Görsel kimlik, markanızın ön izlemesi gibidir. Tasarımınızın her bir parçası, izleyiciye ne bekleyebileceklerini söyleyen birer ipucudur. Estetiğiniz geleneksel, modern veya biraz daha fazlası olabilir. Markalar çeşitli analizlere göre görsel kimliğimi belirlemelidir. Aşağıda görsel kimlik öğeleri ile ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz.
Görsel Kimlik Nedir?
Görsel kimlik, bir markanın kim olduğunu ifade eden ve onu diğerlerinden farklılaştıran görüntü ve grafik bilgilerinin tamamıdır. Başka bir deyişle, bir mağazanın logosundan iç tasarımına kadar müşterilerin fiziksel olarak görebildikleri her şeyi tanımlar. Görsel kimlik, markanın her zaman ve her durumda görsel olarak nasıl temsil edilmesi gerektiğine dair tutarlı talimatlar sağlayan bir marka stil kılavuzunun geliştirilmesiyle sonuçlanır.
Görsel Kimliğin Amaçları Nelerdir?
İzleyiciler üzerinde duygusal bir izlenim yaratmak, İzleyicileri markanın ve sunulan hizmetlerin/ürünlerin doğası hakkında bilgilendirmek, Tutarlı görseller aracılığıyla bir işletmenin birçok farklı yönünü birleştirmek gibi amaçlar vardır.
Bir yandan marka kimliği, markayı marka yapan her şeyin bütünsel bir ifadesidir. Marka sesi, metin düzenleme kılavuzları, misyon beyanı, temel değerler vb. gibi görsel olmayan unsurlarla birlikte görsel kimliği içerir. Aynı zamanda görsel kimlik, bir bütün olarak marka kimliğinden farklı bir düşünce süreci ve yaklaşımı içeren ayrı bir disiplindir. Örtüşme olmasına rağmen, genellikle her birinde farklı meslekler vardır.
Marka kimliği, pazarlamacılar tarafından denetlenir ve görsel kimlik, tasarımcıları ve yaratıcı yönetmenleri içerir. Kısacası, marka kimliği bir markanın içeride kim olduğunu tanımlarken, görsel kimlik bir markanın dışarıda kim olduğunu ifade eder.
İlgili İçerik; Marka Elçisi Nedir, Marka Elçisi Nasıl Olunur?
Görsel Kimlik Unsurları Nelerdir?
Görsel kimlik, kuruluşunuzla ilişkili görünen görsellerden oluşur. Bunlar, müşterilerinizi ve müşterilerinizi markanıza ilişkin algılarına yönlendiren unsurlardır. Görsel kimlik öğeleri şöyledir; Bu unsurlar şöyledir;
- Logo
- Renkler
- Tipografi
- Görüntü stilleri
Bu bileşenler görsel marka kimliğinizi oluşturur ancak görünür niteliklerden daha fazlasını içerir. Görseller daha büyük bir mesajı ve temayı temsil etmektedir. Tüm markanızın tonunu onlar belirler. Görsel kimliğinizi markanızın genel kimliğiyle eşleştirmeniz önemlidir. aşağıda bu birkaç başlığa göz atalım.
İlgili İçerik; Tipografi Nedir? Bilmeniz Gereken Tipografi Terimleri Nelerdir?
İlgili İçerik; Logo Oluşturma, Logo Tasarımı Nasıl Yapılır? En İyi Ücretsiz Logo Tasarım Aracı
Logo
Logo, belirli bir işaret, tip tasarımı veya her ikisini kullanarak markanızı tanımlamaktadır. En etkili logolar oldukça basit olma eğilimindedir; izleyicilerin tanıyacağı ve hatırlayacağı şekilde olmalıdır. Logonuzun her öğesi, yazı tipi seçiminiz, renkleriniz ve diğer görselleriniz de dahil olmak üzere marka kimliğinize katkıda bulunur. Bir logo, gerçek bir markaya çok benzer. İnsanların sizi tanıma ve ürün veya hizmetinizi tanımlama şeklidir. e-ticaret görsel kimlik dediğimizde de logo tasarımı oldukça önemli olmaktadır. Logonun basit ve akılda kalıcı olması gerekmektedir.
İlgili İçerik; 5 Adımda İnternette Kendi Markanızı Yaratın
Renk şeması
Marka renklerini kullanmanın birçok yolu vardır. Sadece aşırıya kaçmamaya veya yaygın olarak kabul edilen tasarım standartlarını göz ardı etmemeye dikkat edilmelidir. İyi renk kullanımı tamamen ölçülü olmakla ilgilidir. Titreşen veya izleyicileri işinizden uzaklaştıran renkler tercih edilmemelidir.
Tipografi
Metin, kimliğin daha basit yönlerinden biridir ancak oldukça etkileyicidir. Tek gereken farklı bir yazı tipi ve markanızın tüm hissini ustaca değiştirebilmekten geçmektedir.
Görseller
Görüntüler, benzersiz bir kimlik oluşturmanın büyük bir parçasıdır. Her fotoğraf, grafik, simge ve düğme, markanızı sergilemek ve algılanma şeklini şekillendirmek için bir şanstır.
Marka Kimliği Nasıl Oluşturulur?
Bu adımlar, marka hedeflerinizi ve misyonunuzu belirlemenize yardımcı olacak, böylece görsel kimliğinizi daha büyük marka değerlerinize bağlayabilirsiniz. Markanızı bir hedef kitleyle bağlantı kuracak şekilde konumlandırmadan önce, kitlenizin ihtiyaç ve isteklerine hitap edecek düzeyde bir anlayışa ihtiyacınız vardır.
İstediğiniz müşteri tabanını belirlemek, markalaşma sürecinizin her bölümünü kolaylaştırır. Bu adım, hedef kitlenizle birincil alıcı kişiliklerinizle en iyi ilişkili dil, terimler ve üslupla nasıl konuşulacağını belirlemeye yardımcı olur. Aşağıda birkaç marka oluşturma kimliğinden bahsettik.
Hedef kitle tanımlama
Demografik ve psikografik bilgilere bakarak hedef kitleyi tanımlamakla işe başlanmalıdır. Hedef kitle ile ilgili şu sorular sorulabilir; “yaşları, cinsiyetleri, iş tanımları, gelirleri ve eğitim düzeyleri nedir? Kişilikleri nasıldır? Hangi değerlere, hobilere ve ilgi alanlarına sahipler? Ne tür bir yaşam tarzı yaşıyorlar? Başka hangi markaları seviyorlar?” Gibi.
Marka misyonunun tanımlanması
Kitlenizi araştırdıktan sonra elde edilen bilgiler ışığında şirket misyonunun tanımlanması gerekmektedir. Müşterilerinize neler sunuyorsunuz? Sorusunun cevabı büyük oranda şirket misyonunuzu verecektir. Öte yandan; sağlanan ürün ve hizmetler, müşterilerin hangi isteklerine yanıt verildiği, neyi değiştirecekleri, neye katkı sunacakları gibi bilgilerin verilmesi gerekir.
Görsel markanın oluşturulması
Bu soruların cevaplarını aldığınızda, markanızın imajını ve onu destekleyen görselleri doğal olarak oluşturmaya başlayacaksınız.
Renk paleti seçimi
Görsel kimlik tasarımı görsel kimlik oluşturmanın bel kemiğidir. Görsel markanızı oluşturmak için bir renk paleti seçimi gerekir. Kimliğinize uyan bir renk tonu seçmek için renk psikolojisini kullanmak önemlidir.
Tipografi seçimi
Markanızı temsil eden iki tamamlayıcı yazı tipi seçilmesi.
Görüntü seçimlerini tamamlanması
Markanızı en iyi temsil eden görsel türünü tanımlayın (yani, siyah beyaz bir manzara fotoğrafı mı yoksa parlak renkli bir hareketli grafik mi, vb.?)
Marka imajı oluşturma
Marka kimliği kadar marka imajı oluşturmak da oldukça önemlidir.
Markanızı tutarlı tutmak
Tutarlılık, bir markayı pazarlamak için en kritik stratejilerden biridir. Ancak, gelişen çok kanallı pazarlama dünyamızda bu tutarlılığı korumak giderek daha zor hale geliyor. Açık, özlü ve tutarlı bir marka kimliği sunmak için tüm bu iletişim kanallarını birleştirmek, marka stili, özü ve hikayesi etrafında döner.
İlgili İçerik; Marka Kimliği ve Marka İmajı Nedir?
Marka Kimliğini Hangi Unsurlar Oluşturur?
Marka kimliği oluşturmak için pek çok geniş bir çerçeveye yayılmaktadır. Tüketicilerin zihninde markayı tanımlayan ve ayırt eden renk, tasarım ve logo gibi markanın görünür unsurlarıdır. Marka kimliği markanın; ürün ve promosyonlarında renk, şekil ve diğer görsel unsurları kullanır. Marka kimliği içine görsel kimlik oluşturma da dahildir. Şirketlerin oluşturduğu unsurlar bütünüdür.
Marka kimliği şirket kaynaklarından beslenmektedir. Şirketler “biz kimiz” sorusunun cevabını vererek marka kimliği oluştururlar. Marka kimliği oluştururken stratejik ve somut unsurlarla hareket edilir. Marka kimliği şirketlerin vizyon, misyon, hedef ve amaçlarını gösterir. Marka kimliği; logo, tasarım, renk, şekil, görsel vb. gibi unsurlardan oluşur.
Marka kimliği; ad, terim, tasarım, sembol veya diğer herhangi bir özelliğin tamamını içine almaktadır. Marka, yalnızca kuruluşunuzu temsil eden fiziksel veya görsel öğeler değildir. Aynı zamanda insanların işletmenizle, pazarlama malzemelerinizle, ürünlerinizle, hizmetlerinizle, ekip üyelerinizle ve fiziksel konumlarınızla etkileşime girerken hissettikleri duygudur.
Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.
E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın
21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!
15 Gün Ücretsiz Deneyin!