Sesli arama, elektronikte en hızlı ilerleyen trendlerden biri haline gelmektedir. Sesli arama teknolojisi ilk olarak 2011 yılında Apple’ın iphone’da Siri uygulamasını devreye almasıyla ivme kazandı. Iphone kullanıcılarının yalnızca seslerini kullanarak soru sormalarını ve eylemler gerçekleştirmelerini sağlayan Siri yazılımı kullanıcılar tarafından büyük ilgi gördü.
Günümüze geldiğimizde yetişkinlerin yüzde 41'i, gençlerin ise yüzde 55’i günde en az bir kez sesli arama kullanıyor. Oranın ise önümüzdeki yıllarda daha da artacağı öngörülmektedir. Yazımızda bir pazarlama teknolojisi olan sesli arama seo konusunda detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Sesli Arama Nedir?
Sesli arama yapma günümüzde her yaş grubundan kişinin çeşitli sebeplerden başvurduğu bir durumdur. Sesli arama teknolojinin hızla ilerlediği, zamanla yarışın olduğu bu süreçte hızlı sorgulama ve yanıt alma konusunda oldukça pratiklik sunmaktadır.
Sesli arama teknolojisi; kişilere hızlı iş bitirme, verimli sorgulama yapma, hızlı yanıt alma, çoklu iş bitirme gibi konularda avantajlar sağlamaktadır. Sesli arama nedir dediğimizde; kullanıcıların; internette, bir web sitesinde veya bir uygulamada arama yapmak için sesli komut kullanmasına olanak tanıyan teknolojidir. Bir tür diyalog sistemidir.
Sesli Arama SEO Sıralamalarını Nasıl Etkiler?
Sesli arama teknolojisinin kullanılmasının arama motorlarındaki sıralaması da farklıdır. Sesli aramalarımızın sonuçları öne çıkan snippet şeklindedir. Google, sesli sorguları yanıtlamak için büyük ölçüde bilgi grafiklerine ve zengin snippet'lere güvenir. Arama yapanlar hızlı ve anında sonuç ister ve Google bunu anlayarak ayrıntılı bir analize ihtiyaç duyar.
Sesli arama teknolojisinde Google’ın öne çıkaracağı sayfada aşağıdaki kriterlere dikkat etmektedir.
- Uzunluk
- Formülasyon
- Anlatım
- Şema işaretlemesi
- Güvenlik
- Mobil uyumluluk
- Özgünlük
- Dil
İlgili İçerik; SEO Analizi Nasıl Yapılır?
İlgili İçerik; E-ticaret SEO Teknikleri
İlgili İçerik; E-ticarette Responsive Tasarım Neden Önemlidir?
Sesli Arama Motoru Optimizasyonu Nasıl Yapılır?
Sesli arama optimizasyonu, içeriğin kullanıcılar ve aradıkları bilgiler için oluşturulması bakımından Arama Motoru Optimizasyonuna (SEO) benzemektedir. Aşağıda birkaç başlıkta açıklamalarıyla sıraladık.
Sesli arama anahtar kelime araştırması: Siteniz ile uyumlu, trafik sağlayacak, hedef kitlenizi yakalayacak soru kalıplı anahtar kelimelerin belirlenmesi ve bunların kullanılması gerekmektedir. Bunu yaparken trafik alan anahtar kelimelerinizi soru kalıbına dönüştürmeyi deneyebilirsiniz.
Sesli arama seo için orijinal anahtar kelimelerinizi sesli arama sorguları için optimize etmeniz gerekmektedir.
Longtail anahtar kelime kullanımı: Soru şeklinde anahtar kelimeleri kullanırken uzun anahtar kelime kullanımını da artırmanızı tavsiye ederiz. Longtail anahtar kelimelerin, arama sonuçlarının yüzde 70'ini oluşturduğu bilinmektedir. Eskiye göre rekabette kısa anahtar kelimelerin gücü daha azdır.
Longtail anahtar kelimelere bakıldığında günlük konuşma diline daha yakındır ve soru kalıplarına da daha uyumlu hale getirilir. Öte yandan lobgtail anahtar kelimelerin daha az maliyetli olması ve tıklama oranının daha yüksek olması işletmeler için avantajlıdır.
Soru biçimli içerik oluşturma: İçeriklerin de soru kalıplarıyla hazırlanması önemlidir. Özellikle H etiketlerinin soru kalıplarıyla hazırlanması sesli aramada üst sıralarda çıkma oranını artırmaktadır. İçeriklerin ana başladığını, ara başlıklarını belirlenen anahtar kelimeler ve soru kalıpları ağırlıklı hazırlayarak içeriğinizi de sesli arama seo açısından optimize edebilirsiniz.
Örnek vermek gerekirse; sesli arama seo tanımı yerine, sesli arama seo nedir? şeklinde kullanılması sesli arama sorguları ve kullanıcı sorgularına açısından daha gereklidir.
Mobil uyumluluk: Mobil uyumluluk arama motoru optimizasyonu kadar sesli arama optimizasyonunda da önemli bir ayrıntıdır. Sitenizin mobil uyumlu olması sesli arama sorgularında da şansınızı artıracaktır. Kullanıcıların önemli bir çoğunluğunun mobili kullandığı bir çağda mobilde de görünür olmak siteler için bir zorunluluk halini almıştır. Sesli arama optimizasyonunda mobil uyumlu olmanız sizi karlı çıkaracaktır.
Konum tabanlı çalışmalar: Kullanıcılar yerel arama yapma meyilindedir. Kullanıcılar çoğunlukla “Yakınımdakileri ara”, “yakınımdakileri göster” gibi komutlarla aramaları çoğunlukla yerelleştirmektedir. Bu nedenle konum tabanlı teknolojileri kullanarak (Google maps gibi) sesli arama sorgularında üst sıralara yerleşebilirsiniz.
İlgili İçerik; Longtail Keywords ve SEO’daki Önemi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
İlgili İçerik; E-Ticarette Mobil Uygulama Tercih Edilmesinin 10 Nedeni
Sesli Arama E-ticaret İlişkisi Nedir?
Sesli arama ve yapay zeka, insan dili kalıplarına ve ihtiyaçlarına uyum sağladıkça daha akıllı hale gelmeye başlamıştır. Google Sesli Arama ve benzer teknolojiler; sesli arama e-ticaret ilişkisini de beslemektedir. Tüketicilerin; satın alma alışkanlıkları, davranışları, ilgi alanları hakkında işletmelerin fikir sahibi olmasına olanak tanımaktadır. E-ticaret siteleri de hızlı bir şekilde sesli arama teknolojisine entegre olarak hedef kitlesine ulaşma ve beklentilerini karşılama konusunda daha hızlı yol kat edebilir.
Öte yandan e-ticaret sitelerinin SEO kadar sesli arama motoru optimizasyonuna da ağırlık vermesi, içerik ve ürünlerini bu şekilde optimize ederek arama motorlarında daha çok görünür olmayı organik yollardan garanti etmesi gerekir.
Sesli arama e-ticaret konusunda sesli arama motoru optimizasyonu nasıl yapılır;
- Mobil uyumlu olma
- Anahtar kelimelerin optimize edilmesi
- Trafik alan anahtar kelimelerin uygun soru kalıplarına çevrilmesi
- Ürün içerik ve özelliklerinin sesli aramaya göre optimize edilmesi
- Sitedeki blog gibi içerik alanlarının başlık ve ara başlıklarının soru kalıplarıyla oluşturulması
- Longtail anahtar kelimelerinin soru kalıplarıyla kullanılmasına özen gösterilmesi
- Mobil uyumlu bir site olunması
- Blog içeriklerin özgün, uzun ve ayrıntılı olmasına özen gösterilmesi
İlgili İçerik; Online İçerik Üretim Süreçleri
İlgili İçerik; CMS (İçerik Yönetim Sistemi) Nedir, Çeşitleri Nelerdir?
Sesli Arama Teknolojisinin Sağladığı Avantajlar Nelerdir?
Sesli arama yapma konusunun bu kadar popüler hale gelmesinin sebepleri arasında, ana sebep bilgileri bulabilmek ve görevleri daha verimli ve eller serbest olarak tamamlayabilmektir. Google tarafından yapılan bir araştırmaya göre, tüketicilerin sesli aramayı daha sık kullanmasının en önemli nedenleri şöyle açıklanmıştır;
- Kolayca çoklu görev yapabilme
- Görevleri daha hızlı ve verimli bir şekilde bitirme yeteneği
- Kullanıcıların anında yanıt ve bilgi almasını sağlama
- Günlük rutinlerini kolaylaştırma
Görüldüğü gibi sesli arama yapma teknolojisi her şeyin hızlandığı günümüzde işlerimizi hızlı halletmemiz konusunda iyi bir iş bitirici olarak karşımıza çıkıyor. Elleri kullanmadan hızlı bir şekilde sorgulama yapabilmemiz arama sürme gibi başka bir işle ilgilendiğimizde de kurtarıcı oluyor. Bu nedenle sesli arama optimizasyonu konusuna yatırım yapan işletmelerin pazardaki payını artıracağa benziyor.
İlgili İçerik; E-ticarette Başarılı Olmak İçin Yapılması Gerekenler
İlgili İçerik; Meta Açıklaması Nedir, Neden Önemlidir?Sesli Arama Teknolojisi Nereye Evriliyor?
Teknolojiler yapay zekaya ayak uydurmaya çalışırken, sesli aramanın geleceği de hızlı bir şekilde yol kat ederek büyümektedir. Ses tanıma pazarının günümüzde dijital pazarlama alanında en az SEO kadar konuşulmaya başlanması ve hedeflenmesi söz konusudur.
Öte yandan zorlu rekabet ortamında sitelerin öne çıkması için her alanda rakiplerin önüne geçmek için de sesli arama teknolojisi hafife alınmamalı ve üzerine çalışılmalıdır. Sesli arama SEO sesli sorgular için anahtar kelimelerin optimizasyonudur. Optimize edilmesi sesli arama sorgularında sitelerin üst sıralarda çıkmasına olanak tanımaktadır.
Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.
E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın
21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!
15 Gün Ücretsiz Deneyin!