Tüketicilerin Online Alışveriş Eğilimleri Nasıl Şekillenir? Bir ticari işletmenin tüketiciye bakışı eski dönemlere göre büyük değişimlere uğramıştır. Tüketici davranışları günümüzde e-ticaretin dinamiklerini belirlemede en önemli etken olmaktadır. Bu yüzden e-ticarette tüketici davranışlarına göre çalışma ve iyileştirmeler yapmak artık bir zorunluluktur.
Tüketici davranışları; e-ticaret sitelerindeki her alanın tüketicinin beklentilerine göre ayarlanması için davranış ve tutumların doğru analiz edilmesi ve ölçümlenmesi gerekir. Bu yazımızda tüketici davranışı nedir, tüketici davranışları özellikleri, tüketici türleri gibi konular üzerinde duracağız.
Tüketici Davranışı Nedir?
Tüketici davranışı; tüketicilerin duygusal, zihinsel ve davranışsal tepkileri dahil olmak üzere ürün ve hizmetleri seçmek, kullanmak ve elden çıkarmak için kullandıkları süreçler üzerine yapılan faaliyetlerin tümünü kapsar. Tüketici davranışı; psikoloji, biyoloji, kimya ve ekonomi dahil olmak üzere çeşitli bilimlerin fikirlerini içeren bir dinamiktir.
İlginizi Çekebilir: E-ticarette Müşteri İlişkileri Yönetiminde Dikkat Edilmesi Gereken 10 Konu
Tüketici Davranışı Özellikleri
Tüketici davranışı özellikleri toplumsal ve psikolojik pek çok dinamiği içinde barındırır. Bunlardan bazılarını aşağıda sıraladık;
- Tüketici davranışları güdülenmiş bir davranıştır.
- Tüketici davranışları dinamik bir süreçtir.
- Tüketici davranışı birçok faaliyetin bütünüdür.
- Tüketici davranışları zamanlama açısından farklılık gösterir.
- Tüketici davranışları farklı rollerle ilgilenir.
- Tüketici davranışı çevresel faktörlerden etkilenebilir.
- Tüketici davranışları farklı kişiler için farklılık gösterir.
İlgili İçerik: E-ticaret ve Kitle Psikolojisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Tüketici Davranışı Türleri
Tüketici türleri oldukça çeşitlidir. Bu sebeple tüketici davranışları da kendi içinde bazı sınıflara ayrılır. Tüketici davranışı türleri 4 ana başlıkta incelenir.
Karmaşık Satın Alma Davranışı
Bu davranış türüne pahalı bir ürün satın alındığında rastlanır. Bir ev ya da araba satın almak; karmaşık bir satın alma davranışı örneğidir.
İlgili İçerik: En Etkili 5 Yeniden Pazarlama Yöntemi (2021 Yeni)
Uyumsuzluğu Azaltan Satın Alma Davranışı
Bu davranış biçiminde tüketiciler bir ürünü satın almadan önce markalar arasındaki farklılıkları belirlemekte güçlük çeker. Tüketici seçiminden pişman olacağından endişelenirse uyumsuzluk ortaya çıkmış olur.
İlginizi Çekebilir: E-ticarette Müşteri İlişkileri Yönetimi Neden Önemlidir?
Alışılmış Satın Alma Davranışı
Tüketicinin marka kategorisine çok az dahil olduğu tüketici davranışı türüdür. Tüketicinin en çok satın aldığı ürünü tercih ettiğinde karşılaşılan tüketici davranışı türüdür.
İlginizi Çekebilir: E-ticarette Satışlarınızı Arttıracak 6 Pazarlama Yöntemi (2021 Yeni)
Çeşit Arama Davranışı
Bu tüketici davranışı; tüketici bir önce satın aldığı üründen memnun kalmadığı için değil farklılık aradığı için başka bir ürün satın aldığında ortaya çıkar.
Tüketici Davranışlarının Etkilendiği Faktörler
Tüketici davranışı nedir? konusu incelenirken etkili faktörler 6 ayrı kategoride incelenebilir.
Pazarlama Faktörleri
Kendi içinde ürün tasarımları, ürün fyatlandırması, promosyon ve kampanyaar, ürün paketlemesi, teslimat şekillerinin hepsi birer tüketici üzerinde pazarlama faktörüdür.
Tüketici Davranışı Özellikleri
Tüketici davranışlarında etkili tüketici özellikleri; yaş, cinsiyet, gelir seviyesi, eğitim seviyesi ve lokasyona gibi özelliklere göre tüketicinin alışveriş eylemini belirler.
Tüketici Davranışını Etkileyen Psikolojik Faktörler
Algılar, tutumlar, inançlar ürün ve hizmeti satın alıp almamayı etkiler.
Durumsal faktörler: Sosyal çevreyi, satın alma anındaki fiziksel koşulları ve zamanlamayı kapsar.
Sosyal faktörler: İçinde bulunulan sosyal statüyü, ürün ya da hizmetin tavsiye edilmesi gibi durumları kapsar.
Kültürel faktörler: Sosyal sınıf, geleneksel ve yöresel zevkler ve din gibi kavramları barındırır.
İnsan psikolojisi, tüketici davranışının önemli bir belirleyicisidir. Psikolojik faktörlerin ölçümlenmesi zor olsa da satın alma davranışlarında etkisinin güçlü olduğu aşikardır. Çünkü psikolojik faktörler bir tüketicinin bir ürünü Bu faktörler aynı zamanda bir tüketicinin bilgiyi nasıl sınıflandırdığını, yorumladığını, tutumları nasıl oluşturduğunu ve değiştirdiğini ve hatıralarını nasıl şekillendirdiğini ve yorumladığını da etkiler.
Tüketici davranışlarını etkileyen bazı psikolojik faktörler arasında şunlar sayılabilir;
- Motivasyon
- Algı
- İnançlar
- Öğrenme
- Sosyal faktörler
Motivasyon: Bir ürünü satın almayı sağlayacak önemli psikolojik faktörlerden biri motivasyondur. Satın alma motivasyonunu artıran satın alma davranışları; temel ihtiyaçlar, sosyal ihtiyaçlar, hayatını idame ettirmek için gerekli ihtiyaçlardır.
Tutum: Bir ürünün ya da markanın her tüketicide yarattığı tutum birbirinden farklıdır. Bu oluşan tutuma göre bir ürünü satın alı ya da asla satın almayabiliriz.
Algı: Algılar bir ürünün ya da hizmete olan satın alma dürtüsünü etkileyen bir faktördür Örneğin bir tüketicinin bir bilgisayar markasına olan algısıyla bir diğer tüketicinin olan algısı farklıdır. Tüketiciler bu algılarıyla ürün ve hizmetlere yaklaşırlar.
Öğrenme: Öğrenme, yalnızca deneyim yoluyla gelir. Kişi, bir ürün ve hizmeti ancak aynı şeyi kullandıktan sonra öğrenmeye başlar. Belirli bir ürün hizmetten memnun olan bir birey, aynı ürünü tekrar almaya yönelik güçlü bir eğilim gösterecektir.
E-ticarette Tüketici Davranışlarını Etkileyen Alanlar
E-ticarette tüketici davranışını etkileyen birçok faktör bulunmaktadır.
- Pazarlama kampanyaları: Tüketicilerin satın alma kararını en çok etkileyen faktördür. Kampanyalar doğru pazarlama mesajıyla tüketicilerle buluşursa tüketicilerin en sık tercih ettiği markaları değiştirmesini bile sağlayabilir. Doğru bir pazarlama mesajı ani satın alma sağlayabilir.
- Ekonomik koşullar: Tüketici davranışlarını ekonomik koşulların önemli bir belirleyicisidir. Özellikle pahalı bir ürünlerde ekonomik koşullar oldukça etkilidir. Ekonomik koşulların elverişli olduğu ortamlarda tüketiciler kendini daha güvende hisseder ve satın alma konusunda isteklidir.
- Kişisel tercihler: Tüketici davranışları beğeni, hobi, öncelik, ahlaki değerler gibi birçok farklı kişisel faktörden etkilenir. Kişisel tercihler özellikle moda sektöründe tüketici davranışlarını etkiler.
- Grup etkisi: Tüketici davranışlarını etkileyen bir diğer durum da grup etkisidir. Tüketicinin karar alırken aile üyelerinden, arkadaşlarından, çevresinden etkilenmesidir.
- Satın alma gücü: Tüketici davranışlarını etkileyen bir diğer faktör ise satın alma gücüdür. Bir ürünü satın almadan önce tüketiciler bütçe hesaplaması yaparlar. Ürününüzü pazarlarken tüketicileri satın alma kapasitelerine göre bölümlere ayırmak iyi sonuçlar için önemlidir.
E-ticaret Siteleri için Tüketici Davranışlarının Önemi
Günümüzde tüketici davranışları büyük değişimlere uğramayı sürdürmektedir. Tüketiciler artık fiziki mağazalardan çok sanal mağazalardan alışveriş yapmayı tercih etmektedirler. Tüketici davranışlarının online platformlara evrilmesi tüketicilerin beklentilerinin de yeniden şekillenmesine neden olmaktadır. Tüketici davranışlarına göre geliştirmeler yapmak, tüketici beklentilerine doğru karşılık vermek e-ticaret sitelerini rakipleri arasından öne çıkarmaya yardımcı olacaktır.
İlginizi Çekebilir: İnternetten Satış Nasıl Yapılır? Bilmeniz Gerekenler (2021 Yeni)
Tüketicilerin Online Alışveriş Eğilimleri Nasıl Şekillenir?
Tüketiciler bir ürünü online olarak satın almadan önce araştırmaya koyulurlar. Bir sanal mağazadaki kullanıcı yorumları, puanlama sistemi de oldukça önem teşkil etmektedir. Tüketiciler üründen, site tasarımına, ödeme sürecinden kargo sürecine kadar kaliteli ve kişiselleştirmiş bir deneyim arayışındadır.
Online alışverişte online araştırma sınavını geçmek için sanal mağazaların her alanda güven vermesi tüketici davranışlarını olumlu etkilemektedir. E-ticaret siteleri bu sınavı geçmek ve tüketici beklentilerine karşılık vermek için satın alma öncesi ve satın alma sonrası hizmetlerini geliştirmeye odaklamalıdır.
Sosyal medyada aktif olmak da tüketici davranışlarını etkilemekte ve bir marka algısı oluşturmada oldukça önemlidir. Tüketiciler bir ürünü ya da hizmeti satın almadan sosyal medyadan da marka arayışı yapmaktadır.
Tüketici davranışı nedir konusunda e-ticaret siteleri son olarak ürünü satın alma kararı veren tüketiciye öncesinde ve sonrasında sorunsuz bir alışveriş süreci yaşadığında tüketici davranışlarında markaya dair olumlu izlenimler oluşturabilir.
Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.
E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın
21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!
15 Gün Ücretsiz Deneyin!