Ticimax, e-ticaret sitelerinin datalarını yönetmelerini sağlayacak şekilde entegrasyon hizmeti sunmaktadır.
E-ticaret sitelerinin bu entegrasyon hizmetinden faydalanabilmeleri için öncelikle İleti Yönetim Sistemi’ne başvuru yapmaları gerekmektedir.
Başvuru sonrası e-ticaret sitelerine giden İYS ve Brand kodları ile birlikte Ticimax’tan entegrasyon hizmeti almaya başlayabilir.
Ticimax’ın İYS entegrasyon hizmeti ile birlikte işletmenize ait dataları İleti Yönetim sistemine yükleyerek, datalarınızı kolayca otomatik olarak olarak yönetebilirsiniz.
Hemen BaşvurE-ticarette pazarlamanın yeri oldukça önemlidir. Firmalar ürün tanıtımları, kampanya tanıtımları gibi birçok şey için bir sürü pazarlama metodu kullanmaktadır. E-ticarette genel olarak bu tanıtımları yapabileceğiniz şekiller sosyal medya platformları, e-posta pazarlaması (mailing), SMS gönderimi şeklindedir. İleti yönetim sistemi ise genel olarak arama, SMS, e-posta pazarlaması yoluyla ticari pazarlamalarına yönelik izin ve şikayetlerin yönetildiği platformdur.
İleti Yönetim Sisteminin kısaltması İYS’dir. 2015 yılında Ticaret Bakanlığı tarafından yürürlüğe sokulmuş Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Kanun ve 2017 yılında 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunları (KVKK) ve 4 Ocak 2020 tarihli Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik çerçevesinde hayata geçirilen iletişim yönetim sisteminde, tüketiciler izin ve şikâyet haklarını kullanabilmekte ve bu izinlerin yönetilmesini sağlayabilmektedir. Bu sistem içerisinde genel olarak arama, SMS, e-posta yoluyla yapılan ticari iletilere yönelik işlemler yapılabilmektedir.
Yürürlüğe giren bu yasa çerçevesinde tüketiciler ile iletişimi sağlayan gerçek ve tüzel kişiler, Hizmet Sağlayıcı olarak belirlenmiştir. Firmanızın çalıştığı entegratör firmalar ise Hizmet Sağlayıcı olarak belirlenmiştir. İş ortağınız olan entegratör firmanız İleti Yönetim Sistemi üzerinden API lisansı aldıktan sonra sisteme entegre olan firmalardır.
İleti yönetim sistemi hakkında bilgi verdikten sonra geldik Ticari elektronik ileti kapsamına giren iletilere. Pazarlama amacıyla kullanılan iletişim yöntemlerinin bir bölümü ticari elektronik ileti kapsamında değerlendirilmektedir. Bunlar;
• Telefon
• Çağrı Merkezi Hizmetleri
• Faks yoluyla geçilen iletişim
• Otomatik arama makineleri
• Akıllı ses kaydedici sitemler
• Elektronik Posta
• Kısa Mesaj Hizmeti
ticari elektronik ileti olarak sayılan ileti türleridir.
Hizmet sağlayıcılar, yukarıda yer alan kanunlar doğrultusunda belirlenmiş; arama, mesaj, e-posta vb. araçlar ile ticari iletişimi sağlayan gerçek ve tüzel kişiler olarak adlandırılmaktadır. Hizmet Sağlayıcılar tüm elektronik izinlerini İYS’de saklamak zorundadır. Bu izinlerin sürekli değişmesini göz önünde bulundurarak entegratör firmalar tarafından bu verilerin sürekli düzenlenmesi ve güncel olarak tutulması oldukça önemlidir.
Ticari elektronik ileti gönderimi yapmak isteyen gerçek ve tüzel kişilerin hepsi İYS’ye kaydolmak zorundadır. İYS üzerinde yalnızca onayı bulunan alıcılara ticari elektronik ileti gönderilebilmektedir. Yani, bir müşterinizin İYS üzerinde onayı yoksa bu müşterinize ticari elektronik ileti göndermeniz mümkün değildir. Bu nedenle İYS’ye kaydolduktan sonra elinizdeki tüm izin kayıtlarını sisteme yüklemeniz oldukça önemlidir çünkü İYS’ye kaydı yapılmamış onaylar geçersiz kabul edilecektir.
Ticari elektronik iletilerde hangi bilgilerin bulunması gerekiyor?
• Ticari elektronik iletilerde bulunması gereken ilk zorunlu bilgi müşteri hizmetleri numarasıdır. Bu numaranın bulunması özellikle alıcının ret bildirimde bulunabilmesi için oldukça önemlidir.
• Ticari elektronik iletilerinize olan ret talebini müşteri hizmetleri aracılığıyla değil de yalnızca ret bildirimi için oluşturulmuş bir URL üzerinden alacaksanız eğer, ticari elektronik iletilerinizde bu URL adresini de vermeniz oldukça önemlidir.
• Ticari elektronik ileti almak istemeyen alıcılarınız için ret taleplerini İYS üzerinden yapabileceklerini gösteren bir notu da ticari elektronik iletilerinize ekleyebilirsiniz.
E-ticaret veya ticaret yapanlar için önemli bir sistem olan İYS’ye kaydolmak isteyen gerçek ve tüzel kişiler bu sisteme kaydolmalıdır. Bu sisteme kaydolmak için ise başvuru yapılmalıdır. İYS’ye kaydolurken dikkat etmeniz gereken şeyler ise şunlardır;
• İYS’ye başvurular yalnızca Hizmet Sağlayıcılar içindir. Vatandaş olarak İYS’ye başvurmak ve izinlerinizi belirtmek istiyorsanız eğer İYS’nin vatandaşlar sayfasını ziyaret edebilir ve bu sayfa üzerinden giriş yapabilirsiniz.
• Başvuru yapacak olanların Mersis kaydı olmalıdır. İYS’ye başvuru yapmak için bu kayıtta yetkili olan kişiler başvuru yapmalıdır.
• İYS’ye başvuru yapmadan önce MERSİS’te yer alan bilgilerinizin doğru ve güncel olmasına önem vermelisiniz. Bu sistem üzerindeki bilgileriniz güncel değil ise MERSİS üzerinden bilgilerinizi güncellemelisiniz.
• MERSİS’te kaydı olmayan gerçek ve tüzel kişiler İYS’ye başvuru yapmamaktadır. Bu nedenle ilk olarak kişilerin İYS’ye başvuru yapabilmesi için MERSİS’e kaydolması gerekmektedir.
• Firmalar ticari unvanları dışında farklı isimleri kullanarak da ticari elektronik ileti gönderimi yapıyorsa İYS’ye başvuru zamanında marka tescil belgelerini sisteme yüklemek zorundadır.
İYS’ye başvuru yapacaksanız eğer e-devlet ile veya e-imza ile başvurunuzu yapabilirsiniz. E-devletle yapılan başvurular tüm bilgilere anında ulaşılabildiği için hızlı bir şekilde tamamlanabilmektedir. Elektronik imza ile yapılacak başvurular ise biraz daha yavaş ilerlemektedir. Elektronik imza ile yapılacak başvurular için;
• Yetkili kişilerin imza tokenlarının yanında bulunması gerekmektedir.
• Başvuru esnasında Temel Hizmet Kullanım Taahhütnamesi imzalanmalıdır. Firmanızda birden fazla yetkili kişi varsa eğer bu kişiler tarafından da bu taahhütnamenin imzalanması oldukça önemlidir.
İleti yönetim sisteminde bulunan hizmetler vatandaşlar için olan hizmetler ve kurumsal hizmetler olarak ikiye ayrılmaktadır.
• Vatandaşlar İçin Olan Hizmetler; İYS’de tüm vatandaşların ticari ve elektronik ileti izinleri bir arada güvenli bir şekilde tutulmaktadır. Vatandaşlar, bu izinlerini İYS üzerinden kolay bir şekilde güncelleyebilmekte ve onay ve ret gibi işlemlerini ise kolay bir şekilde yapabilmektedir.
• Kurumsal Hizmetler; İYS’de kurumsal hizmetler genel olarak hizmet sağlayıcılar aracılığıyla sunulan hizmetlerdir. İYS Yolu Modülü ile izin, onay ve ret işlemleri sistem üzerinden gerçekleştirilmektedir. Bu durumda, yapılacak olan işlemler için ispat yükümlülüğü hizmet sağlayıcılardan kalkmaktadır.
İYS tarafından sağlanan ileti modülleri farklılaşmaktadır.
Temel İleti Modülü
Temel ileti modülünde genellikle işlemler İYS internet sitesi üzerinden manuel olarak gerçekleştirilmektedir.
• İzin ekleme veya izinlerde değişiklik yapma
• İzin sorgulaması yapma
• Günlük Raporlama
• Marka ve Bayi Yönetimi yapma
gibi temel işlemler temel ileti modülü içinde bulunmaktadır.
Entegrasyon Modülü
Entegrasyon modülü, iletişim adresi sayısı 250.00’den fazla olan hizmet sağlayıcıları tarafından kullanılan modüllerdir.
• İzin ekleme, değişiklik yapma ve İzin sorgulama
• İzin değişikliği Bildirimi
• Mutabakat Servisi
gibi özellikler bu modülde bulunmaktadır.
İYS Yolu Modül
Hizmet sağlayıcıların, ticari elektronik ileti onayı ve red işlemlerinin İYS üzerinden alınmasına olanak sağlayan modüldür.
• İYS kısa mesaj numarası
• İYS kısa linki
• İYS mobil uygulaması
kullanarak bu işlemler yapılabilmektedir.