• Yazar Pınar Keleş
  • Güncellenme Tarihi 23 Kasım 2023
  • Okuma Süresi 5 dakikada okunur

SEO Raporu, arama motoru optimizasyonu (SEO) çalışmaları yapan kişi ve işletmelerin yaptıkları çalışmalardan elde ettikleri performansı görmek için hazırladığı raporlara verilen isimdir. Genellikle markaların yaptığı seo çalışmaları uzun vadede etki ediyor olsa da bu süreçte seo çalışmalarından alınan verimi görmek ve geliştirilecek olan alanları tespit etmek için seo analiz raporlarına ihtiyaç duyulmaktadır.

 

SEO raporu hazırlamak isteyen kişi ve işletmeler rapor süreçlerinde anahtar kelime analizinden site içi seo analizine, mobil uyumluluk ve hızdan site dışı seo analizine kadar birçok unsuru inceler ve bunları bir rapor haline getirir. Bir internet sitesinin seo performansını görebilmek için bu metriklerin hepsinin detaylı bir şekilde incelenmesi gerekir.

 

SEO Raporu Nedir, Nasıl Hazırlanır adlı bu yazımızda sizlere SEO raporları hakkında bilgi vereceğiz. Siz de yazımızı inceleyebilir ve böylece SEO Raporu nedir sorunuza yanıt ararken nasıl seo raporu hazırlayabileceğinizi de öğrenebilirsiniz.

 

İlginizi Çekebilir: Seo Nedir

 

SEO Raporu Nedir, Nasıl Hazırlanır?

SEO Raporu Nedir?

 

SEO Raporu, bir internet ya da e-ticaret sitesinin SEO Performansını ölçmek, değerlendirmek ve analiz etmek için hazırlanan bir rapordur. Bir internet ya da e-ticaret sitesinin güçlü ve zayıf yönlerini de ortaya koyan ve gelecek dönemlerde yapılacak çalışmalar hakkında bilgi veren bir niteliği de olduğu için arama motoru optimizasyonuna önem veren işletmeler için oldukça önemlidir.

 

SEO Raporunun Önemi ve Avantajları

 

Seo raporları her zaman bir internet sitesinin arama motorlarındaki performansını görmeye yönelik hazırlanan bir rapor türü olarak görülüyor olsa da aslına bakıldığında seo raporları bunun ötesinde bir önem arz eder. Çünkü seo raporu olan kişi ve işletmeler birçok avantajdan yararlanır. SEO Raporunun avantajları şunlardır:

 
  • SEO Raporu hazırlamak bir internet ya da e-ticaret sitesinin mevcut durumu hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlar.
  • Anahtar kelimeler hakkında bilgi edinmenize yardımcı olur.
  • İnternet sitenizin organik trafik kaynaklarını görmenizi sağlar.
  • Sayfa hızı ve indekslenme durumları hakkında değerlendirmeler içerir.
  • Markanın seo süreçlerinde güçlü ve zayıf yönlerini yani SWOT analizini yapmak için tercih edilebilir.
  • Rakiplere yönelik bir karşılaştırma olanağı da sağladığı için rakip analizi yapmayı kolaylaştırır.
  • İnternet sitesinde kullanıcı deneyimini olumsuz etkileyen hatalar hakkında bilgi sahibi olmanızda etkin rol oynar.
  • Kullanıcı deneyimi problemlerini çözmenizi ve müşteri değerini iyileştirmenizi kolaylaştırır.
  • SEO performansınızı iyileştirmek için yapılması gereken çalışmalar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
 

SEO raporu, bir internet ya da e-ticaret sitesinin dijital pazarlama stratejilerini güçlendirmek ve arama motorlarındaki görünürlüğü artırmak için oldukça önemlidir. Bu nedenle seo çalışmaları yapan kişi ve işletmelerin düzenli aralıklarla seo raporu hazırlaması gerekir.

 

SEO Raporunun Önemi ve Avantajları  

SEO Raporu Nasıl Hazırlanır?

 

SEO raporu hazırlamak isteyen kişi ve işletmelerin en çok yanıt aradığı sorular arasında SEO Raporu Nasıl Hazırlanır sorusu yer alır. Çünkü seo raporları aslına bakıldığında birçok konuda bilgi veren bir rapor türüdür.

 
  • Anahtar Kelime Analizi
  • Site İçi SEO Analizi
  • Site Dışı SEO Analizi
  • Mobil Uyumluluk ve Hız
  • İndex Durumu
  • Trafik Analizi
  • Rakip Analizi
 

Gibi birçok bilgiyi içermektedir. SEO raporu hazırlamak için her kişi ve işletmenin bu süreçlere yer vermesi gerekir.

 

Anahtar Kelime Analizi Yapın

 

SEO Raporu hazırlamak isteyen kişi ve işletmelerin ilk yapması gereken çalışma anahtar kelime analizidir. Bu süreçte seo raporu hazırlanacak olan marka için önemli olan anahtar kelime analizleri ile beraber rakiplerin de anahtar kelimeleri analiz edilmelidir. Anahtar kelime analizi yapmak için:

 
  • Markanız için hangi anahtar kelimelerin önemli olduğuna karar verin.
  • İlgili anahtar kelimelerdeki sıralamalarınızı kontrol edin.
  • Rakiplerinizin ilgili anahtar kelimelerde hangi sırlarda yer aldığını inceleyin.
  • 1-3, 3-10, 10+ sıralamalarda kaç anahtar kelimeniz olduğunu ve ne kadar trafik çekmeniz gerektiğini gözlemleyin.
  • Hangi anahtar kelimelere yoğunlaşabileceğinize karar verin.
 

İlgili çalışmanın ardından anahtar kelime analizini tamamlayabilirsiniz.

 

İlginizi Çekebilir: SEO Uyumlu İçerik Nasıl Üretilir

 

Anahtar Kelime Analizi Yapın

Site İçi SEO Analizi Yapın

 

SEO Raporu hazırlarken bilgi vermeniz gereken bir diğer konu da site içi seo çalışmaları ile ilgilidir. Bu süreçte rapor hazırlayacak olan kişiler meta title’dan meta description’a kadar olan her konuda çalışma yapmalıdır.

 
  • Sitede yer alan meta title ve descriptionları analiz edin.
  • Dublicate title ya da description olup olmadığına göz atın.
  • Title ve descriptionların karakter sınırını göz önünde bulundurun.
  • Site içerisinde yer alan görselleri inceleyin.
  • Büyük dosya boyutu olan görselleri tespit edin.
  • Site içinde yapılan iç linkleri kontrol edin.
  • İçeriklerinizi inceleyin ve anahtar kelime yoğunluğuna göz atın.
 

Bu çalışmaları yaptıktan sonra tespit ettiğiniz unsurları seo raporu içerisine ekleyin ve aksiyon alınması gerektiğine yönelik bilgi verin.

 

Site Dışı SEO Çalışmalarına Yer Verin

 

Site dışı seo çalışmaları bir internet sitesinin farklı sitelerden aldığı backlinkleri ifade eder. Bu süreçte seo raporları içerisinde backlinkler hakkında da bilgi verilmesi gerekir. Alınan backlinkler, anchor textler, reddedilmesi gereken backlinkler için de bir bölüm oluşturulması ve seo raporuna eklenmesi gerekir.

 

Bunun yanı sıra seo raporu hazırlarken önem verilmesi gereken bir diğer konu da site dışında kalan fakat seo çalışmalarına etki eden sosyal medya etkileşimleridir. Markanın sosyal medya profillerinin de incelenmesi ve sosyal medya platformları üzerinden link edinilip edinilmediğine de göz atılması gerekir.

 

Site Dışı SEO Çalışmalarına Yer Verin

Mobil Uyumluluk ve Hız

 

SEO raporlarında yer alması gereken bir diğer bölüm de mobil uyumluluk ve hız bölümüdür. Bu bölümde bir internet sitesinin responsive olarak tasarlanıp tasarlatılmadığına göz atılması gerekir. Site navigasyonu ve mobil sayfa hızının kontrol edilmesi ve seo raporunda öngörüler paylaşılması gerekmektedir.

 

Hız testi süreçlerinde ise Google PageSpeed Insights kullanarak sitenin masaüstü ve mobil hızının değerlendirilmesi sitede yer alan CSS, JS kodlarının minifikasyon çalışmalarının nasıl yapılması gerektiğine yönelik ön görülerin paylaşılması gerekmektedir. Bu süreçte resim optimizasyonu, Cache ve CDN ile ilgili bilgilere de yer verilmesi oldukça önemlidir.

 

İndex Durumu

 

Bir internet sitesinin seo süreçlerinde en önemli konulardan birisi index durumudur. Genellikle sitelerde yer alan tüm sayfaların indexlenmesi istenir. Fakat bu süreçte index durumunu etkileyen bazı faktörler bulunabilir. Bu nedenle seo raporu hazırlarken incelenen web sitesinin hangi sayfalarının index aldığı hangi sayfalarının indexlenmediği ile ilgili çalışmalar da yapılması gerekmektedir.

 

Böylece indexlenmesi gereken sayfalara yönelik nasıl bir çalışma yapılması gerektiği hakkında bilgi verilebilmektedir.

 

Rakip Analizi

 

SEO Raporu görmek isteyen her marka rakiplerinin arama motoru optimizasyonu süreçleri hakkında da bilgi sahibi olmak ister. Bu nedenle seo raporu hazırlayacağınız markaların güçlü ve benzer nitelikteki rakiplerini analiz etmeniz ve onların trafik, anahtar kelime, sayfa yüklenme hızı gibi süreçlerini de rapora eklemeniz gerekir. Böylece profesyonel bir şekilde seo raporu oluşturabilirsiniz.

 

İlginizi Çekebilir: SEO Danışmanlığı Nedir

 

Rakip Analizi

Ticimax ile SEO Süreçlerinizi Profesyonel Bir Şekilde Yürütün

 

E-ticaret sitenizi Ticimax ile kurarak sizler de SEO süreçlerini profesyonel bir şekilde yürütebilirsiniz. Ticimax e-ticaret altyapısında yer alan gelişmiş seo özellikleri ile seo optimizasyonunu kolayca yaparken sitenizde seo çalışması yapılmayan sayfaları tespit edebilir ve bu sayfalar üzerinde çalışarak ürün, hizmet ve markalarınızı ön plana çıkarabilirsiniz.

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

E-Ticaret için en doğru altyapı
Hemen Şimdi

E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın

21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!

15 Gün Ücretsiz Deneyin!
<