World Wide Web Consortium (W3C), web’i geliştirmek için çalışan uluslararası bir kuruluştur. Çeşitli ilgili endüstrilerden ve birkaç yüz üye kuruluştan oluşur. W3C, tüm web paydaşları arasında birlikte çalışabilirliği ve işbirliğini kolaylaştırmak için World Wide Web (www) için standartlar belirler. 1994 yılında WWW'nin yaratıcısı Tim Berners-Lee tarafından kurulmuştur.

 

W3C Nedir, Standartları Nelerdir?

 

W3C Nedir?

 

Kısaltılmış olarak W3C olan, İngilizce olarak world wide web consortium olarak bilinen dünya çapında ağ geliştiricisidir. World wide web consortium nedir dediğimizde Ekim 1994'te Tim Berners-Lee tarafından MIT ve CERN firmaları bünyesinde kurulmuş olan uluslararası Dünya Çapında Ağ standartlarını belirleyen kuruluştur. W3C ne demek dediğimizde Türkçe karşılığı Dünya Çapında Ağ Konsorsiyumu şeklindedir.

 

W3C web ortamındaki veri akışının sağlıklı bir şekilde devam etmesini sağlayan standartların belirleyicisidir. Web’te yer alan veri akışının devam edebilmesi için web sitelerinin W3C standartlarına göre yapılması gerekmektedir. Web siteleri W3C standartlarına uymadığı taktirde, hatalı web site mimarisi elde etmiş olmaktadırlar.

 

Birkaç tanımla W3C tanımı;

 
  • Web için birincil uluslararası standartlar organizasyonu olan world wide web consartium, farklı BT sektörlerinden ilgili tarafları web sorunları üzerinde çalışmak üzere bir araya getirmektedir.
  • CEO Jeffrey Jaffe, "W3C'nin amacı, web'i tam potansiyeline getirmektir" açıklamasında bulunmaktadır.
  • W3C web sitesine göre üyeleri ticari, eğitim ve devlet kurumları da dahil olmak üzere web geliştirmenin kilit katılımcılarıdır.
  • W3C misyonu, "web'in uzun vadeli büyümesini sağlayan protokoller ve yönergeler geliştirmeyi” içerir.
  • W3C'nin web için teknik standartların itici gücü güvenlikten geçmektedir.
  • Web’in mucidi olarak anılan Tim Berners-Lee tarafından kuruldu.
  • BT endüstrisindeki önemli katılımcıları içeren bir üyeliğe sahiptir.
 

İlgili İçerik; Blockchain Teknolojisi (Blok Zinciri) Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey

 

W3C Nedir

 

W3C Amacı Nedir?

 

World Wide Web Consortium (W3C) üye kuruluşların, tam zamanlı bir personelin ve halkın web standartlarını geliştirmek için birlikte çalıştığı uluslararası bir topluluktur. Web mucidi ve Direktör Tim Berners-Lee ve CEO Jeffrey Jaffe tarafından yönetilen W3C’nin misyonu, Web'i tam potansiyeline ulaştırmaktır.

 

W3C Nasıl Çalışır?

 

Çoğu W3C çalışması, web teknolojilerinin standardizasyonu etrafında döner. Bunu gerçekleştirmek için çalışmalarını, W3C topluluğun fikir birliğine dayanan yüksek kaliteli standartların geliştirilmesini teşvik süreçlerini takip eder. W3C süreçleri, W3C misyonunun tüm yönleri olan adaleti, yanıt verebilirliği ve ilerlemeyi teşvik eder.

 

W3C Nasıl Çalışır

 

W3C Standartları Nelerdir?

 

W3C standartları, geliştiricilerin herhangi bir cihazda kullanılabilen geniş veri depoları tarafından desteklenen zengin etkileşimli deneyimler oluşturmasını sağlamak için benzeri görülmemiş bir potansiyele sahip uygulama geliştirme için bir Açık Web Platformu tanımlar.

 

W3C tarafından geliştirilen standartlar aşağıdakilerden oluşmaktadır;

 
  • CGI
  • CSS
  • DOM
  • HTML
  • http
  • XHTML
  • XML
 

İlgili İçerik; Proxy Nedir? Proxy Ayarları Hakkında Bilmeniz Gerekenler

 

İlgili İçerik; E-Ticaret Sitelerine XML Veren Firmalar

 

İlgili İçerik; HTML Nedir? HTML Hakkında Bilmeniz Gereken 3 Şey 



W3C Standartları Nelerdir

 

W3C İlkeleri Nelerdir?

 

W3C standartlarını belirleyen belirli ilkeler etrafında toplanmaktadır. Bunlardan birkaçını aşağıda sıraladık.

 

Evrensel Erişim: W3C evrensel bir sistemdir. Web'i ağdan erişilebilir bilgi evreni olarak tanımlamaktadır. Bilgisayar, telefon, televizyon veya ağa bağlı tüm cihazlar böylece erişilebilir olmaktadır. Bilginin evrensel bir şekilde hızla paylaşılmasında önemli faydalar sunan W3C’nin birincil hedeflerinden biri, donanımı, yazılımı, ağ altyapısı, ana dili, kültürü, coğrafi konumu veya fiziksel veya zihinsel yeteneği ne olursa olsun bu faydaları tüm insanlara sunmaktır.

 

Semantik Ağ: Web'deki bilgiler W3C sayesinde diğer insanlara uygun dilde paylaşılmaktadır. Aranan bilgiler kategorize ve gruplanmış bir şekilde kullanıcıların karşısına çıkmaktadır. W3C dilleri RDF, XML, XML Şema ve XML imzaları Semantik web'in yapı taşlarıdır.

 

Güven: W3C web’te güvenli bir ortamda bilgi ve veri akışının olması konusunda büyük faydalar sunmaktadır. Böylece yayınlanan bilgiler evrensel boyutta güven verecek şekilde yayılmaktadır.

 

Birlikte çalışabilirlik: W3C, pek çok platformun aynı ortamda çalışmasını sağlarken pek çok iş birliğine de kapı açmaktadır. Öte yandan güncel ve yeniliklerin sıkı takipçisi olan sistem ağları yeniye ve teknolojilere uyarlama konusunda rehber olmaktadır.

 

Esneklik: Her sisteme uyarlanma konusunda esneklik ilkesiyle hareket edilmektedir.

 

Etkileşimi artıran yardımcılar: Yeniden boyutlandırılabilir görüntüler, kaliteli ses, video, 3D efektler ve animasyon dahil olmak üzere Web'de daha fazla etkileşim sağlayan tüm yardımcılar bulunmaktadır.

 

W3C’nin diğer ilkeleri arasında; geniş fikir birliği, şeffaflık, denge ve açıklık gerektirmektedir.

 

İlgili İçerik; NFC Nedir, Nasıl Kullanılır? NFC Hakkında Bilmeniz Gerekenler

 

İlgili İçerik; Yapay Zeka (AI) Nedir? Yapay Zeka Uygulama Örnekleri

 

W3C İlkeleri Nelerdir

 

Tim Berners-Lee Kimdir?

 

Tim Berners-Lee dediğimizde web’in babası olarak bilinmektedir. Dünya çapında “www” standartları bu kurum tarafından belirlenmektedir. Günümüzde 2 milyar web sitesinden 4 milyar insan bu sistemden yararlanmaktadır.

 

Tim Berners Lee hakkındaki bilgileri aşağıda maddeler halinde derledik;

 
  • Tim Berners-Lee, World Wide Web'i 1989’da icat etti. Tim Berners-Lee, İngiliz bir bilgisayar bilimcisidir. 1955 yılında Londra’da doğmuştur.
  • World Wide Web'in (www) mucididir. Annesi babası matematikçidir. Öte yandan anne ve babası ilk bilgisayarın yapım aşamasında yer almışlardır. Lee’ye en büyük ilham kaynaklarının kim olduğu sorulduğunda, “anne ve babası” olduğunu söylemiştir.
  • Hackerlik yapmasından dolayı okuldaki bilgisayarları kullanması yasaklanmış olmasıdır.
  • Oxford Üniversitesi Fizik bölümünden mezun olan Berners Lee okul döneminde eski bir televizyondan kendi bilgisayarını yapmıştır.
  • 1976 yılında üniversiteden mezun olan Tim Berners-Lee, CERN'de yazılım mühendisi danışmanı olarak çalışmaya başladı.
  • 1989 yılında CERN laboratuvarında HTML dilini geliştirmiş ve “www” olarak adlandırılan bilgi sistemini icat etmiştir.
  • 1990 yılında ilk ağ tarayıcısı yazılımını geliştiren Lee ilk hayalini gerçekleştirdi ve “info.Cern.ch.“ olarak bilinen dünyanın ilk web sitesini yazan ve bu sayede web sayfalarının başkaları tarafından görüntülenebilmesini sağladı.
  • 1994 yılında dünya çapında ağ ile ilgili standartları belirleyen W3C (World Wide Web Consortium) kurdu.
 

Önemli çalışmalara imza atan Tim Berners Lee günümüzde halen önemli konumlarda çalışmalarını devam ettirmektedir. Öte yandan kurucusu olduğu W3C'nin başkanlığını da yapmaktadır.

 

Berners Lee internetteki bazı tehditlerin olduğunu açıklamaktadır. Bunları ise kişisel bilgilerin kontrolünün yitirilmesi ve yalan haberlerin yaygınlaşması, şeffaflıktan uzaklaşılması olarak ifade etmektedir.

 

World wide web internet dünyasındaki bu tehditlerle mücadele etmek için stratejiler geliştirmektedir. Tim Berners Lee ağlarda küresel iş birliği konusunda çalışmalar yürütmüştür. Öte yandan gelecekte internet dünyasını nelerin beklediğine dair W3C olarak sürekli olarak geliştirmeler yapılmaktadır.

  
 

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da ücretsiz e-ticaret eğitimleri ve daha fazlası için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

E-Ticaret için en doğru altyapı
Hemen Şimdi

E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın

21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!

15 Gün Ücretsiz Deneyin!
<