ERP yazılımı şirketlerin birçok alanda işleyişini kolaylaştıran, bir nevi otomatikleştiren uygulamalar bütünüdür. Enterprise resource planning olan ERP açılımı Kurumsal Kaynak Yönetimi anlamına gelmektedir. ERP yazılımı şirketlerin pek çok alanına temas eden çözümleri içermesiyle büyük, küçük, orta fark etmeksizin işletmelere başarı getiren çözümler üretmektedir.
ERP Nedir?
ERP sistemi bir yazılım aracılığıyla iş verilerinin toplanması ve organize edilmesi sürecidir. Kurumsal kaynak planlaması anlamına gelen yazılım bir şirketin işleyişinde olmazsa olmaz uygulamaları kapsar. Üretim, muhasebe, satış, tedarik, insan kaynakları gibi pek çok operasyonda kullanılan ERP programı iş yönetimi açısından oldukça önemli bileşenleri kapsayan bir yazılımdır.
İlginizi Çekebilir: KEY Performance Indicator (KPI) Nedir? Nasıl Ölçülür?
ERP Nasıl Çalışır?
Akıllı bir işleyişe sahip olan ERP sistemleri birbirinden farklı kurumsal kaynakların bir araya getirilmesi şeklinde çalışır. Yazılımda her bir uygulama farklı bir iş sürecine odaklanır ve aynı veritabanını paylaşır. ERP üretimden dağıtıma kadar tüm iş süreçlerini barındıran kompleks bir yapıdadır.
ERP yazılımı tüm iş süreçlerini tek bir sisteme entegre etmesiyle şirketlerin işleyişini kolaylaştırır. Yani şirketinizdeki tüm süreçler tek bir arayüzden yönetilebilir. İstenilen veri ve rapora anında ulaşılabilir. Tüm şirket süreçleriniz arkada işleyen bir yazılımla verimli bir şekilde çalışır.
ERP kullanımının amacı şirket kaynaklarının verimli bir şekilde kullanılmasını sağlamaktır. Şirketler ERP yazılımını kullanarak her bilgi ve kaynağa anında ulaşabilmektedir. ERP yazılımı çeşitli departmanlardaki bir dizi raporun ölçümünü yaparken aynı ortamda tüm verileri birleştirme ve ilgili birimlere gerekli verileri sağlama konusunda başarılıdır.
İlginizi Çekebilir: İleti Yönetim Sistemi (İYS) Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
İlginizi Çekebilir: E-ticarette Depo ve Lojistik Yönetimi Kılavuzu
ERP Sisteminin Faydaları Nelerdir?
ERP programı şirketlerin operasyonlarını kolaylaştıran çözümler üretmektedir. Aşağıda birkaç maddede ERP yazılımının faydalarından bahsettik.
- İş kaynaklarının verimli kullanılarak kar elde edilmesini sağlar.
- Şirketlerin iş süreçlerini kolaylaştırır.
- Şirketlerin kalite ve performansınızı artırmaya yardımcıdır.
- Şirketlerin işini verimli bir şekilde büyütmesini sağlar.
- Veriye ve rapora daha hızlı yoldan ulaşılmasını sağlar.
- Şirketlerin zaman ve maliyet açısından tasarruf etmesini sağlar.
ERP Ne İşe Yarar?
Günümüzde şirketler iş süreçlerini daha sağlıklı ve verimli bir şekilde yürütmek için ERP yazılımına geçiş yapmaktadır. ERP şirketlerin az maliyetle iş süreçlerini verimli bir şekilde yürütmesini mümkün kılmaktadır.
Farklı iş şekillerini tek bir sisteme entegre etmeye yarayan yazılımda tek bir veritabanı mevcuttur. İş süreçlerinin sorunsuz bir şekilde yürümesini sağlayan sistemde etkili, modern ve teknolojik bir işleyiş sunmaktadır.
ERP Sistemi Hangi Alanlarda Kullanılır?
ERP sisteminin kullanım alanı oldukça geniştir. Bunlardan birkaçını aşağıda sıraladık.
- E-ticaret
- Satış
- İnsan kaynakları
- Müşteri ilişkileri yönetimi (CRM)
- Finans Yönetimi
- Üretim Yönetimi
- Depo ve stok yönetimi
- İş zekası
İlgili İçerik: Tedarik Aşamasında Gözden Kaçırmamanız Gereken 5 Bilgi
ERP Sisteminin 5 Bileşeni Nedir?
ERP sistemi şirketlerin finansal yönetimini büyük oranda kolaylaştıran bir yazılımdır. Hesaplar, maliyetler, faturalar, gelir ve giderler ERP yazılımı tarafından depolanır, analiz edilir ve işlenir. Şirketler ERP finans yönetimi ile şirketlerinin karlılığını artırabilmektedir.
ERP sistemi şirketlerin muhasebe, ödeme gibi tüm işleyişlerini tek bir sistem üzerinden sürdürmektedir. Şirketlerin finansal performansını artıran ERP sisteminin 5 önemli bileşenine aşağıda değindik.
Muhasebe: Satın alma, siparişler, giderler, satış raporları gibi finansal raporlamaları tek bir arayüzden yönetmeyi sağlayan ERP entegrasyonu ile ticari firmanızdaki finansal yönetimleri kolay yoldan yapılabilmektedir.
Muhasebe yazılımıyla nakit akışınızı, gelir ve giderlerinizi izleyebilirsiniz. Ayrıca kar-zarar tablonuza göre adımlarınızı daha sağlam atabilirsiniz.
İlgili İçerik: Finansal Planlama Rehberi
Müşteri İlişkileri Yönetimi (CRM): ERP programı şirketlerin müşterilerini daha iyi analiz edebilmelerini sağlar. Satış, pazarlama, müşteri portföyü, satın alma modelleri gibi pek çok konuda veri toplamasını sağlar. CRM tüm satış ve müşteri verilerinin tek bir sistemde toplanmasına yardımcıdır.
Müşteri ilişkileri yönetimi (CRM) kullanımının şirketlere faydaları
- Müşteri geçmişine tek bir sistemden ulaşma imkanı
- CRM verileri ile pazarlama ve satış teknikleri geliştirme imkanı
- Müşterilerin satın alma geçmişlerine ulaşma imkanı
- Var olan ve potansiyel müşterilerin verilerine istenildiği zaman ulaşma imkanı
İlgili İçerik: E-ticarette Müşteri İlişkileri Yönetimi Neden Önemlidir?
İlgili İçerik: Müşteri Memnuniyetini Arttırma Teknikleri
İnsan kaynakları: ERP sistemi insan kaynakları bileşeni olarak büyük bir donanımla çalışır. İnsan kaynakları departmanındaki işe alım, işten ayrılma, ücretlendirme, çalışan yönetimi, bordro yazılımı, maaş gibi pek çok alana dokunur ve işlerin otomatize bir şekilde yürütülmesine yardımcı olur.
Tedarik zinciri yönetimi: ERP programı üretim ve dağıtım ağında büyük bir yere sahiptir. Ticari işletmelerin satış öncesi ve sonrası hizmetlerine önemli katkılar sunan yazılım, satın alma adımlarında hata oranını en aza indirir. ERP ile talep, tedarik, dağıtım, lojistik gibi dağıtım süreçleri otomatik olarak yürütülebilmektedir.
ERP yazılımının tedarik sürecine katkıları
- ERP yazılımı ile tedarik zincirinizde gerçek zamanlı veriler toplayabilirsiniz.
- Depo ve stok yönetiminizi hatasız bir şekilde yönetebilirsiniz.
- Doğru bir üretim planlaması yapabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: E-ticaret Entegrasyon Modelleri Nelerdir?
Ne Zaman Bir ERP Yazılımına İhtiyaç Duyulur?
ERP yazılımı küçük, orta, büyük her ölçekten işletmeye hitap eden farklı çözümler barındırmaktadır. Şirketlerin bir ERP yazılımına ihtiyaç duyduğu bazı işaretler mevcuttur. İş yönetiminde zorlanmak, cevaplanamayan maddi ya da yönetimsel soruların olması, ürün ve finansal yönetime yetişememek gibi pek konuda zorlanmaya başladığınızda bir ERP entegrasyonuna ihtiyacınız olduğunu anlayabilirsiniz.
ERP Yazılımının İşletmeler Açısından Önemi Nedir?
ERP çözümleri küçük orta ya da kurumsal şirketlere yönelik olarak farklı çözümler barındırmasıyla her sektöre hitap edebilmektedir.
ERP programları pek çok farklı açıdan şirketler için önem teşkil etmektedir.
Finansal koruma: ERP sistemleri özellikle e-ticaret gibi online alışveriş platformlarında ticari firmaların varlıklarının düzenli ve koruma altında olmasına katkı sağlar. Hesap, bütçe, nakit akışı gibi finansal bilgilerin sorunsuz yönetilmesini sağlamaktadır.
İç ve dış faktörlerin yönetimi: ERP programı büyüyen bir şirketin iç ve dış faktörleri senkronize bir şekilde yürütmesine katkılarda bulunur. Finansal olarak büyüyen bir şirketin diğer operasyonel alanlarında olan süreç ve büyümeyi yönetmesini kolaylaştırır.
Şirketlere uygun geliştirilen modüller: Kurumsal kaynak planlaması şirket süreçlerine uygun modüller barındırmaktadır. Örneğin bir e-ticaret firmasının malzeme, dağıtım, tedarik gibi süreçlerini otomatikleştirme konusunda çözümler sunmaktadır.
İlgili İçerik: E-ticarette Stok Yönetimi Nasıl Yapılır?
İlginizi Çekebilir: Stok Devir Hızı ile İlgili Bilmeniz Gerekenler
E-ticarette ERP Çözümleri Nasıl Kullanılır?
Kurumsal kaynak yönetimi olan ERP açılımı e-ticaret iş süreçlerini de kolaylaştıran çözümler barındırmaktadır. ERP yazılımı muhasebe, tedarik, sipariş süreçlerinin yönetiminde oldukça etkili yöntemler barındırmaktadır.
E-ticaret ERP entegrasyonu şirketlerin çoğunlukla tercih ettiği bir uygulamadır.
ERP entegrasyonunun e-ticaret sitelerine katkıları
- İş yükünü azaltma ve performansı arttırma
- İş sürekliliğini sağlama
- Hızlı işlem yapabilme
- Hızlı sipariş aktarımı ve takibi
- Ürün ve stok yönetimini otomatize hale getirme
- Ürün ve stokları tek panel üzerinden yönetebilme
- Hızlı ve hatasız faturalandırma sistemi
- Zamandan ve maliyetten tasarruf
İlgili İçerik: Muhasebe-ERP Entegrasyonları
Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.
E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın
21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!
15 Gün Ücretsiz Deneyin!