• Yazar Pınar Keleş
  • Güncellenme Tarihi 03 Ağustos 2023
  • Okuma Süresi 5 dakikada okunur

Pandemi sürecinde e-ticaret ve e-ihracat sektörlerinin hızlı bir şekilde büyümesi ve gelişmesi ürün ve hizmetlerini yurtiçinde ve yurtdışında satan işletmelerin sayısını da artırdı. Artık günümüzde birçok kişi hem yerel pazarda hem de global pazarda satış yapmaya başladı. Global ve yerel pazarda satış yapan markaların ürün ve hizmetlerini ön plana çıkarmak ve satışlarını artırmak için ise küresel pazarlama yani bir diğer deyişle global marketing çalışmalarına önem verdiği biliniyor.

 

Küresel pazarlama stratejisi geliştirmek isteyen her markanın global pazarda rakipleri ile daha kolay rekabet edebilmek satışlarını artırmak için ilk olarak küresel pazarlama kavramını iyi bir şekilde anlaması gerekiyor ve ardından küresel pazarlama stratejisinde nelere dikkat etmesi gerektiğini kavraması gerekiyor.

 

Küresel Pazarlama (Global Marketing) Nedir adlı bu yazımızda yurtiçinde ve yurtdışında satış yapan her marka için önemli bir kavram alan küresel pazarlama kavramı hakkında sizlere bilgiler vereceğiz. Ardından küresel pazarlama stratejisi geliştirmenin avantajlarından bahsederken nasıl bir küresel pazarlama stratejisi geliştirmeniz gerektiği hakkında da sizleri bilgilendireceğiz. Siz de bu yazımızı inceleyebilir ve küresel pazarlama ile ilgili daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Dijital Pazarlamacıların Mutlaka Okuması Gereken 5 Kitap


Küresel Pazarlama (Global Marketing) Nedir

 

Küresel Pazarlama (Global Marketing)

 

Global marketing yani Türkçe anlamı ile küresel pazarlama, uluslararası pazarda ürün satan markaların ürün ve hizmetlerini dünya çapında satmak için yaptığı planlama, yerleştirme, tanıtma, yerelleştirme ve üretme süreçlerine verilen isimdir.

 

Küresel pazarlama stratejisi sayesinde markalar global pazarda ürün ve hizmetlerini daha kolay bir şekilde konumlandırabilmekte ve rakipleri ile rekabete daha hızlı bir şekilde girerek satışlarını artırma fırsatı yakalamaktadır. Kısacası global pazarlama stratejisi markanızın ürün ve hizmetlerini hedef kitlenize ulaştırmanıza yardımcı olurken satışlarınızı da artırmanıza olanak tanımaktadır.


Küresel Pazarlama (Global Marketing)

 

Global Marketing (Küresel Pazarlama) Neden Önemlidir?

 

Uluslararası pazarlarda ürün ve hizmet satışı yapan markalar için oldukça önemli bir kavram olan global pazarlama yüksek talebi bulunan ürün ve hizmetlerinizi daha fazla kişiye ulaştırmanızı sağlarken beraberinde birçok avantajlı durumu da beraberinde getirmektedir. Global pazarlama çalışmaları sayesinde markalar;

 
  • Küreselleşmenin getirdiği avantajlardan yararlanabilir.
  • Ürün ve hizmetlerini farklı ülkelerde yaşayan kişilere ulaştırabilir. Bu ise markaların satışlarını artırmalarına yardımcı olurken döviz geliri elde etmelerine de olanak tanır.
  • Pazar analizi yapma yetinizi geliştirir. Böylece faaliyet gösterdiğiniz Pazar ülkelerini daha yakından tanıyabilir ve satış stratejinizi geliştirebilirsiniz.
  • Global marketing çalışmaları sayesinde markalar doğru fiyatlandırma stratejilerini belirler.
  • Markanızı global bir marka boyutuna taşıyabilir ve rakipleriniz ile daha iyi bir rekabete girebilirsiniz.
  • Küresel pazarlama stratejisi markaların daha hızlı ve kolay bir şekilde büyümelerine yardımcı olur.
  • Hedef Pazar ülkelerinde bir probleme çözüm üreten ürün ve hizmetlerin satışını yapmak markaların değerini artırır.
  • Markaların satışları hızlı bir şekilde artış gösterebilmektedir.
 

Global marketing yani küresel pazarlama stratejisinin işletmelere sağladığı başlıca avantajlar bunlardır. Bu tür avantajlardan yararlanmak isteyen her e-ticaret ve e-ihracat markasının küresel pazarlama stratejisi geliştirmeye özen göstermesi gerekmektedir.

 

İlgili İçerik; Yeni Girişimciler İçin Satış ve Pazarlama Teknikleri


Global Marketing (Küresel Pazarlama) Neden Önemlidir?

 

Küresel Pazarlamanın Dezavantajlı Olabileceği Durumlar

 

Küresel pazarlama stratejisi yani global marketing çalışmaları her zaman markaların avantajlı durumlar ile karşı karşıya kalmasında yardımcı olmaz. Bazı durumlarda küresel pazarlama dezavantajlara da yol açabilir. Küresel Pazarlamanın Dezavantajlı Olabileceği Durumlar şunlardır;

 
  • Küresel pazarlama stratejisi geliştirmek için her markanın bütçe ihtiyacı bulunur. İlgili bütçe karşılanmadığı takdirde strateji kurulması zorlaşabilir.
  • Küresel pazarda rekabete gireceğiniz birçok rakibiniz bulunmaktadır ve bu da yoğun bir şekilde çalışmanız gerektiğini göstermektedir.
  • Küresel pazarlama stratejisi her zaman doğru kitleye ulaşmanıza yardımcı olmaz.
  • İyi bir strateji geliştirilmediği durumlarda yaptığınız çalışmalar boşuna gidebilir. Bu da markanızın zarar görmesine neden olabilir.
  • Küresel pazarlama stratejisinde her pazarın açıklarını iyi bir şekilde belirlemeniz gerekir. Bu da oldukça zor bir durumdur.
 

Küresel pazarlama yani global marketing stratejisi her ne kadar zormuş gibi gözükse de iyi bir strateji geliştirildiği takdirde markalar büyük başarılara imza atabilmektedir.


Küresel Pazarlamanın Dezavantajlı Olabileceği Durumlar

 

Küresel Pazarlama’da Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

Küresel pazarlama stratejisi geliştirmek ve markalarını global pazarda konumlandırmak isteyen her markanın strateji geliştirme sürecinde dikkat etmesi gereken önemli noktalar bulunmaktadır. Gelin şimdi hep beraber küresel pazarlamada dikkat edilmesi gerekenlere bir göz atalım.

 
  • Küresel pazarlama stratejisi geliştirirken bunun özel bir çaba gerektiren bir pazarlama türü olduğuna önem verin ve süreçleri doğru bir şekilde kurgulamaya özen gösterin.
  • Giriş yapacağınız hedef Pazar ülkesinde yalnızca bir probleme çözüm üretmeye odaklanmayın. Ürün ve hizmetlerinizi ilgili ülkenin dinine, diline ve kültürüne uygun bir şekilde pazarlamayı da düşünün.
  • Her ülkede farklı etnik yapıda insanlar yaşadığı için ürün ve hizmetlerinizi farklı ülkelerde pazarlamaya yönelik stratejiler geliştirin. Özgün çalışmalar yürütmeye özen gösterin.
  • Ülkelerin ekonomik durumları birbirinden farklı olduğu için ve insanların alım gücü farklılaştığı için fiyatlandırma stratejiniz üzerinde iyi bir şekilde çalışın ve müşteri dostu fiyatlandırma stratejisi ile hareket edin.
  • Yerel pazarda yapacağınız çalışmalar farklı ülkelerde işe yaramayabilir. Bu nedenle gireceğiniz pazarı iyi bir şekilde tanımadan hareket etmemekte özen gösterin.
  • Ülkeler içerisindeki operasyonel süreçler ve lojistik farklılık gösterebilmektedir. Bu yüzden markaların operasyonel ve lojistik süreçlerini iyi bir şekilde planlaması gerekir. Çünkü bu beraberinde müşteri memnuniyetini getirir.
  • Site kurarak internetten satış yapacaksanız sitenizde çoklu dil ve çoklu para birimi kullanmaya özen gösterin ve ülke bazlı yerelleştirmeler yapın.
  • Farklı ülkelerde yer alacak işletmelerin ilgili mesajlarını iyi bir şekilde kurgulaması gerekir. Aksi takdirde hedef kitlenizde yer alan kişiler markanız ile yakından ilişki kurmakta zorluk çeker.
  • İlgili pazarda yaşayan kişilerin internet kullanma alışkanlıklarını analiz edin ve buna uygun bir pazarlama stratejisi geliştirin.
  • Ürün ve hizmetlerinizi sattıktan sonra müşteri memnuniyetini artırmaya yönelik çalışmalar yapın.
  • Çok uluslu pazarlamayı markanızın pazarlama stratejisi olarak benimsemeye özen gösterin.
  • Kültürler arası iletişim kurarken farklı azınlık gruplarını da göz önünde bulundurun ve onları tedirgin etmeyecek ve kırmayacak söylemler geliştirmeye önem verin.
  • İş ortaklıkları yapmaktan kaçınmayın. Çünkü iş birlikleri markanızın daha kolay ve hızlı bir şekilde büyümesine olanak sağlayacaktır.
  • E-ihracat sektörünü iyi bir şekilde tanıdıktan sonra hareket geçin.
 

Bu unsurlara dikkat ederek sizler de küresel pazarlama stratejinizi geliştirebilir ve böylece hedef kitlenizde yer alan kişilere profesyonel bir hizmet sunabilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Pinterest Pazarlamanızı İyileştirecek 10 Taktik

 

İlgili İçerik; Pazarlama Hunisi Oluşturma ve Optimize Etme İpuçları


Küresel Pazarlama’da Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

E-ihracat ile Küresel Pazarlara Açılın

 

E-ihracat sektörünün gelişmesi ve hızlı bir şekilde büyüme kaydetmesi küresel pazarlara açılan markaları da etkiliyor. Artık markalar kendilerine ait bir e-ticaret sitesi açarak yerelleştirme çalışmaları yapıyor ve böylece ürün ve hizmetlerini farklı ülkelerde satma fırsatı da yakalıyor.

 

E-ihracat ile küresel pazarlara açılmak isteyen markaların ise önem vermesi gereken konuların başında profesyonellik yer alıyor. Profesyonel bir şekilde hareket eden markalar hedef kitlelerine daha hızlı bir şekilde ulaşabiliyor.


E-ihracat ile Küresel Pazarlara Açılın

 

Sizler de şimdi e-ihracat sitenizi kurarken 15 yılı aşkın Ticimax deneyiminden yararlanabilir ve böylece ürün ve hizmetlerinizi farklı ülkelerde yaşayan kişilere daha kolay bir şekilde satma fırsatı yakalayabilirsiniz. Ticimax e-ticaret altyapısında yer alan özellikleri kullanmak ve markanızı daha hızlı bir şekilde büyütmek için hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

E-Ticaret için en doğru altyapı
Hemen Şimdi

E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın

21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!

15 Gün Ücretsiz Deneyin!
<