İnsan hayatında iletişimin oldukça önemli olduğu herkes tarafından bilinir. Bireylerin kendini ifade edebilmesi, karşısındakini anlaması, istek ve ihtiyaçlarını dile getirebilmesi için diğer kişiler ile iletişim kurması gerekir. İletişim her zaman en az iki kişi arasında kurulur ve iletişim kurulan kişi sayısı da artış gösterebilir. İletişim kurmak için genellikle kişiler sözlü ya da sözsüz iletişim türlerini tercih edebilir.
Bunun yanı sıra iletişimin kendi içerisinde yazılı ve görsel iletişim olarak da ayrıldığı bilinir. Bir iletişim sürecinde özellikle kurulacak olan iletişim türünün önemli olduğu bilinmektedir. Peki nedir bu iletişim türleri ve iletişimde en çok tercih edilen sözlü iletişim hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir?
Sözlü İletişim Kanalları Nelerdir adlı bu yazımızda sizlere hem sözlü iletişim hakkında bilgi vereceğiz hem de sözlü iletişim kanallarından bahsedeceğiz. Siz de bu yazımızı inceleyebilir ve böylece sözlü iletişim hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Gelin olarak iletişim konusunun bütününe bakalım.
İlgili İçerik; Dijital İletişim Kanalları Nelerdir?
İletişim Nedir?
İletişim, bireylerin bilgi, duygu ve düşüncelerini farklı yöntemler ile başkalarına aktarmasına verilen isimdir. İş hayatından günlük yaşama kadar olan her alanda iletişimin hayatımızın bir parçası olduğunu söylemek mümkündür.
Genellikle bir başkası ile iletişim kuracak olan kişiler;
- Sözlü iletişim
- Sözsüz iletişim
- Yazılı iletişim
- Görsel iletişim
Türlerinden birisi ile iletişim kurabilmektedir. Genellikle iletişim türleri arasında yer alan sözlü iletişim hayatımızın her alanında yer alan bir iletişim türüdür. Gelin şimdi bir de sözlü iletişime göz atalım.
İlgili İçerik; Kriz Yönetimi ve Kriz İletişimi Nedir?
Sözlü İletişim Ne Demek?
Hayatın her alanında var olan bir iletişim türü olan sözlü iletişim, bireylerin diğer kişiler ile bağ kurması, istek ve ihtiyaçlarını aktarması, duygu ve düşüncelerini paylaşması için konuşarak iletişime geçmesine verilen isimdir.
İnsanlık tarihi söz önünde bulundurulduğunda bireylerin en çok tercih ettiği iletişim yöntemi olan sözlü iletişim içerisinde en önemli aracın dil olduğu bilinmektedir. Kısacası bir dili bilen bir kişi aynı dili konuşan diğer kişiler ile daha kolay bir şekilde sözlü iletişime geçebilmektedir. Bu nedenle günümüzde de yabancı dil bilmenin oldukça önemli olduğu bilinmektedir.
Sözlü iletişimin Avantajları Nelerdir?
Günlük ya da iş yaşamında en çok tercih edilen iletişim türlerinden birisi olan sözlü iletişimin bireylere sağladığı birçok avantaj bulunmaktadır. Gelin şimdi sözlü iletişimin avantajları nelermiş bir göz atalım.
- Sözlü iletişim bireyler arasındaki empati kurmayı güçlendirir.
- Genellikle sözlü iletişimde bireyler kendi işaret dillerini de kullanır ve bu da aslına bakıldığında kurulan iletişimin daha güçlü olmasını sağlar.
- Kurulan iletişimde soru ve cevaplardan yararlanarak aktarılmak istenen konu daha net bir hale getirebilmektedir.
- Sözlü iletişim bireylerin birbirine olan yakınlığını artırmaktadır.
- Konuşulması gereken konular sözlü iletişimde daha kolay bir şekilde aktarılabilir.
- Geri dönütler sayesinde iletişimin güçlü olup olmadığı anlaşılabilmektedir.
- Sözlü iletişim bireylerin dinleme yeteneğinin gelişmesine katkı sağlar.
Sözlü iletişimin bireylere sağladığı başlıca avantajlar bunlardır.
İlgili İçerik; İş Hayatında Doğru İletişim Nasıl Kurulur?
Sözlü İletişimin Dezavantajları Nelerdir?
Sözlü iletişim her ne kadar çok tercih edilen bir iletişim yöntemi olsa da belirli etkenlerden kaynaklı olarak belirli dezavantajları da beraberinde getirebilir. Gelin şimdi sözlü iletişimin dezavantajları nelerdir bir göz atalım.
- Sözlü iletişim yanlış anlaşılmaya oldukça açık olan bir iletişim türüdür.
- İletişim esnasında konuşma hakim olduğu için söylenen şeyler daha hızlı bir şekilde unutulabilir.
- İletişim farklı kişiler arasında sürdürüldüğü için son kişiye ulaşana kadar aktarılmak istenen bilgi değişebilir.
- Sözlü iletişim uzun süreçli planlar ya da stratejiler için uygun olmayan bir iletişim türüdür.
Sözlü iletişimin beraberinde getirdiği başlıca dezavantajlı durumlar bunlardır. Bu tür dezavantajlar ile karşı karşıya kalmamak isteyenler ise çoğu zaman iletişimin türü olan yazılı iletişimi tercih eder.
Sözlü iletişim Kanalı Ne Demek?
İletişimin bir ya da birden fazla kişi arasında gerçekleştiğini sizlerle paylaşmıştık. Genellikle insanlar bir diğer kişi ile iletişime geçmek için belirli aracılar kullanır. E-mail, telefon görüşmeleri, sunumlar, yazılı kaynaklar başlıca iletişim kanalları arasında yer alır. Fakat söz konusu sözlü iletişim olduğunda sözlü iletişim kanallarının birbirinden oldukça farklı olduğunu söylemek mümkündür.
- Yüz yüze yapılan konuşmalar
- Toplantılar
- Telefon konuşmaları
- Sözle verilen briefler
- Radyo
- Televizyon
Sözlü iletişimde en çok kullanılan kanallar olarak bilinmektedir. Gelin şimdi bunlara da daha detaylı bir şekilde göz atalım.
Yüz Yüze Yapılan Konuşmalar
Sözlü iletişim kanalları dendiğinde herkesin aklına ilk gelmesi gereken sözlü iletişim kanallarından birisi yüz yüze yapılan konuşmalardır. Yüz yüze yapılan konuşmalarda alıcı ile gönderici arasındaki verilmek istenen ileti ve mesaj dil kanalı ile karşıya aktarılmaktadır.
Genellikle yüz yüze yapılan konuşmalarda geri besleme daha kolay bir şekilde takip edilmektedir. Sorulacak olan sorular, yapılacak olan açıklamalar sayesinde kişiler bu süreci daha kolay takip edebilmektedir.
Telefon Görüşmeleri
Sözlü iletişim kanalları arasında yer alan telefon görüşmelerinde de alıcı ve gönderici arasında konuşulmak istenen mesaj yani ileti, dil yolu ile karşı kişiye aktarılmaktadır. Burada iletişim her ne kadar sözlü bir şekilde kuruluyor olsa da aslına bakıldığında iletişim kanalının telefon olduğu herkes tarafından bilinmektedir.
Toplantılar
Yüz yüze konuşmalar gibi sözlü iletişim kanallarından bir diğeri de toplantılardır. Genellikle bu sözlü iletişim kanalı içerisinde birçok alıcı ve gönderici bulunmaktadır. Toplantılarda genellikle stratejik konular ve planlar konuşulduğu için her ne kadar iletişim türü olarak sözlü iletişim kullanılıyor olsa da aslına bakıldığında buradaki önemli konuların unutulmaması için iletişim türleri arasında yer alan bir diğer iletişim türünden yani yazılı iletişimden de yararlanıldığı bilinmektedir.
Sözle Verilen Briefler
Bir iş yapım sürecinde işten olan beklenti, nasıl yapılması gerektiği gibi konuları karşı tarafa aktarırken de sözlü iletişim kanallarından birisi olan brieflerden yararlanılabilmektedir. Özellikle sözlü iletişim kanallarında söylenen ve konuşulan konular daha kolay bir şekilde unutulabileceği için brieflerin kalıcı olması ve yapılması gereken işin doğru bir şekilde aktarılması için brieflerin çoğu zaman not edildiği bilinir.
Radyo
Geleneksel medya araçları içerisinde yer alan radyolar da aslına bakıldığında sözlü iletişim kanallarından birisidir. Gönderilmek istenen mesaj bu iletişim türünde karşıdaki kişilere dil aracılığı ile gönderiliyor olsa da aslına bakıldığında iletişim kanalı olarak radyo frekansları kullanılır.
İlgili İçerik; Pazarlama İletişimi ve Önemi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Televizyon
Hayatımızın her alanında oldukça önemli bir araç olan ve geleneksel medya araçları arasında bulunan televizyonlar da aslına bakıldığında sözlü iletişim araçları içerisinde bulunmaktadır. Gönderilen mesajlar alıcılara her ne kadar sözlü olarak iletiliyor olsa da mesajı güçlendirmek ve akılda kalıcı olmasını sağlamak için her zaman bu araçta görsel ve yazılı iletişim kanallarından da yararlanıldığı bilinmektedir.
İletişim Stratejinizi Ticimax ile Güçlendirin
E-ticaret sitenizi kurarken sizler de Türkiye’nin en büyük e-ticaret altyapılarından birisi olan Ticimax’ı tercih edin ve Ticimax e-ticaret altyapısında yer alan santral entegrasyonu, canlı destek entegrasyonu, whatsapp ile sipariş modülü sayesinde iletişim stratejinizi güçlendirin ve e-ticarette fark yaratın.
Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.
E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın
21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!
15 Gün Ücretsiz Deneyin!