkanlıklarında önemli değişiklikler yaşandı. 2021 Black Friday indirimlerinde internetten alışveriş yapan kişiler daha çok;

 
  • Giyim
  • Gıda
  • Ayakkabı
  • Kişisel Bakım
  • Temizlik Ürünleri
  • Zücaciye
 

Gibi ürün kategorilerinden alışveriş yapmayı tercih etti. 2021 Black Friday’de En Çok Satılan Ürünler listesi de şu şekilde;

 
  • Pantolon
  • Kahve
  • Kadın Çizmesi
  • Eşofman
  • Sabun
  • Patates
  • Eldiven
  • Domates
  • Kolonya
  • Krem
  • Saç Boyası
  • Pil
 

2020 yılı Black Friday’de tüketiciler daha çok temizlik ve hijyen kategorisinde ürünler satın alırken. COVID-19’a karşı aşı bulunması ve dünya genelinde normalleşme süreçlerinin başlaması tüketicilerin daha çok kişisel bakım ve giyim ürünlerine yönelmesine neden oldu. Bununla beraber online market ve gıda sektörlerine olan ilgi de artış gösterdi.

 

İpucu; 2022 Black Friday kampanyalarına hazırlanırken sizler de tüketicilerin ilgi gösterdiği ürün kategorileri arasında yer alan tekstil, kişisel bakım, hijyen ve temizlik, gıda ürünlerini tedarik edebilir ve daha fazla satış yapabilirsiniz.

 

Ticimax Black Friday Raporu En Çok Satılan Ürünler

 

Ödemelerde Daha Çok Kredi Kartı Tercih Edildi

 

2021 Black Friday kampanyalarında Ticimax e-ticaret alt yapılarını kullanan firmalardan alışveriş yapan tüketiciler genellikle Kredi Kartı ile ödeme ve Kapıda ödeme seçenekleri ile ürün tahsilatlarını gerçekleştirdi.

 
Ödeme Yöntemi Sipariş Oranı
Kapıda Ödeme %54,03
Kredi Kartı %30,33
Havale %15,62
 

Ödeme yöntemlerine göre sipariş yoğunluklarıdır.

 

İlgili İçerik; Black Friday/Efsane Cuma Günlerinde Sosyal Medya Kullanımı

 

Ticimax Black Friday Raporu Ödeme Seçenekleri

 

Tüketiciler Taksitsiz Alışveriş Yapmayı Tercih Etti

 

2021 Black Friday indirimlerinde markalar satışlarını arttırmak için her ne kadar ek taksit seçeneği sunsa da Black Friday indirimlerinden alışveriş yapan tüketiciler taksitsiz bir şekilde alışveriş yapmayı tercih etti.

 
Taksit Sayısı Sipariş Adedi Sipariş Oranı
0 141.177 %87,32
1 15.232 %9,42
2 2.848 %1,76
3 1.780 %1,10
6 634 %0,39
 

Black Friday kampanyalarında yapılan alışverişlerde;

 
  • 141.177 kişi taksitsiz bir şekilde alışveriş yapmayı tercih etti. Bu sayı toplam siparişlerin %87,32’sini oluşturuyor.
  • Alışverişlerini bir taksit ile ödeyen kişi sayısı ise 15.232 Yapılan alışverişlerin %9,42’sinde tek taksit seçeneği tercih edildi.
  • Toplam alışverişlerin %1,76’sını oluşturan 2.848 kişi ise alışverişlerini 2 taksit ile ödemeyi tercih etti.
  • 3 taksit tercih eden kişi sayısı 1.780 ve bu sayı toplam alışverişlerin %1,10’unu oluşturuyor.
  • 6 taksit seçen kişi sayısı da bir önceki yıla oranla ciddi düşüş yaşadı. 2021 Black Friday’de alışveriş yapan 634 kişi ödemelerini 6 taksit seçeneğinden yararlanarak yaptı. Bu sayı ise toplam alışverişlerin %0,39’unu oluşturdu.
 

Ticimax Black Friday Raporu Taksit Oranları

 

Tüketiciler Ücretsiz Kargo İmkânı Sunan Satıcıları Tercih Etti

 

2021 Black Friday indirimlerinde ücretsiz kargo imkânı sağlayan e-ticaret firmalarına olan talep bir hayli fazlaydı.

 

Tüketiciler Black Friday’de yapılan alışverişlerin 128.330 tanesinde ücretsiz kargo seçeneğinden yararlandı bu yaklaşık %78,97’lik bir tüketici grubunun ücretsiz kargo fırsatı sunan işletmelere yöneldiğini gösteriyor. 2021 Black Friday’de ise 34.182 alışverişte ücretli kargo tercih edildi bu sayı toplam alışverişlerin yaklaşık %21,03’ünü oluşturuyor.

 

İpucu: 2022 Black Friday kampanyalarına hazırlanırken sizler de kargo ücretlerini ön plana çıkaran kampanyalar düzenleyebilirsiniz. Örneğin; 100 TL üzeri alışverişlerde ücretsiz kampanya imkânı, X kategorisinden alışveriş yapan tüketicilere ücretsiz kargo gibi e-ticaret kampanya kurgularından yararlanabilir ve böylece Black Friday satışlarınızı arttırabilirsiniz.

 
Ticimax Black Friday Raporu Kargo Oranları



İlgili İçerik; Black Friday/Efsane Cuma Günlerinde Kargo Yönetimi Süreçleri

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax