Kitlesel pazarlama tüketicilerin büyük bir bölümünü çekmeye yönelik bir stratejidir. Niş farklılıkları göz ardı ederek çok sayıda potansiyel müşteriye hitap etmeyi amaçlamaktadır. Kitlesel pazarlama stratejisi dediğimizde ürün için maksimum maruz kalma elde etmek için daha düşük fiyatlarla daha yüksek satış hacmine odaklanma hedeflenmektedir. Yazımızda kitlesel pazarlama hakkında pek çok bilgiye ulaşabilirsiniz.



Kitlesel Pazarlama Nedir, Nasıl Yapılır?

 

Kitlesel Pazarlama Nedir?

 

Kitlesel pazarlama hedeflenen bir grup yerine tüm pazara hitap etme sürecidir. Kitlesel pazarlama tekniği, mümkün olan en geniş kitleye ulaşmak için kitle dağıtımını ve kitle iletişim araçlarını kullanır. Kitlesel pazarlama, en fazla sayıda potansiyel müşteriye reklam vermeyi amaçlar.

 

Kitlesel pazarlama; teknik, büyük şirketler arasında büyük ölçüde popülerdir ve niş pazarlamanın tam tersidir. Kitlesel pazarlama nedir dediğimizde özetle; daha yüksek sayıda satış elde etmek ve maksimum marka görünürlüğü elde etmek için ürünleri daha düşük bir fiyata satmaya ve geniş bir piyasada faaliyet göstermek anlamına gelir.

 

Birkaç başlıkta kitlesel pazarlama nedir dediğimizde;

 
  • Kitlesel pazarlama, bir ürünü mümkün olduğunca çok kişiye satma niyetiyle yapılan pazarlamadır.
  • Odak noktası toplu satışlardır. Müşteriyle ilişki kurma, sadık müşteriler elde etmek vb. gibi hedefler çoğunlukla ikinci plandadır.
  • Geniş bir kitleye hitap eden pazarlama stratejileri uygulanır.
  • İşletmeler için toplu pazarlama, yalnızca çok sayıda düşük kaliteli müşteri adayı oluşturmaya hizmet edecektir.
 

İlgili İçerik; Dijital Pazarlama Terimleri Nelerdir?

 

Kitlesel Pazarlama Nedir

 

Kitlesel Pazarlama Özellikleri Nelerdir?

 

Kitlesel pazarlama kendi içinde pek çok özelliğe sahiptir ve kitlesel pazarlama nedir sorusunun daha iyi anlaşılmasını mümkün kılar. Kitlesel pazarlamanın özellikleri dediğimizde aşağıdaki bilgileri sayabiliriz.

 
  • Kitlesel pazarlama çok büyük bir tüketici grubunu hedefler.
  • Kitle pazarlaması yaygın olarak kitle iletişim araçlarını kullanır. Bunlar arasında televizyon, basılı yayınlar, sosyal medya, dijital pazarlama teknikleri gelir.
  • Geniş bir hedef kitleye hitap edildiğinden dolayı herkesin anlayabileceği, genel ve basit bir reklam dili kullanılır.
  • Kişileri harekete geçirme, duygularına hitap etme gibi stratejilere yer verilir.
  • Marka oluşturma ve marka hatırlama çabalarında piyasaya yeni bir teklif sunmak için kullanılır.
  • Reklam ve kampanya stratejileri satın aldırmaya yöneliktir.
 

İlgili İçerik; 2023 Dijital Pazarlama Trendleri

 

İlgili İçerik; Yeniden Pazarlama Hakkında Merak Edilenler

 

Kitlesel Pazarlama Örnekleri Nelerdir

 

Kitlesel Pazarlamanın Avantajları Nelerdir?

 

Kitlesel pazarlamanın sahip olduğu en büyük avantajlardan biri küçük işletme pazarlama stratejilerinin yanında daha az maliyetle daha fazla kitleye ulaşabilmesidir.

 
  • Bir şirket kitlesel pazarlama kullandığında, dağıttığı her reklam çeşitli kanallara (basılı medya, sosyal medya ve yayıncılık gibi) gönderilir ve binlerce hatta milyonlarca müşteriye ulaşma potansiyeline sahiptir.
  • Çok kanallı bir pazarlama stratejisiyle çalışan kitlesel pazarlama çok kanaldan tek reklam ve mesaj mantığıyla ilerler. Televizyon reklamları kitlesel pazarlamaya iyi bir örnektir.
  • Kitlesel pazarlamayı kullanan şirketler ürün ve hizmetlerini daha az maliyetle üretir. Genel ve toplu satışa yöneldiklerinden dolayı niş pazarlama ürünlerine göre maliyetleri daha az olmaktadır.
  • Kitlesel pazarlama tekniğini kullanmanın bir diğer avantajı da marka bilinirliğinin olmasıdır. Bununla ilgili büyük markaların örnekleri de karşımıza çıkmaktadır. Örneğin McDonalds, Burger King, Coca Cola gibi markalar kitle pazarlama teknikleri ile her kitleye hitap edecek reklam kampanyalarıyla karşımıza çıkmaktadır.
 

İlgili İçerik; E-ticarette Satışlarınızı Arttıracak 6 Pazarlama Yöntemi (2021 Yeni)

 

Kitlesel Pazarlama Avantajları Nelerdir

 

Kitlesel Pazarlamanın Dezavantajları Nelerdir?

 

Kitlesel pazarlamayı kullanmanın en büyük dezavantajı, tüm yumurtaları tek sepete koymasıdır. Kitlesel pazarlama, büyük şirketler için son derece başarılı olabilse de pazardaki değişiklikler bazı dezavantajları beraberinde getirmektedir.

 

Kitle pazarlaması orta ve küçük ölçekli şirketler için etkili olmayabilir. Bu tarz işletmelerin hedef kitle odaklı niş pazarlama tekniklerine başvurması daha etkili olmaktadır.

 

Kitlesel pazarlamanın bir diğer dezavantajı ise kitlesel pazarlamanın büyük bir pazardaki herkesi tek bir ürün veya hizmetle memnun etmeyi hedeflemesi ve onlara daha iyi hizmet etmek için daha küçük grupları hedefleyen diğer şirketler tarafından zorlanabilmesidir.

 

İlgili İçerik; Viral Pazarlama Nasıl Yapılır?

 

Kitlesel Pazarlama Dezavantajları Nelerdir

 

Kitlesel Pazarlama Örnekleri Nedir?

 

Kitlesel pazarlama örneği oldukça çeşitli şekildedir. Telekominasyon operatörleri, deterjan markaları, kozmetik ürünleri, hijyen ürünleri çoğunlukla kitlesel pazarlama tekniklerini kullanmaktadır.

 

Kitlelere hitap eden pazarlama ürünlerine bakıldığında; hızlı tüketim ürünleri, dayanıklı tüketim ve belirli hizmet türleri gibi belirli sektörlerde kitlelere yönelik pazarlama yaygındır.

 

İlgili İçerik; E-pazarlama (Online Pazarlama) Nedir?



Kitlesel Pazarlama Örnekleri Nedir

 

Kitlesel Pazarlamanın Önünde Duran Tehditler Nelerdir?

 

Kitlesel pazarlamanın gelişen pazarlama faaliyetleri kapsamında bazı tehditler ortaya çıkmaktadır.

 

Rekabetin büyümesi: Rekabetin her geçen gün arttığı günümüzde müşterileri çekmek için sadece kitlesel pazarlama yeterli gelmemektedir. Tüketici beklentileri arttığından dolayı beklentilere karşılık verecek, markayı ilgi çekici kılacak yenilikler olması kitlesel pazarlama alanında da şarttır.

 

Kişiselleştirmenin artması: Hedefli ilerlemek, hedefleri kategorize etmek yıllar içinde daha karlı hale gelmiştir. Bu nedenle kitlesel pazarlamadan uzaklaşan pazarlama profesyonelleri markaya sadakat oluşturmayı ve kişiye özel pazarlama faaliyetlerine yönelmişlerdir.

 

Maliyetlerin artması: Kitlesel pazarlama dağınık bir yaklaşımdır. Binlerce hatta milyonlarca tüketici hedeflense bile yalnızca birkaçına ulaşılabilir. Bu ulaşımın artması için kitle iletişim araçlarında daha fazla yer bulmak önemlidir. Bu da maliyeti beraberinde getirmektedir.

 
İlgili İçerik; Webrooming Showrooming Nedir?


İlgili İçerik; Dikkate Almanız Gereken 5 Dijital Pazarlama Stratejisi



Kitlesel Pazarlama Karşısında Olabilecek Tehtidler

 

Kitlesel Pazarlama ile Niş Pazarlama Farkları Nelerdir?

 

Niş pazarlama, spesifik ihtiyaçlar, tercihler ​​veya pazardaki çoğunluktan farklı bir kimliğe sahip ürünlerden oluşan bir pazarlama tekniğidir. Niş pazarlama, tek hedef pazara odaklanan bir reklam stratejisidir. Bu strateji, bir ürün veya hizmetten yararlanabilecek herkese pazarlama yapmak yerine, yalnızca bir gruba odaklanan stratejiler barındırmaktadır. Kitlesel pazarlamaya bakıldığında ise bütün pazarlar ve tüketiciler kitlesel pazarlamanın hitap ettiği geniş bir alanı tanımlamaktır.

 

Kitlesel pazarlama en geniş kitleye ulaşmak için kitle dağıtımını ve kitle iletişim araçlarını kullanırken kitlesel pazarlama, en fazla sayıda potansiyel müşteriye reklam vermeyi amaçlar. Reklam kampanyalarını ve stratejilerini geniş bir kitle için planlayan kitlesel pazarlamanın aksine niş pazarlama spesifik bir hedef kitle için reklam stratejileri belirler. Örneğin süt genel bir kitleye hitap eden bir ürünken vegan süt ürünleri daha spesifik ve niş bir pazara hitap etmektedir.

 

Kitlesel pazarlama ve niş pazarlama işletmelerin büyüklüğü ve satılan ürün ya da hizmete göre de farklılıklar arz etmektedir. Büyük ölçekli işletmeler kitlesel pazarlamaya ağırlık verirken küçük ya da orta ölçekli işletmelere bakıldığında niş pazarlama tekniklerinin ağırlıkta olduğu görülmektedir.

 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

E-Ticaret için en doğru altyapı
Hemen Şimdi

E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın

21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!

15 Gün Ücretsiz Deneyin!
<