Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

IP (İnternet Protokolü) Nedir, Ne İşe Yarar?

Güncelleme Tarihi: 13.07.2023

İçindekiler;

Ağlara bağlı cihazlar birbirleriyle veri alışverişinde bulunurlar. IP adresi nedir dediğimizde cihazların birbiriyle veri alışverişi yapmak için ağ üzerinde kullandıkları adreslere verilen addır. Yazımızda internet protokolü hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirken ip adresim nedir diye merak edenler için ip sorgulama gibi bilgilere de erişebilirsiniz.

 

IP (İnternet Protokolü) Nedir, Ne İşe Yarar?

 

IP Nedir?

 

IP, internet veya yerel ağ aracılığıyla gönderilen verilerin biçimini yöneten kurallar dizisidir ve "İnternet Protokolü" anlamına gelmektedir. IP adresleri, bir ağdaki cihazlar arasında bilgi gönderilmesine izin veren tanımlayıcılardır.

 

İnternet Protocol Adress anlamına gelen ip adresi bilgisayarlara atanan sanal bir adrestir. İnternet protokolü internet ağının trafiğini sağlayan en önemli sistemlerden biridir. Bu protokolün en önemli parçası ise IP adresleridir.

 

Birkaç başlıkta tanımlama;

 
  • Ip adresi konum bilgilerini içerir ve cihazları iletişim için erişilebilir hale getirmektedir.
  • IP adresleri; internet, bilgisayarlar, yönlendiriciler ve web siteleri arasında ayrım yapmanın yolunu sağlamaktadır.
  • IP adresleri internetin verimli bir şekilde çalışmasını ve veri akışını sağlamaktadır.
  • Ip adresi nedir dediğimizde özetle; noktalarla ayrılmış bir sayı dizisidir. IP adresleri dört sayı kümesi olarak ifade edilir.
 

İlgili İçerik; Firewall (Güvenlik Duvarı) Nedir, Nasıl Çalışır ve Neden Önemlidir?

 

IP (İnternet Protokolü) Nedir

 

IP Adresleri Nasıl Oluşur?

 

IP adresi nasıl oluşur dediğimizde ise bu adresler rastgele oluşmamaktadır. IP adresi örneği olarak 4 sayı kümesi halinde oluşan 191.148.1.28 verilebilir. Kümedeki her sayı 0 ile 255 arasında değişebilir. Bu nedenle, tam IP adresleme aralığı 0.0.0.0 ile 255.255.255.255 arasındadır.

 

Öte yandan IP adresleri değişkendir. Örneğin modemi açıp kapattığınızda bile değişir. Dışarıdayken –İnternete erişmek için herhangi bir yerde başka bir ağ kullandığınızda (cafe, havaalanı, otel vb.) kullanacağınız İnternet Servis Sağlayıcısı tarafından size farklı bir IP adresi atanmaktadır.

 

İlgili İçerik; JSON (JavaScript Object Notation) Nedir, Ne Amaçla Kullanılır?

 

IP (İnternet Protokolü) Nasıl Oluşturulur

 

IP Adresleri Nasıl Çalışır?

 

IP adresiniz internet üzerindeki bir bilgisayarın diğer cihazlar tarafından kolayca bulunmasını sağlar. İnternet üzerinde gezindiğimiz web sitelerinin tümü bir sunucuya bağlıdır. İnternet Protokolü, bilgi iletmek için belirlenmiş yönergeleri kullanarak iletişim kurarak diğer dillerle aynı şekilde çalışır.

 

Tüm cihazlar, bu protokolü kullanarak diğer bağlı cihazlarla bilgi bulur, gönderir ve bilgi alışverişinde bulunur. Aynı dili konuşarak, herhangi bir yerdeki herhangi bir bilgisayar birbiriyle konuşabilir.

 

IP adreslerinin kullanım sürecinden aşağıda birkaç maddede bahsettik;

 
  • Cihazınız, önce internete bağlı bir ağa bağlanarak dolaylı olarak internete bağlanır ve ardından cihazınıza internet erişimi sağlanır.
  • IP adresiniz cihazınıza atanır.
  • İnternet etkinliğiniz İnternet Servis Sağlayıcısından geçer ve IP adresinizi kullanarak size geri yönlendirirler. Size internet erişimi sağladıklarından, cihazınıza bir IP adresi atamak onların görevidir.
 

İlgili İçerik; HTML Nedir? HTML Hakkında Bilmeniz Gereken 3 Şey

 
İlgili İçerik; İSS (İnternet Servis Sağlayıcı) Nedir?



IP (İnternet Protokolü) Nasıl Çalışır

 

IP Türleri Nelerdir?

 

Farklı amaçlara hizmet eden IP çeşitleri mevcuttur. Aşağıda açıklamalarıyla birlikte bulabilirsiniz.

 

Private IP adres: Dijitalleşmenin artmasıyla evlerimizde akıllı cihazların sayısı da artmış durumdadır. Buna bilgisayarlar, akıllı telefonlar ve tabletler ile hoparlörler, yazıcılar, televizyonlar gibi Bluetooth özellikli tüm cihazlar dahil olmaktadır.

 

Özel IP adresi anlamına gelen IP türüne baktığımızda, internet ağınıza bağlanan saydığımız her cihazın özel bir IP adresi mevcuttur. İnternet yönlendiriciniz, ağda farklılaştıran her cihaz için özel IP adresleri oluşturur.

 

Public IP adres: Genel IP adresleri anlamına gelen public ip adres tüm ağınızla ilişkili birincil adrestir. Bağlı her cihazın kendi IP adresi olsa da ağınızın ana IP adresi içinde yer alırlar. Genel adresiniz, internet servis sağlayıcınız tarafından yönlendiricinize sağlanır.

 

İnternet servis sağlayıcılarının müşterilerine dağıttıkları geniş bir IP adresi havuzu vardır. Genel adresiniz, internet ağınızın dışındaki tüm cihazların ağınızı tanımak için kullanacağı adrestir.

 

Dynamic IP adres: Dinamik IP adresleri otomatik ve düzenli olarak değişir. ISS (İnternet servis sağlayıcısı) geniş bir IP adresi havuzu satın alır ve bunları otomatik olarak müşterilerine atar. Eski IP adreslerini diğer müşteriler için kullanılmak üzere havuza geri koyarlar. Bu yaklaşımın mantığı, ISS için maliyet tasarrufu sağlamaktır.

 

Static IP Adres: Dinamik IP adreslerinin aksine, statik adresler tutarlı kalır. Ağa bir ip adresi atadığında aynı kalır. Çoğu kişi ve işletmenin statik bir IP adresine ihtiyacı yoktur ancak kendi sunucusunu barındırmayı planlayan işletmeler için bir tane olması çok önemlidir.

 

İlgili İçerik; DNS Nedir? DNS ile İlgili Merak Ettiğiniz 3 Şey

 

IP Adresleri Nasıl Sorgulanır?

 

İnternete bağlanan her cihaza tamamen özgün IP adresi atanmaktadır. Bu nedenle size atanan IP adresini öğrenmeniz mümkündür. Öte yandan adresi değiştirme, yeni bir isim verme şansınız da mevcuttur.

 

IP adresi öğrenme ya da IP adresi sorgulama yapılabilmektedir. “IP adresim nedir?” sorusunu cevaplayan IP sorgulama siteleri mevcuttur. IP sorgulama için whatismyipaddress ve ip-adresim.net gibi siteleri ziyaret edebilirsiniz.

 

İp adresinizi bulmak için komut sistemini kullanabilirsiniz;

 
  • Windows + R tuşlarına aynı anda basarak açılan alana “CMD” yazın ve “Enter” basın.
  • Çıkan alana “ipconfig” yazarak “Enter” tuşuna basın. Böylelikle bilgisayarınızdaki tüm ağ bağlantılarının bilgisini görebilirsiniz.
 

Öte yandan ağ bağlantıları alanından IP adresinizi öğrenebilirsiniz.

 
  • Bilgisayarda “Başlat” menüsüne gelin.
  • Buradan “Denetim Masası” alanını açın.
  • Ağ Bağlantıların seçeneğinden tüm bağlantıları keşfedin.
 

IP (İnternet Protokolü) Nasıl Sorgulanır

 

IP Adresi Güvenlik Tehdidi Oluşturur Mu?

 

IP adresi güvenlik tehditleri konusu da akılları kurcalayan bir konudur. IP adresi kullanılarak çeşitli güvenlik tehditlerine oluşabilmektedir. Ip adresi, bilinmeyen kişilerin eline geçtiğinde bazı güvenlik açıkları oluşabilir. IP adresi yabancı kişilerin eline geçtiğinde doğan güvenlik tehditlerinden bazılarını aşağıda sıraladık;

 

Konumunuzu takip etme: IP adresiniz kötü niyetli şahıslar tarafından bilindiğinde yaşadığınız bölgenizi, şehrinizi ve mahallenizi öğrenebilirler.

 

Doğrudan ağa saldırı: IP adresi kötü niyetli şahısların eline geçtiğinde doğrudan ağınızı hedef alabilir ve çeşitli saldırılar başlatabilir. Siber saldırılar böylece mümkün hale gelebilir.

 

Cihazınızı hacklemek: İnternet, bağlanmak için IP adresinizin yanı sıra bağlantı noktalarını da kullanır. Her IP adresi için binlerce bağlantı noktası vardır ve IP'nizi bilen bir hacker, bağlantı kurmaya çalışmak için bu bağlantı noktalarını deneyebilir. Bu yolla telefonunuzu ele geçirebilir ve bilgilerinizi çalabilir.

 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax