• Yazar Pınar Keleş
  • Güncellenme Tarihi 25 Temmuz 2024
  • Okuma Süresi 5 dakikada okunur

E-ticaretin yükselişi ve pazarın genişlemesi ile başlayan sektörel büyüme, birçok avantajın yanı sıra, hızlı bir rekabet ortamını da beraberinde getirmektedir. Bu rekabet ortamında şirketleri ayakta tutmak ve markaları tutundurmak da zorlaşmaktadır.

 

Yüksek rekabetli pazarda öne çıkmak için bilmeniz gerekenler hakkında kapsamlı bilgiler bulabileceğiniz bu yazımızda, rekabet nedir, pazar payı ne anlama gelir gibi soruları da yanıtlayacağız. Siz de rekabet ederken dikkat etmeniz gereken noktaları gözden geçirerek sektördeki yerinizi koruyabilir ya da iyileştirebilirsiniz.



Yüksek rekabetli pazarda öne çıkmak için bilmeniz gerekenler.
 

Rekabet Nedir?

 

Rekabet nedir sorusunu, rakiplere karşı daha üstün olmak amacıyla yürütülen faaliyetler bütünü olarak yanıtlayabiliriz. Sanat, spor, iktisat gibi pek çok alandaki üstün gelme mücadelesini anlatan bu terim, özellikle ticaret hayatında çok daha agresif bir biçimde karşımıza çıkmaktadır.

 

Piyasaya sürülen mal veya hizmetin satış bedeline, girişimcilerin serbest ekonomide karar verdiği bir yarış olarak da tanımlanan rekabet, sektörün ilerlemeci dinamiklerinden biridir. Ürün kalitesini artırmak, şirketleri yeni, yaratıcı ve uygulanabilir fikirlere sevk etmek gibi faydalarının yanı sıra, fiyatlandırma politikası üzerinde de etki ederek tüketicilere yarar sağlamaktadır.

 

Rekabetin yoğun olduğu serbest piyasa ekonomilerinde, tüketici yararını gözeten ve onları koruyan yasal düzenlemelere gidilmiştir. Bu düzenlemelere rekabet eden satıcıların ya da üreticilerin işbirliği yaparak tüketici aleyhine fiyatlandırma politikaları edinmelerini engellemek için yapılmıştır.

 

İlgili İçerik: Tüketici Davranışlarının E-ticaretteki Önemi

 

İlgili İçerik: E-Ticarette Ürün Fiyatlandırma Stratejileri



rekabet .Başarılı bir iş kavramı ve ileri teknolojiyi 3 boyutlu olarak kullanarak başarılı olmanın farklı bir yolu olan yenilikçi bir birey.
 

Pazar Payı Nedir?

 

En basit tanımıyla pazar, arz ve talebi yani satıcı ve alıcıyı buluşturan ortamı ifade etmektedir. Satılan ürün ya da hizmetlerin tüketiciye ulaşması için yürütülen faaliyetler de bu tanıma dahil edilir. Nihai tüketicilerin ekonomik durumu, satınalma davranışı, yaşı, cinsiyeti gibi değişkenler o pazarın müşteri tipini ve dinamiklerini belirler. Müşteri profili olarak da bilinen bu çıkarım, pazarlama stratejilerini belirlemek için son derece önemlidir.

 

Ekonomik pazarda, şirketinizin kapladığı alanı ifade eden pazar payı, kendi sektörü içinde satılan toplam maldan ya da elde edilen gelirden size düşen payı ifade eder. Bu pay hem şirket karlılığınızın hem de marka gücünüzün göstergesidir.

 

İlgili içerik: E-Ticarette İlk Yıl Kazanç Arttırmanın Yolu

 

İlgili içerik: Pazarlama Aracı Olarak Kitle İletişim Araçları

 

İlgili içerik: En Etkili 5 Yeniden Pazarlama Yöntemi (2021 Yeni)

 

Rekabet ve Pazar Payı İlişkisi

 

Özellikle E-ticaret gibi rakiplerin fazla olduğu bir pazarda, hem payınızı korumak hem de marka sadakatini geliştirmek için saha koşullarını iyi bilmeli ve doğu değerlendirmeler yapmalısınız. Rekabet ettiğiniz alanlardaki payınızı korumak için hem kendinizi geliştirmeli hem de rakiplerinizi iyi tanımalısınız. Unutmamalısınız ki sizin boş bıraktığınız bir alan rakipleriniz tarafından hızlıca doldurulacak ve pazar payınız azalacaktır.

 

İlgili içerik: İnternetten Ürün Satmak ve Başarılı Olmak İçin Yapmanız Gerekenler

 

Pazarda Öne Çıkmanızı Sağlayacak İpuçları

 

E-ticaret, müşteri iletişiminin ön planda olduğu ve tüketicilerin her ürünün alternatifine kolaylıkla ulaşabildiği bir sektördür. Müşteriniz size kolayca ulaşabilir ve sizden kolayca vazgeçebilir. Sepeti terk etme olarak da bilinen ve satın alma işlemi gerçekleştirilmeden bırakılan alışverişler uzun vadede düşük pazar payı olarak size geri döner.

 

İlgili içerik: Müşterilerinizin Sepeti Terk Etmemesi İçin 5 İpucu

 

İlgili içerik: Müşteri Sadakati Kazanmak İçin İpuçları


Pazarda Öne Çıkmanızı Sağlayacak İpuçları.Koşmak üzere olan birçok işadamı ile rekabet konsepti ve sisli şehir arka planında önlerinden biri yürüyor
 

E-Ticaret Sitenizin Kolay Kullanılmasını Sağlayın

 

İnternet tabanlı alışveriş siteleri ya da uygulamalar, hızlı ve güvenilir olduğu için tercih edilir. Bu sebeple e-ticaret siteniz kolay kullanılan, hızlı ve pratik bir yapıda olmalıdır. Rekabet etmeye başladığınız ilk adım olan e ticaret sitenizde üye olmadan alışveriş yapabilme seçeneği müşterileri kazanmanın ilk adımı olabilir. Üye olmakla zaman kaybetmek istemeyen tüketiciler kolaylıkla başka kanallara yönlenebilir.

 

İlgili içerik: E-Ticaret Sitesi Kurmak İçin Gerekenler

 

İlgili içerik: E-ticarette Müşteri Arttırma Teknikleri

 

Ödeme Adımının Hızlı ve Güvenilir Olmasına Dikkat Edin

 

Ödeme sayfalarındaki yavaş işleyiş ya da yeteri kadar ödeme alternatifinin bulunmaması tüketiciyi rakip kanala sevk edebilir. Aynı şekilde kredi kartı ya da havale/ EFT gibi ödeme araçlarının da kolay kullanılabilmelidir. Ödeme sayfasında “beni hatırla” seçeneği olması hem o anda kolaylık sağlayacak hem de daha sonraki alışverişler için tüketiciyi teşvik edecektir.

 

İlgili içerik: Sanal Pos Nedir?


İlgili içerik: Sanal Pos Nasıl Alınır?


İlgili içerik: Moka Sanal Pos Nedir? Nasıl Başvuru Yapılır?


İlgili içerik: 3D Secure Nedir? Sanal Mağazalar İçin Neden Önemlidir?



güvenilir ödeme sistemi.kredi kartı ile online ödeme güvenlik işlemi.
 

Ürün Çeşitliliğini Artırın

 

Sattığınız ürünün alternatiflerinin olması müşterilerinizi memnun etmenin diğer bir yoludur. Beden, renk, boyut gibi çeşitli seçenekler E-ticaret sitesinde ya da aplikasyonunda olmalıdır. Aynı ürünün tüm bedenlerine ya da renklerine kolayca ulaşabilmek alışverişi daha kolay bir hale getirir ve sepette bırakma oranı azalır. Böylece rekabet etme şansınız artar.

 

Her Zaman Çözüm Odaklı Olun

 

Rekabet ve alternatifin çok fazla olduğu ticaret dünyasında, müşteri odaklı bir iletişim oldukça önemlidir. Tüketicilerin gereksinimlerini ve beklentilerini doğru tahlil etmeniz, verdiğiniz hizmetin ya da ürettiğiniz malın arkasında durabilmeniz gerekir. Olası problemlere çözümcül yaklaşmak, müşteri iletişimini sağlıklı yönetmek ve hem satış öncesinde hem de sonrasında gereken desteği vermek marka imajınızı parlatır. Unutmayınız ki İyi bir iletişim, müşteri sadakatinin ilk adımıdır.

 

İlgili içerik: Müşteri Memnuniyetini Arttırma Teknikleri

 

Daha Kaliteli Hizmet Sunun

 

Eğer amacınız bir ürünü sadece bir kez satmak değil ise, kaliteli üretim yapmak ve belirli müşteri kitlesi kazanmak pazar payı açısından çok önemlidir. Her zaman olduğu gibi, sizin sektörünüzde de problemler olacaktır ancak bunlar münferit kalamlı ve müşteri hizmetleri ile kolayca çözülmeye çalışılmalıdır. Satış sonrası destek ekibinin kibar, anlayışlı ve işini bilen bir ekip olması rekabet ettiğiniz firmalar arasından öne çıkmanızı kolaylaştırır.



Daha Kaliteli Hizmet Sunun.Yüksek Rekabetli Pazarda Öne Çıkmak İçin Bilmeniz Gerekenler
 

Pazardaki Eksikleri ve Rakipleri İyi Gözlemleyin

 

Müşteri talepleri kadar önemli olan diğer konu da pazardaki arzın durumudur. Rekabet ettiğiniz diğer firmalarda eksik olan bir ürün ya da hizmet var mı, ürününüzü hangi yönde geliştirebilir ve müşterilerinizin hayatını daha kolay hale getirebilirsiniz gibi soruların cevapları ilerlemeniz için size yardımcı olur.


Rekabet ettiğiniz diğer firmalarda eksik olan bir ürün ya da hizmet var mı,Yeni modern bilgisayar ve iş stratejisi ile çalışan işadamı el kırpma silueti konsept, seçici odak, parlama ışığı
 

Stok ve Kargo Takibini İyi Yapın

 

Satın alınan ürünün eksiksiz olarak ve vaat edilen zamanda teslim edilmesi güvenirlğinizi artırır. Kargo süresinin uzamaması için sattığınız ürünün elinizde olup olmadığından emin olun. Düzenli bir stok kontrolü ve sağlıklı stok yönetimi bu konudaki sorunları en aza indirir. Unutmadan belirtelim, hızlı teslimat kadar düzgün paketleme de önemlidir. Ürün sunumunuz özenli olursa, müşteri memnuniyetiniz de artar.

 

İlgili İçerik: Stok Devir Hızı ile İlgili Bilmeniz Gerekenler

 

İlgili İçerik: Stok Kontrolü ve Stok Kontrol Yöntemleri Nelerdir?



Stok ve Kargo Takibi
 

Sitenizin Trafiğini Artırın

 

Rekabet ettiğiniz firmaların önüne geçmek ve pazar payı hedeflerinizi büyütmek istiyorsanız, markanızın görünür olması çok önemlidir. E-ticaret sitenizin organik bir trafiğe sahip olması, arama motorlarında üst sıralarda yer alması için SEO çalışması yapmalı ve içerik üretimine özen göstermelisiniz. Sosyal mecraları verimli kullanmak, yorum ve eleştirileri dikkate almak ve müşterilerinizi sitenize yönlendirmek gibi alternatif yolları da kullanarak dinamik bir E-ticaret sitesine sahip olabilirsiniz.

 

İlgili içerik: SEO Analizi Nasıl Yapılır?

 

İlgili içerik: E-ticaret Sitenizin Trafiğini Organik Olarak Arttırma Stratejileri



site trafiği arttırma
 

Reklam Yapmayı İhmal Etmeyin

 

E-ticaret yapıyorsanız rekabet şansınızı ve markanızın bilinirliğini artırmak için reklam giderlerine bütçe ayırmalı ve belirli aralıklarla reklam yapmalısınız. Özellikle sosyal medya reklamları, doğru hedef kitleye en kısa yoldan varmanızı sağlayacak ve pazar payınızın artmasına yardımcı olacaktır.

 

İlgili içerik: Google’a Nasıl Reklam Verilir?

 

İlgili içerik: Alışveriş Odaklı Google Reklam Modelleri

 

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

E-Ticaret için en doğru altyapı
Hemen Şimdi

E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın

21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!

15 Gün Ücretsiz Deneyin!
<