• Yazar Pınar Keleş
  • Güncellenme Tarihi 02 Mayıs 2024
  • Okuma Süresi 5 dakikada okunur

Patent, bir buluş ya da icadın tüm yetkilerinin bir kişi ya da şirkete ait olmasını resmileştiren koruma belgesidir. Bir ürün ya da buluşun patentini aldığınızda; üretim, satış ve pazarlama gibi tüm ticari ve hukuki hakları belirli bir süre ile tarafınıza geçirmiş olursunuz.

 

Patenti alınan bir ürünün lisanslama, satma ya da miras şeklinde aktarma hakkı mevcuttur. Patent Türk Patent Kurumu tarafından verilen ve yeni icatların ortaya çıkmasını teşvik etmek, çalışmaları güvence altına almak amacıyla getirilen bir düzenlemedir.



Patent Nasıl Alınır?
 

Patent Nedir?

 

Patent ne demek dediğimizde buluş ya da bir icadı olan kişi ya da kurumların bunları resmileştirerek; üretme, satma, kullanma gibi haklarını belirli bir süreliğine almasını sağlayan belgedir. Patent hakkı alan kişi ya da şirketler dışında patenti alınan ürünün kullanılması, kopyalanması, satılması ya da üretilmesi yasaktır. Patent genellikle bilimsel ya da teknik konular için alınan, aynısı olmayan bir buluş için verilen resmi bir belgedir.

 

Patent verilmesinin amaçları

 
  • Yenilikçi buluş ve fikirleri desteklemek
  • Ülkeyi ileri götürebilecek çalışmaları teşvik etmek
  • Buluşlardaki teknik çözümlerin sanayide kullanabilirliğini araştırmak
  • Ülke ekonomisine ve istihdamına katkı sağlamak
  • Kişilerin buluş ve fikirlerini kayıt altına alarak güvence sağlamak
 

İlgili İçerik: Şirket Nasıl Kurulur?


Patent Nedir? Patent hakkı
 

Patent Nasıl Alınır?

 

Patent almak isteyen kişi ya firmalar Türk Patent ve Marka Kurumu’na (TPMK) başvurularını doğrudan ya da kurum yetkilileri tarafından yapabilmektedir. Patent başvurusu nasıl yapılır dediğimizde tüm istenen belgelerin eksiksiz bir şekilde iletilmesi ve buluşa dair tüm detayların verilmesi önemlidir.

 

Patent başvurusu için gerekenler

 

Patent başvurusu için ilgili buluş tüm detaylarıyla açıklanır. Tarifname adı verilen dosya eksiksiz hazırlanarak Türk Patent Kurumu’na iletilir. Başvurunun seyri için buluşun detaylarının verilmesi, dolu, tutarlı ve eksiksiz bir anlatım olması, başvuru sırasında tüm prosedürlere uyulması başvurunun olumlu sonuçlanması için önemli olacaktır.

 

Patent başvurusunda aranan nitelikler

 

Yenilikçi olmak: Buluş ve icadın yenilikçi olması, buluşa benzer başka bir buluşun olup olmamasının araştırılması anlamına gelmektedir.

 

Buluş Basamağı: Buluşun teknik aşaması bilir kişiler tarafından araştırılır ve teknik açıdan hangi aşamada ve geliştirebilirliği incelenir.

 

Sanayiye Uygulanabilirlik: Türk Patent Kurumu patent başvurularını incelerken sanayi faaliyetlerinde uygulanabilir olup olmadığı incelemektedir. Uygulanabilir buluşların başvuru onayı yapılır.

 

İlginizi Çekebilir; Başarılı Markaların 6 Ortak Özelliği

 

İlginizi Çekebilir; Marka Değerini Arttırmak İçin 5 İpucu

 

Patent başvurusunda aranan nitelikler.Patent Nasıl Alınır? Onay işareti kene öğesi tasarımı ile patentli damga vektör düz rozet simgesi, başarıyla patent lisanslı mühür turuncu yeşil renk işareti etiket izole etiket
 

Patent Başvuru Süreci Nasıl İşler?

 

Patent başvurusu yapıldıktan sonra Türk Patent Kurumu başvurunun inceleme ve onaylanma sürecini başlatır ve süreçler başlatılır. Türk Patent Kurumu başvuruyu incelemeye alır. Şartlara uygunluk ilgili kurumlar tarafından incelenir. Rapor düzenlenir ve yayınlanır. Başvuru onay alırsa patent alınır.

 
 

İlginizi Çekebilir; Kendi İşini Kurma Rehberi

 

İlginizi Çekebilir; Kurumsal Kimlik Oluşturma Rehberi


Patent Başvuru Süreci Nasıl İşler?

Patent Başvurusu ile Buluş Koruma Altına Alınır mı?

 

Patent başvurusu yapmak demek patent tescili yolu ile buluşun kayıtlara alınarak koruma altına alınması demektir. Böylece buluş hakkında hukuki olarak hak iddia etme ve izinsiz kullanımların önüne geçebilme hakkına sahip olunabilmektedir.

 

Patent başvurusu yapıldıktan sonra aynı buluşa dair ikinci bir başvuru kabul edilmemekte ve başvuruyu ilk yapan hak sahibi olmaktadır. Bu da patent başvurusu yapmanın önemini ortaya koymaktadır.

 

İlginizi Çekebilir; İşinizi E-ticarete Taşımanız için 9 Önemli Neden



Patent Çeşitleri Nelerdir?İşadamı sanal ekranda "Patentli" çizer. Dokunmatik ekran. Sanal Simge. Grafik Arayüzü. İş kavramı. İnternet kavramı. Dijital Arayüzler
 

Patent Çeşitleri Nelerdir?

 

İncelemeli patent ve incelemesiz patent ve faydalı model olmak üzere 3 çeşidi bulunmaktadır.

 

İncelemeli patent: İncelemeli patent nedir dediğimizde tüm aşamalarıyla (sanayiye uygunluk, yenilik, buluş basamağı vb.) detaylı inceleme sonucunda alınmış tescil belgesine verilen addır.

 

İncelemesi ulusal ve uluslararası kurumlar tarafından yapılmaktadır. Belirli bir ücrete tabi olmakla birlikte başvuru onay süreci daha uzun sürebilmektedir. Patent geçerlilik süresi ise 20 yıl olarak belirlenmiştir.

 

İncelemesiz patent: Bu tür patent alınan buluşların gerçeklik ve faydası tam anlamıyla araştırılmamıştır. İncelemesiz patent geçerlilik süresi 7 yıldır. İncelemesiz patentlerin başvurusu onay süreci daha kısadır. İncelemesiz patent incelemeli patente dönüştürülebilir.

 

Faydalı model: Patent tescili ile aynı olan faydalı model tescili ise patent almaya göre hem süre hem maliyet açısından daha makuldür. Türk Patent Kurumu’ndan alınan faydalı model tescili; ürün ya da buluşun sanayiye uygunluğu yeni oluşu faktörlerine uyduğunda ürün ya da buluş faydalı model tesciliyle koruma altına alınabilmektedir.



Patent Çeşitleri Nelerdir?
 

Patent Ne Kadar Sürede Alınır?

 

Türk Patent Kurumu patent başvurularını inceler ve onaylar. Aynı zamanda bu süreçte fikir ve buluşları bir nevi koruma altına alarak başkalarının kullanmasını engeller. Başvuru süreci buluşun kapsamına göre değişmekle birlikte 3-4 yıla kadar uzayabilmektedir.

 

İlgili İçerik: İş Planı Nasıl Yapılır? Hangi Detaylar Önemli?

 

İlgili İçerik: Sermayesiz E-ticaret Nasıl Yapılır?

 

Patent Ne Kadar Sürede Geçerlidir?

 

Patent tescili verildikten sonra patent en fazla 20 yıl süreye kadar geçerli olabilmektedir. Patent süresi patent türüne göre değişiklik göstermektedir. Patentler bu sürede bir başkasına kiralanabilir ve aktarabilmektedir.

 

Patent Ne Zaman Alınır?

 

Patent alma süreci belirli maliyetler ile olmaktadır. Bu nedenle patent almadan önce buluşun getirilerini artılarını eksilerini iyi analiz etmek gerekir. Ticari bir getiri sağlanabileceğinden emin olduktan sonra patent almak daha doğrudur.

 

Uzun bir onay süreci gerektiren patent alma sürecinde buluşun artıları eksileri arada geçen zamanın getireceği dezavantaj ya da avantajların tasarrufları doğru yapılmalıdır.


Patent Ne Zaman Alınır?Neden Patent Alınmalıdır?
 

Neden Patent Alınmalıdır?

 

Patent emek verilerek büyük uğraşlar sonucunda yapılan çalışmaların belgelenmesi ve hukuki olarak güvence altına alınmasını sağlar. Patent almanın kişi ya da kurumlara sağladığı faydalardan birkaçını aşağıda sıraladık.

 
  • Buluş ya da üründen ticari kazanç sağlanması
  • Buluş sahibinin somut haklara sahip olması
  • Firma ya da kişilerin buluşlarının 20 yıla kadar koruma altına alınması
  • Patent alan firma ya da kişilerin maddi anlamda ve başarı anlamında gücünü artırması
  • Buluşların üçüncü kişiler tarafından kullanılmasının engellenmesi
  • Buluş ya da fikirlerdin pazarlama aracı olarak kullanılması
  • Yenilikçi bir bakış açısıyla ülke ekonomisine katkı sağlanması
  • Yapılan diğer buluş ve Ar-Ge faaliyetlerinin önünü açması
 

İlgili İçerik: Girişimci Adaylarının Yenmesi Gereken 5 Korku

 

İlgili İçerik: E-ticarette İlk Yıl Kazanç Arttırmanın 7 Yolu



Neden Patent Alınmalıdır?
 

Patent Almanın Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir?

 

Patent almak buluşunuzun güvence altına alınmasını ve belirli bir süreyle sizin mülkiyetinizde durma hakkını vermektedir. Patent almak buluşunuzun kopyalanma, üretme, satma gibi faaliyetlerini engeller. Fikir ve buluşunuzun Türk Patent Kurumu tarafından belirli bir süreyle korunmasını sağlar. Rakiplerinize karşı fikrinizi güvence altına almayı sağlar. Patent alarak buluşunuzu başkalarına lisanslayabilir ya da satarak gelir elde edebilirsiniz.

 

Patent almanın bazı dezavantajları da mevcuttur. Aşağıda birkaçını sıraladık.

 
  • Buluşunuz artık açık bir bilgiye dönüşür.
  • Buluşunuzla ilgili teknik ayrıntılar, tüm bilgiler kamuya açık hale gelir.
  • Rakiplerinizin buluşunuzla ilgili detaylara ulaşması, benzer ve kopya işlerin üretilmesine sebep olabilir.
  • Buluşunuz başarısız olduğunda zarar edebilirsiniz.


Patent Almanın Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir? Sanal ekranda patent düğmesine dokunmadan işadamı el

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

E-Ticaret için en doğru altyapı
Hemen Şimdi

E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın

21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!

15 Gün Ücretsiz Deneyin!
<