Yeni bir işletme kurarak kendi işini yapmak herkesin hayalinde olan bir şeydir. Genellikle yeni işletme kuruluşunda birçok risk bulunuyor olsa da aslına bakıldığında iyi seçilen bir iş fikrinin olması, kişilerin piyasa araştırması yapmaya özen göstermesi ve hedeflerini belirleyerek o doğrultuda ilerlemesi risklerin ortadan kalmasına olanak tanımaktadır.
Kısacası yeni kurulacak olan işletmeler için planlı bir şekilde hareket edilmesi gerekir. Gerektiği zamanlarda ise kişilerin danışmanlık almaktan çekinmemesi oldukça önemlidir. Çünkü ilk dönemlerde yapılacak olan yatırımlar hem kendinizi geliştirmenize olanak sağlayacak hem de işletmenizin uzun vadede başarılı olmasına yardımcı olacak.
Yeni Bir İşletme Nasıl Kurulur adlı bu yazımızda yen işletme kuruluşu yapmak isteyen kişilerin önem vermesi gereken konulardan bahsedeceğiz. Siz de yazımızı inceleyebilir ve böylece işletme kuruluşunuzu yaparak başarıya ulaşabilirsiniz.
Okumanızı Öneririz: E-ticaret Nedir?
İş Fikrinizi Oluşturun
Yeni bir işletme kurma sürecinde önem vermeniz gereken konular arasında iş fikri oluşturmak yer alır. Çünkü yapacağız iş fikri ne kadar sağlam olursa işletmenizin ayakta kalma şansı o kadar artış gösterir. Bu noktada da kendi markanızı yaratmak için de adım adım kendinizi keşfetmeniz ve ne yapmak istediğinize karar vermeniz gerekir.
- İlk olarak ilgi alanlarınızı inceleyin ve yeteneklerine göz gezdirin.
- Ne yaparken mutlu olduğunuza karar verin ve nelerin sizi mutsuz ettiğini belirleyin.
- Piyasada olan sorunları gözlemleyin ve bu sorunları çözebilecek olan şeylere karar verin.
- İş fikrinizi oluştururken mevcut pazardaki ihtiyaçları göz ardı etmeyin.
- Fikirlerinizi yazın ve çevrenizde yakın olduğunuz kişilere danışın.
- İşinizi farklılaştırmak için nelere ihtiyaç duyacağınızı belirleyin. Bu yeni işletme kurma sürecinde rekabet avantajı elde etmenize olanak tanıyacaktır.
- Yeni iş fikriniz ile ilgili olan geri bildirimleri önemseyin.
Yeni bir işletme kurma sürecinde bunları yaparak sizler de neler yapmanız gerektiğine karar verebilirsiniz ve böylece başarılı bir işletme kurma şansınızı artırabilirsiniz.
Piyasa Araştırması Yapın
Yeni bir işletme kurma sürecinde Pazar araştırması yapmak da oldukça önemli. Çünkü Pazar araştırması sayesinde hedef kitlenizi tanıyabilir, pazar potansiyelini görebilir ve rakip analizi yapabilirsiniz.
- Yeni bir işletme kurmadan önce ürün ve hizmetlerinizi kimlere satmak istediğinizi belirleyin.
- Mevcut pazarda hangi markaların size rakip olabileceğine belirleyin.
- Pazardaki büyük markaları gözlemleyin ve neler yaptıklarına karar verin.
- Müşterilerinizin ihtiyaçlarını anlayın ve neleri tercih ettiklerini gözlemleyin.
- Yeni bir işletme kurduktan sonra ürün ve hizmetlerinizi müşterilerinize nasıl ulaştıracağınıza yönelik dağıtım kanallarını inceleyin.
- SWOT analizi yaparak hem markanızı hem de rakiplerinizi iyi bir şekilde tanıyın.
Okumanızı Öneririz: Evden Yapılabilecek Online İş Fikirleri
İş Planı Hazırlama
Yeni bir işletme sürecinde iş planı hazırlamak hedeflerinizi belirlemenizde ve bu hedefleri belirlerken ne tür problemlerle karşı karşıya kalabileceğinizi görmek ve bu problemleri nasıl çözeceğinizi anlamak için oldukça önemli bir konudur. Yeni kurulacak olan işletmeler için iş planı hazırlama sürecinde:
- İşletmenin hedeflerini belirleyin.
- İşletmenin tanımını yapın.
- Ürün ve hizmetlerinizin neler olacağına karar verin.
- Hedef kitlenizi tanıyın.
- Pazarlama stratejilerinde neler yapacağınıza karar verin.
- İşletmenizin yapısını ve organizasyonel süreçlerini belirleyin.
- Finansal durumunuzu gözden geçirin ve kârlılık, risk, geri dönüş süresi gibi planlamalar yapın.
- Operasyon sürecinizin nasıl işleyeceğine dair bir plan oluşturun.
- İş planınızın uygulanabilir olup olmadığına karar verin.
İş planı hazırlama sürecinde riskleri de göz önünde bulundurmak ve bu risklere nasıl çözüm üretileceğini belirlemek oldukça önemlidir. Her markanın bu süreçte bir danışman yardımıyla iş planı hazırlamaya başlaması markaların süreç yönetimini kolaylaştırabilmek için oldukça önem verilmesi gereken bir konudur.
Okumanızı Öneririz: İş Planı Nedir? İş Planı Nasıl Hazırlanır?
Şirketinizi Kurun
Yeni bir işletme kurarken şirket kuruluşu da gerçekleştirmeniz gerekiyor. Türk Ticaret Kanunu gereğince herhangi bir işten gelir elde eden kişilerin fatura kesmesi ve elde etmiş oldukları gelirler üzerinden belirli vergileri ödemesi gerekiyor. Bu nedenle de ister fiziksel bir işletme kuracak olanlar isterlerse de online işlerini kuracak olan kişi ve işletmelerin bir şirket kurması önem arz ediyor.
Türkiye’de en çok kurulan şirket türleri olarak ön plana çıkıyor. Genellikle büyük ölçekli işler yapmak isteyenler anonim şirkete yönelirken küçük ölçekli işletmeler ise şahıs veya limited şirket kurmak istiyor.
İpucu: Son dönemlerde şirket kuran ve ticari faaliyet yürüten kişilerin büyük bölümü e-ticaret ya da e-ihracat yapıyor.
İş Yerinizi ve Ekibinizi Kurun
Şirket kuruluşunuzu yaptıktan sonra sektörünüze göre uygun bir iş yeri de kurmalısınız. Bu süreçte iş yerinizi kurarken önem vermeniz gereken en büyük nokta masraflar ve iş yerinizin getirisi olmalıdır. Çünkü alacağınız risklere göre bir gelir elde etmeniz de gerekir. Genellikle bu süreçte risksiz bir şekilde iş yapmak isteyen işletmelerin büyük bölümü e-ticaret ya da e-ihracat sektörlerine atılır ve satışlarını kendi evlerinden yürütmeyi tercih eder.
Fiziksel mağaza kurmak isteyen kişiler ise ekiplerini oluşturmalıdır. Ekip kurma sürecinde ise kişilerin deneyimleri, insanlar ile iletişimi ve iş ahlaklarını göz önünde bulundurarak bir seçim yapılmalıdır.
Tedarikçi ve İş Ortakları ile Anlaşın
Yeni bir işletme kurmak için fiziksel mağaza da olsa online işler de olsa bir tedarikçi anlaşması yapmanız gerekir. Tedarikçi anlaşmaları iş yeriniz için uygun fiyatlarla ürün temin etmenize olanak tanır ve bu da maliyetlerinizi düşürerek karlılığınızı artırır. Tedarikçi anlaşması yaparken yeni işletme sahiplerinin şunları göz önünde bulundurması gerekir:
- Tedarikçinin mesleki yeterliliğini göz önünde bulundurun.
- Sunduğu ürünlerin kalitesini gözlemleyin.
- Tedarikçinizin ürün fiyatlarına önem verin ve Pazar araştırması yaparak ilgili ürünleri daha uyguna temin edip etmeyeceğinizi öğrenin.
- Tedarikçinin alım şartları ve adrese teslimat şartlarını göz önünde bulundurun.
- Ürün stok durumunu önemseyin ve bununla beraber ürün çeşitliliğine de önem verin.
İş Yerinizin Satış Stratejisini Geliştirin
Yeni işletmelerin karşı karşıya kalabileceği en büyük problemlerden birisi satış stratejisi olabilir. İyi bir satış stratejisi geliştirilmediği durumlarda markalar kâr edemeyebilir. Bu nedenle satış stratejisini geliştirmek için özel bir çalışma yapılması gerekir.
- Rakiplerinizi inceleyin ve ürünlerini nasıl sattıklarını gözlemleyin.
- Müşterilerinizin ve potansiyel müşterilerinizin hangi fiyat aralığındaki ürünlere yöneldiğine önem verin.
- Satış ve pazarlama stratejisinde hangi yöntemlerin etkili olduğuna karar verin.
- Ürün ve hizmetlerinizi nasıl farklılaştırarak satacağınızı belirleyin.
- Hangi pazarlama yöntemleri ile markanızı veya yeni işletmenizi ön plana çıkaracağınızı tespit edin.
Bu tür çalışmalar yaparak markanızın satış stratejisini geliştirebilir ve hedef kitlenize satacağınız ürün ve hizmetleri hangi yöntemler ile pazarlayacağınıza karar verebilirsiniz. Tercih ettiğiniz satış stratejisi ve pazarlama yöntemlerini uzun vadede gözlemleyebilir ve işe yarayıp yaramadığına karar vererek yeniden geliştirebilirsiniz.
Okumanızı Öneririz: Satış Planı Nedir? Satış Planı Nasıl Hazırlanır?
Ticimax ile Yeni İşinizi Kurun
Yeni bir işletme kurmak istiyorsanız sizler de risksiz bir şekilde e-ticaret sektörüne adım atabilirsiniz. E-ticaret sitenizi kurarken Ticimax e-ticaret altyapısını tercih ederek sitenizi hızlı bir şekilde kurabilir ve anında internetten satışa başlayabilirsiniz.
Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.
E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın
21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!
15 Gün Ücretsiz Deneyin!