2019 yılında Çin’de başlayan ve ardından tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 salgının ardından dünyada birçok sistem değişmeye başladı. Özellikle insan ilişkileri, sosyal yaşam biçimleri gibi önemli alanlarda olan değişimlerin ardından çalışma sisteminde de büyük değişimler görülmeye başladı. Daha önce ofis ortamında çalışan birçok kişi uzaktan çalışma sistemine geçti.
Uzaktan çalışma kişilere ve şirketlere büyük avantajlar sağlayan bir çalışma sistemi olsa da şu an hala tam olarak kavranmış ve anlaşılmış bir sistem değil. Günümüzde birçok şirket bu sisteme hem sağladığı avantajlar hem de verimliliği artırmasından dolayı geçiyor olsa da hala uzaktan çalışma iş kanunu hakkında bilgi sahibi olmayan binlerce kişi bulunuyor.
Uzaktan Çalışma Nedir? Yeni Çalışma Modelinin Getirdikleri ve Mevzuatları adlı bu yazımızda son dönemlerde kurum, kuruluş ve bireylerin adapte olmaya çalıştığı bir sistem olan uzaktan çalışma sistemi hakkında sizleri bilgilendireceğiz. Siz de yazımızı inceleyebilir ve uzaktan çalışma sistemi hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz.
İlgili İçerik; E-ticaret Nedir, Nasıl Yapılır?
Uzaktan Çalışma Sistemi Nedir?
Uzaktan çalışma ya da bilinen bir diğer adları ile evden çalışma, homeoffice çalışma veya esnek çalışma iş yeri çalışanlarının kendi evlerinden çalıştığı sisteme verilen isimdir. Genellikle uzaktan çalışan kişiler bir ofise bağımsız olarak çalışmaktadır.
Uzaktan çalışma sisteminde her ne kadar çalışma saatlerinin özgür olduğu bir sistem olarak kurgulansa da 1970 yılında ortaya çıktıktan sonra birçok kez evrilmiştir. Günümüzde uzaktan çalışan kişiler mesai saatleri içerisinde ofise gitmeden çalışabilmektedir.
İlgili İçerik; 2023 E-Ticaret Trendleri
Uzaktan Çalışma Sisteminin Avantajları
Uzaktan çalışma sistemi aslına bakıldığında hem kişiler hem de kurumlar için oldukça avantajlı bir sistemdir. Bu nedenle Uzaktan Çalışma Nedir? Yeni Çalışma Modelinin Getirdikleri ve Mevzuatları adlı yazımızın bu bölümünde uzaktan çalışma sisteminin avantajlarını sizlere bireyler ve kuruluşlar için ayrı ayrı anlatacağız.
Uzaktan çalışma sistemi şirketlerin masraflarını azaltan bir sistem olmakla beraber kurumların belirli avantajlardan yararlanmasını sağlar.
- Uzaktan çalışma sistemine geçen şirketler bu sistemi yalnızca belirli departmanları için kurgulayabilmektedir.
- Uzaktan çalışma sisteminde herhangi bir ofise ihtiyaç duyulmadığı için işletmeler ofis, doğalgaz, elektrik ve su masraflarından kurtulabilmektedir.
- Uzaktan çalışma sistemi çalışanların verimliliğini artıran bir sistem olduğu için markalar uzaktan çalışma sistemi sayesinde yaptıkları işlerden daha fazla verim alabilmektedir.
- Şirketlerin kâğıt, yazıcı vb. kırtasiye ihtiyaçlarının azalmasını sağlamaktadır.
Uzaktan çalışma sistemi şirketlerin bu tür avantajlardan yararlanmasını sağlarken aslına bakıldığında bireyler için daha avantajlı bir durumdur. Uzaktan çalışma sisteminin kişiler üzerindeki avantajları ise şunlardır.
- Bireyler evden çalışma sistemi sayesinde kendi çalışma saatlerini kurgulayabilmektedir.
- Kendi ofisini yaratan kişiler hızlı ve kolay bir şekilde işlerine adapte olabilir.
- Kişiler trafikte zaman kaybetmekten kurtulabilir.
- İş yerinde çalışılmadığı için uzaktan çalışan kişiler farklı kişilerin seslerinden dolayı motivasyonlarını kaybetmezler.
- Ofiste yaşanan olumsuzlar evden çalışan kişileri etkilemez.
- Kişiler kendi çalışma ortamlarında daha verimli bir şekilde çalışabilir.
- Çalışanların günlük olan kıyafet ve yol masrafları azalır. Bu da çalışanların maliyetini azaltır.
Uzaktan çalışma sistemi bireyler için bu tür avantajları sağlar. Bu nedenle uzaktan çalışan şirketlerin hem kendileri adına hem de çalışanları adına birçok faydadan yararlanacağını söylemek mümkündür.
Uzaktan Çalışmanın Dezavantajları
Uzaktan çalışma sistemi nedir sorusuna yanıt arayan kişilerin bu sistemin dezavantajlarını da bilmesi oldukça önemlidir. Uzaktan çalışma sistemi avantajlarda olduğu gibi dezavantajlarda da hem şirketleri hem de çalışanları etkileyen bir sistemdir. Bu nedenle Uzaktan Çalışma Nedir? Yeni Çalışma Modelinin Getirdikleri ve Mevzuatları adlı yazımızın bu bölümünde dezavantajları da sizlerle paylaşırken kurumsal ve bireyler için paylaşacağız.
Kurumlar için uzaktan çalışma sisteminin getirdiği dezavantajlar şunlardır:
- Sürekli olarak iş takibi yapılamadığı için kişilerin zamanlarını nerede harcadığı bilinememektedir.
- Kurumunuzda bulunan kişiler arası iletişim kopukluğu olabileceği için uzaktan çalışan kişilerin iş performansı azalabilmektedir.
- Kişiler birbirlerini yanlış anlamaya oldukça çok meyilli olduğu için uzaktan çalışma sisteminde bireysel problemler ortaya çıkabilmektedir.
- Organize bir şekilde çalışma biçimi oldukça zor olduğu için yapılacak işlerin sürelerinde artışlar meydana gelebilmektedir.
Uzaktan çalışma sistemi kurumsal için belirli dezavantajları beraberinde getirirken aslına bakıldığında bireyleri de olumsuz etkileyen bir sistemdir. Uzaktan çalışma sisteminin kişiler üzerindeki olumsuz etkileri şunlardır.
- Çalışanlar uzaktan çalışma sisteminde düzen kurmakta zorlanabilmektedir.
- Birbirleri ile koordinasyon sağlanamadığı durumlarda ekip için yaşanan problemler artış gösterebilmektedir.
- Kişiler ev ortamında çalıştıkları için çalışma moduna girerken zorluk yaşayabilir.
- Sosyal medya, ev işleri ya da televizyon sesi gibi şeyler kişilerin odaklanma problemi yaşamasına neden olabilir.
- Ev ortamında sizlerden başka birisi yaşıyorsa çevrenizdeki gürültüden etkilenmek veriminizi düşürebilir.
- Uzaktan çalışma sisteminde sürekli evden çalışıldığı için kişilerin iş ve ev kavramını birbirinden ayırması zorlaşabilmektedir.
- Kişiler sosyalleşme problemleri ile karşı karşıya kalabilir.
- Zaman yönetimi yapamayan kişiler ofiste hızlıca yapabilecekleri işler için fazla mesai harcayabilir.
Uzaktan çalışma sisteminin bireyler üzerindeki dezavantajları bunlardır.
İlgili İçerik; Sanal Ofis Kullanmanın E-ticaret Yapanlar İçin Faydaları
Uzaktan Çalışma Mevzuatı Nedir?
Uzaktan çalışma mevzuatı 22/05/2003 tarihli İş kanunu çerçevesinde hem işverenleri hem de çalışanları kapsayan bir mevzuattır. Bu mevzuat sözleşme biçimi, çalışma mekânı, ürün maliyeti, çalışma süresi, iş sağlığı gibi birçok konuyu kapsar ve düzenler.
Uzaktan Çalışma Mevzuatında Önemli Maddeler
22.05.2003 tarihli iş kanununu düzenleyen uzaktan çalışma mevzuatında önemli birçok madde bulunmaktadır. Uzaktan çalışma mevzuatına göre:
- Uzaktan çalışma sistemini uygulayacak şirketler iş sözleşmesini yazılı bir şekilde yapmak zorundadır. İş sözleşmesi yaparken de iş tanımı, iş süresi, iş yeri, ücret, ücretin ödenmesi, iş verenin sağladığı araçlar, araçların kullanımı ve korunmasına yönelik yükümlülükler ve iletişim gibi alanlar açık bir şekilde belirlenmelidir.
- Uzaktan çalışma mevzuatında önemli olan bir diğer nokta da çalışma mekânı ile ilgilidir. Uzaktan çalışma mekanındaki düzenlemeler, kaynaklar, maliyetler, maliyetlerin kimin tarafından karşılanacağı belirlenmelidir.
- Uzaktan çalışma sisteminde çalışanların kullanacağı araçların işveren tarafından karşılanacağı ilgili mevzuatta belirlenmiştir. Fakat iş sözleşmesinde yer alan maddelere göre bu kısım çalışan ve işveren arasında belirlenebilmektedir.
- İşverenin karşılayacağı araçlarda bu araçların işçiye teslim şekli, belgelerin işçi tarafından alındığını gösteren belgeler düzenlenmelidir.
- Uzaktan çalışma mevzuatına göre uzaktan çalışma sistemi ile çalışacak kişilerin çalışma süresi, mesai saatleri, mesai ücretleri iş sözleşmesinde belirlenmelidir.
- Uzaktan çalışma mevzuatına göre çalışanların verileri ve paylaşımı, işverenin verileri ve paylaşımına yönelik maddelerin iş sözleşmesinde bildirilmesi gerekmektedir.
Uzaktan çalışma sistemini uygulayacak her şirketin bu mevzuatı göz önünde bulundurarak hareket etmesi gerekmektedir.
İlgili İçerik; Evden Çalışırken Motivasyonunuzu Arttıracak 6 Unsur
Uzaktan Çalışma Sistemine Nasıl Geçilir?
Uzaktan çalışma sistemi nedir sorusuna yanıt arayan kişilerin en merak ettiği konulardan birisi de uzaktan çalışma sistemine nasıl geçildiğidir. Bir iş yerinde çalışan ve uzaktan çalışma sistemine geçmek isteyen kişiler ilgili taleplerini iş verenlerine yazılı olarak aktarmak zorundadır. İlgili talepler iş verenler tarafından incelendikten ve değerlendirildikten sonra uzaktan çalışan kişiye 30 gün içerisinde gerekli usuller ile bildirilmesi gerekmektedir.
Uzaktan çalışma sistemine geçildiği takdirde ilgili usullere göre iş sözleşmesinin düzenlenmesi oldukça önemli bir konudur.
Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.
E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın
21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!
15 Gün Ücretsiz Deneyin!