Sosyal medya kullanımı son dönemlerde ilgi çekici bir şekilde artmaya başladı. Özellikle internet ve akıllı telefon kullanımının yaygınlaşması sosyal medya kullanımının da artmasını beraberinde getirdi. Sosyal medya kullanımı artarken aslına bakıldığında hayatımıza da birçok terimin girdiğini söylemek mümkün Like’tan Block’a, Repost’tan DM’e kadar birçok terim son dönemlerde hayatımıza giren sosyal medya terimleridir.
Sosyal medya terimleri ve kısaltmaları 2000’li yılların başından beri hayatımıza girmeye başlasa da her yeni bir platformun kurulması medya terimlerinin de artmasını sağlamıştır. Bazı sosyal medya kullanıcıları sosyal medya terimlerinin Türkçe anlamlarını iyi bir şekilde bilirken hala sosyal medya platformlarına uyum sağlayamamış kişiler ise bu terimleri anlamakta güçlük çekmektedir.
Sıkça Kullanılan Sosyal Medya Terimleri ve Anlamları adlı bu yazımızda 2000’li yılların başından günümüze kadar gelen sosyal medya terimleri ve Türkçe anlamları hakkında sizleri bilgilendireceğiz.
Post
Sosyal medya temel kavramları içerisinde adını sıkça duyduğunuz kavramlardan birisi olan Post, Türkçe’ye gönderi olarak çevrilir.
Postlar’da genellikle fotoğraf, video, metin, karikatür ve hashtag içeren paylaşımlar yapılır. Postlar yani gönderiler bir başkası tarafından beğenilebilir, kaydedilebilir ve postalara yorum yapılabilir.
İlgili İçerik; 2023 Sosyal Medya Trendleri
Repost
Instagram’da kullanılan sosyal medya terimlerinden birisi olan Repost, Instagram’da bir kullanıcı tarafından paylaşılan bir gönderinin belirli sosyal medya araçları kullanılarak farklı bir kullanıcı tarafından da paylaşıldığını gösterir.
Story
Snapchat ile hayatımıza giren bir sosyal medya kavramı olan Story, Snapchatten sonra Instagram ve Facebook gibi sosyal medya platformlarında da kullanılmaya başlamasıyla oldukça popüler bir kavram haline geldi.
Story yani Türkçe karşılığı ile Hikâye anlamına gelen bir sosyal medya terimidir. Story paylaşımları kullanıcıların 15 saniyeye kadar olan videolarını ya da fotoğraflarını sosyal medya platformlarında paylaşmasına verilen isimdir. İlgili paylaşımlar kişilerin profiline girdiğinizde profil resmine tıklayarak göreceğiniz paylaşımlardır ve genellikle bu paylaşımlar 24 saat sonra kaybolmaktadır. Şu an storyleri yalnızca Pinterest’in Amerika’da denediği Story özelliğinde ömür boyu profilinizde gözükmektedir.
İlgili İçerik; Storytelling (Hikaye Anlatıcılığı) ve Markanız İçin Önemi
İlgili İçerik; Instagram Hikaye (Story) Paylaşma Rehberi
Hashtag
Adını sıkça duyduğumuz hashtagler belirli bir kelimenin önüne # işareti getirilerek oluşturulan mikro bloglara verilen isimdir. Kişiler hashtag araması ve takip sayesinde ilgi duyduğu konulardaki gönderileri görüntüleyebilmekte ve etkileşime geçebilmektedir.
İlgili İçerik; Hashtag Nedir, Nasıl Kullanılır?
DM
Instagram, Twitter ve Tik Tok gibi sosyal medya platformlarında kullanılan bir sosyal medya terimi olan DM, mesajlar anlamına gelmektedir. Kullanıcılar genellikle bu terimi sana DM gönderdim, DM’e bak gibi kullanmaktadır ve böylece etkileşime geçmek istedikleri kişilere mesaj gönderdiklerini söylemektedir.
BİO
Instagram’da daha çok duyduğumuz sosyal medya terimlerinden birisi olan BIO, Türkçe anlamıyla biyografi anlamına gelir. Kişilerin profillerine girdiğinizde gönderi, takipçi, takip edilen kişi sayısının altında yer alan BİO ( Biyografi ) bölümünde genellikle kişilere ait bilgiler, bir marka sayfasıysa markaya ait bilgiler, slogan ve markanın internet sitesi bulunur.
Tweet
2006 yılında kurulan bir sosyal medya platformu olan Twitter ile hayatımıza giren bir sosyal medya kavramı olan Tweet, kullanıcıların Twitter’da 280 karaktere kadar yaptıkları paylaşımlara verilen isimdir.
İlk dönemlerde Twitter kullanıcıları Twitter’da 140 karaktere kadar paylaşım yapabiliyordu. Fakat daha sonra bu özellik geliştirilerek kullanıcıların 280 karaktere kadar paylaşım yapması sağlandı. Tweet atacak kişiler yalnızca yazı yazmak yerine gönderilerine fotoğraf, hashtag, video ve link de ekleyebilmektedir.
İlgili İçerik; Twitter Çemberi Akımı Hakkında Bilmeniz Gerekenler
İlgili İçerik; E-ticaret Siteleri İçin Twitter Kullanma Kılavuzu
Retweet
Twitter terimlerinden birisi olan Retweet, Twitter’da bir kullanıcı tarafından paylaşılan Tweet’in farklı bir kullanıcı tarafından alıntı yapılarak paylaşılmasına verilen isimdir. Instagram’da olduğu gibi Twitter’da bir postu yeniden paylaşmak için kullanıcıların belirli programları kullanmaya ihtiyacı yoktur.
Like
Like’ın Türkçe anlamı beğenidir. Genellikle Likeladım ( Beğendim ), Like At ( Beğen), Like Atmadı ( Beğenmedi ) gibi kullanımları mevcuttur.
#TBT
Hepimizin duyduğu sosyal medya kavramlarından birisi olan #TBT’nin açılımı Throwback Thursday’dir. Genellikle bu bir akımdır ve kişiler #TBT hashtagini kullandıklarında geçmişte çekildikleri fotoğrafların paylaşımını yapmaktadır. Throwback Thursday açılımından dolayı bu etiketi kullanarak paylaşım yapan kişiler paylaşımlarını çoğu zaman perşembe günleri yapmaktadır.
İlgili İçerik; Pazarlamanın Uzmanlarından Sosyal Medya Pazarlamasına Yönelik İpuçları
Total Following
Total Following her sosyal medya platformunda kullanılan bir sosyal medya terimidir. Total Following Türkçe’ye takip edilen kişi sayısı olarak çevrilmiştir. Yani bu toplam takip ettiğiniz kişi sayısını gösteren bir terimdir.
İlgili İçerik; Instagram'da Gerçek Takipçi Nasıl Kazanılır?
Total Followers
Total Followers da Türkçeye takipçi sayısı olarak çevrilen bir sosyal medya terimidir. Yani sizlerin kaç kişi tarafından takip edildiğini göstermektedir.
Influencer
Özellikle Instagram’da duyulan bir sosyal medya kavramı olan Influencer, bir ürünü, hizmeti, kampanyayı ya da markayı tanıtmak için görevli olan kişilere verilen isimdir. Genellikle Influencerlar üçe ayrılmaktadır. Mikro, makro ve mega Influencerların sınıflandırılmasında yer alan etken takipçi sayılarıdır.
İlgili İçerik; Influencer Marketing ile Etkileşimleri Artırmak
İlgili İçerik; E-ticaret Siteniz İçin Micro-Influencer’ları Nasıl Kullanabilirsiniz?
Block
Sosyal medya terimleri ve Türkçe anlamları hakkında sizleri bilgilendirdiğimiz yazımızın bu bölümünde Blok’tan bahsedeceğiz. Block Türkçe’ye engelleme olarak çevrilen bir terimdir. Bu özellik sayesinde kişiler etkileşime ve iletişime geçmek istemedikleri kişileri engelleyebilmektedir. Engellediğiniz kişiler sizleri sosyal medya platformlarında aradığında ise bulamamaktadır.
İlgili İçerik; Instagram Etkileşiminizi Artırmaya Yönelik İpuçları
Click
Instagram’dan Facebook’a, Youtube’dan Twitter’a kadar her sosyal medya platformunda kullanılan sosyal medya terimlerinden birisi de Click’tir. Click Türkçe’ye tıklama olarak çevrilmektedir.
Genellikle reklamlarda kullanılan bu terim verdiğiniz reklamlara kaç kişinin tıkladığını göstermektedir.
İlgili İçerik; KOBİ'ler İçin Sosyal Medya Yönetimi İpuçları
Caption
Instagram’da kullanılan sosyal medya terimlerinden biri olan Caption, paylaşım yaptığınız gönderilerinizin altındaki açıklamalara verilen isimdir. Caption kısacası Türkçe’ye gönderi açıklaması olarak çevrilmektedir.
Mentions
Twitter terimleri arasında bulunan Mentions, bahsetme olarak Türkçeye çevrilmiştir. Kişiler paylaştıkları tweetin önüne @ işareti koyarak bir kullanıcının kullanıcı adını yazabilirler ve tweetlerinde bu kullanıcıdan bahsedebilirler.
Mentions özelliği Twitter ile ön plana çıkan bir özellik olsa da Facebook, Instagram gibi diğer sosyal medya platformlarında da kullanılır.
Page Impressions
Page Impressions, kullanıcıların sosyal medya hesapları ya da internet siteleri üzerinden paylaştığı içeriklerin gösterim sayısına verilen isimdir. Page Impressions Türkçe’ye gösterim sayısı olarak çevrilen bir sosyal medya terimidir.
Share
İngilizce bir kavram olan Share, Türkçe’ye paylaş olarak çevrilmiştir. Kısacası bu terim paylaşmak demektir. Kullanıcılar sosyal medya platformlarında paylaşmak için hazırladıkları gönderileri zaman tüneline göndermek için share butonuna basar.
Page Reach ve Organic Page Reach
Facebook terimleri arasında yer alan Page Reach, kaç adet kullanıcının internette arama yaparak sayfanız ile etkileşime girdiğini gösterir. Organic page reach ise reklam çalışması yapmadan ve yönlendirmeler olmadan sayfanızı bularak etkileşime geçen kişi sayısını gösterir.
Spend
Türkçe’ye harcamak olarak çevrilen bir sözcüktür. Spend her sosyal medya platformunda karşımıza çıkar ve genellikle bu terim ile reklam verirken karşılaşırız. Spend, bir reklam bütçesinin kaç gün harcanacağını gösteren bir sosyal medya terimidir.
İlgili İçerik; Sosyal Medya Pazarlaması
Ticimax ile Sosyal Medya Stratejinizi Güçlendirin
E-ticaret firmalarına e-ticaret alt yapısı ve e-ticaret çözümleri sağlayan Ticimax ile siz de e-ticaret sitenizi kurun. Ticimax e-ticaret paketinde bulunan Insta Story Modülü ve dijital pazarlama özellikleri ile e-ticaret sitenizi daha etkili bir hale getirin. Dijital pazarlama raporlarından yararlanarak e-ticaret firmanızın sosyal medya stratejisini güçlendirin.
Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.
E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın
21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!
15 Gün Ücretsiz Deneyin!