“Modern pazarlamanın babası” olarak kabul edilen ve dijital pazarlama stratejilerinde uygulanabilecek önemli taktikler veren Philip Kotler’in açıkladığı önemli pazarlama ipucu sizler için yazımızda derledik.
Philip Kotler Kimdir?
Kuzey Amerikalı Profesör Philip Kotler bir akademik çalışma alanı olarak pazarlamanın yaratıcısıdır. Philip Kotler önderliğinde dünyanın her yerindeki üniversiteler artık akademik programlarında pazarlamayı da içeriyor. Chicago'da doğan yazar, 1988'den beri dünyanın en önemli iş merkezlerinden biri olan Northwestern Üniversitesi'nde Uluslararası Pazarlama kürsüsü sahibidir.
Philip Kotler’e Göre Pazarlama Nedir?
Pazarlamadan en iyi şekilde yararlanmak ve işinize bazı gerçek avantajlar getirmek için işletmelerin Philip Kotler’in pazarlama alanındaki tezlerine kulak vermesi gerekmektedir. Philip Kotler pazarlama tanımını “Pazarlama Yönetimi” kitabında şöyle açıklamaktadır; “Pazarlama; bireylerin ve grupların ihtiyaç duyduklarını ve arzu ettiklerini, değerli ürünleri eşitleri ile üreterek, sunarak ve değiş tokuş ederek elde ettikleri idari ve sosyal bir süreçtir.
Kotler pazarlamayı çeşitli dallara ayırır ve çeşitli tanımlamalarla pazarlama kavramının daha iyi anlaşılmasını sağlamaktadır. Pazarlamada segmentasyon, tüm müşterilere aynı düzeyde memnuniyetle hizmet veremeyeceğinizin kabul edilmesidir. Bu şekilde mümkün olan en yüksek memnuniyeti sağlamak için işletmelerin hedef pazar tanımlamak gerekir.
Konumlandırma Nedir?
Philip Kotler'e göre konumlandırma, hedef kitlenizin rakiplerinizden tam olarak nasıl farklı olduğunuzu bilmesini sağlamaktır. Kotler bu konuda Starbucks örneğini vermiştir. Kahvenin taze olmasını ve üründe gerekenlere sahip olmasını sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda çok daha fazlasını kattıklarını da göreceksiniz. Dolayısıyla yazarın Starbucks örneğinde belirttiği gibi “Konumları daha iyi bir kahve, daha fazla çeşit arasından seçim yapmak ve kahve içmekten keyif alacağınız bir yerde tamamen hoş bir deneyim sunmaktır.
İlgili İçerik; Ürün pazarlamasında kullanılacak 6 Yöntem
Kotler’e Göre Pazarlama Türleri
Philip Kotler, Marketing 3.0 From Products to Customers to the Human Spirit adlı kitabında kendisini tanımladığı 3 çeşit pazarlama olduğunu açıklamaktadır. Bunları aşağıda açıkladık.
Pazarlama 1.0
Bunlardan ilki, şu anda şirketlerin çoğunluğunun çalıştığı pazarlama 1.0'dır. Kotler, pazarlama 1.0 kavramını müşterilerin zihinlerine ulaşmak için kullanılan stratejilerdir. Pazarlama 1.0 şirketlere kaliteli ürünler sunması ve kazanç sağlaması için katkılar sunmaktadır.
Pazarlama 2.0
Kotler bazı şirketler ürünlerini kime sattıkları hakkında daha fazla bilgi edinmeye, kaliteli mallar üretip satmaya, müşterilerini geniş veri tabanlarını inceleyerek anlamaya ve onlara farklı bir ürün sunmaya karar verirler. Pazarlama 2.0 bunlara hizmet etmektedir. Bu şekilde, istatistikleri yayan yeni dijital analitik araçlar sayesinde, şirketler, müşteri veritabanlarını daha iyi tanımak için tanımlayabilir ve analiz edebilir. Bunlar aracılığıyla onlara mümkün olan en iyi hizmeti verebilmek için tüketici davranışlarını ve tercihlerini inceliyorlar.
Pazarlama 3.0
Marketing 3.0 , yalnızca ürünleri mümkün olan en iyi şekilde satmayı değil, aynı zamanda dünyayı daha iyi bir yer haline getirmeyi de amaçlar. Pazarlama 3.0 şunları sağlar: ürün, hizmet ve değer. Artan teknoloji ve dijitalleşmenin beraberinde getirdiği sorunlar arasında işletmeleri korumak ve tüketicilere sağlıklı bir şekilde ulaşmak için yürütülen çalışmaları kapsamaktadır.
İlgili İçerik; E-ticarette Ürün Fiyatlandırma Stratejileri
Philip Kotler’e Göre Pazarlama Metrikleri Nelerdir?
Philip Kotler, satış sürecinde yer alan faktörlerin her birini nasıl evrimleştirdiklerinin doğru bir resmini veren bir puan kartına sahip olmanın önemini vurguladı. Kotler'in pazarlamada gerekli gördüğü bazı metrikler söz konusudur. Bunlar; kalitede iyileştirmeler, yeni ürünlerin satış yüzdeleri, üründen elde edilen kar, müşteri segmentasyonu, müşteri memnuniyeti, bir müşteriye yapılan satışların ortalama fiyatı, müşteri şikayetlerinin sayısı, Pazara nüfus etme, pazar payı, satışlarda artış ve faydalar konusuna odaklanmaktadır.
İlgili İçerik; E-ticarette Müşteri Arttırma Teknikleri
Philip Kotler Pazarlama İpucu Stratejileri
Philip Kotler’e göre pazarlama ipuçları konusunda bazı stratejiler açıklanmaktadır. Aşağıda bunlara yer verdik.
Otantik pazarlama
Otantik pazarlama, ürettiğinizi satma sanatı değil, ne yapacağınızı bilme sanatıdır. Otantik pazarlama, insanların ne istediğini anlamakla ilgilidir. Kotler için pazarlama işi, bir ürününüz olmadan önce başlar.
Satış ihtiyacını azaltmak
Pazarlama ipucu dediğimizde pazarlamanın amacı satış ihtiyacını azaltmaktır. Etkili pazarlamacılar, bir ürün veya hizmetin müşterinin ihtiyaçlarını nasıl karşılayacağını anlar ve iletir. Hizmetlerin iyi olduğunda müşterinin ikna etmesi ve satışı da kolay olur teziyle yola çıkılmaktadır.
Gerçeğin yaratıcı kullanımı
Pazarlama, gerçeğin yaratıcı kullanımıdır. Harika pazarlama sadece ürünleri ve hizmetleri tanımlamaz incelik ve netlikle bilinçaltına ve insan ihtiyaçlarına yaratıcı bir şekilde hitap eder. Pazarlamanın amacı
Satış yapmanın amacı müşterinin ihtiyacını karşılamaktır. Pazarlamanın amacı ise onun ihtiyacını bulmaktır. Kotler işletmelere, satıştan farklı olarak pazarlamanın temelde ihtiyaçları karşılayan ürün ve hizmetler geliştirmek için müşterileri anlamakla ilgili olduğunu hatırlatmaktadır.
Müşterileri memnun etmek
Müşterileri memnun etmek artık yeterli değildir. Giderek kalabalıklaşan bir pazarda, müşteriler daha fazlasını beklemektedir. Beklentilerinin sadece karşılanmasını değil, aynı zamanda beklentilere 360 derece karşılık verilmesi gerektiği Philip Kotler pazarlama ipuçları konusunda altı çizilmektedir.
Ürün geliştirme
Pazarlama, bir ürün olmadan önce yaptığımız ödevdir. Kotler için pazarlama, bir ürün zaten var olduktan sonra gerçekleşen bir şey değildir, doğası gereği ürün geliştirme ile bağlantılıdır.
Ürün tasarımcısı olarak müşteri
Ürünü nihai olarak kim tasarlamalı? Müşteri ihtiyaçlarını karşılamayan bir ürün işe yaramaz. Kotler işletmelere ürün tasarımının müşteri ile başlayıp bitmesi gerektiğini hatırlatır.
Pazar değişiminin hızı
Piyasalar her zaman pazarlamadan daha hızlı değişir. Günümüzde piyasalar her zamankinden daha hızlı bir şekilde değişmekte ve gelişmektedir. Kotler işletmelere; pazarlamacıların piyasaların dikte ettiği hıza ayak uydurmaya çalışmaları gerektiğini söylemektedir.
Marka oluşturma sanatı
Pazarlama sanatı, marka yaratma sanatıdır. Marka değilseniz, bir metasınız. O zaman fiyat her şeydir ve tek kazanan düşük maliyetli üreticidir. Bir marka bir meta değil, bütün bir anlamlar paketidir. Bu anlamları başarıyla yöneten ve aktaran markalar, tüketiciler için değer yaratır ve belirgin bir pazar avantajı bulur.
İlgili İçerik; Satışlarınızı Katlayacak En Trend Ürünler
Hedefi vurma yeteneği
Pazarlama hedefi vurma yeteneğidir. Kotler'in ünlü geniş kavramına göre pazarlama, tam olarak doğru çözümü sunmak için hem iş hem de sosyal ihtiyaçları derinlemesine anlamaktan başka bir şey değildir.
Daha yüksek bir misyona sahip olun
Sadece bir iş değil, bir amaç oluşturulmasını söyleyen Kotler, daha yüksek bir misyona sahip olunması gerektiğini söylemektedir. Kotler işletmelere markaların işletmelerden daha fazlası olması gerektiğini hatırlatmaktadır.
Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.
E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın
21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!
15 Gün Ücretsiz Deneyin!