Pazarlama yönetimi, pazar araştırması yapmak, pazarlama kampanyaları tasarlamak, bir şirketin hedef pazarını belirleme, içeriği çeşitli kanallarda ve farklı ortamlarda yönetme süreçlerini barındırmaktadır. Yazımızda pazarlama yöneticisi görevleri konusunda bilgiler vereceğiz.


Pazarlama Yönetimi; Pazarlama Yöneticilerinin Rolü

 

Pazarlama Yöneticileri Ne İş Yapar?

 

Bir pazarlama yöneticisi bir şirketin pazarlama planını yürütmekten sorumludur. Aşağıda bu görevlerden birkaçını sizler için sıraladık.

 
  • İşletmenin hedef pazarını ve müşteri tabanını araştırmak
  • Kampanya oluşturma, planlama ve yürütme
  • Sosyal medya platformlarında markalı içerik oluşturma ve paylaşma
  • E-posta haber bültenlerini ve kampanyaları yönetmek
  • Sayfa görüntüleme, sosyal medya etkileşimi ve e-posta açma oranları gibi temel metrikleri izleme
  • Marka bilinirliği oluşturmak için dijital ve/veya basılı içerik oluşturmak
 

İşletmenin türüne ve pazarlama hedeflerine bağlı olarak bir pazarlama yöneticisinin ayrıca arama motoru optimizasyonu (SEO), sosyal medya pazarlaması veya içerik oluşturma konusunda uzmanlığa sahip olması gerekebilir.

 

İlgili İçerik; Ücretsiz E-Posta Pazarlama Araçları


Pazarlama Yöneticileri Ne İş Yapar?

 

Pazarlama Yöneticisinin Sorumlulukları Nelerdir?

 

Bir pazarlama yönetimi işi son derece işbirlikçidir. Genellikle farklı işlevleri (ürün pazarlama, dijital uzmanlar, içerik ve yaratıcı ekipler gibi ) bir araya getirerek çalışmaları başarılı bir program veya kampanyaya katkıda bulunan tüm gruplar ile iç içe çalışmaktadır.

 

Pazarlama yöneticileri, pazarlama meslektaşlarıyla yakın çalışmanın yanı sıra, pazarlama ekibini ürün yönetimi, satış veya müşteri desteği dahil olmak üzere çapraz işlevli gruplara da temsil eder. Yeni tekliflerin sorunsuz bir şekilde iletilmesini sağlamak için bu gruplarla işbirliği yapabilir veya müşterilere ulaşmak için yeni kanallar bulabilirler.


Pazarlama Yöneticisinin Sorumlulukları Nelerdir?

 

Pazarlama Yöneticisinin İletişimi Nasıl Olmalıdır?

 

Bazı pazarlama yöneticileri, şirket dışındaki insanlarla da ilişkiler kurar. Satıcılar, ortaklar ve medya mensupları ile güçlü ilişkiler, ürün hakkında farkındalık yaratma ve şirketin hedef kitlesini daha iyi meşgul etme fırsatlarını belirlemek için önemlidir.


Pazarlama Yöneticisinin İletişimi Nasıl Olmalıdır?

 

Beklentilerin belirlenmesi

 

Bir pazarlama yöneticisi, ölçülebilir hedefler belirler ve ekibin çıktısı için beklentileri iletir.  
 

Sorunların gözden geçirilmesi

 

Bir pazarlama yöneticisi, ekibin çıktısını ve performansını periyodik olarak gözden geçirebilir ve ayarlamalar yapabilir.

 

Sorunların gözden geçirilmesi

 

Lider olarak hareket edilmesi

 

Bir pazarlama müdürü bir ekip kurduğunda, insanların ve pazarlama çalışmalarının yöneticisi olurlar. Gelişmekte olan kanal uzmanlarına akıl hocalığı yapılması ve grubu desteklemek için kaynakların güvence altına alınması da pazarlama yöneticisinin bir görevidir. Ayrıca hedefler belirlemek ve sonuçları paylaşmak için liderlikle bağlantı kurmak da görevleri arasındadır.

 

Araç ve kaynakların denetlenmesi

 

Bir pazarlama yöneticisi sosyal medya planlayıcısı, e-posta pazarlama platformu, tasarım programı, görev yönetimi aracı, SEO anahtar kelime araştırma aracı, analitik araçları ve pazarlama otomasyon araçlarını içerebilen iş için doğru araçları tedarik etmeye yardımcı olmalıdır.


Araç ve kaynakların denetlenmesi

 

Süreçler ve iş akışları oluşturulması

 

Pazarlama yöneticisi, ekip için belirli süreçler ve iş akışları oluşturmalıdır. Bir iş akışına sahip olmak ne yapılması gerektiği, ne zaman ve kim tarafından yapılması gerektiği ile ilgili soruları ortadan kaldırabilir, böylece herkes görevine devam eder.

 

Pazarlama bütçesinin yönetilmesi

 

Bir pazarlama yöneticisi, yazılım ve araçları, etkinlikleri ve reklam maliyetlerini içerebilen pazarlama bütçesini de yönetmelidir. Bütçeyi doğru kaynaklara aktarmak, hedeflere ulaşılmasını sağlamak adına önemli olmaktadır. Haftalık, aylık ve yıllık bazda bütçenin doğru kullanımı ve sonuçta başarı odaklı çalışmaları hayata geçirmiş olmak önemlidir.

 

Pazarlama bütçesinin yönetilmesi

 

 

E-Ticarette Pazarlama Yönetimi Nedir?

 

E-ticaret başta internet olmak üzere elektronik bir ağ üzerinden mal ve hizmetlerin alınıp satılması veya fonların veya verilerin iletilmesidir. E-ticarette pazarlama yönetimi dediğimizde ise e-ticaret markasını, ürün ve hizmetlerini iyi tanımlamak, iş modeline uygun pazarlama stratejileri belirlemek oldukça önemlidir. Bu ticari işlemler, işletmeden işletmeye (B2B), işletmeden tüketiciye (B2C), tüketiciden tüketiciye veya tüketiciden işletmeye olarak gerçekleşir.

 

Pazarlamacının tüm ticari iş modellerine uygun davranması ve e-ticaret sitesine müşteri çekmek, farkındalık oluşturmak, ürün ve hizmetleri tanıtmak, satın almaya teşvik etmek, müşteri sadakati oluşturmak gibi pek çok görevi mevcuttur. Dijital pazarlama faaliyetlerini en yenilikçi şekilde kullanması gereken pazarlama yöneticileri e-ticaret sitesinin satış ve değerini arttıracak adımlar atmalıdır.


E-Ticarette Pazarlama Yönetimi Nedir?

 

Bir Pazarlama Yöneticisinin Hangi Becerilere İhtiyacı Vardır?

 

Pazarlama rolleri için iş ilanlarında listelenen en yaygın sert ve yumuşak becerilerden bazıları şunlardır:

 
  • Bütçeleme
  • İşbirliği
  • Yaratıcılık
  • Veri analizi
  • Esneklik
  • Yenilik
  • İletişim
  • Liderlik
  • Organizasyon
  • Proje yönetimi
  • Planlama
 

Bir Pazarlama Yöneticisinin Hangi Becerilere İhtiyacı Vardır?

 

Pazarlama Yöneticilerinin Uyması Gereken 5 Kural

 

Pazarlama müdürü ya da yöneticilerinin işleri işletmeye veya sektöre göre değişse de genel olarak bir pazarlama müdürünün aşağıdakilere liderlik etmesini veya yardımcı olması beklenmektedir.

 

Ürün-pazar uyumu

 

Pazarlamacılar ürünü iyi analiz etmeli ve pazarlama stratejilerini ürüne ve şirkete uygun şekilde faaliyete geçirmelidir. Bu da iyi bir analiz ve strateji süreci demektir.

 

Ürün-pazar uyumu

 

Bir pazarlama stratejisi oluşturulması

 

Pazarlama yönetiminin temel taşı, bir pazarlama stratejisi oluşturmak ve yürütmektir. Strateji bütçenizi doğru şekilde kullanmada etkili olacaktır. Bu, şirketin ürün veya hizmetini pazarlamak için farklı kanalları ve araçları kullanan somut bir plandır. Tüm pazarlama yönetiminin nihai hedefi satışları artırmak olsa da değer yaratmak, müşteri yolculuğunu memnuniyetle sürdürmek için stratejiler pazarlamacıların en kilit görevleri arasındadır. Oluşturulan stratejiler; ürünü fark etme, düşünme, karar verme ve harekete geçme aksiyonlarına göre belirlenmelidir.

 

İlgili İçerik; E-ticarette Satışlarınızı Arttıracak 6 Pazarlama Yöntemi (2021 Yeni)

 

Bir pazarlama stratejisi oluşturulması

 

Marka kimliğinin oluşturulmasına katkı sunmak

 

Markanın vereceği mesajlar, markanın misyonu, vizyonu, kişiliği, değerlerin müşteriye aktarılması pazarlama yöneticisi görevleri arasındadır. Bir pazarlama yöneticisi, pazarlama mesajlarının geliştirilmesine rehberlik etmek için yaratıcı fikirlere ve stratejik anlayışa katkıda bulunacaktır.

 

İlgili İçerik; Kurumsal Kimlik Oluşturma Rehberi

 

Pazarlama metriklerinin takip edilmesi

 

Bir pazarlama yöneticisi bir kampanyanın performansını ölçmek için aşağıdakiler de dahil olmak üzere hedefler belirleyebilir ve temel metrikleri takip edebilirler. Bu takip edilmesi metrikler arasında; web sitesi trafiği, sosyal medya pazarlaması, e-posta pazarlaması, temel ölçümler, e-posta aboneleri, açılma oranı, tıklama oranı ve dönüşümleri içermektedir.

 

Pazarlama metriklerinin takip edilmesi

 

Pazarlama ekibinin oluşturulması

 

İşletmeniz büyüdükçe, bir pazarlama yöneticisinin büyüyen görev listesine ayak uydurmak ve çok ihtiyaç duyulan desteği almak için bir ekip tutması gerekebilir. Pazarlama ekibinin oluşturulması görevi, gerekli kişilerin seçilerek, uygun atamaların yapılması da pazarlama ekibinin görevidir.

 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

E-Ticaret için en doğru altyapı
Hemen Şimdi

E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın

21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!

15 Gün Ücretsiz Deneyin!
<