Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

2021 E-ticaret İçin Nasıl Geçti? 2022'de Neler Bekleniyor?

Güncelleme Tarihi: 17.01.2024

İçindekiler;

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) ve Deloitte Türkiye Danışmanlık Hizmetleri iş birliği ile hazırlanan e-ticaret raporu tanıtım etkinliği 8 Şubat 2022 tarihinde online konferasyon platformlarından birisi olan Zoom’da düzenlendi. E-ticaret Raporu tanıtım etkinliği eş zamanlı olarak TÜSİAD Youtube kanalından da yayımlandı.


E-ticaret Raporu tanıtım etkinliği Yönetim Kurulu Üyesi Serkan Sevim’in konuşması ile başladı. Serkan Sevim ilgili açılış konulmasında COVID-19, E-ticaret, E-ticaret İstatistikleri gibi önemli konular hakkında izleyicileri bilgilendirdi.

  
 

İlgili İçerik; 2020 Yılı E-ticaret Verileri

 

2021 E-ticaret İçin Nasıl Geçti? 2022'de Neler Bekleniyor?
  

E-ticaret Hacmi 4,82 Trilyona Ulaşacak

 

Tanıtım etkinliğinin açılış konuşmasını yapan Serkan Sevim COVID-19 salgını ile beraber değişen dünya koşullarında e-ticarettin yarattığı yüksek katma değer, istihdam olanakları ve potansiyeli ile ülkemizin kalkınma dinamikleri içinde önemli bir bileşeni oluşturduğunun altını çizdi.

 

Dijitalleşme sürecinde e-ticaret hayatımızın olmazsa olmaz bir parçası haline geldi. Pandeminin iş modelleri üzerindeki etkisinin de en güçlü şekilde hissedildiği alanlardan biri ticaret oldu. Dünyada tüm ülkelerde sınır ötesi ticaretin büyüme trendini izlemeye başladı sözleri ile Serkan Sevim COVID-19 salgının ticaret ve e-ticaret sektörleri üzerinde yarattığı etkiyi izleyiciler ile paylaştı.

 

2020 yılı sınır öteki e-ticaret hacminin 1 milyon dolar olan beklentiyi aşarak 1,5 trilyon olarak kaydedildiğini söyleyen Sevim, bu hacmin 2026 yılında küresel düzeyde 4,82 trilyon dolara ulaşmasını beklediklerini dile getirdi. COVID-19 pandemisinin etkisiyle;

 
  • Yapay Zekâ
  • Büyük Veri
  • Blok Zincir
 

Gibi yeni nesil teknolojilerin kullanımı bu dönüşüm sürecinde katalizör bir öneme sahip olduğunu belirtti.

 

E-ticaret istatistikleri hakkında da izleyicilere bilgi verildi. Dünya genelinde Ocak 2021 itibariyle internet kullanıcı sayısı 4,66 milyar olurken küresel internet penetrasyonu %59,5 seviyelerine kadar yükseldi.

 
  • İnternet Kullanımının Yaygınlaşması
  • Mobil Kullanıcı Sayısının Artışı
  • Sosyal Medya Kullanımının Artması
  • Pazaryeri kullanım Oranında Yaşanan Artışlar
 

Gibi etkenlerin e-ticaretin gelişmesini etkilediğini söyleyen Sevim, erişilen yeni pazarlar sayesinde e-ticaretin dijital ekonominin önemli bir unsurunu oluşturduğunun altını çizdi.


İlgili İçerik; 2021 Yılı İlk 6 Ay E-ticaret Verileri Açıklandı 



2021 E-ticaret İçin Nasıl Geçti - E-ticaret Hacmi

 

Salgın Sürecinde Güç Merkezini Dijitalleşme Oluşturuyor

 

Serkan Sevim açılış konuşmasını tamamladıktan sonra TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski’nin konuşması ile E-ticaret Raporu Tanıtım etkinliği devam etti.

 

Dijital dönüşümün sıklıkla üstünde durduğumuz ve altını çizdiğimiz noktalardan biri olduğunu ve bugün geldiğimiz noktada her sektörün dijital dönüşümden etkilendiğinin altını çizen Simone Kaslowski, salgın sürecinde güç merkezini dijitalleştirmenin oluşturduğunu belirtti.

 

Teknoloji hızla gelişirken ülkelerin ekseni Teknoloji ve Dijitalleşmeye yöneliyor sözlerinin ardından;

 
  • Dinamik Nüfus Yapısı
  • Bilişim Uygulamalarının Kullanımındaki Artış
  • Mobil Uygulama Gelişimi
 

Gibi etkenlerin ülke olarak potansiyelimizi arttırdığını ve ülkemizin bunlardan yararlanarak dijital dönüşüm sürecinde güçlü bir yol kat edebileceğini ve bu yolu kat etmek için;

 
  • Eğitimin niteliğinin geliştirilmesi
  • Yetkin insan kaynağının korunması
  • İnternet alt yapısının güçlendirilmesi
  • Kobilerin Teknoloji kullanımının Desteklenmesi
 

Gibi geniş bir vizyona ihtiyacımız olduğunu belirtti. E-ticaret sektörü ile de ilgili bilgileri aktaran Kaslowski, internet erişimi olan her 5 kişiden 4’ünün e-ticaret araçları kullandığı bir dönemi yaşadığımızı, e-ticarete olan ilginin firmalarının satış ve pazarlama stratejilerini yeniden yapılandırmaya yönelttiğini de söyledi.

 

Özellikle pazaryeri iş modelinin giderek yaygınlaşmasının, e-ticarete yeni başlayacak olan işletmelerde nitelikli insan gücü, operasyonel hizmetlerin güçlendirilmesi gibi konularda da hızlandırıcı etkisinin olduğunu dile getirdi.

 

E-Ticaret’in etkileşimli olduğu sektörleri de etkilediği ve bu sektörlerin gelişmesini sağladığını söyleyen Simon Kaslowski, ülkemizde e-ticarette son dönemlerde öne çıkan eğilimlerde genç tüketicilerin ve sosyal medyanın etkisinin görüldüğünü, sosyal medya iş birlikleri ile satışlar gibi yenilikçi iş modellerinin yaygınlaştığını belirtti.

 

2021 E-ticaret İçin Nasıl Geçti - Salgın Sürecinde Dijitalleşme

 

E-Ticaret’in Öne Çıkan Başarısı, Tüketici Davranışlarında Değişim ve Dijitalleşme

 

Simon Kaslowski’nin konuşmasının ardından 2022 E-ticaret Raporunun tanıtımını yapmak için söz Deloitte Danışmanlık Lideri Hakan Göl’e geçti. Hakan Göl 2019 -2021 perspektifinde e-ticaret raporu hazırlanırken;

 
  • Sosyal Ticaret
  • Influencer Marketing
  • Online- Perakende Ticaret
  • E-ihracat
 

Konuları üzerinden raporun tanıtımını yaptı. Gelin şimdi hep beraber e-ticaret raporuna detaylı bir şekilde göz atalım.

 

İlgili İçerik; 2019 E-Ticaret İstatistikleri


İlgili İçerik; Perakende Sektörü İçin E-ticaret Rehberi


2021 E-ticaret İçin Nasıl Geçti - E-ticaret Başarısı

 

Tüketici Perspektifinden Dünyada ve Türkiye'de E-Ticareti Etkileyen Faktörlere Bakış

 

E-ticaret sektörünü etkileyen unsurlar arasında ilk sırada demografik faktörler bulunuyor. 2020 yılı itibari ile 7,83 milyara ulaşan dünya nüfusunun 4,66 milyarı internet kullanıyor. Ocak 2021 tarihinden Ocak 2022 tarihine kadar %7,3 oranında büyüme yaşanan kullanıcı sayısının 5,22 milyarı cep telefonu kullanıyor. İlgili rapora göre dünya nüfusunun %66,6’sı mobil cihazlar üzerinden de internete erişiyor.

 

Dünya nüfus artış oranı her ne kadar azalmış olsa da Almanya, İngiltere ve Rusya gibi gelişmiş ülkelere oranla gelişmekte olan ülkelerde genç nüfus oranın fazla olduğu görülüyor.

 
  • Hindistan
  • Endonezya
  • Brezilya
 

Gibi gelişmekte olan ülkeler ile Türkiye kıyaslandığında Türkiye’de internet kullanım oranının daha yüksek seviyede olduğu görülüyor. Türkiye’de yaşayan genç nüfusun yaklaşık %78’lik bölümünün internet kullanması e-ticaretin hacmini de olumlu bir şekilde arttırıyor.

 

2021 E-ticaret İçin Nasıl Geçti - Tüketici Perspektifi

 

İnternet Alt Yapısı ve Yaygınlığı

 

Tüketici Perspektifinden Dünyada ve Türkiye'de E-Ticareti Etkileyen Faktörlere Bakış adlı raporda e-ticaretin gelişimini etkileyen faktörlerden birisi olarak internet alt yapısı ve yaygınlığı da ele alındı.

 

Tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi Türkiye’de de internet alt yapısı ve yaygınlığı artış gösterdi. İnternet penetrasyon oranı yüksek olan ülkeler ile Türkiye arasında bir karşılaştırma yapıldığında Türkiye beklenen potansiyeli gösteremeyen bir ülke olarak öne çıkıyor.

 

84 milyon nüfusu bulunan ülkemizin yaklaşık %77’si küresel e-ticaret alanında etkin olarak rol oynuyor. Nüfus artış oranı ile internet penetrasyonunda gerçekleşen artış göz önünde bulundurulduğunda Türkiye nüfusu %2’lik bir büyüme yaşarken internet penetrasyonunda %9’luk bir büyüme yaşandığı görülüyor. Mobil cihaz kullanım istatistikleri göz önünde bulundurulduğunda Y jenerasyonunda kullanım oranının arttığı öne çıkıyor.

 

Akıllı cihaz ve telefon kullanımının artması e-ticaretin mobil platformlar üzerinde büyümeye başlayan bir sektör haline gelmesini de olumlu bir şekilde etkiliyor. Hane halklarının cihaz sahiplik oranı ile doğru orantı da mobil e-ticaret de gelişme gösteriyor.

 

2021 E-ticaret İçin Nasıl Geçti - İnternet Altyapısı

 

Sosyal Medya Kullanımının Artışı

 

Ülkemizde internet kullanımının yaygınlaşması ve mobil cihaz kullanımının artışı sosyal medya platformlarında yaşanan büyümeyi de olumlu bir şekilde etkilemektedir. Sosyal medya kullanımının artışı da e-ticaret sektörünün büyümesinde etkin bir rol oynamaktadır.

 

Raporda yer alan istatistiksel veriler incelendiğinde 2020 yılında dünya üzerinde sosyal medya kullanan kişi sayısının 3,6 milyar olduğu görülüyor. 2025 yılında ise bu sayısının 4,41 milyar kişiye ulaşacağı öngörülüyor.

 
  • Facebook
  • Youtube
  • Whatsapp
  • Facebook Messenger
  • We Chat
  • Instagram
  • Tik Tok
 

Gibi sosyal medya platformları kullanıcı sayılarına göre en öne çıkan platformlardır.

 

2020 yılında ülkeler bazında bir karşılaştırma yapıldığında Türkiye’de sosyal medya kullanımın oranının %71 seviyelerinde olduğu görülüyor. 2022 yılında ise kullanıcı sayısının artış göstererek %78 seviyelerine ulaşacağı düşünülüyor. Ülkemizde bulunan 60 milyon kişi sosyal medya platformlarını kullanıyor ve bu kişilerin yaklaşık %98,5’i mobil cihazlar üzerinden bu platformlara ulaşıyor.

 

Aşağıdaki tabloda sosyal medya platformları ve kullanım oranlarını görüntüleyebilirsiniz.

 
Platform Kullanım Oranı
Youtube %94,50
Instagram %89,50
Whatsapp %87,50
Facebook %79
Twitter %72,50
Facebook Messenger %54,20
Pinterest %37,90


İlgili İçerik; 2023'de Sosyal Medya Etkileşimlerinizi Arttıracak Stratejiler


İlgili İçerik; 2023 Sosyal Medya Stratejinizi Güçlendirecek 9 Tahmin
 

Sosyal Ticaret

 

TÜSİAD ve Deloitte Digital tarafından hazırlanan e-ticaret raporunda öne çıkan konulardan biri de Sosyal Ticarettir.

 

Dünyada sosyal medya kullanım oranının artması e-ticaret faaliyeti yürüten işletmelerin sosyal medya platformları üzerinden pazarlama faaliyetleri yürütmesini sağlıyor. Markalar pazarlama stratejilerini sosyal medya odaklı bir strateji çerçevesinde geliştirerek satışlarını arttırma imkânı yakalıyor.

 

Sosyal ticaretin herhangi bir siteye yönlendirme olmadan alışveriş yapma imkânı sağlaması kullanıcıların hızlı bir alışveriş deneyimi yaşamasına yardımcı oluyor. Bununla beraber ülkemizde finansal ürün kullanan kişi sayısı da artış gösteriyor.

 

2020 yılında e-ticaret alışverişi yapan kişilerin %45’e yakının alışveriş tahsilatlarını mobil cüzdan ya da dijital cüzdan ile gerçekleştirdiği görülüyor. 2024 yılında ise yapılan alışverişlerin %51,7’lik bölümünün dijital cüzdan ve mobil cüzdan ile tahsil edileceği düşünülüyor.

 

Avrupa bazlı inceleme yapıldığında e-ticaret raporunda COVID-19 sürecinde salgın riskini en aza indirmek için kullanıcıların temassız ödeme yöntemini tercih ettiği ön plana çıkıyor. Ülkemizde 2020 yılında mobil cihazlar ile yapılan temassız işlemlerde %232’lik bir büyüme görülüyor. 2021 yılı aralık ayına kadar olan süreçte ise 2020 yılında 10 milyon 281 bin lira olarak gerçekleşen temassız ödemelerin 2021 yılında 18 milyon 701 bin seviyelerine kadar yükseldiği görülüyor.

 

2021 E-ticaret İçin Nasıl Geçti - Sosyal Ticaret

 

Türkiye’de E-ticaret Ödeme Yöntemleri ve Payları

 

E-ticaret siteleri üzerinden alışveriş yapan tüketicilerin tercih ettiği ödeme yöntemleri ve kullanım oranları arasında ciddi farklar bulunuyor.

 
Ödem Yöntemi Oran
Kredi Kartı %56
Banka Transferi %12
Ertelenmiş Kartlar %8
Kapıda Ödeme %7
Mobil Cüzdan %6
Banka Kartı %6
Ön Ödemeli Kartlar %4
Diğer %1

Dijital ve mobil cüzdan kullanımını arttırmak isteyen e-ticaret platformları son dönemlerde kendi cüzdanlarını oluşturmaya başladı. Hepsi Pay, Trendyol Cüzdanım gibi hizmetler e-ticaretin gelişimi ile hayatımıza giren ilk dijital cüzdan uygulamalarından oldu.

 

İşletme Perspektifinden Türkiye'deki KOBİ'lere Bakış

 

E-ticaret raporunda önemli olan konu başlıklarından birisi de Türkiye’deki KOBİ’ler. Çalışan sayıları ve sermayeleri göz önünde bulundurarak sınıflandırılan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler;

 
  • Mikro İşletme
  • Küçük İşletme
  • Orta Ölçekli İşletme
 

Olarak üçe ayırılıyor. TÜİK raporları ülkemizde bulunan girişimlerin %99,8’ini KOBİ’lerin oluşturduğunu gösteriyor. Türkiye’de KOBİ’lerin %91,9’u mikro işletmeler, %6,8’i küçük işletmeler ve %1,1’i de orta ölçekli işletmelerden oluşuyor. Küçük ve Orta Büyüklükteki işletmeler incelendiğinde İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya gibi şehirlerde yoğunluklar olduğu görülüyor.

 

Ülkemizdeki istihdamın %72’si, cironun %49,4’ü, üretimin %42,7’si KOBİ’ler tarafından karşılanıyor. Bu nedenle küçük ölçekli işletmelerin büyümesi ve dijitalleşmesi e-ticaret sektörü için de büyük bir önem arz ediyor.

 

2021 E-ticaret İçin Nasıl Geçti - İşletme Perspektifi

 

Ülkelere Göre E-ticaret Hacmi

 

Dünya ekonomisi hızlı bir şekilde büyürken COVID-19 etkisinin yoğun bir şekilde görüldüğü 2019 ve 2020 yıllarında e-ticaret hacmi de büyük bir artış gösterdi. Ülkelere E-ticaret Hacmi incelendiğinde Çin ve ABD’nin e-ticaret hacmi bakımından en büyük ülkeler olduğu görülüyor.

 
Ülke E-ticaret Hacmi ( Milyar ABD doları)
Çin 2,296
ABD 794,5
İngiltere 794,5
Japonya 180,39
Güney Kore 141,26
Almanya 96,86
Diğer Ülkeler 659,44

Küresel anlamda e-ticaret hacmi bakımından gelişen ülkeler ve 2020 yılındaki e-ticaret hacimleridir. E-ticaret harcamaları incelendiğinde 2020 yılındaki istatistiklerde seyahat, moda, elektronik, gıda, oyuncak gibi kategorilerde alışverişlerin yoğunlaştığı görülmektedir.

 

Türkiye’de E-ticaret Hacmi Artıyor

 

Türkiye’de 90’lı yıllarda kurulan internet siteleri ile başlayan e-ticaret yıllara göre hızlı bir büyüme gösterdiği görülüyor. Özellikle COVID-19 salgının etkisi ile ülkemizde hızlı bir şekilde gelişen e-ticaret sektöründe büyük bir sıçrama yaşandığını söylemek mümkün.

 

COVID-19’un etkilerinin hissedildiği dönemde değişen alışveriş alışkanlıkları e-ticaret sektörünün ülkemizde %49’luk bir büyüme yaşandığını gösteriyor. Salgın başlangıcından 2020 yılına kadar olan süreçte e-ticarette bazı sektörler yavaşça büyürken bazıları da hızlı bir şekilde büyümüştür. ETBİS’ten alınan veriler ile güçlendirilen raporda Gıda ve Süpermarket sektörünün en çok büyüyen sektör olduğu görülmektedir.

 

İlgili İçerik; Dijital Dünya’nın 2021 Yılı Analizleri

 

2021 E-ticaret İçin Nasıl Geçti -Türkiye Hacmi

 

Influencer Marketing’e olan İlgi Artış Gösteriyor

 

Markaların pazardaki rekabet etmek ve satışlarını arttırmak için kullandığı dijital pazarlama yöntemlerinden birisi olan Influencer Marketing’e yönelik istatistiklere de ilgili raporda ulaşmak mümkün.

 

2016 yılında 1,7 Milyar dolar olan Influencer Pazar büyüklüğü 2020 yılında 9,7 milyar dolar seviyelerine ulaşmıştır. 2021 yılında ise bu rakam 13,8 milyar seviyesine kadar artış göstermiştir. Markalar;

 
  • Instagram
  • Instagram Story
  • Tiktok
  • Facebook
  • Youtube
  • Instagram Reels
  • Twitter
 

Gibi sosyal medya platformlarına daha fazla ağırlık verilmesi gerektiğini ve bu platformlarda etkileyici pazarlama çalışmaları yapılması gerektiğini düşünmektedir. Kuşaklar arasında bir inceleme yapıldığında ise Z kuşağının Influencer Marketing’e daha fazla önem verdiği görülmektedir.

 

İlgili İçerik; E-ticaret Siteniz İçin Micro-Influencer’ları Nasıl Kullanabilirsiniz?

 

İlgili İçerik; Influencer Marketing ile Etkileşimleri Arttırmak


2021 E-ticaret İçin Nasıl Geçti - Influencer Marketing

 

Ticimax ile E-ticaretteki Yerinizi Alın

 

TÜSİAD ve Deloitte Digital tarafından hazırlanan E-Ticaret raporu, e-ticaret sektörünün hızlı bir şekilde geliştiğini göstermektedir. Bu sektörde faaliyet göstermek isteyen kişi ve işletmelerin hepsi dijital dönüşümlerini tamamlayarak e-ticaret sitelerini kurmakta ve internetten satış yapmaya başlamaktadır.

 

Sizler de internetten satış yapmak istiyorsanız e-ticaret sitenizi kurarken Ticimax’ı tercih edebilirsiniz. Ticimax e-ticaret paketlerinde yer alan özellikleri kullanarak sitenizi hızlı bir şekilde kurabilir ve modüller sayesinde işinizi geliştirebilirsiniz.

 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax