• Yazar Pınar Keleş
  • Güncellenme Tarihi 30 Eylül 2024
  • Okuma Süresi 5 dakikada okunur

Tim Berners-Lee tarafından 1989 yılında ortaya atılan Web 1.0, sosyal medya kullanımının başlamasıyla beraber yerini Web 2.0’a bıraktı. Günümüzde blockchain teknolojisinin gelişmesi ve kripto paraların yaygın bir şekilde kullanılmasıyla beraber de Web 3.0 yöneldiğimiz yeni bir dönem içerisindeyiz.

 

Web 3.0 terimi, blockchain teknolojisiyle gelişen ve ilgi odağına merkeziyetsizlik ve şeffaflığı alan ve diğer internete türlerine göre daha demokratik bir alan sunan bir teknolojiyi adlandırmak için kullanılmaktadır. Web 3.0 kişilerin şeffaf bir şekilde internet kullanmasını sağlarken merkezi otoritelerin internet üzerindeki kontrol mekanizmalarını da yıkmaktadır.

 

Web 3.0 Nedir? Popüler Web 3 Uygulamaları adlı bu yazımızda geleceğimizin teknolojisi arasında yer alan Web 3.0 kavramından sizlere bahsedeceğiz. Bununla beraber blockchain teknolojisi kullanılarak geliştirilen popüler Web 3.0 uygulamaları hakkında da sizleri bilgilendireceğiz.

 

Okumanızı Öneririz Chat GPT Nedir? Chatgpt ile İlgili Bilmeniz Gerekenler

 

Web 1.0, Web 2.0 ve Web 3.0’ın Gelişimi


Web 1.0, Web 2.0 ve Web 3.0’ın Gelişimi
 

Web 1.0 ve Web 2.0 teknolojileri aslına bakıldığında internetin şeffaf olmadığı teknolojilerdir. Özellikle Web 1.0, şu an kullandığımız internetin ilk haline verilen isimdir. 1989 yılında ortaya çıkan bu teknolojide internet kullanıcıları arasında herhangi bir etkileşim kurmak mümkün değildi.

 

2004 yılında O’Reilly Media tarafından kullanılmaya başlayan Web 2.0 sıfır kavramı ise aslına bakıldığında ikinci nesil internet hizmetlerini anlatmaktadır. Özellikle bu teknoloji internet kullanıcıları arasında etkileşim kurmayı ön plana çıkarmıştır. Şu an hala kullanmaya devam ettiğimiz Web 2.0 kişilerin internet üzerinden birbiriyle iletişime geçebildiği, etkileşim kurabildiği teknolojiye verilen isimdir.

 

Web 2.0 dendiğinde ise hepimizin aklına ilk olarak gelen sosyal medya uygulamalarıdır. Facebook, Instagram, Twitter gibi sosyal medya uygulamaları internet kullanıcıları arasında etkileşim ve iletişim kurulmasını sağlamıştır.

 

Web 3.0 ise 2008 yılında Bitcoin’in yaratısıcı olarak bilinen Satoshi Nakamoto ismini kullanan kişi ya da kişiler tarafından Bitcoin Whitepaper’ının yayımlanmasının ardından ortaya çıkan blok zincir veritabanının kullanıldığı internetin yeni neslidir. Web 3.0 teknolojisi ile daha şeffaf, otonom ve merkeziyetsiz bir şekilde internet kullanmak mümkündür.

 

Okumanızı Öneririz Blockchain Teknolojisi (Blok Zinciri) Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey

 

Web 3.0’ın Sağladığı Avantajlar


Web 3.0’ın Sağladığı Avantajlar
 

Web 3.0, merkeziyetsiz bir internet fikrini ön plana çıkarmakla büyük bir avantaj sağlar. Bunun yanı sıra daha hızlı bir şekilde bilgi aktarımı, makine öğrenmesi ve yapay zekâ kullanımı gibi birçok avantajı da beraberinde getirmektedir. Web 3.0 Teknolojisinin Sağladığı Avantajlar Şunlardır:

 
  • Web 3.0 teknolojisi kullanıcıların internete daha hızlı bir şekilde erişmesine yardımcı olur.
  • Blockchain’i merkezine alan DeFi kavramı, kullanıcıların geleneksel finans araçlarına ve platformlarına olan bağımlılığını azalttı.
  • Kullanıcılar bu teknoloji sayesinde şeffaf bir şekilde internet erişimine sahip olabileceklerdir.
  • İnternet kullanımında büyük bir problem olan güven sorunu ortadan kalkacaktır.
  • Web 3.0 teknolojisi, verilerin smart contract (akıllı sözleşmeler) ile korunmasını sağlamaktadır.
  • Kullanıcılar para gönderme ve alma işlemlerini merkeziyetsiz bir şekilde kripto paralar üzerinden yapabilmektedir.
  • Bireyler farklı metaverse’lere katılabilmekte ve burada yaptıkları şeyler, geçirdikleri zaman üzerinden web 3 coinleri kazanabilmekte ve bunları itibari paraya dönüştürebilmektedir.
  • Web 3.0’ün kullanıldığı metaverse’ler sayesinde e-ticaret firmaları ya da kurumsal markalar pazarlama çalışmalarını farklı platformlar üzerinden yürütebilmektedir.
  • Kullanıcılar kullandıkları uygulamalar, browserlar ve platformlar üzerinden kripto para geliri elde edebilmekte ve bu paraları ise kripto para borsaları üzerinden itibari paraya dönüştürebilmektedir.
  • Blockchain tabanlı geliştirilen yapay zekâ uygulamaları sayesinde işletmelerin operasyonel süreçleri rahatlamaktadır.
 

Henüz çok yeni bir kavram olsa da Web 3.0’ın kullanılmaya başlaması ve gelecekte hayatımızı kolaylaştıracak Web 3.0 uygulamalarının gelişmesi ile beraber hem bireysel internet kullanımlarında hem de ticari kullanımlarda kişi ve işletmeler için bu teknolojinin sağlayacağı avantajları artacağı düşünülmektedir.

 

Web 3.0 Teknolojisinin Dezavantajları

 

Web 3.0 her ne kadar internet kullanımında avantaj sağlasa da aslına bakıldığında dezavantajları da beraberinde getirebilecek bir teknolojidir. Web 3.0 Teknolojisinin Dezavantajları şunlardır:

 
  • Web 3.0 uygulamaları merkeziyetsiz bir yapıda olduğu için internet üzerindeki siber suçlar artış gösterebilir.
  • Kişilere yapılan zorbalık ve yöneltilen nefret söyleminin tespit edilmesi oldukça zorlaşabilir.
  • Merkeziyetsiz bir internetten dolayı güvenlik riskleri zamanla ortaya çıkabilmektedir.
  • Manipülasyonlar artış gösterebilmektedir.
  • Dolandırıcılık vb. faaliyetler web 3.0 teknolojisinde daha da yaygınlaşabilir.
 

Web 3.0 önemli dezavantajları da beraberinde getireceği için internet kullanan kişilerin buradaki güvenliğini sağlamaları oldukça önemlidir.

 

Okumanızı Öneririz Yazılım Nedir? Ne İşe Yarar?

 

Web 3.0 Uygulamaları Nelerdir?


Web 3.0 Uygulamaları Nelerdir
 

Merkezine blockhain teknolojisini alarak geliştirilen birçok web uygulaması bulunmaktadır. Bunlar:

 
  • Dağıtılmış Uygulamalar (DApps)
  • Sanal Gerçeklik Uygulamaları (VR)
  • Merkeziyetsiz Finans Uygulamaları (DeFi)
  • Artırılmış Gerçeklik Uygulamaları (AR)
  • Gizlilik ve Güvenlik Uygulamaları
 

Web 3.0 uygulamalarının türlerine göre aslına bakıldığında birçok uygulamanın da çeşitlendiğini söylemek mümkündür. Metamask, Brave Browser, Alexa, Atlas.Work, Siri gibi uygulamalar en çok kullanılan Web 3.0 uygulamaları arasında yer almaktadır.

 

Okumanızı Öneririz Kripto Paralar Hakkında Bilmeniz Gereken 7 Başlık

 

Metamask



 

2016 yılında hem tarayıcı eklentisi hem de mobil uygulama olarak piyasaya sürülen MetaMask en çok kullanılan uygulamalar arasında yer alır. Bir cüzdan işlevine sahip olan Metamask, kullanıcıların Ethereum (ETH) blok zinciri ile etkileşime girmesine olanak tanır. Kullanıcılar bu uygulama sayesinde kripto para borsalarında yer alan paralarını çekebilmekte ve güvenli bir şekilde saklayabilmektedir.

 

Brave Browser

 
Brave Browser


Brave Browser, 2019 yılında piyasaya sürülen ve chromium üzerinde inşa edilen bir web tarayıcısıdır. Brave açık kaynak kodlu olan ve gizlilik odaklı çalışan bir tarayıcıdır. Diğer internet tarayıcılarının aksine Brave, herhangi bir adblock aracı olmadan reklamları gizlemektedir.

 

Aylık 30 milyondan fazla kullanıcı bulunan Brave Browser kullanan kişiler ödül olarak Basic Attention Token da kazanabilmektedir. Kişiler çevrim içi gizliliğin sağlandığı bu uygulamada engellenen her reklam için gelir elde edebilmekte ve elde ettikleri tokenları ise kripto para borsaları üzerinden itibari paraya dönüştürebilmektedir.

 

Alexa

 

Amazon tarafından geliştirilen yapay zekâ asistanı Alexa da özellikle Amerika’da yoğun bir şekilde kullanılan web 3.0 uygulamalarından birisidir. 2014 yılında ilk kez yayınlanan bu uygulama IOS, Android, Linux ve birçok işletim sisteminde kullanılabilmektedir.

 

Siri

 

2011 yılında Apple tarafından geliştirilen Siri de yayın bir şekilde kullandığımız web 3.0 uygulamaları arasında yer almaktadır. Kişisel asistan olarak gruplandırılan Siri, Almanya, Fransa, ABD, İngiltere ve Avustralya da IOS 5.0 sürümü ile kullanılmaya başlanmış ve daha sonraki IOS sürümlerinde de birçok ülke için aktif edilmiştir.

 

Atlas.Work

 

Blockchain teknolojisi kullanılarak geliştirilen bir Web 3.0 uygulaması olan Atlas.Work, merkeziyetsiz bir freelance projesidir. Freelance çalışmak isteyen veya Freelancerlara iş yaptırmak isteyen kişi ve işletmeleri bir araya getirmektedir. Bu platformda yapılan her görev 2 dolar üzerinden ücretlendirmektedir.

 

E-ticaret Siteleri İçin Web 3.0’ın Önemi

 

İnternetin Blockchain ile değişmeye başlamasının ardından e-ticaret siteleri için de web 3.0 ve web 3.0 uygulamaları önemli bir hal almıştır. Özellikle Web 3.0 ile gelişen metaverse’ler e-ticaret markalarının ilgi odağı haline gelmiştir. Markalar buralarda kendilerine sanal bir mağaza açabilmekte ve tanıtım çalışmaları yaparak müşterilerine ulaşma şansı yakalamaktadır.

 

Siz de markanızın teknolojiyi takip etmesi için farklı metaverse’lerde arazi satın alabilir ve mağazanızı kurarak eşsiz bir alışveriş deneyimi yaşatabilirsiniz.

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

E-Ticaret için en doğru altyapı
Hemen Şimdi

E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın

21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!

15 Gün Ücretsiz Deneyin!
<