Günümüzde artan online alışveriş talebiyle e-ticaret siteleri farklı ve güvenli ödeme sistemlerini sitelerine entegre etmektedir. Banka ödeme sistemleri ve ortak ödeme sistemleri şeklinde alternatif seçenekler ile tüketiciye en güvenli ödeme yöntemini sunan e-ticaret siteleri böylece tüketici gözünde güvenini arttırmaktadır. Yazımızda ortak ödeme sistemi ne demek gibi konular hakkında bilgiler derledik.
Banka Ödeme Sistemleri Nedir?
Online ödemelerde banka ödeme sistemleri çoğunlukla kullanılmaktadır. Sanal pos nedir dediğimizde alışveriş bedelinin alıcının banka hesabından satıcının banka hesabına online olarak aktarılma işlemini gerçekleştirmesi şeklinde yapılmaktadır. Banka ödeme sistemlerinden faydalanmak isteyen e-ticaret siteleri bankalara sanal pos başvurusu yapmaktadır. Sanal pos ödemesi nasıl yapılır dediğimizde bu sayede müşteriler ödeme aşamasında ödeme ekranına kart bilgilerini girer. İstenilen bilgiler; kart üzerindeki isim; kart numarası, kart son kullanım tarihi ve arka yüzde bulunan CVV numarasından oluşur. Onay işleminden sonra ödeme işlemi gerçekleşmiş olur.
Her banka pos hizmeti sunmaktadır. Elbette bankaların aradığı bazı şartlar ve istenilen bazı belgeler mevcuttur. Bunlar şirket türüne göre değişiklik göstermektedir. Şahıs veya ortaklı firmalar için; vergi levhası, nüfus cüzdanı fotokopisi, imza sirküleri ve ortaklık sözleşmesi şeklindedir. Ticari ortaklıklı firmalar için vergi levhası, imza sirküleri ve ticaret sicil gazetesi fotokopisi istenmektedir.
İlgili İçerik; Sanal Pos Nasıl Alınır?
İlgili İçerik;Sanal Pos Komisyon Oranları
İlgili İçerik; Moka Sanal Pos Nedir? Nasıl Başvuru Yapılır?
Ortak Ödeme Sistemi Ne Demek?
Ortak ödeme sistemi dediğimizde de konumuzdan bağımsız değildir. Bankalardan tek tek sanal pos almak yerine e-ticaret siteleri alternatif ödeme sistemlerine yönelmektedir. PAYTR, İyzico, İpara, Paynet, Paytrek, Winecard, Sipay, Param, Payu gibi ödeme sistemleri pek çok bankanın sanal posunu tek ekrandan kullanmayı mümkün kılan sistemlerdir. Yukarıda saydığımız ödeme kuruluşları sizin yerinize bankalarla anlaşma yapar ve pek çok bankanın sanal posunu aynı anda kullanmanızı sağlar. Böylece bankalara tek tek başvuru yapmanıza gerek kalmadan online mağazanız tüm bankaların sanal posunu ortak şekilde kullanmak söz konusu olmaktadır.
İlgili İçerik; E-ticaret Ödeme Sistemleri Hakkında 3 Önemli Başlık
Güvenli Ortak Ödeme Sayfası Nedir?
Sanal mağazanızın barındırıldığı sunucuda özel bir çalışma yapılmasına gerek kalmaksızın bankalar ortak ödeme sayfası ile ödeme almanızı sağlanmaktadır. Bankaların sunduğu bu hizmette kullanılan bankanın sanal posunu kullanmak mümkün olmaktadır. Ortak ödeme sayfasını kullanmak için bankalardan sanal pos başvurusu yapmak yeterlidir.
Banka Güvenli Ortak Ödeme Sayfası Kullanmanın Avantajları
Güvenli ortak ödeme sayfası avantajları dediğimizde online alışveriş sitesinde özel bir çalışma yapılmasına gerek kalmaz ve banka sanal posu güvenli bir şekilde kullanılır. Öte yandan ortak ödeme sistemini tercih edenler için SSL sertifikası alma zorunluluğu bulunmamaktadır. Güvenli Ortak Ödeme Sayfasını kullanmak isteyen işletmelerin bu hizmeti veren bankalara sanal pos başvurusu yapması gerekmektedir.
E-ticaret Ödeme Seçenekleri Nelerdir?
E-ticarette pek çok ödeme yöntemini tüketicilere farklı şekillerde sunmak mümkündür. Gerek bir banka sanal pos tercih edin gerekse alternatif ödeme yöntemleri tercih edin tüketicilere farklı ödeme yöntemleri sunmak satın almaya teşvik etmek ve güven vermek açısından önemlidir.
Sizler için ticarette en çok kullanılan ödeme sistemlerinden birkaçını sıraladık;
Kredi kartı ile ödeme
Kredi kartı ile ödeme, e-ticaret sektöründe en çok kullanılan ödeme yöntemidir. Kredi kartlarının kullanımı kolay ve çoğunlukla güvenli olduğundan, bunları çevrimiçi alışverişlerde kullanmak da oldukça yaygındır. Alışveriş yapanların ürünleri satın alma işlemini tamamlamak için kart bilgilerini girmeleri yeterlidir. İşletmeler, kart sahiplerinin bilgileri ile CVV numaralarını karşılaştırarak herhangi bir sahtekarlığı tespit etmektedir.
Banka kartı ile ödeme
Banka kartları dünya çapında yaygın olarak kullanılmaktadır ve bunları online alışverişlerde kullanmak, en çok kullanılan ödeme yöntemi olarak kredi kartlarına yakındır. Satın alma süreci aynı olmakla birlikte, banka kartı ödemeleri kullanıcılara yalnızca bağlı banka hesabındaki birikimlerini kullanmalarına izin verir; ancak kredi kartı ödemeleri, fiili satın alma yapıldıktan çok sonra, fatura döneminin sonunda yapılır. Sonuç olarak, kredi kartı kullanan müşteriler ödeyebileceklerinden daha fazlasını harcama eğilimindedir. Bu nedenle banka kartları, finansal limitleri düşük olan ve bunları aşmak istemeyen kişiler için daha iyi bir seçim olabilir.
Sanal kredi kartı
Sanal kredi kartı, gerçek kredi kartı hesabınızla ilişkilendirilmiş, rastgele oluşturulmuş 16 basamaklı bir sayıdır. Kredi kartı sağlayıcınız, fiziksel kredi kartınızı göstermeden alışveriş yaptığınızda dolandırıcılığa karşı koruma sağlamanın bir yolu olarak bu hizmeti sunabilir.
Mobil ödeme
Mobil ödeme, bir ürün veya hizmet için tablet veya cep telefonu gibi taşınabilir bir elektronik cihaz aracılığıyla yapılan para ödemesidir. Mobil ödeme seçeneği diğer ödeme seçeneklerine göre nispeten az kullanılır.
Havale
Havale ödeme şekli e-ticaret sitelerinde bulunması gereken bir ödeme sistemidir. Havale; aynı bankalar arasında gerçekleştirilen para aktarımıdır.
EFT
EFT ödeme yöntemi sanal mağazaların yer vermesi gereken bir sistemdir. EFT bankalar arası para transferini mümkün kılan bir ödeme şeklidir.
Kapıda ödeme
Online alışverişte kapıda ödeme sistemi mutlaka olması gereken ve tercih edilen bir ödeme seçeneğidir. Kapıda ödeme nedir? dediğimizde alıcının online alışverişi gerçekleştirmesi fakat ödemeyi ürünü teslim aldığı sırada yapması işlemidir.
Online Ödeme Yöntemlerinin Güvenli Olduğunu Gösteren Hususlar
Online ödemelerin tüketiciler için güvenli bir şekilde gerçekleşmesi markaya olan algı, alışverişin sürekliliği açısından oldukça önemlidir. Aşağıda online alışveriş yapmadan önce bir sitede aranması gereken kriterleri sıraladık.
Güvenli bağlantı ve güvenli site özelliği
Hem Wi-Fi bağlantısının hem de kullandığınız site URL'sinin güvenli olduğundan emin olun. Sitenin SSL sertifikası olduğundan emin olun. Kişisel veya finansal verileri halka açık bir Wi-Fi bağlantısı üzerinden paylaşmak doğru değildir. Öte yandan sitenin güvenli olduğunu teyit etmeniz de oldukça önemli olmaktadır.
Öte yandan URL'nin başında "https" ifadesini arayarak ve tarayıcıda verilerinizin o web sitesine gönderildiğinde güvenli ve şifreli olacağını gösteren kapalı kilit veya kırılmamış anahtar olup olmadığını kontrol ederek kullandığınız web sitesinin güvenliğini doğrulayabilirsiniz.
Gizlilik politikalarının okunması
Güvenilir sitelerin kredi kartınız veya bankacılık verileriniz de dahil olmak üzere kişisel bilgilerinizi nasıl koruduklarını ve güvence altına aldıklarını açıkça belirtmesi gerekir. Online bir işlemi tamamlamadan önce şirketin gizlilik uygulamaları konusunda şeffaf olduğunu ve bilgilerinizin nasıl korunduğunu öğrenmek için politikaların okunması oldukça önemli olmaktadır.
Farklı ödeme seçeneklerinin olması
E-ticaret sitelerinin farklı ödeme seçenekleri sunması da bir güvence meselesidir. Örneğin sanal pos seçenekleri olduğu gibi farklı ödeme kuruluşlarını da tercih etmiş olabilir. Öte yandan kredi kartı, banka kartı, kapıda ödeme, mobil ödeme, eft, havale gibi seçeneklerin bulunması da önemli olmaktadır.
Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.
E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın
21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!
15 Gün Ücretsiz Deneyin!