• Yazar Pınar Keleş
  • Güncellenme Tarihi 29 Mart 2024
  • Okuma Süresi 5 dakikada okunur

Bir ticari işletmeye sahip olan kişi ve işletmeler belirli dönemlerde elde ettikleri kazançlar üzerinden vergi ödemesi yapar. Genellikle bu ödeme sürecinde de kişi ve işletmelerin vergi numarası ile ödeme yapması gerekir.

 

Vergi ödeme süreçlerinde ise kişi ve işletmeler ödeme zamanı geldiğinde vergi numaralarını sorgulama eğilimi içerisine girer. Bazı kişiler bu numarayı kolayca bulabiliyor olsa da bazı kişiler kolay bir şekilde vergi numaralarını bulamamaktadır.

 

Vergi Numarası Nedir? Vergi Numarası Sorulama Nasıl Yapılır adlı bu yazımızda sizlere vergi numarası hakkında bilgi vereceğiz ve bununla beraber vergi numarası sorgulama işleminden de bahsedeceğiz. Siz de yazımızı inceleyebilir ve vergi numarası nedir, vergi numarası nasıl alınır, vergi numarasını kimler almalıdır ve vergi numarası nasıl sorgulanır sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

 

İlginizi Çekebilir: E-ticaret Nedir

  

Vergi Numarası Nedir?


Vergi Numarası Nedir? Vergi Numarası Sorulama Nasıl Yapılır?
 

Vergi numarası ya da bilinen kısaltmasıyla VKN, kişi ve işletmelerin vergi ödeme sürecinde kullandıkları numaralara verilen isimdir. Şahıs şirketi veya tüzel kimliğe sahip olan şirketler kamu kurumlarında vergi öderken 10 handen oluşan vergi numaralarını kullanır. Bu numaralar her şahıs ve işletme için yalnızca bir tanedir. Vergi numaraları sayesinde kişi ve işletmelerin vergi ödemeleri kayıt altına alınmakta ve böylece takip edilmektedir.

 

Vergi Numarası Nasıl Alınır?


Vergi Numarası Sorulama Nasıl Yapılır?
 

Vergi numarası alma süreci şahıs ve tüzel kişiler için birbirinden farklıdır. Bununla beraber Türkiye’de yaşayan yabancılar da belirli adımları tamamlayarak vergi numarası alabilmektedir.

 

Vergi numarası almak isteyenlerin vergi dairelerinden vergi nolarını alması gerekir. Gerçek kişiler vergi numarası almak istiyorsa ilk olarak notere gitmeli ve burada nüfus cüzdanlarını tasdik etmelidir.

 

Ardından noterden tasdik edilen nüfus cüzdanı fotokopisi ile kişilerin bağlı oldukları vergi dairesine başvurması gerekir. Tüzel kişiler vergi numarası almak istediklerinde ise tescil belgesi ve şirket kuruluş sözleşmeleri ile vergi dairesine başvuru yaparlar.

 

Ülkemizde yaşayan yabancı kişiler de vergi numarası alabilmektedir. Yabancıların vergi numarası alabilmek için işlemlerini İnteraktif Vergi Dairesi’nin internet sitesi ivd.gib.gov.tr üzerinden yapması gerekir. Site üzerinden “Yabancılar için Potansiyel Vergi Kimlik Numarası” linkine tıkladıktan sonra açılan ekrandaki formu doldurmanız ve ardından “Tamam” butonuna tıklamanız gerekir. Bu işlemin ardından Türkiye’de ikamet eden yabancılara otomatik vergi numarası verilecektir.

 

Vergi Numarası Nereden Öğrenilir?

 

Vergi no öğrenmek isteyen kişi ve işletmeler belirli platformlar üzerinden vergi no öğrenebilmektedir. Her zaman kişi ve işletmelerin Vergi no öğrenme işlemlerini “E-devlet” veya “İnteraktif Vergi Dairesi” üzerinden gerçekleştirmesi gerekmektedir. Bilgi güvenliğini sağlamak ve bilgi sızıntısının önüne geçmek için kişi ve işletmelerin e-devlet ya da interaktif vergi dairesi dışında herhangi bir yerden sorgulama işlemi yapmaması gerekir.

 

İlginizi Çekebilir: E-ticaret Sitesi Kurmak

 

Vergi Numarası Sorgulama

 

Vergi numarası sorgulama yani başka bir değişle vergi kimlik numarası sorgulama işlemi kişi ve işletmelerin internet üzerinden kolayca yapabileceği bir işlemdir. Genellikle vergi kimlik numarası sorgulama işlemi İnteraktif Vergi Dairesi’nin internet sitesi üzerinden yapılmaktadır. Vergi numarası sorgulama işlemi yapmak için kişi ve işletmelerin tamamlaması gereken adımlar şunlardır:

 
  • İnd.gib.gov.tr adresine giriş yapın.
  • İnteraktif vergi dairesi sitesinin üst bölümünde yer alan Doğrulamalar bölümüne tıklayın.
  • Doğrulamalar bölümüne tıkladıktan sonra açılacak olan listede vergi kimlik numarası sorgulama bölümüne tıklayın.
  • Tıklama işlemini yaptıktan sonra ilgili ekranı inceleyin ve “Sorgula” butonuna tıklayın.
 

İlgili işlemleri yaptıktan sonra sorgulama ekranında girdiğiniz bilgiler ile eşleşen vergi kimlik numarasını görüntüleyebilirsiniz. Dilediğiniz takdirde e-devlet üzerinden de hizmet arasında “Vergi Kimlik Numarası Sorgula” hizmetini seçebilir ve böylece kolayca “İnternet Vergi Dairesi” ile vergi kimlik numarası sorgulama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

 

Şahıs Vergi Kimlik No Sorgulama


Vergi Numarası Şahıs Vergi Kimlik No
 

Vergi no sorgulama işlemi tüzel bir kişiliğe sahip olmayan kişiler için de yapılabilen bir işlemdir. Şahıs vergi kimlik no sorgulama işlemi yaparken İnteraktif Vergi Dairesi’nin internet sitesinde yer alan sorgulama adımlarının tamamlanması gerekir. Bu süreçte vergi numarası sorgulama sürecinde ilgili şahsa yönelik bilgilerin girilmesi önemlidir. Aksi takdirde şahıs vergi kimlik no sorgulama işlemi yapılamamaktadır.

 

Şirket Vergi Kimlik No Sorgulama

 

Şirket vergi kimlik no sorgulama işlemi tüzel bir kişiliğe ait olan şirketlere ait olan vergi nosunu öğrenmek için yapılır. Şirket vergi kimlik no sorgulama adımlarının da İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden tamamlanması gerekmektedir.

 

Şirket vergi no sorgulama adımlarında da vergi numarası öğrenilmek istenen şirkete yönelik bilgilerin girilmesi gerekir. Bu bilgileri girerek sizler de “Şirket Vergi No Sorgulama” işlemini tamamlayabilirsiniz.

 

Vergi Kimlik Numarası Doğrulama Nedir?


Vergi Numarası Doğrulama
 

Vergi kimlik numarası doğrulama işlemi vergi borçlarını öğrenmek veya ticari ilişki içinde olduğu tüzel kişiler ile ilgili bilgileri veya vergi bilgilerini öğrenmek isteyen kişi ve işletmelerin yaptığı bir işlemdir.

 

Vergi kimlik numarası doğrulama işleminde gerçek bir kişiye ait vergi kimlik numarası doğrulanacak ise T.C kimlik numarasının tüzel bir kişiye ait vergi kimlik numarası doğrulanacak ise de VKN’nin girilmesi gerekir. Aksi takdirde vergi kimlik numarası doğrulaması yapılamamaktadır.

 

İlginizi Çekebilir: Trendyol Mağaza Açma

 

Vergi Kimlik Numarası Doğrulama Nasıl Yapılır?

 

Vergi numarası sorgulama işleminde olduğu gibi vergi kimlik numarası doğrulama işleminde de kişi ve işletmelerin “İnteraktif Vergi Dairesi” üzerinden doğrulama işlemi yapması gerekmektedir. Vergi Kimlik Numarası Doğrulama yaparken izlenmesi gereken adımlar şunladır:

 
  • İvd.gib.gov.tr adresine giriş yapın.
  • Doğrulamalar bölümüne tıklayın.
  • Bu bölümde yer alan “Vergi Kimlik Numarası Doğrulama” bölümüne tıklayın.
  • Vergi kimlik numarasını doğrulayacağınız kişi ve işletmeye yönelik bilgileri girin.
  • Şahıslara ait bir vergi kimlik numarası doğrulaması yapacaksanız ilgili kişinin T.C kimlik numarasını girin.
  • Tüzel bir kişiye ait vergi numarası doğrulama işlemi yapacaksanız ilgili kişinin Vergi Kimlik Numarasını girin.
 

Ardından Doğrula butonuna tıklayın. Doğrula butonuna tıkladıktan sonra bilgilerini girdiğiniz kişiye yönelik vergi kimlik numarasını görebilir ve böylece doğru olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

 

Şahıs Şirketlerinin Vergi Numarası Olur mu?

 

Şahıs şirketi olan kişilerin bir vergi numarası bulunur. T.C Kimlik numarası şahıs şirketlerinde vergi numarası niteliğindedir. Bu nedenle alım-satım veya. Faturalandırma işlemlerinde şahıs şirketi sahibinin T.C Kimlik numarası yazılarak süreçler yürütülmektedir.

 

Ticaret Sicil Numarası ile Vergi Numarası Aynı mı?


Vergi Numarası Sicil Numarası İle Sorgulama
 

Ticaret Sicil Numarası (Ticaret Sicil No) ile Vergi numarası birbirinden farklı olan numaralardır. Vergi numaraları vergi ödemeleri için kullanılan bir numaradır ve vergi dairelerinden alınır. Ticaret sicil numarası ise Ticaret Siciline Kayıt olan kişi ve işletmelere yönelik verilen bir numaradır.

 

Vergi numarası 10 haneli bir numarayken Ticaret Sicil Numarası ise 16 haneli bir numaradır ve MERSİS üzerinden tanımlanmaktadır. Bu nedenle Vergi numarası ve Ticaret Sicil numarası birbirinden oldukça farklıdır.

 

Ticimax ile Vergi Süreçlerinizi Kolayca Yönetin

 

E-ticaret sitenizi Ticimax e-ticaret altyapısı ile kurarak sizler de muhasebe, fatura ve vergi süreçlerinizi kolayca yönetebilirsiniz. Ticimax Muhasebe entegrasyonları ile ürün ve hizmetlerinize yönelik faturalarınızı kolayca kesebilir ve ürün satışlarınızdan doğacak vergi süreçleriniz hakkında bilgi edinebilir ve girdiğiniz vergi dilimlerine yönelik ödemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

E-Ticaret için en doğru altyapı
Hemen Şimdi

E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın

21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!

15 Gün Ücretsiz Deneyin!
<