E-ticaret Paketlerinde %40 İndirim!3 Pazaryeri Entegrasyonu + 3 Ay Lisans Hediye!

Vade Farksız 12 Ay Taksit İmkanı!

Günümüzde markalaşma sürecini tamamlayan her firmanın ürünleri ve tasarımlarının korunması için önemli şeylerden birisi marka tescilidir. Marka, herhangi bir işletmenin diğer işletmelerden ayıran en önemli özelliklerinden biri olarak kabul edilmektedir. İşletme ve firmaların varlıklarını korumaları ve güvenli bir süreç içerisinde faaliyetlerini göstermeleri için firma sahibi kişilerin markalarını koruması gerekmektedir.

 

Marka Tescili Nedir ve Marka Tescili Nasıl Yapılır Adlı bu yazımızda sizlere Marka Tescili kavramı hakkında bilgi verecek ve marka tescilini nasıl yapacağınızdan bahsedeceğiz. Sizler de bu yazımızı okuyarak bu konular hakkında bilgi alabilir ve marka tescil etme işlemlerini nasıl yapabileceğinizi öğrenebilirsiniz.



Marka Tescili Nedir? Marka Tescili Nasıl Yapılır?

 

Marka Tescili Nedir?

 

Markalaşma süreçlerini tamamlayan ve diğer işletmelerden kendilerini ayıran firmaların markalarını koruma ihtiyacı vardır. Marka Tescili, bir markanın yasal olarak korunmasına verilen addır ve işletmeler için faydası oldukça çoktur.

 

İlginizi Çekebilir: E-ticaret ve Kitle Psikolojisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

 

İlginizi Çekebilir: E-ticarette Responsive Tasarım Neden Önemlidir?



 Marka Tescili Nedir?

 

Marka Tescilinin Faydaları

 

Marka Tescili yapan işletmeler için bu işlemlerin faydalarının oldukça çok olduğunu sizlerle paylaştık. Peki marka tescilinin faydaları nelerdir, gelin hep beraber ayrıntılarına bakalım.

 
  • Marka tescili yapmak, diğer işletmelerin bu markayı kullanarak kazanç elde etmesinin ve fayda sağlamasının önüne geçmektedir.
  • Marka tescilleme ile firmalar, markalarının haklarını üzerine alabilmektedir.
  • Marka tescil işlemleri sayesinde kişi ve firmalar lisans verme statüsünü elde edebilmektedir. Bununla beraber miras hakkı ve devretme hakkı da marka tescili ile sağlanacak avantajlardır.


Marka Tescili Fayfaları

 

Marka Tescili Nasıl Yapılır?

 

Marka Tescili yapmak isteyen firmaların marka tescil süreçleri ile ilgili doğru bilgiye ulaşması için hazırladığımız yazımızın bu bölümünde marka tescili nasıl yapılır sorunuza yanıt vereceğiz. Marka tescili yapmak isteyen firmaların öncelikle tescil işlemleri esnasında istenilen evrakları toplaması gerekmektedir. Marka tescil işlemlerinde firmalardan istenen evraklar şunlardır;

 
  • Başvuru yapacak olan marka ve markaların logo, yazı karakteri, amblem, ambalaj örneği ve etiketi
  • Tüzel kişiler tarafından yapılacak olan marka tescil başvurularında ticari unvan, markanın açık adresi, vergi dairesini ve vergi numarasını gösteren vergi lavhası
  • Gerçek kişiler tarafından yapılacak olan marka tescil başvurularında ilgili kişinin TC Kimlik numarasının bulunduğu kimlik fotokopisi
  • Markanız için marka tescili yapacağınız mal ve hizmetlerin listesi ( bu bilgiler markanın sınıf seçiminde kullanılmaktadır.)
  • Sözleşme ve varsa vekaletname
  • Marka tescil başvurusunun ödendiğine yönelik verilen banka dekontu
 

Evraklarının hazır bir şekilde bulundurulması marka tescilleme süreçlerinin hızlı bir şekilde ilerlemesine olanak sağlamaktadır.

 

İlgili İçerik: Marka Sloganı Yaratırken Dikkat Edilmesi Gereken 5 Şey

 

İlgili İçerik: Logo Tasarımı Nasıl Yapılır? 2021'in En İyi Ücretsiz Logo Programları



Marka Tescili Nasıl Yapılır

 

Marka Tescili Nereye Yapılır?

 

Marka tescil işlemleri için evrakları hazırlayan firmaların başvurularını Türk Patent Enstitüsüne yapmaları gerekmektedir. İlgili başvurunuzu kendiniz yapabileceğiniz gibi marka tescili yapmanıza yardımcı olan danışmanlık firmalarından da yardım alabilirsiniz.

 

Marka tescili esnasında istenilen belgeler eksiksiz ve doğru bir şekilde hazırlandığı takdirde marka tescilleme başvurularınız kabul edilmekte ve kesinlik kazanmaktadır. Kesinlik kazandığı tarih sonrasında markanız koruma altına alınmaktadır. Fakat belgelerinizde bir problem olması durumunda ise ilgili evrakları yeniden düzenlemeniz için sizlere 2 ay süre verilmektedir. Bu süreç içerisinde evraklarını düzenlemeyen firmaların başvuruları iptal edilmektedir.

 

Marka tescilleme işlemleri başarılı bir şekilde tamamlandığı takdirde Türk Patent Enstitüsü başvurunuzu onaylamakta ve Resmi Marka Bülteninde yayınlamaktadır. Bundan sonraki aşamada ise diğer firmalar ve üçüncü kişilerin itiraz ve görüş süreçleri başlayacaktır. Başvurunuza yönelik bir itiraz süreci olmazsa eğer Marka Tescil Belgesi, tarafınıza iletilecektir.

 

Bu belge tarafınıza iletildikten sonra markanız tescillenmiş olacak, tüm hakları tarafınıza verilecek ve markanızın devretme, lisans verme, miras bırakma gibi hakları sizin elinizde olacaktır.

 
İlgili İçerik; Başarılı Markaların 6 Ortak Özelliği



Marka Tescili Nereye Yapılır

 

Marka Tescil Ücreti

 

Marka Tescili Nedir ve Marka Tescili Nasıl Yapılır adlı yazımızın ilk bölümünde sizlere marka tescili kavramı, marka tescilinin faydaları, marka tescili nasıl yapılır ve marka tescili nereye yapılır konuları hakkında bilgiler verdik. Yazımızın bu bölümünde ise marka tescil etme işlemleri için en çok merak edilen bir diğer konu olan marka tescil ücreti hakkında bilgi vereceğiz.

 

Marka tescili yapmak isteyen firmalar marka tescilleme işlemlerini Türk Patent Enstitüsüne yapacakları için Türk Patent Enstitüsü’nün belirlediği ücret tarifesine göre ödeme yapmalıdırlar. Türk Patent Entsitüsü’nün marka tescil etme işlemlerinde uyguladığı fiyat tarifesi 2021 yılının ilk günü olan 1 Ocak tarihinde yürürlüğe girmiştir. Marka Tescil Fiyatları 2021 yılında şu şekildedir;

 

İşlem İşlem Ücreti
Tek Sınıflı Marka Başvuruları 280 TL
Marka Başvurusu için Ek Sınıf Ücreti 280 TL
Marka Tescilleme Ücreti 750 TL
Marka Tescil Belgesi Düzenleme Ücreti 285 TL
Devir ve Kısmi Devir yapacak olan markların işlem kayı ücreti 665 TL
Birleşme, bölünme gibi değişiklikler yapacak markaların işlem ücreti 680 TL
Markanın bilgilerine ilişkin resmi bir yazı düzenleme ücreti 45 TL
Marka başvurusunun bölünme ücreti 655 TL
Markaların yenileme ücreti 940 TL
Markaların kısmi olarak yenilenme ücreti 940 TL
Koruma süresi biten markaların kısmi yenileme ücreti 1840 TL

 

Olarak marka tescilleme ücretleri belirlenmiştir. Marka tescili ile işletmelerin miras, lisans verme gibi işlemleri yapabileceğini sizlerle paylaşmıştık. Türk patent enstitüsü tarafından bu işlemlere yönelik de fiyatlar belirlenmiştir.

 

 

İşlem İşlem Ücreti
Miras İşlemleri ( intikal işlemi) kayıt ücreti 665 TL
Lisans kayıt ücreti 975 TL
Lisans yenileme ücreti 975 TL
Sınıflandırma listesinde yapılacak düzenleme ücreti 310 TL
Rüçhan Hakkı için belge düzenleme ücreti 310 TL
Tanınmışlık tespiti talebi yapıldığında inceleme ücreti 5520 TL

 

Olarak belirlenmiştir. Sizler de markanızın tescil işlemlerini yapmak, miras, lisans, inceleme ve marka tescil belgesi gibi işlemlerinde bu ücretleri ödeyerek ilgili işlemleri yapabileceğinizi bilmelisiniz.

 
İlgili İçerik; Dünyanın En Büyük E-ticaret Markalarının Girişim Hikayeleri

 

Marka Tescili Kaç Yıl Geçerlidir?

 

Marka tescil etme ile ilgili en çok sorulan sorulardan bir diğeri de marka tescilinin kaç yıl geçerli olduğu sorusudur.

 

Markaların, marka tescil işlemleri bittiğinde ve tescil ile marka koruma altına alındığı zamandan itibaren marka tescili 10 yıl geçerlidir. Fakat markalar marka tescil sürelerini arttırmak istiyorlarsa marka tescil süreleri bitmeden önce yeniden başvuru yaparak 10 yıllık bir süre için marka tescillerini uzatabilmektedir.

 

Marka tescili yenileme talebi yapacak olan markaların dikkat etmesi gereken önemli bir nokta bulunmaktadır. Yenileme talebi yapacak olan firmalar tescil süresi bittiği ayın son gününden önceki altı ay içerisinde bu talebi yapmalıdırlar.

 
İlgili İçerik; Marka Elçisi Nedir, Marka Elçisi Nasıl Olunur?



Marka Tescili Kaç Yıl Geçerlidir

 

Marka Tescili Sorgulama

 

Marka tescili sorgulama işlemleri Türk Patent Enstitüsünün online işlemler bölümünden yapılabilmektedir. Marka Tescili Sorgulama esnasında birkaç bilgi sizlerden istenmektedir;

 
  • Markanın Tipi
  • Markanın Adı
  • Başvuru Yapan Kişinin Adı
  • Markanın İlan Bülten Numarası
  • Tescil Yayın Bülten Sınıfları
  • Müşteri Numarası
  • Nice Sınıfları
 

Gibi bilgileri girerek marka tescil sorulaması yapabilirsiniz.



Marka Tescili Sorgulama

 

Ticimax ile Kendi Markanızı Hayata Geçirin

 

E-ticaret yapmak isteyen kişilerin en çok tercih ettiği e-ticaret alt yapılarından birisi olan Ticimax e-ticaret alt yapıları ile kendi markanızı kurmak çok kolay. Sizler de şirket kurulumunuzu tamamladıktan sonra Ticimax e-ticaret alt yapıları ile e-ticaret sitenizi kurabilir ve hızlı bir şekilde internetten satış yapmaya başlayabilirsiniz.

 

İlgili İçerik: 5 Adımda İnternette Kendi Markanızı Yaratın

 

Ticimax e-ticaret alt yapıları içerisinde bulunan pazaryeri entegrasyonları sayesinde Trendyol, Hepsiburada gibi platformlardan da satış yapabilir ve ürün satışlarınızı arttırabilirsiniz.

 

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

E-Ticaret için en doğru altyapı
Hemen Şimdi

E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın

21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!

15 Gün Ücretsiz Deneyin!
<