10 yıldır var olan fakat bilinirliği az olan NFC teknolojisi özellikle pandemiyle birlikte nfc ödeme gibi alanlarda hayatımıza giren bir geliştirmedir. Bluetooth ile benzer bir çalışma mantığı içeren fakat oldukça çeşitli hizmetler sunan Yakın Alan İletişimi konusunun bilinmeyenlerini yazımızda sizlere aktardık.
NFC Nedir?
Near Field Communication kelimesinin kısaltılmışı olan NFC Türkçe anlamıyla ise Yakın Alan İletişimi anlamına gelmektedir. NFC ne demek dediğimizde akıllı telefonların, dizüstü bilgisayarların, tabletlerin ve diğer cihazların yakın mesafedeyken veri paylaşmasına izin veren bir kablosuz veri aktarımı yöntemidir.
Kablosuz şekilde cihazlar arasında etkileşim kurmayı sağlayan bu teknoloji manyetik alan indüksiyonu kullanarak işlemleri gerçekleştirmektedir. Yakın mesafe haberleşme teknolojisi sağlayan NFC kişisel iletişim için son zamanların hızla yükselen ve kullanılan bir teknolojisi haline gelmiş durumdadır.
NFC Nasıl Çalışır?
NFC nasıl çalışıyor cevabı konuyu daha iyi anlamak açısından önemli olacaktır. NFC çalışma şeklini Bluetooth, Wi-Fi gibi kablosuz sinyallerle çalışan teknolojilere benzetebiliriz. Tıpkı bu sinyaller gibi NFC de radyo dalgaları üzerinden bilgi gönderme ilkesiyle çalışmaktadır.
Yakın Alan İletişimi, kablosuz veri geçişleri için geliştirilen başka bir standart olarak karşımıza çıkmaktadır. Cihazların birbirleriyle düzgün bir şekilde iletişim kurabilmeleri için belirli özelliklere uyması gerekmektedir. NFC’de kullanılan teknoloji, bilgi iletmek için elektromanyetik indüksiyon kullanan eski RFID (Radyo frekansı tanımlama) fikirlerine dayanmaktadır.
İlgili İçerik; E-ticarette Müşteri Arttırma Teknikleri
İlgili İçerik; İSS (İnternet Servis Sağlayıcı) Nedir?
NFC Özellikleri Nelerdir?
Nfc sadece telefonlarda değil farklı cihazlarda ör yandan farklı sektörlerde de kullanabilen çok amaçlı bir teknolojidir. Aşağıda yakın alan iletişiminin öne çıkan birkaç özelliğini sıraladık.
- NFC, akıllı telefonların, dizüstü bilgisayarların, tabletlerin ve diğer cihazların yakın mesafedeyken veri paylaşmasına izin verir.
- Kablosuz veri aktarımı yöntemidir.
- NFC teknolojisi cihazlar arasında temassız ödeme yapılmasını destekleyen bir yapıdadır.
- Elektromanyetik alanlar, verileri iletmek veya bir alıcı cihazda elektrik akımlarını indüklemek için kullanılmaktadır.
- Pasif NFC cihazları, aktif cihazların ürettiği alanlardan güç çekerek çalışmaktadır.
- NFC genelinde veri iletim frekansı 13,56 megahertz'dir. Saniyede 106, 212 veya 424 kilobit veri gönderilebilmektedir.
- NFC teknolojisi; resim, müzik alışverişine kadar bir dizi veri aktarımı için yeterince hızlıdır.
NFC Neden Önemlidir?
NFC 10 cm gibi bir mesafeden veri aktarımı, kimlik doğrulama, bağlantı kurma, okuma, yazma, erişim, ödeme gibi hizmetleri sağlayabilecek şekilde geliştirilmiştir. Bu nedenle pek çok hizmet alanında hem kurumsal hem de bireysel olarak çözümler getirmesi açısından önemlidir.
İlgili İçerik; E-ticarette Responsive Tasarım Neden Önemlidir?
NFC Güvenli Mi?
NFC, belirli işlevler için kullanışlı bir teknolojidir. Ancak güvenlik riskleri elbette vardır. Güvenlik risklerinin önüne geçmek için NFC’yi nadiren kullanıyorsanız KAPALI konumda tutmanız daha güvenli olacaktır. Cihazın gücünü kullanan NFC’yi KAPALI kullanmak da cihazın pil ömrü açısından önemlidir. Böylece güvenlik kaygılarının da önüne geçilmiş olacaktır.
NFC Hangi Telefonlarda Vardır?
Yakın Alan İletişimi sadece mobil cihazlarda değil tablet, bilgisayar gibi cihazlarda da kullanıma uygundur. Fakat NFC teknolojisiyle uyumlu cihazlar NFC’yi kullanabilmektedir. NFC özelliği Android ya da Apple telefonlarda kullanılabilmektedir. Fakat bazı ürünler NFC’yi desteklemektedir. Telefonda NFC var mı sorusunun cevabı için ayarlar-kablosuz ağlar-diğer bağlantılar sekmesinden NFC özelliğinin olup olmadığını görebilirsiniz.
İlgili İçerik; E-ticarette İlk Yıl Kazanç Arttırmanın 7 Yolu
Android Telefonlarda NFC Nasıl Çalışır?
NFC pasif cihazlarda çalıştığı gibi telefonlar gibi aktif cihazlarda da çalışmaya müsaittir. Android telefonlarda NFC nasıl çalışır dediğimizde 3 mod halinde çalışmaktadır. Bunlar; okuyucu ve yazıcı modu, eşler arası modu ve etiket okuma modudur. Bu modlar cihazlar arası veri aktarımı ve ödeme gibi uygulamaları gerçekleştirmenizi mümkün kılmaktadır.
Telefonlarda NFC Hangi Amaçlar için Kullanılır?
10 yılı aşkın süredir var olan fakat yaygın olarak kullanılmayan NFC özellikle pandemi döneminde temassız ödeme gibi işlemlerde dünyada sıkça kullanılan bir teknoloji halini almış durumdadır. Bu nedenle de aktif ve pasif cihazlar için NFC önemli bir hale dönüşmeye başlamıştır. Aşağıda NFC’nin telefonlarda hangi işlemler için kullanıldığını maddeler halinde açıkladık.
- Telefon numarası alma ve gönderme işlemleri için kullanılmaktadır.
- Telefondaki fotoğrafları almak ve göndermek için kullanılmaktadır.
- Dosya transferleri için tercih edilmektedir.
- Konum göndermek ya da karşıdan konum almak amacıyla kullanılmaktadır.
- Başkasının telefonunda herhangi bir uygulama açabilmektedir.
- Ödeme yapmak amacıyla tercih edilmektedir. Temassız ödeme yapılabilmektedir.
- NFC etiketleriyle bağlantılar sağlanabilmektedir.
- Bluetooth cihazlara bağlantı kurulabilmektedir.
İlgili İçerik; E-Ticarette Mobil Uygulama Tercih Edilmesinin 10 Nedeni NFC Mobil Ödeme Nasıl Yapılır?
NFC Mobil Ödeme Nasıl Yapılır?
Nfc mobil ödeme öne çıkan bir teknolojidir. NFC’nin kullanıldığı sektörler;
- Mobil ödeme
- Bankacılık
- Perakende
- Ulaşım
- Sağlık
NFC ile ödeme yapma dediğimizde ise temassız ödemeyi destekleyen bir kredi kartını, NFC özelliğini kullanan bir pos cihazına okuttuğumuzda temassız bir şekilde ödeme sağlama işlemi gerçekleşmektedir. Pasif cihazlarda da NFC özelliği kullanılmaktadır.
Yenilikçi bir teknolojiyle geliştirilen ve tasarruf sağlayan NFC bu yönüyle de bluetooth’tan ayrılmaktadır. Her geçen gün geliştirilen NFC teknolojisiyle mobil ödeme henüz çok yaygınlaşmasa da ileride temassız ödeme açısından iyi bir seçenek olacağı öngörülmektedir.
Pek çok sektörle bağlantılı olarak çalışan NFC’nin öte yandan ileride pek çok sektöre de can suyu olacağı öngörülmektedir. Özellikle temassız ödeme alanında farklı hizmet alanlarında kullanılacak olan NFC pazarda pek çok işletmenin de kullanacağı bir teknoloji olarak dikkat çekmektedir.
İlgili İçerik; E-ticaret Ödeme Sistemleri Hakkında 3 Önemli Başlık
İlgili İçerik; Sanal Pos Nasıl Alınır?
NFC ve Bluetooth Arasındaki Farklar Nelerdir?
Bluetooth ile NFC’yi aynı alana hizmet etmektedir ve bluetooth herkes tarafından bilinirken NFC’ye pek gerek olmadığını düşünenler de olabilir. Ancak NFC belirli farklı faydalar sunan ve teknik olarak ayrılan bazı özelliklere sahiptir.
NFC-Bluetooth karşılaştırması
- NFC bluetooth’a göre çok daha az güç tüketmektedir. NFC büyük bir güç kaynağı olmadan da çalışabilmektedir.
- Güç tasarrufu nedeniyle NFC’nin iletim aralığı bluetooth’a göre kısadır. Bu bir dezavantaj olarak değerlendirilmektedir.
- NFC yaklaşık 10 cm, sadece birkaç inçlik bir menzile sahipken, Bluetooth bağlantıları kaynaktan 10 metre veya daha fazla mesafeye kadar veri iletebilir.
- Diğer bir dezavantaj, NFC'nin Bluetooth'tan biraz daha yavaş olmasıdır. Bluetooth 2.1 ile 2,1 Mbit/s veya Bluetooth Low Energy ile yaklaşık 1 Mbit/s ile karşılaştırıldığında, verileri yalnızca 424 kbit/s maksimum hızda iletir.
- NFC’nin önemli avantajlarından biri Endüktif kuplaj kullanımı ve manuel eşleştirmenin olmaması nedeniyle, iki cihaz arasında bağlantı kurmak saniyenin onda birinden daha kısa sürer.
Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.
E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın
21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!
15 Gün Ücretsiz Deneyin!