• Yazar Pınar Keleş
  • Güncellenme Tarihi 05 Eylül 2024
  • Okuma Süresi 5 dakikada okunur

E-ticaret vergi muafiyeti, evden e-ticaret yapan kişilerin yararlanabileceği bir muafiyet türüdür. Günümüzde e-ticaret yapmak isteyen kişi ve işletme sayısının artması ile ve e-ticaretin iyi bir ivme kazanması ile beraber devlet bu sektöre yatırım yapmak adına belirli düzenlemeler yapmıştır. E-ticaret vergi muafiyeti de bu düzenlemeler arasında yer almaktadır.

 

İlk olarak e-ticarette vergi muafiyeti TBMM genel kurulunda kabul edilmiş ve Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan tarafından onaylanarak Resmî Gazetede 7256 sayılı kanun olarak 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir. O dönemde 220 bin TL hasılat sınırı olarak verilen e-ticaret vergi muafiyetinin günümüzde kapsamı değişmiş ve tutar artış göstermiştir.

 

E-ticaret Vergi Muafiyeti Nedir? Şartları Nelerdir adlı bu yazımızda sizlere e-ticaret vergi muafiyetinden, şartlarından ve nasıl alınabileceğinden bahsedeceğiz. Siz de yazımızı inceleyebilir ve e-ticarette vergi muafiyeti hakkında kapsamlı bilgi edinebilirsiniz.

 

Vergi Muafiyeti Nedir?

 
Vergi Muafiyeti Nedir?
 

Vergi muafiyeti, vergi mükellefi olan kişi ve işletmelerin belirli şartları karşıladığı durumlarda vergi kapsamı dışında tutulmasına verilen isimdir. Genellikle vergi muafiyeti kişi ve işletmelere tamamen ya da kısmen uygulanır. Tamamen vergi muafiyeti uygulandığı durumlarda kişi ve işletmeler herhangi bir vergi ödemezler, kısmen vergi muafiyetinde ise belirli şartlar altında vergi muafiyeti uygulanmakta, kişi ve işletmeler ödeyecekleri verginin bir kısmını ödemektedir.

 

E-ticaret Vergi Muafiyeti Nedir?

 

E-ticaret vergi muafiyeti, herhangi bir üretim makinesi kullanmadan kendi el emeği ile ürün yapan kişilerin yararlanabileceği bir muafiyet türüdür. E-ticaret vergi muafiyeti kapsamında 2023 yılında kendi el emeği ile ürün üreten ve evden e-ticaret yapan kişiler 700.000 TL’lik kazançları için 24 Nisan 2023 tarihinde vergiden muaf tutulmuştur.

 

E-ticaret Vergi Muafiyeti Şartları Nelerdir?


E-ticaret Vergi Muafiyeti Şartları Nelerdir?
 

E-ticarette vergi muafiyetinden yararlanmak isteyen kişi ve işletmelerin yerine getirmesi gereken belirli şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar arasında hem iş yeri istisnasını kapsayan hem de gelir istisnasına denk düşen şartlar yer alır. E-ticarette vergi muafiyeti şartları şunlardır:
 

  • E-ticaret vergi muafiyetinden yararlanmak isteyen kişi ve işletmelerin herhangi bir iş yerinde faaliyet göstermemesi gerekir. Çünkü vergi muafiyetinden yararlanmak isteyen kişi ve işletmelerin evde şirket kurması gerekir.
  • E-ticarette vergi muafiyetinden yararlanabilmek için işletmelerin 2023 yılında 700.000 TL’lik gelir sınırını aşmaması gerekir.
  • Vergiden muaf olabilmek için vergi muafiyeti belgesi alınması gerekmektedir.
  • Yapılacak olan satışların yalnızca e-ticaret siteleri üzerinden gerçekleştirilmesi gerekir. Fiziksel bir mağaza veya dükkanda satış yapan işletmeler e-ticaret vergi muafiyetinden yararlanamamaktadır.
  • E-ticaret işlemlerinin ödemeleri banka hesabı ile tahsil edilmelidir.
 

Yukarıdaki şartlara uygun olan kişi ve işletmeler e-ticaret vergi muafiyetinden yararlanabilmektedir. Fakat e-ticarette vergi muafiyetinden yararlanmak isteyen kişi ve işletmelerin en çok bilmesi gereken konu vergi muafiyeti belgesinin alınmasıdır. Aksi takdirde kişi ve işletmeler vergi muafiyeti belgesi almadan e-ticaret yapamamaktadır.

 

E-ticarette Vergi Muafiyeti Nasıl Alınır?

 

E-ticaret yaparken vergi ödemek istemeyen kişi ve işletmelerin ilk olarak vergi muafiyeti belgesi alması gerekir. E-ticarette vergi muafiyeti belgesi almak için ise yalnızca evde el emeği ürünler üreten kişilerin bu başvuruyu yapabileceğini bilmesi gerekir.

 

E-ticarette vergi muafiyeti belgesi almak isteyen kişi ve işletmelerin Gelir Vergisi Genel Tebliği’nin 283 no’lu serisinin ekinde yer alan dilekçeyi doğru bir şekilde doldurması ve ardından ikamet ettikleri bölgede yer alan vergi dairesine başvurması gerekir. Vergi memurları bu başvurunun ardından bir inceleme gerçekleştirecek ve uygun bulunduğu takdirde kişi ve işletmelere e-ticaret için vergi muafiyeti belgesi verilecektir.

 

E-ticaret Vergi Muafiyeti İçin Gerekli Bilgi ve Belgeler

 E-ticaret Vergi Muafiyeti İçin Gerekli Bilgi ve Belgeler
 

E-ticaret vergi muafiyeti başvurusu esnasında kişilerin belirli bilgileri eksiksiz bir şekilde doldurması ve vergiden muaf olmak için bazı belgeleri vermesi gerekir. E-ticaret vergi muafiyeti için gerekli olan bilgi ve belgeler şunlardır:

 
  • Ad ve Soyad
  • Kişinin T.C Kimlik Numarası
  • Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
  • Vergi Numarası
  • Belge Numarası
  • Faaliyet Türü
  • İş Yeri Adresi
  • Ev veya Cep Telefonu Numarası
  • İkametgah
 

Belgeleri ile kişi ve işletmeler vergi muafiyet için başvuruda bulunmalıdır. E-ticaret vergi muafiyeti başvurusu esnasında kişi ve işletmelerin doğru bilgi ve belgeler ile başvurması oldukça önemlidir. Aksi takdirde yanlış bilgi ve belgeler ile başvuru yapıldığında başvurular geçersiz sayılabilir veya kabul edilmeyebilir. Böylece bir durumda ise işletmelerin yeniden başvuru yapması gerekmektedir.

 

E-ticaret Vergi Muafiyeti Belgesi Almak Ücretli midir?

 

E-ticarette vergi muafiyeti belgesi almak isteyen kişi ve işletmeler ücretsiz bir şekilde başvurularını gerçekleştirebilmekte ve vergi muafiyeti belgesini ücretsiz alabilmektedir.

 

E-ticaret Vergi Muafiyeti Kaç Yıl Geçerlidir?

 

E-ticaret vergi muafiyeti belgesinin geçerlilik süresi 3 yıldır. 3 yıl sonrasında alınan bir belgenin kullanımı sona ermektedir. Şartları karşılayan kişi ve işletmeler 3 yılın ardından vergi dairesine giderek yeniden başvuruda bulunmakta ve vergi muafiyeti için yeniden başvurarak belgelerini alabilmektedir.

 

Esnaf Vergi Muafiyetinden Kimler Yararlanabilir?

 
Esnaf Vergi Muafiyetinden Kimler Yararlanabilir?
 

Vergi muafiyeti almak isteyen esnaflar da esnaf vergi muafiyetinden yararlanabilmektedir. Yine bu muafiyet türünde de belirli şart ve koşulların sağlanması ve belirli meslek kollarında bulunulması gerekmektedir. Esnaf vergi muafiyetinden yararlanabilecek kişi ve işletmeler şunlardır:

 
  • Bir iş yeri açmadan sanatsal işler ile uğraşan kişiler,
  • İş yeri olmadan çilingirlik, ayakkabı tamirciliği, kalaycılık, lehimcilik ya da musluk tamirciliği yapan kişiler,
  • Nehir, deniz, göl vb. yerlerde makine ve motor bulunmayan nakil taşımacılık yapanlar,
  • Evlerde kullanılan aletler ile (dikiş makinesi, robot, ütü, nakış vb.) işçi almadan ürün imal eden ve satan kişiler,
  • Hurda toplayan ve satın alarak ticaretini yapanlar
  • Yenilenebilir enerji kaynakları ile üretim yapanlar,
  • Çini, Keçecilik, yorgancılık, lüle ya da oltu taşı işçiliği gibi kaybolmaya başlayan meslek kollarında faaliyette bulunan işletmeler,
 

Esnaf vergi muafiyeti alabilmekte ve böylece işlerini vergi ödemeden yapabilmektedir.

 

E-ticaret Vergi Muafiyetinin Sağladığı Avantajlar

 

E-ticaret vergi muafiyeti alarak hizmet veren kişi ve işletmeler birçok avantajdan yararlanabilmektedir. E-ticarette vergi muafiyetinin kişi ve işletmelere sağladığı başlıca avantajlar şunlardır:

 
  • Vergi muafiyeti kapsamında kişi ve işletmelerin vergi yükü azalacağı için işletmelerin kâr marjı artış göstermektedir.
  • Vergi muafiyetinden yararlanacak olan kişi ve işletmeler ürün fiyatlandırmalarını rekabetçi fiyat stratejisi ile sürdürebilmektedir.
  • Vergi muafiyeti küçük ölçekli işletmeleri desteklemektedir.
  • Kaybolmaya yüz tutan iş ve iş kollarının hayatta kalmasını ve sürdürülmesini sağlamaktadır.
  • Rekabetçi fiyat stratejisi sayesinde işletmelerin piyasa erişimi artmakta ve bu da büyümelerini sağlamaktadır.
  • Ticaret yapan işletme sayısı artış göstereceği için arz ve talep dengesi korunmaktadır.
  • E-ticarete olan ilginin artış göstermesini sağlamaktadır.
 

E-ticaret vergi muafiyetinin sağladığı başlıca avantajlar bunlardır. Sizler de bu avantajlardan yararlanmak için vergi muafiyeti belgesi alabilir ve böylece e-ticaret ile internetten satış yapmaya başlayabilirsiniz.

 

Ticimax ile Ürünlerinizi İnternetten Satın

 

E-ticaret vergi muafiyetinizi aldıktan sonra kendi ürettiğiniz ürünleri Ticimax e-ticaret alt yapısı ile kolayca internetten satabilirsiniz. Ticimax’ın gelişmiş özellikleri sayesinde sanal mağazanızı kolayca hazırlayabilir, ürün ve hizmetlerinizi yükleyerek hızlıca satış yapmaya başlayabilir ve kârlılığınızı artırabilirsiniz.

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve X üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

E-Ticaret için en doğru altyapı
Hemen Şimdi

E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın

21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!

15 Gün Ücretsiz Deneyin!
<