Google tarafından geliştirilen PageSpeed ​​Insights web sitenizi yavaşlatan sorunları bulmanıza ve düzeltmenize yardımcı olan ücretsiz bir araçtır. Performansı ve bir dizi öneriyi özetleyen bir puanlama sistemiyle çalışır. Sitenizin hız durumunu ölçmeye yardımcı olan PageSpeed ​​Insights sitenizde iyileştirmeler yapmak için çözümler sunmaktadır. Yazımızdan web site hızı oranı kaç olmalı, page speed insights nedir hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

 

PageSpeed Insights Nedir? Web Sayfasının Hızını Arttırmak İçin Nasıl Kullanılır?

 

Sayfa Hızı Nedir?

 

Sayfa hızı, belirli bir sayfadaki tüm içeriği görüntülemek için geçen süre olarak tanımlanır. Sayfa hızı pek çok öğeden etkilenmektedir. Bunlar; HTML kodu, sayfa öğelerini, JavaScript dosyaları, resim ve video boyutları vb. pek çok faktör etkilemektedir.

 

Sayfa hızı, masaüstü ve mobil cihazlarda ayrı ayrı ölçülür. Bunun nedeni, ikisi arasındaki teknoloji farklılıklarının masaüstü ve mobil kullanıcılar için farklı bir deneyim sağlamasıdır. Sayfa hızı ve site hızı birbirinden farklıdır. Site hızı; web site hızı sitedeki birkaç örnek sayfanın ortalamasıdır. Sayfa hızı ise bir kişinin tek bir sayfayı tüketmeye başlamak için ne kadar bekleyeceğini açıklar.

 

İlgili İçerik; Hotjar Nedir? Hotjar'ın E-ticaret Siteniz için Faydaları Nelerdir?

İlgili İçerik; JSON (JavaScript Object Notation) Nedir, Ne Amaçla Kullanılır? 



Page Speed Sayfa Hızı Nedir

 

PageSpeed Insights Nedir?

 

PageSpeed ​​Insights nedir dediğimizde web sayfalarının hızını ölçmeye yarayan, sayfaların hızını artırmak için neler yapabileceğinizin yol haritasını gösteren bir araçtır. PageSpeed Insights Google tarafından geliştirilen ücretsiz bir araçtır. Mobil, tablet ya da bilgisayar gibi cihazlardaki sayfa yüklenme süreleri öğrenebileceği gibi siteler için çeşitli bilgilere de ulaşılmaktadır.

 

Kullanıcılar için sayfa hızı yüklenme süresi oldukça önemlidir. Kullanıcılar yavaş yüklenen sayfaları 2-3 saniye gibi bir sürede terk etme eğilimi göstermektedir. Sitelerin sayfa yüklenme sürelerini azaltmaları hemen çıkma oranlarının azalacağı anlamına gelmektedir.



İlgili İçerik; E-Ticaret Sitenizin Performansını İyileştirerek 2 Kat Dönüşüm Kazanın 

PageSpeed Insights Nasıl Kullanılır?

 

Google PageSpeed Insights aracı ile web site hız testi yapmak ve sonucu öğrenmek oldukça kolaydır. Yapmanız gerekenleri aşağıda sıraladık;

 
  • İlgili sayfaya gidin.
  • Karşınıza çıkan alana URL girin ve analiz et kısmına tıklayın.
  • Veriler karşınıza çıkacaktır. Mobil ve masaüstü olarak 2 ayrı sonuç listesi çıkmaktadır.
 

İlgili İçerik; Youtube Analiz Araçları Nelerdir?

 

PageSpeed Insights Ne İşe Yaramaktadır?

 

PageSpeed Insights Google tarafından ücretsiz kullanıma sunulan işlevsel bir araçtır. Siteleri analiz etmede, analitik verilere ya da sorunlara çözümleriyle birlikte ulaşmada oldukça başarılıdır.

 

PageSpeed Insights kullanmanızın sağlayacağı avantajlardan birkaçını aşağıda sıraladık;

 
  • Kullanıcı dostu, basit bir kullanıma sahiptir.
  • Hızlı şekilde sonuç verir.
  • Sitenizi detaylı analiz ederek hız sorunlarını giderecek çözümler sunar.
  • Sunduğu ayrıntılı raporlar sitenizin performansını artırmaya yardımcı olur.
  • Farklı siteleri analiz etme konusunda da başarılıdır. Rakip analizi yapmak için kullanabilirsiniz.
  • Herhangi bir sınırlama olmadan birden fazla siteyi, birçok kez analiz etme şansı mümkündür. Herhangi bir kota mevcut değildir.
  • Sonuçları çözümleriyle birlikte vermesi sitenizi iyileştirmenize olanak sağlar.
  • Test sonucundaki analizde sitenizin hız oranını öğrenebileceğiniz gibi hızını artırmak için gerekli çözümleri de öğrenebilirsiniz.
  • PageSpeed Insıghts aracıyla tüm cihazlardaki hız süresini öğrenmek mümkündür.
  • Hız puanını artıran çözümleri öğrenmek için aracı kullanabilirsiniz.
  • HTML, JavaScript ve CSS kodları ile ilgili hatalar hakkında ayrıntılar bilgiler paylaşır.
  • Masaüstü ve mobil olarak ayrı ayrı analizler yapmayı mümkün kılar.
 

İlgili İçerik; En Çok Kullanılan Link (URL) Kısaltma Araçları

 

PageSpeed Insights Neden Kullanılır

 

PageSpeed Insights Hangi Sonuçları Gösterir?

 

Page speed insights aracında web site analizi sonucunda pek çok farklı başlıktaki analizler sıralanmaktadır. Bunların ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmesi ve iyileştirmeler için stratejiler geliştirmek önemlidir. Öte yandan PageSpeed Insights’ın sunduğu test sonuçlarını doğru okumak önemlidir. Bu nedenle verilerin açıklamalarını sizlerle paylaştık.

 

Sayfa hızı analizi: Sonuçlardan biri sayfa hızı sonuçlarıdır. Burada sayfanız FCP ve DCL değerlerine göre sonuçlandırılmaktadır. Bunlara göre sayfanızın hız oranını değerlendirme fırsatı verilmektedir.

 

Lab verileri: Aracı kullandığınızda analiz sonrası Lab verileri çıkan bir diğer sonuçtur. Lab verileri sayfa performansıyla ilgili tahminlerde bulunan bir performans puanı oluşturur. Her bir metrik puanlanır ve bir simgeyle etiketlenir. Simgelerin anlamları şöyledir;

 
  • Hızlı, yeşil bir onay işareti ile belirtilir.
  • Ortalama, turuncu bilgilendirme dairesiyle belirtilir.
  • Yavaş, kırmızı bir uyarı üçgeniyle belirtilir.
 

Web site hızı analizi: 100 üzerinden bir oran söz konusudur.

 

Web site hızı kaç olmalı dediğimizde araçtan veriyi değerlendirirken aşağıdaki veriler ışığında değerlendirmeler yapabilirsiniz.

 
  • 0 – 59 arası: Düşük
  • 60 – 79 arası: Orta
  • 80 ve üzeri: İyi olarak değerlendirilir.
 

Alan verileri hesaplaması ise şöyle yapılır;

 

Hızlı: Hem FCP hem de FID hızlı olursa.

Yavaş: FCP veya FID'den biri yavaş olursa.

Ortalama: Diğer tüm durumlar.

Öte yandan analiz edilecek siteyi First Contentful Paint (FCP), First Input Delay (FID) ve Cumulative Layout Shift (CLS) olarak analiz eder.

 

Largest Contentful Paint (LCP): Bir sayfanın yüklenme süresiyle ilgilidir. Metrik, bir sayfanın ana içeriğinin uygun şekilde yüklendiğini gösterir.

 

First Input Delay (FID): Bir sayfanın etkileşimiyle ilgilenir; ilk giriş gecikmesi, bir kullanıcının sitenizle ilk etkileşime girdiği andan tarayıcının bu etkileşime uygun şekilde yanıt verebildiği zamana kadar geçen süreyi temsil eder.

 

Cumulative Layout Shift (CLS): Bir sayfa düzeninin beklenmedik bir şekilde değiştiği veya sayfanın görsel kararlılığının olduğu durumları vurgular. Bir sayfa kayarsa, kullanıcılar yanlışlıkla bir sayfadaki yanlış düğmeye tıklayabilir.

 

İlgili İçerik; En Çok Tercih Edilen A/B Test Araçları

İlgili İçerik; ISO Belgeleri ile Ticimax Kalitesi Tescillendi? 

Hız Optimizasyonu Nasıl Yapılır?

 

Skorunuz düşük geldiyse yani web site hızı 0-59 arasında geldiyse sitenizde yapmanız gereken pek çok optimizasyon var demektir. Optimizasyon için page speed insights sizlere pek çok öneri sunmaktadır. Bu önerileri yerine getirdiğinizde sayfa hızınızı artırmanız mümkündür. Araç analizlerini üçe ayırmaktadır. Bunlar;

 

Fırsatlar: Page speed test yapıldığındaSayfanın performans metriklerini iyileştirme konusunda öneriler verilir. Öneri ve iyileştirmeler uygulandığında sayfa hızının artması kaçınılmazdır.

 

Teşhisler: Burada bir sayfanın web site hızının neden düşük olduğuyla ilgili çıkarımlarda bulunulur ve yapılması gerekenler sıralanır.

 

Başarı: Sitenin sadece eksik yönleri değil başarılı olduğu tarafları da gösterilir.

 

İlgili İçerik; En Popüler Reklam Engelleyici Programları

 
İlgili İçerik; HTML Nedir? HTML Hakkında Bilmeniz Gereken 3 Şey

Sayfa Hızını Düşüren Faktörler Nelerdir?

 

Sayfa hızını düşüren pek çok farklı açıdan sorun olmaktadır. Bunlardan birkaçını aşağıda sıraladık;

 
  • Görsellerin optimize edilmemesi sayfaların yavaş açılmasına neden olmaktadır. Görselleri sıkıştırmak, kapladığı alanı azaltmak gerekmektedir.
  • Büyük dosyalar sayfa hızını etkilemektedir. Çok fazla JavaScript komut dosyası oluşturmak da sayfayı yavaşlatacaktır. JavaScript sıkıştırma işlemi yapılmalıdır.
  • Kullanılmayan kod, CSS, JS veya sayfanın HTML’de kalan diğer komut dosyaları da sayfa yükleme süresini artırmaktadır.

Web Site Hızı Neden Önemlidir?

 

İlk İzlenimin olumlu oluşmasını sağlar: Web site hızı yüksek olduğunda kullanıcının sayfada kalma oranı yükselir ve ilk izlenimin olumlu olması sağlanır.

 

Dönüşüm oranlarının artması sağlanır: Yavaş sayfa yüklemeleri, dönüşüm oranlarını olumsuz anlamda etkiler. Kullanıcılar hızlı bir sitede gezinmekten keyif alır fakat sayfaların ağır bir şekilde yüklenmesi kullanıcıların siteyi terke etmesine sebep olur. Bu durum dönüşümlerinizi düşürecektir.

 

Arama motorlarındaki puanınız artar: Google hızlı sayfaları sıralarken hızlı sayfaları üst sıralarda gösterme eğilimindedir. Sayfa yüklenme hızı 2 saniyeden daha yavaş olduğunda sıralamada daha aşağılara düşebilirsiniz.

 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

E-Ticaret için en doğru altyapı
Hemen Şimdi

E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın

21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!

15 Gün Ücretsiz Deneyin!
<