Oyunlaştırma İngilizce tabiriyle gamification öğeleri ile kişilerin oyun dışı etkinliklere katılımını teşvik etmek, şirketlerin etkileşimlerini keyifli hale getirmek amaçlanmaktadır.
Kurumsal yaşamda sıklıkla kullanılan oyunlaştırma kavramı, iş yaşamında ve alışveriş davranışlarında etkili olmaktadır. Gamification; kazanma, seviye atlama, rozet kazanma, ödüllendirme gibi oyun tasarımlarıyla motive etmeye dayanır.
Oyunlaştırma Tanımı Nedir?
Oyunlaştırma nedir dediğimizde oyun öğelerinin ve kurallarının oyun dışı uygulamalarda kullanılması durumudur. Oyun özelliklerini kullanarak firmalar hedef kitleye ulaşmayı ve kullanıcı sayısını artırmayı hedeflemektedir.
Sektörler oyunlaştırma öğelerinden çok çeşitli durumlarda faydalanmaktadır. Şirketler; sorunları çözmek, faaliyetleri yürütmek, yenilik getirmek, müşterinin ilgisini çekmek için oyunlaştırmayı ürün ve hizmetlerine kanalize etmektedir.
İlginizi Çekebilir; E-ticarette İlk Yıl Kazanç Arttırmanın 7 Yolu
İlginizi Çekebilir; İşinizi E-ticarete Taşımanız için 9 Önemli Neden
Şirketlerin En Çok Kullandığı Oyun Öğeleri Nelerdir?
Şirketler kullanıcıların faaliyetlerini belirli aşamalarla oyunlaştırır ve bir rekabet ortamı oluşturur. Kullanıcıların başarısına göre seviye ya da rütbe atar. Şirketler bunu yaparken oyun öğeleriyle kullanıcılarla etkileşimini artırmaktadır. Oyunlaştırmada en çok kullanılan oyun öğelerini aşağıda sıraladık.
- Puanlar
- Rozetler
- Liderler
- Seviye Atlama
- Ödüllendirme
Şirketler Neden Oyunlaştırma Kullanır?
Oyunlaştırma geçmiş zamanlardan beri uygulanan bir uygulama olsa da günümüzde kullanım ağını artırmada hızlı yol kat etmiştir. Şirketler günümüzde uyguladıkları ödül, puan, ödül sistemi ile müşterilerini ayrıcalıklı hissettirip marka ile güçlü bağlar oluşturmaktadırlar. Gamification, müşteri ile marka arasında duygusal bağ oluşturma konusunda şirketlere katkı sağlamaktadır.
Şirketlerin oyunlaştırma kullanma amaçları
- Faaliyetlerini yürütmek
- Sorunları çözmek
- Ürün ve hizmetlerini satın aldırmak
- Ürün ve hizmetlerinin kullanımını arttırmak
- Müşterinin ilgisini çekmek
- Hedef kitlesine ulaşmak
- Müşteriyle etkileşime geçmek
- Eğitmek ya da eğlendirmek
Oyunlaştırmanın Belirleyici Özellikleri Nelerdir?
Oyunlaştırma ve yarışma birbiriyle karıştırılan iki kavram olsa da birbirinden oldukça farklıdır. Yarışmada bir hedef belirlenir ve hedefe gelenler kazanır ve diğerleri kaybeder. Fakat oyunlaştırmada kazanma ya da kaybetme yoktur. Bir süreç vardır ve kazananlar değişkendir.
Oyunlaştırmanın ayırt edici birkaç özelliği
- Kazananlar değişkendir. Kaybetme yoktur.
- Süreç ile ilgilenir.
- Belirli aşamalardan oluşur.
- Motivasyonla yapılan bir süreçtir.
- Ödül için değil içsel bir duyguyla hareket edilir.
Oyunlaştırmanın Kullanıldığı Alanlar Nelerdir?
Oyunlaştırmanın kullanıldığı alanlar oldukça çeşitlidir. Oyunlaştırma; insanların rekabet, başarı, işbirliği konusundaki eğilimlerini güçlendirdiği gibi yapılan faaliyete eğlence unsuru eklemeye yaramaktadır.
- Pazarlama
- Sağlık
- Eğitim
- E-ticaret perakende sektörleri
- Online yemek uygulamaları
- Sosyal iletişim ağları
- Turizm sektörü
- Hava yolu sektörü
İlgili İçerik: Satışlarınızı Arttıracak 6 Pazarlama Yöntemi (2021 Yeni)
İlgili İçerik: 5 Dijital Pazarlama Stratejisi
Oyunlaştırma Örnekleri Nelerdir?
Türkiye ve dünyada pek çok çeşitli sektörde oyunlaştırma örnekleri mevcuttur. Havayolları şirketlerinde sık uçuşlara göre verilen puan ve ödül programları mevcuttur. Turizmde de sıkça kullanılan oyun sistemi konaklamaya göre bir puan ve rütbe sistemi geliştirilmektedir.
Foursquare: Gamification örnekleri arasında bir şehir rehberi olarak ortaya çıkan sonra geliştirilerek “Swarm” adıyla hizmet veren mobil uygulamada kullanıcılar her bir check-in üzerinden puan kazanır. Bir bölgede en çok check-in yapan kişi o bölgenin Mayor’ı olarak ilan edilir. Bu oyun sistemi daha çok kişinin uygulamayı indirmesi ve etkileşime girmesini sağlamaktadır.
Yemek Sepeti: Türkiye’nin en popüler online yemek uygulaması Yemek Sepeti 2017 yılında oyunlaştırma sistemini devreye aldı ve lokasyon bazlı bir derecelendirme sistemiyle yemek siparişini keyifli hale getirdi. Semt bazlı uygulamada “Muhtarlık oyunu” olarak adlandırılan sistemde her semtte en çok puanı toplayan kullanıcıya muhtar rozeti verilmektedir.
100’den fazla görev bulunan oyunda kullanıcılar çeşitli rütbelerle derecelendirilmektedir. Yemek sepeti bu sistemle her semtte bir kanaat önderi belirlemektedir. Aynı zamanda kullanıcıları bir sosyal kanıt olarak kullanmakta ve uygulamadaki etkileşimi artırırken aynı zamanda keyifli bir hale getirmektedir.
Starbucks: Dünyaca ünlü kahve devi Starbucks oyunlaştırma öğelerini kullanan önemli markalardandır. Uygulamada kahve satın alan kullanıcılara yıldız dağıtan kahve firması belirli sayıda yıldız kazanan kullanıcılara içecek hediye etmektedir.
Nike Run Clup: Dünyaca ünlü spor markası Nike kurduğu Run Clup uygulaması ile dijital ortamda sporseverleri motive etmektedir. “Koşularını takip et, arkadaşlarına meydan oku ve devam etmek için motive ol” sloganıyla yola çıkan uygulamada sanal kupalar ve koşu yarışları düzenlebilmektedir. Nike, gamification tekniği ile sporu keyifli bir hale getirmeyi başarmıştır.
İlgili İçerik: Müşteri Memnuniyetini Arttırma Teknikleri
İlgili İçerik: Başarılı Markaların 6 Ortak Özelliği
Oyunlaştırma Nasıl Analiz Edilir?
Oyun sistemini kullanan firmaların bunu ölçümlemesi diğer analizlere göre daha kolay olacaktır. Firmaların başarı ölçütleri ne kadar kişiyle etkileşim kurulduğu, yarattığı etki, kişilerin geçirdiği zaman, firmaya duyulan sadakat gibi konulardır.
Uygulamalarda her zaman somut bir ödül olmasa da tüketicilerin oyunlaştırmadan hoşlandığı ve keyifli vakit geçirdiği yapılan araştırmalarda ortaya konmuştur. Tüketiciler somut bir ödül almasa da kullanmaya devam etmektedir. Oyunlaştırma uygulamalarını cazip kılan keyif ve eğlenceyi sunmasıdır.
Kurumsal İş Yaşamında Oyunlaştırma Nasıl Devreye Alınır?
Şirketler son yıllarda çalışanlarının; yaratıcılık, üretkenlik, motivasyon gibi duygularının iyileştirilmesi için oyunlaştırma tekniklerinden yararlanmaktadır.
Yapılan araştırmalara göre gamification kullanan şirketlerin çalışanlarının iş deneyimlerinin iyileştirilmesi ve motivasyonları yönünden olumlu etkileri mevcuttur.
Kurumsal yaşamda oyunlaştırmanın kullanıldığı alanlar ;
Görev ve proje yönetimi: Görev yönetimi ve iş bitirme gibi konularda motivasyon fazlasıyla önemlidir. Çalışanlar üzerindeki baskı ve stresi azaltmak için iş süreçlerinde gamification faaliyetleri devreye alınabilir.
Zaman yönetimi: Zamanı doğru yönetmek ve verimli çalışmak şirket çalışanları için en büyük problemlerden biridir. Şirket içi çalışmalarla kişilerin daha motive ve keyifli çalışması sağlanabilmektedir.
Bireylerin verimli çalışmasına katkı sağlayan Forest gibi uygulamalar keyifli bir zaman yönetimi oyunlaştırmasına örnektir. Uygulamada kullanıcılar 30 dakikalık bir çalışma süresi için fidan ekerler ve bu süre boyunca fidan bir ağaca dönüşür. Fakat bu süre zarfında telefonda herhangi bir vakit geçirildiğinde fidan solmaktadır.
Eğitim ve geliştirme: Şirketlerde yaşam boyu öğrenme kültürü mevcuttur ve şirket çalışanlarına verilen eğitimlerin etkili hale gelmesinde oyunlaştırmanın etkisi yüksektir. Konunun daha iyi anlaşılması, keyifli hale getirilmesinde puanlama, ödül, seviye gibi unsurların kullanılması faydalı olacaktır.
Kurumsal şirketlerde dikkat edilmesi gereken oyunlaştırma ilkeleri
- İş hedefleriyle ilişkili oyunlaştırma tekniklerini kullanma
- Çalışan onayını alma, çalışan fikirlerinden yararlanma
- Anlamlı ödüller sunma
- Açık kurallar sunma
- Rekabet ortamını adil bir şekilde oluşturma
E-ticarette Oyunlaştırma Nasıl Kullanılır?
E-ticaret firmaları tüketici davranışlarına göre oyunlaştırma öğelerini artırmayı sürdürmektedir. Çünkü tüketicilerin şirketlerin sunduğu oyunlaştırma tekniklerinden memnun kaldığı ve bu tarz firmalardan alışveriş yaptıkları görülmektedir.
E-ticaret oyunlaştırma fikirleri
- Müşteri sadakat puanı
- İndirim zamanlamaları
- Ödül çarkları
- Kazan-kazan sistemi
- Ürün test ve anketleri
E-ticarette oyunlaştırmayı kullanmanın faydaları
- Oyunlaştırma müşteri marka sadakatini oluşturur.
- Potansiyel müşterilere ulaşmayı sağlar.
- Müşterilerin keyifli ve uzun vakit geçirmesini sağlar.
- Müşteriyi bir sonraki satın alma konusunda teşvik sağlar.
- Müşteriyle etkileşimi keyifli ve eğlenceli bir hale getirir.
- Müşteri memnuniyeti arttırır ve keyifli bir alışveriş deneyimi sunar.
Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.
E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın
21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!
15 Gün Ücretsiz Deneyin!