Teknoloji her geçen gün değişiyor ve gelişiyor. Teknolojinin gelişmesi insan hayatını da olumlu bir şekilde etkiliyor. Teknolojik imkanlar sayesinde insanların iş hayatları ve günlük rutinleri değişiyor. Bu değişimin arkasında ise ilk olarak programlar bulunuyor. Her gün hayatımıza giren programlar sayesinde yaptığımız işin süresi kısalıyor ve bununla birlikte hayatımız daha işlevsel bir hal alıyor.
Farkında olmasak bile programlar ve programlama hepimizi olumlu bir şekilde etkilemeye devam ediyor. Gerek telefonlarımızda gerek bilgisayarlarda gerekse evlerde kullanılan ev eşyalarının arkasında bile programlama yer alıyor. Hayatımızı işlevsel hale getiren bu programların arkasında ise farklı programlama dilleri yatıyor.
Programlama Dilleri Nelerdir, En Çok Kullanılan Programlama Dilleri Hangileridir adlı bu yazımızda sizlere Programlama ve programlama dilleri hakkında bilgiler vereceğiz. Sizler de yazılım sektörüne ilgiliyseniz bu yazımızı inceleyerek yazılım ve yazılım dilleri hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz.
Programlama Nedir?
Programlama ya da herkes tarafından bilinen bir diğer anlamıyla yazılım, bilgisayarların belirlenmiş bir işlevi yerine getirmesini sağlayan komutlardır ve işlemciler sayesinde işlev görmektedir.
Yazılım Çeşitleri Nelerdir?
Günümüzde yazılımlar amaçları ve kullanım alanlarına göre genel olarak uygulama, sistem, bilgisayar ve elektronik yazılımları olarak birbirinden ayrılmaktadır.
- Uygulama Yazılımları; Mobil cihazlar ya da bilgisayarlarda belirli bir amacı gerçekleştirmek için yazılan yazılımlara verilen isimdir ve kullanım alanlarına göre çeşitlenmektedir. Örnek verecek olursak; sosyal medya uygulamaları, ofis uygulamaları, hesaplama uygulamaları gibi birçok uygulama türünün bu kategoride yer aldığını söylemek mümkündür.
- Sistem Yazılımları; Donanımlar ve yazılımların birbiri ile uyum halinde çalışmasını sağlayan yazılım türlerine sistem yazılımları denmektedir. Hepimizin kullandığı Android, Windows veya IOS gibi işletim sistemleri sistem yazılımları arasında bulunmaktadır.
- Elektronik Yazılımlar; Bir veya birden fazla görevin yapılması için yazılan yazılımlardır. Veri okuma, veri işleme ve motor çalıştırma gibi görevleri yapmak için yazılan yazılımlar bu kategoride yer almaktadır.
Günümüzde en çok bilinen yazılım türleri bunlardır ve bu yazılımları oluştururken farklı programlama dilleri kullanılmaktadır. Bu programlama dillerinin bazıları oldukça çok kullanılırken bazıları ise belirli amaçlar için kullanılmaktadır.
İlginizi Çekebilir; ERP Sistemi Hakkında Bilmeniz Gereken 5 Şey
En Çok Kullanılan Programlama Dilleri Hangileridir?
Programla ya da diğer adı ile yazılım yazılırken kullanılan birçok programlama dili bulunmaktadır. Programlama dillerinin bazıları kolay bir yapıda yazılım yazmaya olanak sağlarken bazı programlama dillerinin ise kullanımı oldukça zordur.
Programlama Dilleri Nelerdir, En Çok Kullanılan Programlama Dilleri Hangileridir adlı yazımızın devamında sizlere en çok kullanılan programlama dilleri ve kullanım alanları hakkında bilgiler vereceğiz. Sizler de yazılım öğrenmek ve yazılımcı olarak kazanç sağlamak istiyorsanız yazımızın devamından yazılım dillerine ait bilgileri öğrenebilir ve öğrenmek istediğiniz yazılım diline karar verebilirsiniz.
JavaScript
Brendan Eich tarafından 1995 yılında yılında geliştirilen ve Netscape tarafından piyasaya sürülen JavaScript en çok kullanılan programlama dilidir. Geliştirme sürümünde Mocha adı ile bilinen bu dilin adı herkes tarafından Live Script olarak biliniyordur fakat daha sonradan bu dilin adı Java Script olarak değiştirildi.
GitHub’da en çok kullanılan programlama dili olan Java Script, nesne tabanlı bir programlama dilidir ve bu dil en çok web sitelerinde kullanılmaktadır. Herhangi bir web projesinde kullanbileceğiniz Javascriptin avantajları oldukça fazladır.
- Dinamik yapıda bir web sitesi kurmak
- Sitelerin işlevselliğini arttırmak
- Derleyici bir program kullanmadan yazılım yazmak
- Çoklu platformlara hitap eden programlar ve web siteleri yazmak.
- İnteraktif bir proje meydana getirmek
İsteyen bütün kişi ve işletmeler Java Script kullanmaktadır. Sizler de yeni bir yazılım dili öğrenmek veya bir projeniz için bir dil arıyorsanız Java Script kullanabilir ve bu avantajlardan yararlanabilirsiniz.
Java
James Gosling ve Sun Microsystem tarafından yazılan bir programlama dili olan Java, cep telefonlarında, bilgisayarlarda, gömülü aygıtlarda ve kurumsal sunucularda kullanılabilen bir programlama dilidir.
Açık kaynak kodlu bir yazılım dili olan Java kaynaklarının oldukça fazla olduğunu söylemek mümkündür. Her alanda kullanılabilen bir yazılım dili olduğu bilinse de genellikle kurumsal alanlarda ve mobil platformlarda java programlarının ve java yazılım dilinin daha fazla kullanıldığını söylemek mümkündür. Bunlarla beraber genellikle java yazılım dili;
- Oyun tasarımı
- Mobil uygulamalar
- Web içerikleri
- Gömülü uygulamalar
Alanlarında kullanılmaktadır. Yazılım öğrenmek isteyen kişilerin ilgi alanına göre seçebileceği bu programlama dilinin küresel bir programlama dili olduğunu bilmeleri gerekmektedir.
İlgili İçerik; Landing Page Nedir, Nelere Dikkat Edilmelidir?
Python
En çok kullanılan programlama dillerinden bir diğeri de Python’dır. 1990 yılında tasarımcı Guido van Rosuum tarafından tasarlanan ve geliştirici Python Yazılım Vakfı tarafından piyasaya sürülen bu dil nesne yönelimli programlama dilleri arasında yer almaktadır.
Kolay öğrenilebilen yazılım dilleri arasında bulunan Python;
- Uygulama geliştirme
- Makine progralama
- Kullanıcı ara birimi oluşturma
- Web programlama
- Ağ programlama
- Veri tabanı yazılımları
Konusunda meraklı olan kişiler tarafından kolay bir şekilde öğrenilebilecek programlama dilleri arasında bulunmaktadır.
İlgili İçerik; RGB Kodları ile İlgili Bilmeniz Gerekenler
C++
Bjarne Stroustrup tarafından geliştirilen ve ilk kez 1983 yılında piyasaya sürülen bir programlama dili olan C++, en çok kullanılan programlama dilleri arasında yer almaktadır.
- Bilgisayar oyunları
- Veri tabanı yönetimi
- Mühendislik uygulamaları
- Donanımlar
- Sürücü yazılımları
- İşletim sistemleri
Gibi birçok alanda bu dilin kullanıldığını söylemek mümkündür. Nesne tabanlı programlama özelliklerini de içerisinde barındıran C++ programlama dilini öğrenmenin zor olduğu herkes tarafından bilinmektedir.
İlgili İçerik; E-ticaret Siteleri İçin Performans Değerlendirme Rehberi
PHP
Rasmus Lerdorf tarafından 1995 yılında geliştirilen PHP, intener projelerinde kullanılan kodlama dillerinden birisidir. Açık kaynak kodlu kodlama dilleri arasında bulunan PHP ile;
- Kurumsal web sitesi tasarımı
- E-ticaret sitesi
- Bireysel siteler
- Özel yazılımlar
- İçerik yönetim sistemleri
- Forum siteleri
Gibi birçok web sitesi türü hazırlanabilmektedir. Günümüzde hepimiz tarafından kullanılan Facebook, Youtube, Wordpress gibi birçok internet sitesi PHP Programlama dili ile yazılmıştır.
İlgili İçerik; E-ticaret Sitesi Kurmak İçin Gerekenler (2021 Yeni)
HTML
WHATWG ve W3C tarafından ilk kez 1993 yılında piyasaya sürülen bir dil olan HTML de en popüler diller arasında yer almaktadır. Hiper Metin İşaretleme Dili olarak da bilinen HTML, bir internet sitesi oluşturmak için kullanılmaktadır.
Aslına bakıldığında HTML ile tek başına çalışan bir program yazılamadığı için bu dil programlama dilleri arasında yer almamaktadır. Fakat HTML kodları ile projelerin büyük bölümü oluşturulabildiği ve düzenlenebildiği için bu dilin oldukça önemli olduğunu söylemek mümkündür. HTML ile;
- Bir web sitesinin ya da programın görsel, metin, renk gibi birçok özelliği düzenlenmektedir.
- Arama Motorları, HTML kodları sayesinde internet sitelerini daha kolay tarayabilmektedir. Kısacası HTML kodları bir arama motorlarına bir internet sitesi hakkında en gerekli bilgileri vermektektedir.
- HTML kodları ile web sitelerinin görsel ve yazılı içerikleri daha kolay düzenlenebilmektedir.
- HTML’in piyasaya sürülen son sürümü olan HTML5 ile kişi ve işletmeler internet sitelerini daha kolay bir şekilde mobil platformlar için optimize edebilmektedir. Mobil uyumluluğu sağlayan internet siteleri ile firmalar daha kolay bir şekilde arama motorlarında sıralama alabilmektedir.
HTML dili bir projenin yapı taşlarını oluşturan ve firmalara avantaj sağlayan bir dil olduğu için yeni bir proje yapmak, internet sitesi tasarlamak isteyen herkes tarafından bilinmelidir.
İlginizi Çekebilir; ISO Belgeleri ile Ticimax Kalitesi Tescillendi
Yazılımı Dert Etmeyin
E-ticaret sitesi kurmak isteyen binlerce firma tarafından tercih edilen bir bilişim firması olan Ticimax’ın hayata geçirdiği e-ticaret alt yapıları sayesinde sizler de e-ticaret sitenizi hızlı bir şekilde kurabilir ve satış yapmaya başlayabilirsiniz.
Bunun yanı sıra Ticimax’ın sunduğu ücretsiz eğitimler sayesinde kendini e-ticaret alanında geliştirebilir ve temel yazılım bilgilerini öğrenebilirsiniz.
Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.
E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın
21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!
15 Gün Ücretsiz Deneyin!