İnternet tabanlı iletişimin yaygınlaşması ile hayatımıza giren kavramlardan biri de proxy. Dolaylı bir ağ hizmeti olan proxy sunucusu, Türkçe’ye vekil ya da yetkili sunucu olarak çevrilmiş olsa da bu kavram günlük kullanımda pek karşılığını bulmamıştır. Bağlanmak istediğiniz siteye ulaşmanıza yardımcı olmak için başka bir kanal açan proxy, 10 yılı aşkındır kullanımda olsa da popülerlik kazanması son beş yıla denk gelmektedir.

 

Proxy Nedir? Proxy Ayarları Hakkında Bilmeniz Gerekenler konusunu işleyeceğimiz bu yazımızda, proxy nedir, proxy sunucusu nedir, proxy ayarları nedir, proxy adresi nedir, proxy ayarları nasıl bulunur, proxy adresi nasıl bulunur, proxy nasıl kullanılır gibi konunun en merak edilen sorularına yanıtlar vereceğiz.

 

Proxy Nedir? Proxy Ayarları Hakkında Bilmeniz Gerekenler

 

Proxy Nedir?

 

İnternete erişmek için kullanılan ve köprü vazifesi gören proxy, bir ağa bağlanmak istediğinizde bilgisayar ile o ağ arasında iletişim kurmanızı sağlayan bir ara sunucudur. Ana sunucu, ara sunucuya bağlanarak hangi sayfaya ulaşılması gerektiğini söyler ve ara sunucu yani bizim konumuzda proxy, adreslenen sayfaya bağlanır ve içeriğe ulaşır.

 

Proxy sunucusunu, kullandığınız bilgisayar ve internet siteleri arasında işlev gören bir diğer bilgisayar olarak da düşünebilirsiniz. Proxy sunucusu, diğer isteklerin önünü keserek, sizin aradığınız adrese daha hızlı ve kolay varmanıza aracılık eder. Başka bir deyişle, sizin bilgisayarınız proxy sunucusuna, proxy sunucusu ana ağa bağlanır ve isteği iletir.

 

Normal şartlarda adreslediğiniz bir siteye bağlanmak için kendi internet sağlayıcınızın sunucusu üzerinden bağlantı sağlarsınız. Fakat proxy kullanılan durumlarda, kişisel sunucunuzun IP adresi üzerinden değil de proxy’nin aracılık yaptığı ara sunucu üzerinden bağlantı sağlarsınız.

 

Proxy yaygın olarak yasaklı sitelere girmek için tercih edilen bir sunucudur. Diğer bir işlevi ise hızlı ve güvenli bir bağlantı için kullanılmasıdır. Bu özelliği ile proxy özellikle şirketler tarafından tercih edilmektedir. Çünkü Proxy, daha özgür ve oldukça güvenli bir internet deneyimi yaşamanızı sağlar.

 

İlgili İçerik; 3D Secure Nedir? Sanal Mağazalar İçin Neden Önemli?

 

İlgili İçerik; E-ticarette Fraud (Sahtecilik) Hakkında Bilmeniz Gerekenler

  

Proxy Nedir?

 

Proxy Ayarları Nasıl Bulunur?

 

Proxy ayarları genellikle manuel olarak yapılmaktadır. Proxy kodları, şirketler ya da bağımsız tekil kişiler tarafından üretilir ve internet kullanımına açılır. Biraz önce bahsettiğimiz yasaklı sitelere girmek için kullanılır ifadesinden Proxy’nin illegal olduğu gibi bir anlam çıkarılmamalıdır.

 

Proxy adresi nasıl bulunur sorusuna yanıt bulmak için basit bir internet araması yapmanız yeterli olacaktır. Farklı proxy sunucularını deneyimlemenize imkan sağlayan pek çok kod internette mevcuttur. Proxy kodlarına ulaştıktan sonra, internet bağlantısı sağladığınız aracı programın ayarlar menüsünden IP kodunu değiştirebilirsiniz.

 

Hangi programı kullanıyor olursanız olun ana sağlayıncıların ayarlar sekmesinden Proxy ayarlarına ulaşabilir ve proxy sunucusu kullanarak internet bağlantısı sağlayabilirsiniz.

 

İlgili İçerik; İSS (İnternet Servis Sağlayıcı) Nedir?

 

İlgili İçerik; Network Nedir? Nasıl Network Oluşturulur?

 

Proxy Ayarları Nasıl Bulunur

 

Proxy Sunucusu Nedir?

 

Yukarıda bahsettiğimiz gibi pek çok farklı Proxy sunucusu vardır. Bu sunucular farklı işlev ve amaçlar için tasarlanmıştır. Dilerseniz sıklıkla tercih edilen Proxy sunucularına birlikte değinelim.

 

Proxy Sunucusu Nedir?

 

Anonymous Proxy

 

Kullanıcıların orjinal IP adresini saklamadan çalışan Anonymous Proxy, yeterli bir anonimlik düzeyi sağlar Ancak bu Proxy’nin kötü yanı kolay fark edilir olmasıdır

 

Anonymous Proxy

 

Web Proxy Sunucusu

 

Yaygın olarak kullanılan sunuculardan biri de Web Proxy’dir. Web sunucusunun ön belleğine ya da kaynağına erişim sağlar ve istediğiniz adresi ekranınıza getirir. Uzak web sunucularına ulaşmak isteyen yerel ağ kullanıcıları için güvenli ve hızlı bir alternatif yaratan Web Proxy, aldığı verileri ya da sonuçları kullanıcılara iletmeden önce bir kopyasını ön bellekte depolar.

 

İlgili İçerik; İyi Bir E-ticaret Sitesi Nasıl Olmalı?

Distorting Proxy

 

Ana sunucunuzun HTTP başlığını değiştirmek suretiyle kullandığını Ip adresini maskeleyen Distorting Proxy, gizliliğe önem verenlerin tercih ettiği bir alternatiftir.

 
İlgili İçerik; HTTP Durum Kodları ve Anlamları

Transparent (Şeffaf) Proxy

 

IP adreslerine getirilen yasaklarla baş etmek için geliştirilen Transparent Proxy, web sitelerini önbelleğe alarak çalışır. İnternet kullanıcılarının orjinal IP adresini saklamayan bu ara sunucu, herhangi bir gizlilik sağlamamaktadır.

 
İlgili İçerik; HDD ve SSD Nedir? Birbirlerinden Farkları Nelerdir? 



Transparent (Şeffaf) Proxy Nedir

 

Yönlendirme Proxy

 

İnternete yönelik Proxy olarak da adlandırılan Yönlendirme Proxy, kullanıcıların sorularını cevaplamak için internetteki farklı kaynaklardan yararlanır.

 

Açık Proxy

 

IP adresini gizleyerek kullanıcıların da gizli kalmasını sağlayan Açık Proxy, kullanıcılardan gelen sorguları işler. Açık Proxy, ileri düzey bir ara sunucudur.

 

Açık Proxy Nedir

 

Tunneling Proxy

 

İnternet kullanıcıların sorduğu sorulara ve bu sorulara verilen yanıtlara müdahalede bulunmayan Tunneling Proxy, yalnızca bir geçit işlevi görür. Bu tip ara sunucular, ağ geçidi aracı olarak da adlandırılmaktadır.

 

Proxy Ayarları Nedir? Nasıl Yapılır?

 

Proxy ayarları, inter erişimi için kullandığınız tarayıcıya göre değişiklik göstermektedir. Farklı tarayıcılar için kullanılan proxy sunucusu ayarlarını ayrı ayrı incelemek gerekir.

 

Proxy Ayarları Nedir? Nasıl Yapılır?
 

Google Chrome İçin Proxy Ayarları Nasıl Yapılır?

 
  • Chrome tarayıcısının sağ üst köşesinde bulunan üç noktayı tıklayarak, ayarlar kısmına girin.
  • Açılan pencereden gelişmiş ayarları göster bağlantısına tıklayın.
  • Açılan gelişmiş ayarlar sekmesinde ağ başlığı altında Proxy ayarlarını değiştir seçeneğine gidin.
  • Lan ayarları bağlantısını açın.
  • Proxy bölümünü açıp, kullanmak istediğiniz proxy bilgilerini girin.
 

Google Chrome İçin Proxy Ayarları

 

Internet Explorer İçin Proxy Ayarları

 
  • Explorer tarayıcısının sağ üst köşesinde bulunan simgeyi tıklayarak, ayarlar kısmına girin.
  • Açılan pencereden internet seçenekleri bağlantısına tıklayın.
  • Açılan internet seçenekleri sekmesinde bağlantı seçeneğine gidin.
  • Google Chrome proxy ayarları yazan yere tıklayarak LAN seçeneğine gidin.
  • Proxy bölümünü açıp, kullanmak istediğiniz proxy bilgilerini girin.
 
İlgili İçerik; E-Ticaret Hosting, E-Ticaret Siteleri İçin Hosting Seçimi Nasıl Yapılır? 



İnternet Explorer İçin Proxy Ayarları

 

Proxy Sunucusu Neden Kullanılır?

 
  • Proxy sunucuları güvenli olduğu kadar kontrol edilebilir internet kullanımı da sunarlar. Pek çok şirket, çalışanlarının internet kullanımını denetlemek ve bu kullanımı ne amaçla yaptıklarını öğrenmek için Proxy sunucularını tercih eder. Bunun amacı, internette vakit geçirerek iş verimliliğini azaltan çalışanlara engel olmaktır.
  • Aileler çocuklarının ulaşım sağladığı siteleri denetlemek için proxy sunucusu tercih edebilir. Böylece çocukların ya da gençlerin yaş grubuna uygun olmayan, gelişimine zarar veren sitelere erişimi Proxy üzerinden direkt engelleyerek çok daha güvenli bir internet deneyimi yaşamaları sağlanır.
  • Proxy sunucuları üzerinden hangi sitelere ne zaman erişim sağlanmış, erişilen sitelerde ne kadar vakit geçirilmiş gibi bilgilere erişilebilir ki bu da gereken durumlarda internet erişiminin kontrolüne olanak sağlar.
  • İyi proxy sunucuları, ağ performanslarının iyileştirilmesine katkı sunar. Örneğin Ulaşım sağlanan web sitelerine ait adresleri ön belleğe alan proxy sunucuları, daha sonra bu sitelere ulaşmak istediğinizde daha hızlı yüklenmesini sağlar.
  • Özellikle şirketlerdeki çoklu kullanımda bant genişliğinden tasarruf edilmesini sağlar. Çünkü aynı şirkette çalışan çok fazla kullanıcı aynı adrese girdiğinde yine yukarıdaki durum söz konusu olacak ve sadece bir proxy sunucusu o adrese erişerek aldığı verileri ön bellek aracılığı ile ulaştıracaktır. Bu durum ağ performansının iyileşmesi üzerinde de etki etmektedir.
  • Doğru proxy sunucusunu tercih ederek, internete gizli erişim sağlamanıza olanak tanır. Proxy sunucuları sayesinde IP adresiniz görünmez ve böylece gizliliğiniz korunmuş olur.
  • Proxy kullanmak, internet kullandığınız bölgeden, internet sağlayıcınızdan ya da herhangi bir başka sebepten kaynaklanan içerik erişim kısıtlamalarını aşmanıza yardımcı olur. Bu yönüyle istenilen bilgiye sansürsüz ulaşmanızı sağlar.
 

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

E-Ticaret için en doğru altyapı
Hemen Şimdi

E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın

21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!

15 Gün Ücretsiz Deneyin!
<