İnternet tabanlı uygulamaların ve dijital dünyaya aktarılan pek çok sistemin getirisi olan online işlemler, pek çok hizmeti tek platformda topladıkları için zaman kazandırmaktadır. Bu platformlardan biri de internet vergi dairesidir. İnternet Vergi Dairesi, borçlarınızı sorgulayıp takip edebilmenize ve ödeme yapmanıza imkan tanıyan bir sistemdir.
İnternet erişiminin yaygınlaşması ve hızlanması ile birlikte önemli bir işlev kazanan yeni internet vergi dairesi, ödemelerinizi zamanında ve gecikme faizi olmadan yapmanıza yardımcı olur.
Özel ya da tüzel kişilerin vergi dairesine gitme zorunluluğunu ortadan kaldırarak zaman kazandıran ve hayatı kolaylaştıran internet vergi dairesi konusunu sizler için inceledik. Özellikle e-ticaret alanında faaliyet gösteriyorsanız, tüm vergi işlemlerinizi kolayca takip edebilir ve şirketinize ait ödeme bilgilerine ulaşabilirsiniz.
İnternet Vergi Dairesi Nedir, Nasıl Kullanılır? başlıklı bu yazımızda internet vergi dairesi nedir, gelir idaresi başkanlığı internet vergi dairesi ne anlama gelir sorularına yanıt bulabilir ve bu işlemlerinizi siz de çok daha hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
İnternet Vergi Dairesi Nedir?
İnternet Vergi Dairesi, fiziki olarak vergi dairesinde yaptığınız işlemleri online olarak da gerçekleştirmenizi sağlayan dijital bir platformdur. İnternet Vergi Dairesi, kendinize ait borçların güncel durumunu takip, geçmiş dönem borç sorgulama ve ödeme gibi farklı imkanlar sunar.
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından kurulan İnternet Vergi Dairesi’nin yönetimi yine bu kuruma aittir. Takip ve ödeme imkanlarının yanı sıra platformun bir diğer amacı da mükelleflerin olası sorunlarına daha hızlı çözüm üreterek fiziki vergi dairelerindeki iş yükünü azaltmaktır.
İlgili İçerik; Finansal Planlama Rehberi
İlgili İçerik; E-ticaret Ödeme Sistemleri Hakkında 3 Önemli Başlık
İnternet Vergi Dairesi Nasıl Kullanılır?
Herkesin kullanımına açık olan İnternet Vergi Dairesi üzerinden işlem yapabilmek için yalnızca kayıt olma şartı aranmaktadır. Üye olduktan sonra borç sorgulama ve ödeme işlemlerinizi hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
Yeni internet vergi dairesine özel ya da tüzel kişi olarak kayıt yaptırabilirsiniz. Kayıt yaptırarak şifre almak için izlenmesi gereken adımlar özel ve tüzel kişiler için farklıdır. Şifre alma işlemini tamamladıktan sonra intvrg.gib.gov.tr adresine girerek işlem yapmaya başlayabilirsiniz. Dilerseniz, ikisi için de belirtilen kayıt olma şartlarına birlikte bakalım.
İlgili İçerik; İnternetten Satış Nasıl Yapılır? Bilmeniz Gerekenler (2021 Yeni)
İlgili İçerik; Vergi Dilimleri Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gerekenler (2021)
İnternet Vergi Dairesi Şifre Nasıl Alınır?
Tüzel kişi olarak İnternet Vergi Dairesi hesabı açmak için izlemeniz gereken adımlar şöyledir:
- Gelir İdaresi Başkanlığı İnternet Vergi Dairesi sitesine girip formlar kısmına gidin ve tüzel kişileri seçin.
- ”İnternet Hizmetleri Kullanım Başvuru Formunu doldurun.
- Form doldurulduktan sonra alt kısımda bulunan Beyan Metnini imzalayın.
- Form doldurma ve imza işleminin ardından, kurum sorumlusu ya da yetkilisi istenilen belgelerle birlikte en yakın vergi dairesine gitmeli ve fiili başvuru yapması gerekmektedir.
- Kurum yetkilisinin fiili başvuruda bulunamayacağı durumlarda, gereken evraklar zarf teslim yazısı ile iletilebilir.
Gerçek kişi olarak İnternet Vergi Dairesi hesabı açmak için izlemeniz gereken adımlar şöyledir:
- Gelir İdaresi Başkanlığı İnternet Vergi Dairesi sitesine girip formlar kısmına gidin ve özel kişileri seçin.
- ”İnternet Hizmetleri Kullanım Başvuru Formunu doldurun.
- Form doldurulduktan sonra alt kısımda bulunan Beyan Metnini imzalayın.
- Form doldurma ve imza işleminin ardından en yakın vergi dairesine giderek fiili başvuruda bulunulmalıdır.
- Herhangi bir sebepten vergi dairesine gidemeyecek durumda olanlar, noter onaylı vekaletname vererek de bu işlemleri yapabilir.
Başvuru işleminden sonra, Vergi Dairesi İnternet Hizmetleri Başvuru Formu ile beyan edilen mükellef bilgilerinin doğruluğu vergi dairesi tarafından kontrol edilir. Kontrol süresinden sonra kullanıcı kodu ve şifres kapalı zarf ile başvuru sahibine verilir.
İnternet Vergi Dairesi Şifresi Nasıl Değiştirilir?
Gib internet vergi dairesi giriş şifrenizi kaybettiğinizde ya da değiştirmek istediğinde bağlı bulunan vergi dairesine başvurulmalı ve yeni bir şifre alınmalıdır. Yeni şifre alma işleminde kullanıcı kodu değişmez.
İkinci şifre alırken kapalı zarf ile ile kullanıcı kodu ve şifre iletilir. Şifre yenileme işlemlerinde verilen şifre “maliye” kelimesidir. Güvenliğiniz için öncelikle bu şifreyi değiştirmeyi unutmamalısınız.
İlgili İçerik; E-ticaret Siteleri 1 Ocak'tan İtibaren Vergiden Muaf
İnternet Vergi Dairesi Nasıl Kullanılır?
Gib İnternet Vergi Dairesi sitesine farklı yöntemleri kullanarak girebilirsiniz ancak sitenin tüm imkanlarından faydalanarak, en geniş işlem hakkına sahip olmak için mutlaka kullanıcı adı ve şifre ile giriş yapılmalıdır.
İnternet Vergi Dairesi sitesine TC kimlik numarası kullanarak da giriş yapılabilmektedir. Tc kimlik numarası ile yapılacak girişlerde; doğum tarihi, anne ilk soyadı ve yakın bir akrabaya ait TC kimlik numarası sorulmaktadır.
Gelir İdaresi Başkanlığı İnternet Vergi Dairesi sitesine giriş yollarından bir diğeridir, e- devlettir. E- devlete girdikten sonra arama sekmesine İnternet Vergi Dairesi yazarak giriş yapabilirsiniz. Aynı şekilde, İnternet Vergi Dairesi ana sayfasında e-devlet ile giriş yap seçeneğini kullanabilirsiniz.
Tüm bu yolların dışında, yapmak istediğiniz işlem için gerekli bilgilerle de internet vergi dairesi sitesini kullanabilirsiniz. Şifre kullanmadan yapılabilen işlemler bilgi amaçlıdır. Örneğin taşıt plakanızı, tecil dosya numaranızı ve istenilen diğer bilgileri girerek taşıt verginizi öğrenebilirsiniz.
İlgili İçerik; E-imza Nedir? Elektronik İmza Nasıl Alınır?
İlgili İçerik; İyi Bir E-ticaret Sitesi Nasıl Olmalı?
İnternet Vergi Dairesi’nde Yapılabilecek İşlemler Nelerdir?
İnternet Vergi Dairesine giriş yaparak sorgulanabilecek işlemler şöyledir:
- Giriş yapan kişiye ait kimlik bilgileri,
- Vergi siciline işlenmeyen kayıtlar ve/ veya ödemelere ait bilgiler,
- 2000 yılı da dahil olmak üzere, takip eden yıllara ait tahsilat ve tahakkuk bilgileri,
- 2000 yılı ve sonrasına ait vadesi gelen ya da gelmeyen borç bilgileri,
- Re’sen ya da ikmalen tarh edilmiş vergi bilgileri,
- Yurtdışı çıkış yasağı durumu,
- Ödeme planı ve plana ait taksit tutarları,
- Gümrük çıkış beyannameleri tescil numarası ve kapanma tarihi bilgileri dahilolmak üzere gümrük idaresi bilgileri.
Kullanıcı Kodu ve Şifre ile Yapılabilecek İşlemler
İnternet vergi dairesi işlemlerini yapabilme durumunuz giriş yöntemine göre değişiklik göstermektedir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi en geniş kullanım hakkı için giriş kodu ve şifre alınmalıdır. Bu işlemlere ek olarak; İnternet Vergi Dairesi kullanıcı kodu ve şifresi kullanarak girildiğinde yapılabilecek işlemleri şu şekilde sıralayabiliriz.
- Tüm vergi sorgulamaları,
- e- vergi beyannamesi,
- Bilgi giriş ve kayıt,
- Vergi dilekçeleri,
- KDV iade talep listesi gönderimi ,
- GEKSİS ( Gelir-Kurumlar Vergi İade Talebi Girişi) kılavuzu
TC Kimlik Numarası ile Yapılabilecek İşlemler
- Borç bilgisi sorgulama ve ödeme,
- Tüm vergi ihbar işlemleri,
- Motorlu taşıtlar vergisi sorgulama ve ödeme,
- Kira beyannamesi
İlgili İçerik; İşinizi E-ticarete Taşımanız için 9 Önemli Neden
İlgili İçerik; KOSGEB E-ticaret Desteği Nedir ve Nasıl Alınır?
İnternet Vergi Dairesi Kullanarak Nasıl Borç Ödenir?
Gelir İdaresi Başkanlığı İnternet Vergi Dairesi sistemine giriş yaparak borç sorgulama ve ödeme işlemlerinizi yapabilirsiniz. Ödeme işlemi yapmak için listelenen seçeneklerden T.C. kimlik numarası ile yapılan işlemleri seçin ve borç sorgulama sekmesini kullanarak sorgulamak istediğiniz borça tıklayın. Yönlendirileceğiniz ekranda T.C Kimlik numarası, doğum tarihi, annenizin ilk soyadı bilgilerini girerek borcunuzu hesaptan online havale yoluyla ödeyebilirsiniz.
E-ticaret şirketinize ait bilgi ve vergi ödeme planlarını GİB İnternet Vergi Dairesi hesabınızdan yönetmeniz, hem geriye hem de ileriye dönük borç ve ödeme takibinizi kolaylaştıracaktır.
Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.
E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın
21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!
15 Gün Ücretsiz Deneyin!