Motivasyon mektubu, kişilerin staj, burs, eğitim, iş, proje ve yatırımcı bulma süreçlerinde yazdığı, amaçlarını ve hedeflerini anlattığı yazılara verilen isimdir. Genellikle motivasyon mektuplarında kişiler ilgili alandaki deneyim ve yeteneklerini açılarken neden burada yer almak istediğinden de bahseder.
Motivasyon mektupları doğru bir şekilde yazıldığı takdirde kişiler istedikleri pozisyonlarda ve başvurularda ön plana çıkarken doğru yazılmayan motivasyon mektuplarında ise geri dönüş almak oldukça zorlaşacaktır. Bu nedenle motivasyon mektubu yazmadan hangi türde bir motivasyon mektubu istendiğini iyi anlamanız ve buna uygun bir dille yazmanız gerekir.
Motivasyon Mektubu Nedir? Nasıl Yazılır adlı bu yazımızda sizlere motivasyon mektupları hakkında bilgi verecek ve nasıl motivasyon mektubu yazacağınızdan bahsedeceğiz. Siz de yazımızı inceleyebilir ve motivasyon mektupları hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Motivasyon Mektubu Amaçları Nelerdir?
Motivasyon mektupları genellikle belirli amaçlar doğrultusunda yazılan mektuplardır. Motivasyon mektubu yazacak kişilerin başlıca amaçları şunlardır:
İş Başvuruları | İş başvuruları esnasında yazılır. Bu pozisyonu neden tercih ettiğiniz ve ilgili iş için neden uygun olduğunuz hakkında cümleler içerir ve genellikle özgeçmiş de yer alır. |
Eğitim Başvuruları | Bir üniversitenin yüksek lisans, doktora ya da farklı eğitim programlarına başvururken yazılan mektup türüdür. İlgili kurumu ve alanı neden seçtiğiniz hakkında bilgiler içerirken akademik motivasyonunuzu da barındırır. |
Burs Başvurusu | Bir burs programına başvurmak isteyen kişilerin yazdığı motivasyon mektubudur. Genellikle bu bursu neden almak istediği, eğitim başarılıları gibi konular hakkında bilgi verir. |
Gönüllülük Başvurusu | Bir yer ya da projede gönüllü çalışmak isteyen kişiler tarafından yazılır ve neden bu başvuruyu yaptığı, neden kabul edilmesi gerektiği, deneyim ve yetenekleri içerir. |
Kariyer Sıçraması | Mevcut kariyerinden daha iyi bir pozisyona başvuran adaylar tarafından yazılır. İlgili pozisyon için tecrübeler ve yetenekleri anlatır. |
Yatırımcı Bulma | Bir proje ya da start-up için yazılan motivasyon mektuplarıdır. Finansal destek almak isteyen kişiler ilgili kurumlara projelerini ve gelecekteki beklentilerini anlatır ve iş fikirlerinin desteklenmesi istenir. |
Motivasyon mektubu yazma biçimi genellikle amaca göre farklılık gösterir. Eğitim, burs, iş, gönüllülük mektupları yazarken daha çok tecrübe ve deneyimlere odaklanılırken yatırımcı bulmada ise sektörel tecrübeleri ve iş potansiyelini ön plana çıkaran cümlelere kullanılır.
İlginizi Çekebilir: E-ticaret Uzmanlarının Mutlaka Dinlemesi Gereken 5 Podcast
Motivasyon Mektubu Yazmanın Avantajları
Motivasyon mektubu yazmanın en büyük avantajı her zaman dikkat çekmektedir. Bir iş ilanı ya da projeye başvururken motivasyon mektubu adaylar arasından sıyrılmanıza olanak tanır ve bunun yanı sıra belirli avantajlar da sağlar. Motivasyon Mektubu Yazmanın Avantajları şunlardır:
- İş başvuruları esnasında motivasyon mektubu yazan kişiler dikkat çeker ve diğer kişilerden sıyrılabilir.
- Şirketler ve kişiler yeteneklerinizi ve tecrübelerinizi daha kolay bir şekilde anlayabilir ve bu da size olumlu geri dönüşler alma şansı verir.
- Genellikle özgeçmişler çok ikna edici olmaya bilir fakat motivasyon mektupları insan kaynakları departmanını daha kolay bir şekilde ikna edebilir.
- Motivasyon mektupları kişilerin iletişim becerilerini güçlendirirken yazı yazma kabiliyetlerini de artıran mektuplardır.
- Kendi hedeflerinizi ve sektörel bilginizi karşınızdaki kişiye daha kolay bir şekilde aktarabilirsiniz.
- Bir yatırım almak için yazdığınız motivasyon mektupları sayesinde sektörel bilginizi karşıdaki kişiye aktarabilir ve işinizi hangi dayanaklarla ön plana çıkardığınızı ispatlayabilirsiniz.
- Çok kişinin başvurduğu burs, eğitim ve gönüllük programlarında kendinizi kanıtlayarak kabul alma şansınızı artırabilirsiniz.
Motivasyon Mektubu Yazmanın Avantajlarından yararlanmak isteyen kişilerin doğru bir sıralama ile mektuplarını yazması ve yazım diline oldukça önem vermesi gerekir. Aksi takdirde kabataslak yazılan mektuplar pek etkili olmayacaktır.
Motivasyon Mektubu Nasıl Yazılır?
- Başlık ve tarih atın.
- Alıcı bilgilerine yer verin.
- Kendinizden bahsedin.
- Kişisel motivasyonunuzu açıklayın.
- Yeteneklerinizi ve deneyimlerinizi ön plana çıkarın.
- İlgili pozisyonu neden tercih ettiğinizden bahsedin.
- Teşekkür cümlesine yer verin.
- İsminizi yazın ve imza atın.
Motivasyon mektubunuzu yazdıktan sonra ve göndermeden önce birkaç defa okuyarak düzeltmeler yapmaya özen gösterin.
İlginizi Çekebilir: Mutlaka Okunması Gereken 5 İnsan Kaynakları Kitabı
Başlık ve Tarihe Yer Verin
Motivasyon mektubu nasıl yazılır diyen kişilerin ilk olarak başlık ve tarih ile motivasyon mektuplarına başlamaları gerektiğini bilmesi gerekir. Genellikle motivasyon mektubunun üst kısmına başlık ve mektup yazma tarihi atılarak yazmaya başlanılır. Başlık yazarken de motivasyon mektubu türüne göre özelleştirme yapılır. Örneğin; Burs Mektubu, İş Başvurusu Mektubu gibi.
Alıcı Bilgilerine Yer Verin
Motivasyon mektupları bir kurum ve kuruluşa hitaben yazılıyorsa başlık ve tarihin sonrasında alıcı bilgilerine de yer verilmesi gerekir.
Örneğin: Ticimax iş ilanlarına başvurmak ve insan kaynakları departmanına bir mektup göndermek istiyorsanız “Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş İnsan Kaynakları Müdürlüğüne” gibi bir cümle ile motivasyon mektubunuzda alıcı bilgilerine yer verebilirsiniz.
Kendinizden Bahsedin
Motivasyon mektubunuzun önemli noktalarını tamamladıktan sonra iyi bir giriş paragrafı ile başlamanız motivasyon mektubunun etkili olmasını sağlar. Bunu da kendinizden bahsederek kolayca yapabilirsiniz. Giriş paragrafında:
- Kendinizi tanıtın.
- Bu mektubu hangi pozisyon için yazdığınızı söyleyin.
- Neden başvuru yaptığınızı ve şirketi seçme nedenlerinizi anlatın.
Böylece mektubunuzu okuyacak olan kişiler sizleri ve şirketi seçme nedenlerinizi daha kolay anlayacaktır.
İlginizi Çekebilir: İletişim Türleri Nelerdir?
Kişisel Motivasyonunuzu Anlatın
Motivasyon mektubu nasıl yazılır sorusuna yanıt arayanların giriş paragrafında kendilerinden bahsettikten sonra ilgili pozisyon ve başvuru için kişisel motivasyonlarını da açıklaması gerekir. Bu nedenle bir sonraki paragrafta ilgi alanları, tecrübelerden de bahsedilmesi gerekmektedir. Bu paragrafı yazarken ise abartıya kaçılmaması oldukça önemlidir. Çünkü aksi takdirde insan kaynaklarını etkilemeniz zorlaşabilecektir.
Yeteneklerinizi ve Deneyimlerinizi Anlatın
Motivasyon mektubu yazarken ilgili başvuru için neden doğru bir aday olduğunu göstermeniz gerekir. Bu da aslına bakıldığında yetenekler ve deneyimleri ön plana çıkarmak ile yapılabilir. Daha önce çalışılan işler, yürütülen projeler, alınan eğitim ve burslar gibi bilgilerin de motivasyon mektuplarında yer alması gerekir.
Alınan eğitimleri yazarken de yalnızca üniversite eğitimlerine odaklanılmaması oldukça önemlidir. Bu süreçte mesleki yeterliliğinizi artıracak sertifika programları, özel eğitimler de motivasyon mektuplarında detaylandırılmalıdır.
İlgili Pozisyonu Neden Tercih Ettiğinizi Açıklayın
Bir pozisyonu tercih etmenizin birçok nedeni olabilir. İyi şirket politikaları, çalışan hakları, yan haklar bunlardan bazılarıdır. Fakat ilgili pozisyonu neden tercih ettiğinizi açıklarken bunları tek tek yazmamanız gerekir. Bu süreçte motivasyon mektubunun etkili olabilmesi için etkili cümleler kurmaya özen göstermeniz gerekir.
Örneğin bir iş başvurusunda çalışan haklarınız ve yan haklardan dolayı bu pozisyona uygun olduğumu düşünüyorum demek yerine şirketinizin çalışanlarına önem verdiğini görüyorum ve çalışma şartlarının iyi olduğuna inanıyorum gibi cümleler kurmak daha doğru olacaktır.
İlginizi Çekebilir: Jeff Bezos'un Önerdiği 5 Kitap
Teşekkür Cümlesine Yer Verin
Motivasyon mektubu yazarken teşekkür cümlesi de oldukça önemlidir. Genellikle birçok kişinin yaptığı en büyük hatalar sevgiler, teşekkürler gibi cümleler yazmaktır. Bu tarz cümleler yerine kişilerin;
“Bu tür fırsat ile karşı karşıya kaldığım için oldukça mutluyum. Başvurum üzerine ayırdığınız zaman için sizlere teşekkür eder ve sizlerle çalışmak istediğimi yeniden belirtmek isterim.”
Gibi cümleler ile motivasyon mektubuna son vermesi gerekir. Motivasyon mektubu yazıldıktan sonra altına isim soy isim yazılmalı ve imza atılarak motivasyon mektubu tamamlanmalıdır.
Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve X üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.
E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın
21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!
15 Gün Ücretsiz Deneyin!