Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

İnteraktif Pazarlama Nedir?

Güncelleme Tarihi: 03.08.2023

İçindekiler;

İnteraktif pazarlama, hedef odaklı veya etkinlik çerçevesinde belirlenen bir pazarlama stratejisidir. Ürün ve hizmeti sağlayanın tüketici ile etkileşime geçerek tüketicinin davranışlarına, beklentilerine, isteklerine ve tercihlerine doğrudan yanıt olacak şekilde hareket edildiği bir pazarlama stratejisidir.

 

Interactive Marketing uygulama olarak özellikle reklamcılık alanında belirli bir süredir yapılan, ön planda olan bir uygulama olsa da artık birey odaklılığın yani kişiselleştirmenin çok daha önemli bir noktaya ulaşması sayesinde artık çok daha yaygın, etkili ve verimli bir şekilde kullanılmaktadır.

 

Interactive Marketing, müşteriyi marka ile iletişime girmeyi teşvik etmeyi sağlayan ve gelişerek beraber dönüşümü hedefleyen bir stratejik özellik kimliği taşımaktadır. Tüketici, müşteri katılımını arttırmanın ve olumlu şekilde işlemenin son derece efektif ve nitelikli bir yöntemidir. Bu tür bir interaktif, iki tarafında söz hakkına sahip olduğu yöntem tüketicinin güvenini kazanmak, karşılıklı saygı ve sadakat içeren sarsılması zor bir ilişki yaratma şansı için son derece önemlidir.

 

İnteraktif Pazarlama Nedir adlı bu yazımızda Interactive Marketing ile ilgili sizlere bilgi vereceğiz. İnteraktif pazarlamanın avantajları ve dezavantajları, işletmeler için önemli olan konular hakkında bilgi sahibi olmak için siz de bu yazımızı inceleyebilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Instagram'dan Satış Yapmak

 

İnteraktif Pazarlamanın Avantajları


İnteraktif pazarlama avantajları
 

İnteraktif pazarlama stratejisi, hedef kitlesi ile bilgi alışverişine odaklanmış interaktif bir pazarlama stratejidir. İnteraktif pazarlama stratejisi markalara birçok avantaj sağlamaktadır. Gelin şimdi hep beraber İnteraktif Pazarlamanın Avantajları nelermiş bir göz atalım.

 
  • Müşterilere onların ihtiyaçlarına ve ilgilerine saygı duyduğunuzu göstermek ve bunun üzerinden bir güven oluşturabilmek çok kuvvetli bir stratejidir.
  • Interactive Marketing, markaların satışlarını artırmasına yardımcıdır.
  • Kullanıcılar ile etkileşime geçilen bir pazarlama yöntemi olduğu için markanızın yorumlarını artırır.
  • Fiziksel mağazalarınıza ziyaretçi çekmenize olanak tanıyan bir pazarlama stratejisidir.
  • Etkileşimli pazarlama markaların bilinirliğini artırma konusunda yardımcı olur.
  • İnteraktif pazarlamanın avantajları arasında tüketicilerin katılımı da yer aldır. Özellikle geri bildirim alma fırsatı yakaladığı için tüketicilerin katılımı artar.
  • Markanızın müşteri sadakatini artırmanız konusunda oldukça etkili bir pazarlama yöntemidir.
  • Yeni müşteri kazanmanıza olanak tanıyan bir pazarlama yöntemidir.
  • Markanız için potansiyel müşterilerinize daha kolay ve hızlı bir şekilde ulaşma fırsatı yakalayabilirsiniz.
 

Sizler de İnteraktif Pazarlamanın sağladığı bu avantajlardan yararlanmak için bu pazarlama stratejisini benimseyebilirsiniz.

 

İnteraktif Pazarlamanın Dezavantajları


İnteraktif Pazarlamanın Dezavantajları
 

İnteraktif pazarlama stratejisi markanıza birçok avantaj sağladığı bilinir fakat bazı durumlarda İnteraktif pazarlama stratejisi dezavantajlar da oluşturur. Gelin şimdi hep beraber İnteraktif Pazarlamanın Dezavantajlarına bir göz atalım.

 
  • Markaların hedef kitlesinde yer alan kişiler birbirine benzerlik göstermektedir. Tüketicilerin ilgi alanları ve alım geçmişi benzer olsa da alışveriş alışkanlıkları aynı olmayabilir.
  • Hedef kitlenizde yer alan kişilerin internet alışverişlerine olan yaklaşımı farklı olabilir. Güven kaynaklı nedenlerden dolayı markanızın hedeflerine ulaşmanız zorlaşabilmektedir.
  • Etkileşimli pazarlama stratejisiyle hedeflediğiniz kişilerin bir bölümünde internet erişimi olmayabilmektedir. Bu da hedef kitlenize ulaşmanızı zorlaştıran bir etkendir.
  • İnteraktif pazarlama stratejisinde bazı müşterilerin marka sadakatini artırmak zorlaşabilir.
  • Müşterilerden geri bildirim almak için kaynak ayırmanız gerekebilmektedir.
 

İlgili İçerik; Ortak Pazarlama (Partner Marketing) Nedir?

 

İnteraktif Pazarlamanın dezavantajlı olabileceği başlıca durumlar bunlardır. Bu tür dezavantajlar ile karşı karşıya kalmamak için pazarlama stratejinizi iyi bir şekilde geliştirmeniz oldukça önemlidir. Aksi taktirde yapacağınız çalışmalardan verim almanız mümkün olmayacaktır.

 

İnteraktif Pazarlama Yöntemleri


 İnteraktif Pazarlama Yöntemleri


Interactive marketing stratejisini benimseyecek ve geliştirecek olan kişi ve işletmeler çoğu zaman belirli yöntemleri kullanmaktadır. Özellikle;

 
  • Sosyal Medya
  • Müşteri Yorumları ve Anketler
  • E-mail Pazarlaması
 

Markaların en çok tercih ettiği İnteraktif yani bir diğer deyişle etkileşimli pazarlama yöntemleridir. Gelin şimdi bunlara daha detaylı bir şekilde göz atalım.

 

Sosyal Medya

 

En çok kullanılan sosyal medya platformları arasında bulunan Instagram ve Twitter gibi platformlar üzerinden markalar tüketiciler ile kolayca iletişime geçebilir. Özellikle sosyal medya platformları üzerinden tüketicilerden geri dönüt almaya yönelik yapacağınız paylaşımları kullanabilirsiniz.

 

E-Posta (Mail) Pazarlaması

 

Mail sağlayıcıları üstünden reklam vererek, tüketiciye bireysel özel teklifler götürerek, e-posta pazarlama yöntemini kullanabilirsiniz. E-posta pazarlaması markaların tüketicilere kolayca ulaşabileceği bir yöntem olmasının yanı sıra oldukça ekonomik de bir pazarlama yöntemidir.

 

Müşteri Anketleri ve Yorumlar

 

Tüketicinden sürekli olarak geri dönüş istemek ve onları rahatsız edecek düzeye ulaşmadan bu dönüşleri alabilmek süreklilik açısından son dereci önemlidir. Genellikle Interactive Marketing stratejisini kullanacak kişi ve işletmeler çoğu zaman müşteri anketleri ve yorumlarını kullanmayı tercih etmektedir.

 

İnteraktif Pazarlama Nasıl Yapılır?


İnteraktif Pazarlama Nasıl Yapılır
 

İnteraktif pazarlama stratejisi en başından itibaren profesyonellik gerektiren bir pazarlama yöntemidir ve interaktif pazarlamanın birkaç temel noktası vardır. İnteraktif pazarlama stratejisini geliştirmek isteyen kişi ve işletmelerin takip etmesi gereken adımlar vardır.

 
  • Hedef Belirleme
  • Hedef Kitleyi Tanıma
  • Pazarlama Yöntemlerini Belirleme
  • Değerlendirme
 

Süreçleri interaktif pazarlama yapmak isteyen markaların izlemesi gereken adımlardır. Gelin şimdi bunlara daha detaylı bir şekilde göz atalım.

 

Hedef Belirleme

 

İnteraktif pazarlama stratejisinin ilk adımı hedef belirlemektedir. Markalar hedeflerini belirlerken doğru araçlar kullanmaya özen göstermeli ve tutturulabilecek hedefler belirlemelidir. Aksi takdirde gerçekçi olmayan hedefler belirlendiğinde markanızın bu hedeflere ulaşması zorlaşacaktır.

 

Hedef Kitlenizi Tanıyın


İnteraktif pazarlama stratejisi
 

Her markanın hedef kitlesinde yer alan kişileri iyi bir şekilde tanıması pazarlama stratejilerini güçlendirmelerine olanak tanımaktadır. Özellikle interaktif pazarlama stratejisinde hedef kitleyi tanımak işletmelerin pazarlama stratejilerini geliştirmelerine de yardımcı olur. Bu noktada markaların hedef kitlelerini tanımak için belirli sorulara yanı araması gerekir.

 
  • Hedef kitleniz kimlerden oluşuyor?
  • Hedef kitlenizin demografik yapısı neler?
  • Hedef kitleniz hangi yaş aralığından oluşuyor?
  • Hedef kitleniz nerede yaşıyor?
  • Hedef kitleniz internette ne kadar zaman geçiriyor?
 

Gibi sorulara yanıt bularak sizler de Hedef kitlenizi tanıyabilir ve kitlenize uygun bir interaktif pazarlama stratejisi geliştirebilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Kişiselleştirilmiş Pazarlama (Personalized Marketing) Nedir?

 

Pazarlama Yönteminizi Belirleyin

 

Interactive marketing stratejisinde markaların kullanacağı pazarlama yöntemlerini de doğru bir şekilde seçmesi gerekmektedir. Genellikle interaktif pazarlama stratejisini kurgulamak isteyen markalar pazarlama yöntemi olarak;

 
  • E-mail Marketing
  • SMS Pazarlaması
  • Sosyal Medya Pazarlaması
  • Tik Tok
  • Influencer Marketing
 

Gibi pazarlama yöntemlerini kullanarak ınteractive marketing çalışmalarını yapabilmektedir. Özellikle bu noktada markalar İnteraktif pazarlama yapabilmek için;

 
  • Müşteri geri bildirimleri
  • Anketler
  • Kullanıcı yorumları
 

Gibi paylaşım ve içerik türleri ile pazarlama çalışmalarını yapabilmektedir. Bu noktada markaların pazarlama çalışmalarını yaparken tercih edeceği içerik türleri markaların kullanıcılara güven vermesini sağlarken etkileşimlerini artırmalarına da yardımcı olmaktadır. Siz de başarılı bir etkileşimli pazarlama çalışması yapmak istiyorsanız markanız için içerik türlerinizi doğru bir şekilde seçmeye özen gösterebilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Kişisel Alan Pazarlaması (Proximity Marketing) Nedir?

 

Raporlarınızı Kontrol Edin


interaktif pazarlama ne demek
 

İnteraktif pazarlama çalışmalarınızdan ne kadar başarı elde ettiğinizi de tespit etmek önem vermeniz gereken bir diğer konudur. Bu noktada markaların düzenli olarak geri bildirimleri kontrol etmesi ve bunlara uygun aksiyonlar alması da gerekir. Bunun yanı sıra markaların başarılı bir şekilde aksiyon alabilmeleri için sosyal medya platformlarındaki etkileşim oranlarını da kontrol etmesi gerekmektedir.

 

Ticimax ile Pazarlama Çalışmalarınızı Yürütün

 

E-ticaret ile internetten ürün satışı yapmak istiyorsanız sizler de Ticimax ile e-ticaret sitenizi kurabilirsiniz. Ticimax e-ticaret altyapısı içerisinde yer alan modül ve özellikleri kullanarak pazarlama çalışmaları yapabilir ve bu çalışmaların başarısını ölçümleyebilirsiniz.

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

Yazar: Pınar Keleş

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax