• Yazar Pınar Keleş
  • Güncellenme Tarihi 03 Ağustos 2023
  • Okuma Süresi 5 dakikada okunur

E-ticaret sektöründe faaliyet yürüten markalar sohbet pazarlaması, brand marketing, bilgilendirici pazarlama gibi pazarlama stratejileri ile hedef kitlesine ulaşmak ve ürün satışı gerçekleştirmek ister. Çünkü farklı pazarlama stratejileri markaların hedef kitlesine farklı kanallardan ulaşmasını ve satış yapmasını sağlar.

 

Dijital pazarlama ve geleneksel pazarlamada farklı pazarlama stratejilerinden yararlanmak da markaların büyüme hızını geliştirir. Son dönemlerde e-ticaret ile internetten satış yapan markalar bu nedenle popüler bir pazarlama yöntemi olan sohbet pazarlamasına yönelmektedir. Çünkü bu strateji sayesinde markalar müşterileri ile farklı kanallar aracılığı ile iletişime geçer. Bu pazarlama stratejisini kurgularken markaların önem vermesi gereken birçok nokta da bulunmaktadır.

 

Sohbet Pazarlaması (Conversational Marketing) Nedir adlı bu yazımızda e-ticaret ve e-ihracat sektörlerinde oldukça çok tercih edilen bir pazarlama stratejisi olan sohbet pazarlaması yani bilinen bir diğer adı ile Conversational marketing hakkında sizlere bilgi vereceğiz. Siz de yazımızı inceleyebilir Sohbet Pazarlaması (Conversational Marketing) Nedir sorunuza yanıt bulurken Sohbet Pazarlaması (Conversational Marketing) avantajları, dezavantajları gibi konular hakkında da bilgi edinebilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Etkinlik Pazarlaması (Event Marketing) Nedir?

 

Sohbet Pazarlaması (Conversational Marketing) Nedir?

 

Sohbet Pazarlaması (Conversational Marketing)

 

Conversational Marketing yani Türkçe anlamıyla Sohbet Pazarlaması, markaların ve işletmelerin hedef kitlesinde yer alan potansiyel müşteriler ile farklı kanallar üzerinden birebir iletişim kurduğu bir pazarlama yöntemidir.

Her ne kadar bu pazarlama yönteminde markalar potansiyel müşterilerine ulaşmayı hedefliyor olsa da aslına bakıldığında mevcut müşterilerin müşteri memnuniyetini artırmak, marka sadakati yaratmak için de kullanıldığı bilinmektedir.


Sohbet Pazarlaması

 

Sohbet Pazarlaması (Conversational Marketing) Avantajları

 

Sohbet Pazarlaması yani Conversational Marketing, e-ticaret ya da e-ihracat sektörlerinde faaliyet gösteren markalar için oldukça önemli bir pazarlama stratejisi olarak bilinir. Çünkü Conversational marketing çalışmaları sayesinde markalar birçok avantajdan yararlanır.
 

  • Farklı iletişim kanalları kullanıldığı için Conversational marketing çalışmaları sayesinde markalar geniş bir hedef kitleye ulaşma imkânı yakalayabilir.

  • Sohbet pazarlamasında markalar müşterilerin sorularına hızlı bir şekilde yanıt vererek satışlarını artırma imkânı yakalar.

  • Conversational Marketing çalışmaları mevcut müşterilerin müşteri memnuniyetini artırır ve bu da markaların sadık müşteri kazanmasına olanak tanır.

  • Conversational Marketing stratejisi sayesinde e-ticaret ve e-ihracat firmaları rakipleri ile daha kolay bir şekilde rekabete girebilmektedir.

  • Conversational Marketing markaların satışlarını artırma konusunda onlara yardımcı olur.

  • Sohbet pazarlaması stratejisini farklı kanallar aracılığı ile geliştirmeniz ve farklı pazarlama yöntemlerine entegre etmeniz mümkündür.

  • Küçük ölçekli işletmelerin sohbet pazarlaması sayesinde müşteri kaybetme oranları azalmaktadır.

  • Müşteriler sohbet pazarlaması ile kendilerini daha özel hissetmekte ve bu da aslına bakıldığında müşterilerin markaya yakınlaşmasına olanak sağlamaktadır.

  • Sohbet pazarlamasında müşterilerine hızlı bir şekilde yanıt veren firmalar ilgili talepleri daha kolay bir şekilde satış dönüştürebilmektedir.

E-ticaret ve e-ihracat sektöründe oldukça çok tercih edilen pazarlama yöntemlerinden birisi olan Conversational Marketing yani sohbet pazarlamasının markalara sağladığı başlıca avantajlar bunlardır. Siz de bu avantajlardan yararlanmak için markanız adına sohbet pazarlaması stratejinizi geliştirebilirsiniz.
 

İlgili İçerik; Marka Pazarlaması (Brand Marketing) Nedir?

 

Sohbet Pazarlaması (Conversational Marketing) Avantajları

 

Conversational Marketing – Sohbet Pazarlamasının Dezavantajları

  Sohbet pazarlaması yani Conversational Marketing her ne kadar e-ticaret ve e-ihracat firmaları için önemli bir pazarlama stratejisi olsa da bazı durumlarda dezavantajlı olabilir. Gelin şimdi sohbet pazarlamasının dezavantajlı olabileceği durumlara bir göz atalım.
 
  • Sohbet pazarlamasında markalar yanlış kanalları tercih ettiği an yapılacak olan pazarlama çalışmalarında potansiyel müşterilere ulaşmak zorlaşabilir.

  • Sohbet pazarlaması çalışmalarında yanlış seçilen personeller markaların satışlarında azalmaya neden olabilmektedir.

  • Yanlış yapılan hedef kitle çalışmaları markaların hedef kitlesine ulaşmasını zorlaştırabilir.

  • Conversational marketing çalışmaları bütçe gerektirebilir.


Her ne kadar sohbet pazarlaması çalışmaları dezavantaj yaratacak olsa da aslına bakıldığında bu pazarlama yönteminin kişi ve işletmelere sağladığı avantajlar bakımından tercih edildiği bilinmektedir. Bu nedenle bu dezavantajları önemsemeyerek sizler de iyi bir strateji geliştirebilir ve Conversational marketing çalışmaları ile hedeflerinize ulaşabilirsiniz.

 

Sohbet Pazarlamasının Dezavantajları

 

Sohbet Pazarlamasında Dikkat Etmeniz Gerekenler

 

Sohbet pazarlaması stratejisini geliştirerek hedef kitlesinde yer alan kişilere ulaşmak ve satışlarını artırmak isteyen e-ticaret ve e-ihracat markalarının dikkat etmesi gereken belirli unsurlar bulunmaktadır. Gelin şimdi hep beraber sohbet pazarlamasında dikkat etmeniz gereken bu unsurlara göz atalım.

 

  • Sohbet pazarlamasını markanızın stratejisi olarak kullanırken tercih edeceğiniz kanalları iyi bir şekilde seçin.

  • Özellikle e-ticaret siteniz üzerinde bir sohbet pazarlaması yapacaksanız canlı destek araçları, whatsapp entegrasyonu ve meta entegrasyonu gibi özelliklerden yararlanın.

  • Müşterilerinizden gelecek olan soruları hızlı bir şekilde yanıtlandırmaya özen gösterin. Böylece kolay bir şekilde satışlarınızı artırma fırsatı yakalayabilirsiniz.

  • Sohbet pazarlamasında müşterilerinizin sorularını iyi bir şekilde anlamaya çalışın ve bununla beraber satışa döndürecek olan cümleleri iyi belirleyin.

  • Müşterilerinizin yaşı, cinsiyeti, şiveli konuşup konuşmaması, sizinle iletişime geçtiği yerler gibi önemli metrikleri toplamaya özen gösterin. Böylece hedef kitlenizi sınıflandırabilir ve bu sınıflandırmayı diğer pazarlama stratejilerinde kolayca kullanabilirsiniz.

  • Müşterilerinizden yoğun bir şekilde talep gelecek saatleri belirleyin ve bu saat ve zaman dilimlerinde destek ya da operasyon ekiplerinizde çalışan kişi sayısını artırın.

  • Müşterilerinizi sürekli olarak ikna etmeye çalışmayın ve onların karar vermesine yardımcı olabilecek bilgiler sunun.

  • Özellikle yaptıkları işlemleri tamamlayamayan kişiler ile iletişimi kuvvetlendirin ve onların işlem yapmasını sağlayarak satışlarınızı artırın.

  • Sohbet pazarlamasında satış odaklı olmak yerine daha çok müşteri odaklı olun ve böylece müşteri memnuniyetini kazanın.

Sohbet Pazarlaması (Conversational Marketing) yaparken bu unsurlara dikkat edebilir ve böylece müşterileriniz ile birebir iletişime geçerek hem müşteri memnuniyetini hem de satışlarınızı artırarak markanız için bir değer yaratabilirsiniz.  


İlgili İçerik; E-Ticaret Sitenizde Kullanabileceğiniz Canlı Destek Araçları

 

Sohbet Pazarlamasında Dikkat Etmeniz Gerekenler

 

Sohbet Pazarlaması (Conversational Marketing) Yapabileceğiniz Kanallar

 

Sohbet Pazarlaması (Conversational Marketing) çalışmaları yapacak olan kişi ve işletmelerin bu pazarlama çalışmalarını geliştirirken kullanabileceği belirli araçlar ve entegrasyonlar bulunmaktadır. Gelin şimdi hep beraber Sohbet Pazarlaması (Conversational Marketing)’de markaların kullanabileceği kanallara bir göz atalım.

 
  • Canlı Destek Araçları: Sohbet Pazarlaması (Conversational Marketing) çalışmalarında e-ticaret ve e-ihracat firmaları tarafından en çok tercih edilen yöntem canlı destek araçlarıdır. Genellikle markalar e-ticaret sitelerine entegre ettikleri canlı destek araçları sayesinde müşterileri ile kolay bir şekilde iletişime geçebilmektedir.

  • Robotik Çağrı Merkezi: Robotik çağrı merkezleri müşterilerin sipariş ya da kargo durumlarını kontrol edebileceği bir entegrasyon türüdür. Özellikle sohbet pazarlamasına önem veren markaların bünyesinde yer alan kişilerin iş yükünü hafifletir.

  • Whatsapp Entegrasyonu: Müşterilerin ya da hedef kitlenizde yer alan kişilerin whatsapp üzerinden markanız ile iletişime geçmesini sağlayan bir entegrasyon türüdür.

  • Meta Entegrasyonu: Facebook yeni adı ile Meta olarak değişmiştir. Meta entegrasyonu ise markanızın hedef kitlesinde yer alan kişilerin Messenger üzerinden sizler ile iletişime geçmesini sağlayan bir entegrasyon türüdür.
 

Sizler de markanızın sohbet pazarlaması çalışmalarını güçlendirmek ve hedef kitlenizde yer alan kişilere doğru bilgiler vererek satış oranlarınızı artırmak için bu entegrasyonlardan yararlanabilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Canlı Sohbet Araçları ile Satışlar Nasıl Arttırılır?

 

Sohbet Pazarlaması Yapabileceğiniz Kanallar

 

Ticimax ile E-ticaret’te Farkınızı Ortaya Koyun

 

Ticimax e-ticaret altyapısı ile sizler de e-ticaret sitenizi kurun ve Ticimax e-ticaret altyapısında yer alan modülleri ve entegrasyonları kullanarak e-ticarette başarıyı yakalayın. Meta, Whatsapp, Robotik Çağrı Merkezi, Santral Entegrasyonu gibi modül ve özellikleri kullanarak sohbet pazarlaması çalışmalarınızı güçlendirin.

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

E-Ticaret için en doğru altyapı
Hemen Şimdi

E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın

21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!

15 Gün Ücretsiz Deneyin!
<