İşlerini dijital platformlara taşıyan her markanın kendilerine ait bir sitesi bulunmaktadır. Genellikle markalar kurumsal siteleri ya da e-ticaret siteleri üzerinden hedef kitlelerine ulaşmakta, ürün ve hizmet satışı yapmaktadır. Sitesi bulunan işletmelerin bu site üzerinden kaliteli hizmet sunması gerekir. Bu nedenle de markaların belirli dönemlerde site analizi çalışmaları yapması gerekir.
Site analizi çalışmaları yaparken markalar;
- Sitede bulunan hatalar
- Arama motoru optimizasyonu
- Site hızlandırma çalışmaları
- Site geliştirme çalışmaları
- İçerik Analizi çalışmaları
Gibi önemli alanlarda çalışmalar yapar ve böylece marklarına ait kurumsal sitlerini geliştirmek için neler yapması gerektiğine karar vererek profesyonel bir site yaratma fırsatı yakalar.
Site Analizi Neden Önemlidir, Nasıl Yapılır adlı bu yazımızda sizlere site analizi ve site analiz süreçleri hakkında bilgi vereceğiz. Bununla beraber site analiz araçlarından da bahsedeceğiz. Siz de bu yazımızı inceleyerek bu süreçler hakkında bilgi edinebilir ve sitenizi profesyonel hale getirebilirsiniz.
İlgili İçerik; En İyi ve En Çok Tercih Edilen Rakip Analiz Araçları
Site Analizi Nedir?
Site analizi, bir web sitesinde bulunan hata ve problemleri tespit etmek, bunlara yönelik çözüm ve stratejiler geliştirmek, profesyonel bir seo çalışması yapmak için yapılan analizlere verilen isimdir.
Site Analizi Neden Önemlidir?
Site analizi her sektörde faaliyet gösteren işletmeler için oldukça önemli analiz türleri arasında yer alır. Çünkü site analizi sayesinde markalar;
- Kurumsal sitelerinde ya da e-ticaret sitelerinde bulunan problemleri tespit eder.
- İçeriklerini analiz ederek içerik problemlerini belirler.
- Sitede optimizasyon çalışmaları yapılıp yapılmayacağına karar verir.
- Sitenin hız problemlerini tespit eder ve site hızlandırma çalışmaları yapar.
- Seo açısından problem yaratacak unsurlar saptanır ve geliştirilmesi yapılır.
Site analizi bu tür çalışmalar sayesinde markaların daha başarılı olmasını sağlayacağı için önemlidir.
Site Analizi Nasıl Yapılır?
Genellikle site analizi yaparken firmaların yazılım veya bilgi işlem bölümlerinde çalışan kişiler aktif rol alıyor ve çalışanlar web sitesi problemleri, seo, içerik analizi gibi çalışmaları belirli analiz araçlarından yararlanarak yapıyor. Çünkü analiz araçları site analizinin hızlı bir şekilde yapılmasını sağlıyor. Analiz işlemleri tamamlandıktan sonra site analiz raporları hazırlanıyor ve yapılması gereken işlemler belirleniyor.
- Genel Site Analizi
- SEO Analizi
- İçerik Analizi
- Site Hızı Çalışmaları
Site analizinde önem verilmesi gereken adımlardır ve profesyonel bir şekilde site analizi yapmak isteyen işletmelerin bu adımlara önem vermesi gerekmektedir.
Genel Site Analizi
Genel site analizi, işletmelerin siteleri içerisinde yer alan sorunları tespit etmeye yönelik yaptıkları analizlerden birisidir.
- Site Checkup
- Site Analyzer
- Woo Rank
- Quick Sprout
Gibi site analiz araçları işletmelerin genel site analizi esnasında kullandığı site analiz araçlarıdır. Bu araçlar sayesinde işletmeler sitelerini analiz edebilmekte ve 100 tam puan üzerinden bir puan kazanmaktadır. Site puanı ne kadar yüksek olursa sitede yer alan hata oranı o kadar azdır fakat site analiz puanı düşük olduğu takdirde işletmelerin belirli çalışmalar yapması gerekir.
Genellikle sağlıklı bir site yaratmak isteyen işletmelerin 100 tam puan üzerinden 70’ten fazla puan alması gerekir. Bu araçlar web sitelerini;
- Domain analizi
- Sayfa hızı
- Meta açıklamaları
- Anahtar kelimeler
- Kelime tutarlılığı
- Yazı ve HTML oranı
- XML Site haritası
- Domain Kaydı
- Sayfa Boyutu
- Site Hızı
- Mobil kullanım
Gibi alanlarda inceleyerek sitenizdeki genel hataları tespit eder ve böylece site analiz raporu ile ne tür optimizasyon ve geliştirme çalışmaları yapmanız gerektiğini sizlere gösterir. Sizler de bu tür site analiz araçlarını kullanarak sitenizde yer alan problemleri tespit edebilir ve geliştirme çalışmalarınızı daha kolay bir şekilde yönetebilirsiniz.
SEO Analizi
Seo analizi, sitelerin arama motoru optimizasyonuna yönelik yaptıkları çalışmaların başarılı olup olmadığını gösteren analiz türüdür. SEO analizi ile işletmeler sitelerinde yer alan problemleri tespit edebilmekte ve bu problemleri çözüme kavuşturarak seo sıralamalarında daha fazla başarı elde etmektedir. Seo analizi yaparken süreci kolaylaştırmak için Screaming Frog, Ahrefs ve Semrush gibi site analiz araçları kullanılmaktadır.
- Screaming Frog; En çok kullanılan site analiz araçlarından birisi olan Screaming Frog, içeriklerinizde ve sitenizde yer alan resimler, dahili bağlantılar, meta etiketleri, CSS kodları, Java kodları, XML site haritası, Canonicals Etiketi, Robot.txt dosyası gibi önemli unsurları analiz etmekte ve site analiz raporu sunmaktadır.
- Ahrefs; Seo analiz araçları içerisinde yer alan Ahrefs de Screaming Frog gibi çalışan bir araçtır. Fakat Screaming Frog’da yer almayan özelliklerden birisi olan anahtar kelime analizi ve rakip analizi özelliği Ahrefs’te bulunmaktadır.
- Semrush; 2008 yılında piyasaya sunulan analiz araçlarından birisi olan Semrush, seo analizi, backlink analizi, anahtar kelime analizi gibi analizler yapabileceğiniz araçlardan birisidir. Ücretsiz olarak kullanabileceğiniz site analiz aracı semrush, başarılı seo çalışmaları yapmak isteyen işletmelerin gözde araçları arasında yer almaktadır. Çünkü bu araç sayesinde işletmeler seo stratejilerini güçlendirebilmekte ve daha fazla başarılı olabilmektedir.
- Keywordtool; Seo stratejisini güçlendirmek isteyen işletmelerin kullanabileceği araçlar arasında yer alan Keywordtool, anahtar kelime analizi yaparak başarılı seo çalışmaları yapabileceğiniz araçlardan birisidir. Keyword zorluğu, arama hacmi, reklam maliyeti gibi önemli konular hakkında bilgi veren araçlar arasında yer almaktadır.
Sizler de bu araçları kullanarak Site Analizi raporu içinde önemli rol oynayan seo analizi çalışmalarınızı yapabilir ve böylece rekabetçi seo stratejisi geliştirerek rakiplerinizin önüne geçebilirsiniz.
İlgili İçerik; SEO Analizi Nasıl Yapılır?
İçerik Analizi
Sitelerde yer alan içeriklerin analiz edilmesi de site analizi raporu içerisinde yer almaktadır. Çünkü kullanıcı yararını göz önünde bulundurarak oluşturulan içerikler sitenizin ön planda yer almasını sağlamaktadır. Bu nedenle site analizi yaparken işletmelerin içeriklerini de analiz etmesi gerekmektedir.
- İçeriklerde Kullanılan Anahtar Kelimeler
- İçeriklerin Özgünlüğü
- Anahtar Kelime Yoğunluğu
- Başlıklar ve Alt Başlıklar
- Ziyaretçi sayısı, Trafik ve görüntülenme oranı
Gibi önemli unsurlar içerik analizi yapmak için göz önünde bulundurulması gereken şeylerin başında gelir. Özellikle içeriklerin özgünlüğünü kontrol ederken işletmeler Duplichecker, Gramarly, Copyscape gibi analiz araçlarını kullanarak içeriklerinin özgün olup olmadığını kontrol edebilmektedir. Bu araçlar sayesinde işletmeler seo çalışmalarında önemli olan kopya içeriklerden sitelerini arındırabilmekte ve başarılı olabilmektedir.
İlgili İçerik; Kopya Kontrol Araçları Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Site Hız Analizi
Site analizi yaparken dikkat etmeniz gereken bir diğer analiz türü de site hız analizidir. Çünkü internetten herhangi bir konuda araştırma yapan ya da ürün satın almak isteyen kişilerin hızlı siteler üzerinde daha fazla gezindiği bilinmektedir. Genellikle internet kullanıcıları 1-2 saniye içerisinde yüklenen sitlerde zaman harcarken yüklenme süresi 3 saniyenin üzerine çıkan siteleri terk etmekte ve bir daha bu siteye giriş yapmamaktadır.
İşletmeler site hız analizi yaparken;
- Google Analytics Site Speed
- Google Page Speed Insight
- Pingdom
Gibi araçlar site hız analizi yaparken kullanabileceğiniz araçlardır. Bu araçlar sitenizin hızını düşüren faktörleri sizlerle paylaşmakta ve değişiklikler yaparak site hız optimizasyonu yapmanıza yardımcı olmaktadır.
İlgili İçerik; PageSpeed Insights Nedir? Web Sayfasının Hızını Arttırmak İçin Nasıl Kullanılır?
Ticimax ile Site Analizini Hızlı Yapın
E-ticaret sitenizi kurarken sizler de Ticimax e-ticaret alt yapılarını kullanarak site analizinizi hızlı bir şekilde yapabilirsiniz. Ticimax e-ticaret alt yapısında bulunan güçlü raporlama alt yapısı ile e-ticaret sitenizin analizini profesyonel bir şekilde yapabilir ve e-ticarette başarılı olabilirsiniz.
Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.
E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın
21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!
15 Gün Ücretsiz Deneyin!