Nace kodu ekonomik faaliyetlere yönelik istatistik üretilmesi için Avrupa’da kullanılan bir kaynaktır. “Tüm Ekonomik Faaliyetlerin Uluslararası Standart Sanayi Sınıflaması” ile bağlantılıdır ve ekonomik faaliyetlerin dünya standartları ile uyum sağlayabilmesini sağlamak amaçlı kullanılmaktadır.
Nace Kodu Nedir sorusuna iş yerlerinin çalıştıkları alanlara göre tehlike sınıflarını belirlemesini sağlayan altı haneli bir koddur diyerek daha net bir cevap verebiliriz. Altı haneden oluşan bu kodda her rakam farklı bir anlamı ifade etmektedir. 6 haneli koddan ilk iki rakamı işyeri faaliyet alanınızı belirlerken geri kalan dört rakam ise alt faaliyet alanlarınızın ne olduğunun anlaşılmasını konusunda bilgi verir.
İlgili İçerik: Home Ofis Şahıs Şirketi Kurmanız İçin 5 Sebep
Nace Kodu Ne İşe Yarar?
Nace kodu iş faaliyet alanınızın ve tehlike kodunuzun belirlemesini sağlamaktadır. Yeni bir şirket kurarken ticaret odasına kayıt olunması gerekmektedir. Bu aşamada ticaret odasından faaliyet alanınıza dair Nace kodunu öğrenmeniz gerekir. Bu şekilde faaliyet alanınızın tehlike sınıfını belirleyebilir ve iş sağlığı ve güvenliği alanındaki işlemlerinizi buna göre şekillendirebilirsiniz. Nace Kodu Nedir sorusuna cevap ararken mali müşaviriniz veya muhasebecinizden destek alabilirsiniz. İşyeri Tehlike Sınıfları Listesi’ni inceleyerek güncel Nace kodunuza erişebilirsiniz.
Nace Kodu Sorgulama
Eğer yeni bir şirket açmıyorsanız ve halihazırda bir firma sahibiyseniz Nace Kodu sorgulama ticaret odası internet sayfası üzerinden yapabilirsiniz. Bu işlemi gerçekleştirmek için internet sitesi üzerinden tescil ilan kuruluş sekmesine ardından sicil kayıtlarına tıklamalısınız. Firmanıza ait bilgileri girerek firma detay sayfasına ulaşabilir ve Nace kodunuzu görüntüleyebilirsiniz. İş yerleri tehlike sınıfları 3’e ayrılmaktadır. Bu ayrımları şu şekilde detaylandırabiliriz:
- Az Tehlikeli: Gıda, perakende alışveriş, büro hizmetleri vb.
- Tehlikeli: Kesme, boyama, imalat vb.
- Çok Tehlikeli: Maden, tersane, inşaat vb.
Nace Kodu Nedir sorusunun cevabını sizlere açıkladık. Nace kodunuzu öğrenme zorunluluğunuz bulunduğunu da unutmamalısınız. İş yerinizde tehlike sınıflarının belirlenmesi hangi sınıfta iş güvenliği uzmanı çalıştırmanız gerektiğini de göstermektedir. İş yeriniz tehlike sınıflarına göre ayrıldığında “tehlikeli” sınıfı için B sınıfı belgeye sahip olan iş güvenliği uzmanlı ile eğer “çok tehlikeli” sınıfına giriyorsa A sınıfı belgeye sahip iş güvenliği uzmanı ile çalışmalarınızı yürütmeniz gerekmektedir.
İlgili İçerik: Banka Hata Kodları
E-ticaret Nace Kodu Nedir?
Ekonomik faaliyetlerin istatistikler verilerini derleyebilmek ve iş yerlerinizin tehlike sınıflarını belirleyerek iş sağlığı ve güvenliği çalışmalarınızı iş alanınıza uygun olarak yürütebilmenizi sağlamak için Nace kodları belirlenmiştir. E-ticaret alanında faaliyet yürütmek istiyorsanız e-ticaret Nace kodunuzu ve iş alanınızın doğurduğu sorumlulukları öğrenmek için iş güvenliği uzmanları ve mali müşaviriniz ile iletişime geçebilirsiniz. 47.91.14 Nace kodu Radyo, TV, posta yoluyla veya internet üzerinden yapılan perakende ticaret/elektrik elektronik e-ticaret faaliyetleri için kullanılmaktadır.
E-ticaret alanında yeni bir iş yapmaya başlayacaksanız öncelikle bir e-ticaret sitesine sahip olmanız gerekmektedir. E-ticaret yapabilmek için ise bir şirket sahibi olmanız gerekmektedir. Şirketinizi kurarken şirket türüne karar vermek ile işe başlamalısınız. Şirket türünüz sahip olduğunuz sermaye miktarı, potansiyel iş hacminiz, ortaklık durumunuz, hedefleriniz dikkate alınarak belirlenmektedir. Şirket türlerine göre tabii olunan vergi kanunlarını da gözden geçirerek kurulum işlemlerinize başlayabilirsiniz.
E-ticarete başlamak için güvenilir bir altyapı sağlayıcısına ihtiyacınız bulunmaktadır. Firmamızla iletişime geçerek e-ticaret sitesine sahip olmanız için gereken tüm hizmetleri edinebilirsiniz. İlk etapta,15 günlük ücretsiz deneme süresinden yararlanabilir ve ihtiyaçlarınızı en iyi şekilde tespit edebilirsiniz. E-ticaret siteniz için öncelikle site ismi ve firma renklerinizi belirlemeli ve site kurulum aşamasında firmamıza bildirmelisiniz. İş alanınıza uygun bir isim seçmeli ve site tasarımının her kullanıcı için anlaşılır olmasına özen göstermelisiniz. Nace kodununuz gerektirdiği koşulları iş yerinizde sağlamalı ve iş sağlığı ve güvenliği kanununa aykırı bir durumda kalmamaya özen göstermelisiniz.
İlgili İçerik: HTTP Durum Kodları ve Anlamları
Nace Kodu Listesi
Nace kodu listesi 2021 güncel kodlara ulaşmak için ziyaret edebileceğiniz çeşitli internet siteleri bulunmaktadır. İTO, GİB ve ALOMALİYE'nin internet siteleri üzerinden güncel nace kodu listesi araması yapabilir ve kodlara kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir:
Güven Damgası Nedir?
Şirket Nasıl Kurulur?
Yeni dönemde daha güçlü bir e-ihracat yapısı kurmak isteyenler için derlediğimiz yazımızda tüm püf noktalarına erişebilirsiniz.
Ticimax e-ticaret paketlerini kullanmak ve kendi e-ticaret sitenizi açmak istediğiniz takdirde E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.
E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın
21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!
15 Gün Ücretsiz Deneyin!