Bir işletmeden ürün ve hizmet satın alan tüketiciler bazı dönemlerde belirli problemlerden kaynaklı satın aldıkları ürün ve hizmetleri iade etmek ister. Genellikle faturası kesilmiş ürünlerin işletmeler tarafından geri kabul edilebilmesi için iade faturası kesilmesi gerekir. Kısacası iade faturası tüketicilerin satın aldıkları ürün ve hizmetleri iade ettiği durumlarda kesilen bir fatura türüdür.

 

İade faturaları her zaman ürün ve hizmet satışı gerçekleştiren işletmeler tarafından kesilen bir faturadır. Bu nedenle işletmelerin kârlılığının etkilenmemesi ve bilançolarında problem yaşanmaması için iade faturası kesiminde dikkatli olunması gerekir. Aksi takdirde işletmeler bu problemlerden kaynaklı olarak zarar edebilmektedir.

 

İade Faturası Nedir? Nasıl Kesilir adlı bu yazımızda sizlere iade faturaları hakkında bilgi vereceğiz. Siz de yazımızı inceleyerek iade faturası nedir, nasıl kesilir, iade faturasında olması gereken bilgiler nelerdir sorularınıza yanıt bulabilir, e-arşive ve e-fatura üzerinden iade faturası kesmenin detaylarını öğrenebilirsiniz. Böylece iade faturaları hakkında bilgi sahibi olabilir ve iade faturalarınızı kolayca kesebilirsiniz.

 

İade Faturası Nedir?

 
İade Faturası Nedir?
 

İade faturası, alıcı ve satıcı arasında gerçekleşen bir ticari faaliyet sonrasında alıcının satın aldığı ürün ve hizmetlerin tamamını ya da bir kısmını satıcıya iade etmek istediğinde ürün alan kişi ve işletme tarafından kesilen bir fatura türüdür.

 

İade faturası iade edilen ürünün tamamı ya da iade edilen kısmı için kesilebilmektedir. Bunun yanı sıra fatura kesme sürecinde yaşanan problemler olduğunda da kesilebilen ve düzenlenebilen bir fatura türü olarak bilinmektedir.

 

İade Faturası Hangi Durumlarda Kesilir?

 

İade faturası satılan ürün ya da hizmetlerin belirli nedenlerden dolayı alıcılara gönderilememesi ya da alıcılar tarafından iade edilmesi gibi durumlarda alıcı tarafından kesilen bir fatura türüdür. Genellikle iade faturası şu durumlarda kesilmektedir:

 

Hasarlı ürün gönderimi Yanlış ürün gönderimi Müşterinin ilgili ürün veya hizmeti beğenmemesi Fazla ürün gönderimi ya da sipariş edilmesi Ürünlerin garanti sürecinde arızalanması ve iade edilme hakkının bulunması İade faturasının kesildiği başlıca durumlardır. Genellikle yanlış ve hasarlı ürün gönderimi gibi sebepler işletmelerden kaynaklı iade faturası kesilmesine neden olurken, ürün arızası gibi nedenler ise ilgili üründen bulunan arızalardan kaynaklı olabilir. Fakat ürünlerin garanti sürecinde arızalanmasından dolayı işletmeler ürün iadesi yapmak yerine ürünü garanti kapsamında değerlendirebilir.

 

Hasarlı Ürün Gönderiminde İade Faturası Kesmek

 
İade Faturası Hasarlı Ürün
 

Online mağazalar üzerinden satılan ürün ve hizmetler bazı nedenlerden dolayı taşıma esnasında hasar görebilmektedir. Bu hasarlar genellikle kargo firmasından kaynaklı olarak ortaya çıkar. Fakat ilgili ürün ve hizmetleri satın alan kişiler hasar tutanağı tutturarak bu ürünlerin geri iadesini sağlayabilir ve bu tür durumlarda da ürün ve hizmeti alan işletmenin iade faturası kesmesi gerekir.

 

Yanlış Ürün Gönderimi

 

Ürün paketleme süreçlerinde işletmeler belirli hatalar yaparak müşterilerine yanlış ürün gönderimi yapabilmektedir. Bu süreçte de müşteriler farklı bir ürün ile karşı karşıya kaldıklarında ilgili ürünü iade etme hakkında sahiplerdir. Bu tür durumlarda da alıcıların iade faturası kesmesi zorunludur.

 

Müşterinin İlgili Ürünü Beğenmemesi

 
İade Faturası Ürün Şikayetleri
 

Müşteriler satın aldıkları bir ürünü teslimattan sonra 14 gün içerisinde iade etme hakkında sahiptir. İlgili satın alma işleminden sonra iade yapılacaksa ve ürünü satın alan bir işletmeyse iade faturası kesmelidir.

 

Fazla Ürün Gönderimi ve Yanlış Ürün Siparişi

 

Tüketiciler alışveriş esnasında yanlış ürün sipariş edebilecekleri gibi işletmeler de birden fazla ürün gönderimi yapabilmektedir. Fazla ürün gönderimi gibi bir durumla karşı karşıya kalındığında ise alıcıların iade faturası kesmesi gerekir. Yanlış ürün siparişi gibi durumlarda da ilgili ürünün iadesi yapılacak ise alıcının iade faturası düzenlemesi zorunludur.

 

İade Faturasını Kim Keser?

 
İade Faturası Kim Keser
 

İade faturası, bir ürün ve hizmetin iade edileceği durumlarda kesilir. İade faturası her zaman alıcı tarafından kesilen bir fatura türüdür. Alıcılar satın aldıkları ürünlerin tamamı ya da iade edecekleri kısmı için iade faturası keser. Kısacası iade faturaları alıcılar tarafından satıcıya kesilmektedir.

 

İade Faturasında Olması Gereken Bilgiler Nelerdir?

 

İade faturası kesme sürecinde belirli bilgilerin bu faturaya işlenmesi gerekmektedir. İade faturasında olması gereken başlıca bilgiler şunlardır:  

Satıcı tarafından kesilen faturadaki seri numarası Satıcı tarafından kesilen faturanın tarihi İade edilen ürünün birim tutarı İade edilen ürünün toplam tutarı bilgilerini kullanarak alıcılar satıcılar adına iade faturası düzenleyebilmektedir. İade faturası tüm ürünler için kesilebileceği gibi belirli bir ürün grubunun bir bölümü için de kesilebilmektedir.

 

İade Faturası Nasıl Kesilir?

 

İade faturası alıcı tarafından satıcıya yönelik düzenlenen bir fatura olduğu için satış koçanı ya da e-fatura kullanılarak kesilebilen bir fatura türüdür. Bununla beraber iade faturasının noter ya da Maliye Bakanlığı tarafından onaylı olması gerektiği de unutulmamalıdır.

 

İade faturası kesme sürecinde faturanın üzerinde “İade Faturasıdır” ibaresinin yer alması gerekir. Alıcı tarafından satıcı adına düzenlenen bu fatura türünde satış fiyatının alış fiyatına eşit olması gerekir. Çünkü iade faturasında ürün satın alınan fiyat üzerinden iade edilmektedir.

 

Kısmi iade için kesilecek iade faturasında birim fiyat hesaplanarak iade faturasının kesilmesi gerekir ve sonrasında bu bedelin iadesi yapılmaktadır. İade faturası açık veya kapalı iade faturası olarak kesilebilmektedir. Fakat iade faturasının açık mı yoksa kapalı mı olacağı alıcı ve satıcı arasındaki ticari ilişkiye ve anlaşmaya bağlıdır.

 

Hizmet İadelerinde İade Faturası Düzenlenir mi?

 
İade Faturası Hizmet
 

İade faturası yalnızca ürün iadelerinde kesilen bir fatura türü değildir. İade faturası hizmet iadelerinde de kesilebilen bir fatura türüdür. Hizmet bedelinin tahsilatı gerçekleştiği fakat hizmetin alınmadığı ya da iptal edildiği durumlarda ürün iade faturasındaki gibi hizmet iade faturası da kesilebilmektedir.

 

İade Faturası Muhasebe Kaydı Nasıl Yapılır?

 

İade faturası kesildiği durumlarda muhasebe kaydının da yapılması gerekmektedir. Satıştan iade ve alıştan iade durumlarında muhasebe kayıtları farklılaşabilmektedir.

 

Satıştan iade olduğunda satılan ürünün sağlan ya da bozuk olduğu için iade edilmesine, iade edilme işleminden önce geçici vergi döneminin geçmesine, cari iadesi bir önceki yılda yapıldığında iade faturalarının muhasebe kayıtları düzenlenmesi gerekir.

 

Ürünün alıştan iade durumunda ise alım iadeleri, tüketim malzemelerinin iadeleri, hizmet alım iadeleri gibi durumlarda muhasebe kayıtlarının tutulması ve işlenmesi gerekir.

 

Bu durumlarda iade faturası kesilmezse işletmelerin ilgili ürün karlılığından geçici vergisi ya da gelir vergisi artış göstermektedir. Bu nedenle ürün iade durumlarında işletmelerin muhasebe kaydını doğru bir şekilde yapması oldukça önemli bir konudur.

 

E-faturada İade Faturası Nasıl Kesilir?

 
İade Faturası Düzenleme
 

E-fatura olarak iade faturası kesmek isteyen kişi ve işletmelerin iade faturası kesme sürecinde fatura tipini İADE olarak ayarlaması gerekir. Aksi takdirde iade faturası kesebilmek mümkün değildir.

 

E-Arşivde İade Faturası Nasıl Kesilir?

 

E-arşiv fatura kullanarak da iade faturası kesilmesi mümkündür. E-arşiv faturada da iade faturası kesmek için fatura kesme ekranında fatura tipinin İADE olarak seçilmesi gerekir. Ticari fatura kesmek isteyen işletmelerin ticari faturada iade özelliğinin olmadığını bilmesi de oldukça önemlidir.

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve X üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

E-Ticaret için en doğru altyapı
Hemen Şimdi

E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın

21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!

15 Gün Ücretsiz Deneyin!
<