Marka hikayesi, tüketicilerin satın aldığı ürünler ile bağ kurmasını sağlayan önemli göstergelerden biridir. Bir ürünün satışa sunulmadan önceki hazırlık evreleri, üretimde tercih edilen malzemesi ya da kalitesi ne kadar önemli ise marka hikayesi de o kadar önemlidir. Marka hikayelerinin bir diğer önemli özelliği de anlatılabilir olması ve bu yolla organik reklam yapılmasını sağlamasıdır.

 

Marka Hikayesi Nedir? Marka Hikayesi Nasıl Yaratılır? başlıklı bu konumuzda, marka hikayesi nedir, marka hikayesi nasıl yaratılır sorularına cevaplar arayacağız. Marka hikayesi örnekleri ve marka hikayesi yazmak ile ilgili detayları bulabileceğiniz içeriğimizle siz de kendi marka hikayenizi yaratmaya dair ipuçları bulabilirsiniz.

   

Marka Hikayesi Nedir Nasıl Yazılır

 

Marka Hikayesi Nedir?

 

Marka hikayesi; herhangi bir markanın ürünlerini satmak amacı gütmeden, o markanın oluşum ve gelişim evrelerini anlatan, sanatsal özellikler de taşıyan, yaşanmış olaylar sıralaması ile şekillenen bir yapıdır.

 

Marka oluşturma ve pazarlama anlayışını bir arada sunan marka hikayesi, bir ürünü basit bir ürün olmaktan çıkararak bir değer haline getirmektedir. Hikaye bu sıradan ürünlere bir ruh katarak, duygusal düzleme taşır ve böylece marka sadakati yaratır.

 
İlgili İçerik; Markalaşma Nedir? 5 Önemli Markalaşma Tekniği


İlgili İçerik; Sponsorluklar ve Markanıza Etkileri

 

Marka Hikayesi Nedir

 

Marka Hikayesi Ne Anlama Gelir?

 

Doğru marka adı kadar doğru kurulmuş bir marka hikayesi de firma, ürün ve marka bilinirliğine hizmet etmektedir. Çalışanların motivasyonundan, tüketici davranışlarına; ürünlerin nasıl üretildiğinden markanın nasıl geliştiğine uzanan geniş bir alanı kapsayan marka hikayesi, şirketlerin başarı hikayelerinin de temelini oluşturmaktadır.

 

Dolaysız, sade ve net bir dille kaleme alınan marka hikayesi örnekleri, firmaların ayrıcalıklarını, özelliklerini, tavırlarını ve iletişim dilini anlatması bakımından da önemlidir. Çükü hedef kitlesini yakalayan bir marka oluşturmak, her yönüyle insanlara hitap eden büyük bir yapı oluşturmaktır.

 

İlgili İçerik; Müşteri Sadakati Kazanmak İçin İpuçları

 

İlgili İçerik; Hedef Kitle Nedir?

 

Marka Hikayesi Ne Anlama Gelir

 

Marka Hikayesi Neden Önemlidir?

 

Marka hikayesi; markaların varoluşlarını, kurulum aşamalarını anlatan ve tüketici ile marka arasında bağ kurulmasını sağlayan hikayelerdir. İyi oluşturulmuş bir marka hikayesi, markaların vizyonunu, misyonunu, etik değerlerini ve konumunu kurumsal raporlardan çok daha etkili ve kolay anlatabilmektir.

 

Markanın değerini açıkça anlatabilen ve tüketicileri o markanın ürünlerini almaya teşvik eden marka hikayesi örnekleri, sürekli aktarılarak marka sadakati de yaratmaktadır. Bu oldukça önemlidir çünkü ticari faaliyetlere insani bir değer yüklemek ve o marka ile ilişki kurarak ürünü duygusal boyuta taşıyabilmek, satış-pazarlamanın başat unsurlarındandır.

 

Hemen her yerde alternatifi bulunabilecek pek çok ürün arasından sıyrılıp tercih edilebilir olmak ve insanların hayatlarında yer etmek marka hikayesi ile mümkün olabilir. Çünkü ürünü satın alan insanlar, o ürünün teknik özelliklerinden ziyade adıyla, hikayesiyle, hizmet ettiği amaçla, çizdiği yolla bağ kurarlar. Bu bağın güçlü olması, ister büyük, ister küçük olsun markanın ya da ürünün etkileyici bir hikayesi olmasına bağlıdır. İnsanlar, bu alacakları basit bir ürün de olsa duygusal bağ kurmayı severler.

 

İlgili İçerik; Marka Değerini Arttırmak İçin 5 İpucu

 

İlgili İçerik; Marka Tescili Nedir? Marka Tescili Nasıl Yapılır?

 

Marka Hikayesi Neden Önemlidir

 

Marka Hikayesi Nasıl Yaratılır?

 

Marka hikayesi yazmak, tüketici ve firma arasındaki organik bağları ifade etmektedir. Firmanın ya da markanın oluşumunu başlangıcından bugüne anlatan marka hikayesi, akıcı, doğal ve heyecanlı bir dille yazılmalıdır.

 

Marka hikayesi yaratmak için:

 
  • Firmanın taşıdığı öz değer aktarılmalıdır.
  • Marka hikayesi, özgün, okuyanın hayal gücüne hitap eden, samimi ve gerçekçi bir dille yazılmalıdır.
  • Ürün hikayesi; basın bülteni, video, viral kampanyalarla desteklenmelidir.
  • Marka hikayesi her ne kadar edebi ve sanatsal değerler taşısa da sonuçta reklam iletişimine dahildir.
  • Marka hikayesi nasıl yaratılır üzerine düşünülürken, amacın mükemmel hikayeyi yaratmak değil tüketici ve ürün ve/veya marka arasındaki duygusal bağı kurmak olduğu unutulmamalıdır.
 

İlgili İçerik; Müşteri Memnuniyetini Arttırma Teknikleri

 

Marka Hikayesi Nasıl Yaratılır

 

Marka Hikayesi Nasıl Yazılır?

 

Marka hikayesi nasıl yazılır, sorusu marka oluşturmak isteyen ve markasına önem veren pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Şirketlerin kendi iç dinamiklerini, öz değerlerini, ve yapılarını en sade biçimiyle anlatmak marka hikayesinin temelini oluşturur. Ancak marka hikayesi ne tamamen ürünü ne de sadece firmayı anlatır.

 

Marka hikayesi yazmak için firmanın markalaşmasına giden yol göz ardı edilmemeli, duygusal anlatım ön plana çıkmalı ve şirket değerlerine yer verilmelidir. Fakat bunu yaparken, tanıtım yazısı değil hikaye yazıldığı unutulmamalı ve metin gereksiz bilgilerle boğulmamalıdır.

 

İfadesi güçlü ve iyi bir marka hikayesi tüketicilerin odağı haline gelmektedir.Bu odak bağ kurmayı kolaylaştırır ve hızlandırır. Diğer yandan marka hikayelerinde büyüme ve başarıya dair kodlarda tüketici kendinden bir şeyler bulur ve kendini özne olarak görür.

 

İlgili İçerik; Dünyanın En Büyük E-ticaret Markalarının Girişim Hikayeleri 



Marka Hikayesi Nasıl Yazılır

 

Kendi Marka Hikayenizi Yazın

 
  • Hikayenin ana çerçevesini çizin. Şirketinizin nasıl kurulduğunu mu anlatacaksınız yoksa ürün hikayesi mi yazacaksınız?
  • Tüketicilerin özdeşim kurabileceği bir ana karakter yaratın.
  • Hikayenizin kahramanının isteklerinden ve arzularından bahsedin.
  • Kahramanınıza, uğruna mücadele edeceği bir amaç verin. Amacına ulaşmak için bu engelleri nasıl aştığını anlatın.
  • Akıcı bir dil kullanmayı ve eğlenceli olmayı unutmayın.
  • Kahramanınızı dönüştürün, yan karakterler ekleyin ve hedef kitlenizi etkileyin.
  • Gereksiz detay vermeyin, hedef kitlenizi sıkmayın, ilgisinin dağılmasına izin vermeyin.
  • Hikayeniz üzerinde çalışın, zaman verin, tek gecede mükemmel bir öykü çıkarmaya çalışmayın.
 


Kendi Marka Hikayenizi Yazın

 

Marka Hikayesi Yazmak İçin İpuçları

 
  • Tüketicilerin hayatına kattığı olumlu yanları gösterin. Bu olumlu noktaların büyük ya da köklü bir değişim olmasına gerek yoktur.
  • Duygulara hitap edin. Tüketicilerin çoğu satın alma kararını duygusal olarak verir.
  • Hedef kitlenizi belirleyin ve hikayenizi onlara hitap edecek şekilde kurgulayın.
  • Doğruları söyleyin, gerçekçi bir hikaye anlatın.
 


Marka Hikayesi Yazmak İçin İpuçları

 

Marka Hikayesi Örnekleri

 

Google

 

1995 yılında kurulan Google, ilk önce Backrub ismiyle kurulmuştur. Sonrasında inanılmaz bir yükselişe geçen Google, dünyanın her yerinde kullanılan arama motoru olmayı başarmıştır. Hatta bu ünü sayesinde hemen her dilde “googllamak” fiili kullanılmaya başlamıştır.

 

Kendi reklamınına ciddi bir mesai ayırdığı halde, reklam iletişimini Minimal Branding üzerine kuran Google, hikayesini “Google ile hayatınız değişebilir” sloganı üzerine kuruyor.

 

Google hikayesinde Parisian Love karakteri kullanılıyor. Karakter soyut bir şekilde ele alınıyor ve yurt dışında okumaya giden genç bir insanın google arama motoru kullanarak ilerleyişi görünüyor.

 

Google Marka Hikayesi Nedir

 

Mercedes Benz

 

Mercedes Benz, geçmişi yüzyıl öncesine dayanan köklü bir marka olmanın tüm avantajını kullanarak kendini sektörün lideri olarak konumlandırıyor. Ambleminde kullandığı üç noktalı yıldız; havada, denizde ve karada kullanılan Daimler motorunu temsil ediyor.

 

İlk gününden bu yana ya en iyisi ya da hiç prensibinden ödün vermeyen marka, hikayesini ayrıcalıklı hissetmek üzerine kurguluyor. Mercedes Benz dünyası mükemmeliyetçi, güçlü ve sofistike olarak tanımlanıyor.

 

Snow date reklam filmi ile baba-oğul ilişkisini işleyen Mercedes, zorlu hava şartlarından hiç etkilenmeyen duygusal bir yolculuğu anlatıyor. Oğlunu sinemaya götüren baba, sinemanın otoparkına vardığında, otoparkın bomboş olduğunu görüyoruz. Bu esnada çocuğun sevgilisini beklediğini ve gelip gelmeyeceğinden endişe ettiğine tanık oluyor. Bu kısa gerilim, otoparka giren diğer Mercedes aracın farlarının görünmesi ile bitiyor.

 

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

E-Ticaret için en doğru altyapı
Hemen Şimdi

E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın

21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!

15 Gün Ücretsiz Deneyin!
<