Günümüzde online alışveriş sıklığı arttıkça farklı terimler de hayatımıza girmeye başladı. Bunlardan biri de provizyon kavramıdır. Günlük yaşantımızda internetten yaptığımız kartlı alışverişlerde provizyon iptali ya da bekleyen provizyon gibi terimlerle karşılaşabiliyoruz. Bugünkü yazımızda provizyon terimleri ile ilgili detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Provizyon Nedir?
Provizyon bir bankacılık terimi olarak karşımıza çıkmaktadır. İnternetten yaptığımız online alışverişlerde provizyon terimine sık sık rastlıyoruz. Provizyon Fransızca kökenli bir terimdir ve Türkçe karşılığı karşılık olarak ifade edilmektedir. Türkçe karşılığından ziyade provizyon şeklinde dilimize yerleşen bu kavram en özetle ön onay süreci olarak tanımlanmaktadır. İnternetten kartlı ödeme yapıldığında banka işlemin güvenliğini ve limit bilgilerinin kontrolünü sağlamak adına bir provizyon süresi belirliyor.
İlgili İçerik; Mobil Ödeme Sistemi Kullanmanız İçin 5 Neden
Provizyon İşlemi Ne Demek?
Ön onay süreci olarak tanımlanan provizyon işlemi harcama yapıldıktan sonra işlemin banka tarafından kontrolünün sağlanma sürecine verilen isimdir. İnternetten kartlı ödeme yapıldığında banka işlemin güvenliğini ve limit bilgilerinin kontrolünü sağlamak adına bir provizyon süresi belirlenmektedir. Bu süre en fazla 2 gündür.
İlgili İçerik; E-ticaret Ödeme Sistemleri Hakkında 3 Önemli Başlık
Ödemenin Provizyonda Olması Ne Demek?
Kartlı ödeme yaptıktan sonra harcanan tutarın hesap ekstresinde geçmeden bir süre banka tarafından tutulmasına ve kartın limit ve kontrolünün sağlanması işlemidir. Aynı zamanda bu bir güvenlik uygulamasıdır. Bu süre zarfında banka tarafından işlemin güvenilirliğini ve limit bilgilerinin kontrolü sağlanıyor. Yapılan işlem gün sonuna kadar bekleyen provizyon statüsünde kalırken herhangi bir problemle karşılaşılmadığı takdirde harcama işlemlerine dahil edilmektedir. Bu işlem çoğunlukla 1 bazı durumlarda ise 2 güne uzayabilmektedir.
İlgili İçerik; Yurt Dışından Ödeme Alma Yöntemleri
Bekleyen Provizyon Terimi Nedir?
Kartlı ödeme yaptıktan sonra tutar bir süre provizyonda bekliyor. Bu süre zarfında banka tarafından işlemin güvenilirliğini ve limit bilgilerinin kontrolü sağlanıyor. Yapılan işlem gün sonuna kadar bekleyen provizyon statüsünde kalırken herhangi bir problemle karşılaşılmadığı takdirde harcama işlemlerine dahil edilmektedir. Bu işlem çoğunlukla 1 bazı durumlarda ise 2 güne uzayabilmektedir.
Özellikle online market alışverişlerinde sıklıkla provizyon bekleme terimiyle karşılaşmaktayız. Manav ürünlerinde gramaj farklarından dolayı ödediğimiz tutar provizyonda bekliyor ve siparişin durumuna göre güncellenerek tutar o şekilde banka tarafından tahsil edilerek işletmeye aktarılıyor.
İlgili İçerik; 3D Secure Nedir? Sanal Mağazalar İçin Neden Önemli?
Provizyon İptali Terimi Nedir?
Bir işlem provizyonda bekliyorsa henüz işleme alınmamış demektir. Bu nedenle provizyonda bekleyen bir işlem iptal edilebilir. Provizyonda bekleyen bir işlemi kişilerin iptal ettirme hakkı mevcuttur. Elbette geçerli bir sebep dahilinde iptal işlemleri gerçekleşmektedir. Provizyonda bekleyen bir işlemi, işlemi siz yapmadıysanız, şüpheli bir alışverişse hemen iptal ettirebilirsiniz.
Provizyon Uygulamasının Sağladığı Avantajlar Nelerdir?
Bir tutarın provizyonda beklemesi güvenlik açısından oldukça önemlidir. Örneğin sizin bilginiz dışında yapılan bir alışverişi hemen bankaya bildirdiğinizde provizyonda bekleyen bir işlemi hemen iptal ettirebilirsiniz. Öte yandan işlemlerin daha güvenli hale gelmesine katkı sağlayan provizyon işlemleri tüketici haklarının korunmasına da önemli katkılar sunmaktadır.
İlgili İçerik; Sanal Pos Nasıl Alınır?
Provizyonlar Harcamalarda Ne Zaman Görünür?
Yapılan harcamalar 15 ya da 30 dakika sürede otomatik olarak harcamalar bölümünde görünmektedir. Bazı durumlarda kurumlar arasındaki farklardan ya da sistemsel sıkıntılardan dolayı bu süre uzayabilmektedir. Sistemsel sorunlar çözüldüğünde harcama görünmektedir. Bu süre yurt dışı satışlarında bazen uzayabilmektedir. Böyle durumda bankayla irtibata geçilmesinde fayda vardır. Aksi takdirde aynı ödemenin iki kez gerçekleşme gibi durumları söz konusu olabilmektedir.
Neden Provizyona İhtiyaç Duyulur?
Provizyon ödeme sistemlerinde güvenin tesis edilmesini sağlamaktadır. Ödemeleri güvende tutmaya yarayan provizyon online ödemeleri daha güvenli hale getirmektedir. Öte yandan herhangi bir sahteciliğin önüne geçmede de etkili rol oynamaktadır. Provizyon kişilerin dolandırıcılık, sahtecilik gibi nedenlerle mağduriyet yaşamasını büyük oranda önlemektedir.
Provizyonda bekleme ödeme yapacak kişinin hesabını ve limitini kontrol eder ve güvenliğini sağlar. Öte yandan başka biri tarafından yapılan bir harcamaysa hemen müdahale edilmesini mümkün kılar. Provizyon bir nevi harcamalardaki kontrol mekanizmasıdır. Öte yandan provizyon iptali de kişilere sunulan bir diğer güvencedir. Başkası tarafından yapılan harcamalar hemen banka ile iletişime geçerek iptal edilebilir.
İlgili İçerik; Kapıda Ödemeli Satış Nasıl Yapılır? Kapıda Ödeme Rehberi (2023 Güncel)
Açık Provizyon Nedir?
Açık provizyon da sıklıkla karşılaşılan bir terim olarak karşımıza çıkmaktadır. Açık provizyon banka kartı veya kredi kartı ile yapılan herhangi bir alışveriş sonrası ödeme yapılırken karta ait olan diğer provizyonların ortaya çıkması durumudur. Yani provizyonda onay bekleyen işlemlere açık provizyon adı verilmektedir. Gün içerisinde herhangi bir provizyon kısıtı bulunmamaktadır.
Bekleyen Provizyon İptal Edilir Mi?
Provizyonda bekleyen işlemler belirli sebepler dahilindeyse iptal edilebilir. Bekleyen provizyon 1 gün sonra hesap ekstresine yansıtıldığından bu sürede kişi tarafından yapılmayan güvenlik tehdidi bulunan harcamalar banka ile irtibata geçilerek iptal edilebilmektedir.
İşlem Neden Provizyonda Bekler?
Provizyon bekletme durumu güvenlik amaçlı yapılan bir uygulamadır. Yapılan harcamalar hesap ekstrelerine hemen yansımaz ve öncesinde ilgili banka tarafından kontrolleri sağlanır ve en fazla 1 gün sonra hesap harcamalarına dahil edilmektedir. Bu süre zarfında yapılan harcamalar eğer bir güvenlik tehdidi barındırıyorsa iptal edilebilir.
E-ticaret Provizyon Nedir?
E-ticaret siteleri için de provizyon tüketicilerin güvenliğini sağlama açısından önemlidir. Finans kuruluşları tarafından gerçekleştirilen provizyon uygulaması online alışveriş sitelerinden yapılan harcamaların daha güvenli hale gelmesini sağlayarak böylece işletmeler ve müşteri arasındaki güvenin oluşmasına katkı sağlamaktadır.
Provizyon Kodu Nedir?
Kişiler provizyon kodunu öğrenmek istediklerinde internet bankacılığından bunu öğrenmek mümkündür. Kartlarının güncel dönem işlemlerini görüntüleyerek buradan güncel dönem harcamaları ve provizyonda bekleyen işlemleri görmek mümkündür. Her bankanın sistemi elbette farklı olabilmektedir.
Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.
E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın
21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!
15 Gün Ücretsiz Deneyin!