Yaşantımız üzerinde doğrudan etkilere sahip olan psikoloji kavramı tüketicilerin satın alma davranışları üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Tüketicilerin genelinin satın alma davranışlarını etkileyen faktörler kitle psikolojisi hakkında öngörülebilen bazı bilgiler edinmemizi sağlar.
Dijital çağın bir getirisi olarak e-ticaret sektörüne giriş yapacak olan firmaların öncelikle kitlelelerin psikolojisi hakkında bilgi sahibi olması ve satış pazarlama stratejilerini tüketici psikolojisine uygun şekilde uygulaması gerekir.
Bu yazımızda sizlere e-ticaret ve kitlelerin psikolojisi hakkında bilinmesi gereken konuları birkaç başlıkta ayrıntılı olarak aktaracağız. Aşağıda yazı içeriğimizi detaylı olarak görebilirsiniz.
Kitle Psikolojisi Nedir?
E-ticaret sitesi kuracak ve online satış yapacak girişimci ya da firmaların öncelikle tüketicilerin satın alma eğilimlerini iyi analiz etmesi gerekir. Tüketici davranışları ne kadar iyi anlaşılırsa e-ticaretteki başarı da o kadar artacaktır. E-ticarette kitle psikolojisi nedir? Konusu da tam olarak bununla ilgilidir. İnsan zihni satın alma kararları üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir. Kitlelerin psikolojisini doğru analiz ederek online satış stratejileri geliştirmek ve tüketicilerin satın alma dürtülerini harekete geçirmek mümkündür.
E-ticarette tüketicilerin satın alma döngülerine uygun bir satış stratejisi geliştirmek gerekir. Şimdi bir tüketicinin satın alma sürecine bir göz atalım;
Tüketicinin Satın Alma Süreci
- Araştırma: Tüketici bir ürünü online satın almaya karar verdiğinde öncelikle o ürünü araştırmaya başlar.
- Karşılaştırma: Tüketici bir ürünü araştırmaya başladığında birçok farklı sitede ürünü; fiyat, kalite, kargo, teslimat, renk, beden, ölçü gibi pek çok kritere göre karşılaştırır.
- Değerlendirme: Tüketici ürünü kriter süzgecinden geçirerek satın almaya karar verir.
- Satın alma: Tüketici ürünü satın alarak artık o e-ticaret sitesinin bir müşterisi olur.
- Deneyim: Tüketici satın alma sürecinden ve ürün eline ulaştıktan sonraki süreci deneyimlemeye başlar.
- Bağ Kurma: Tüketici ürünü teslim aldıktan sonra ürün ve firmayla arasında bir bağ kurulur. Burada firmanın ürüne değer katması, bilinirlik kazandırması ve ürünü ve markayı hatırlanabilir kılması önemlidir.
- Yeniden satın alma: Tüketici için iyi bir satın alma deneyimi yaşanmış ise online mağazadan yeniden alışveriş yapma potansiyeli olan bir müşteri konumuna dönüşmüştür.
E-ticarette kitlelerin psikolojisi dediğimizde bir e-ticaret sitesinde bu döngülerin her bir adımında tüketiciyi müşteriye çevirme ve bir yerden satın almaya teşvik etmek hedeflenmelidir.
İlgili İçerik; E-ticarette Satışlarınızı Arttıracak 6 Pazarlama Yöntemi (2021 Yeni)
E-Ticarette Kitle Psikolojisini Etkileyen Faktörler
E-ticaret günümüzde hızla gelişen bir platform olarak dikkat çekmektedir. Hızla dijitalleşen dünyanın kitlelere etkisi de oldukça yüksektir. E-ticaret alanında kitlelerin psikolojisini etkileyen birçok faktör vardır. Bunlardan bazıları;
- Toplumsal olaylar
- Ekonomi
- Eğitim
- Yaş
En güncel bir örnekle açıklamak gerekirse; 2020 Mart ayından itibaren tüm dünyanın mücadele ettiği Covid-19 kitleler halinde alışveriş alışkanlıklarımızın her alanda online’a kaymasını sağladı. E-ticarete olan talep rekor seviyelere ulaşırken temel ihtiyaç ve hijyen ürünlerinin online satışı görülmemiş seviyelerde arttı.
İlgili İçerik; Online Alışveriş Sitesi Kurmak İçin Gerekenler
Pandeminin zirveye taşıdığı online satış talebi ile birçok fiziksel mağaza e-ticarete adım attı ve tüketicilerin taleplerine karşılık verebilmek için online satış stratejileri geliştirmeye başladı. Kitle psikolojisi e-ticarete etkisiyle firmalar dijital dünyada artık çok daha fazla yer almaya başladı.
Siz de hala e-ticarette yerinizi almadıysanız Ticimax E-ticaret Paketleri’nin sunduğu avantajlarla online mağazanızı hemen kurabilirsiniz.
E-ticarette ne satılır konusunda bilgi sahibi olmak için; Satışlarınızı Katlayacak En Trend Ürünler yazımıza göz atabilirsiniz.
E-Ticarette Bir Ürünü Satın Almaya Teşvik Eden Faktörler
E-ticaret siteleri, uygulayacağı birkaç taktik ile sitelerini ziyaret eden tüketicileri satın almaya teşvik edebilir. Şimdi birkaç maddede e-ticaret sitesinde uygulanabilecek birkaç taktikten bahsedelim;
Ürün özellikleri ve açıklamaları: Online mağazalar fiziksel mağazalardan farklı bir iletişimle ilerler. Müşterilerin satın alacağı ürün hakkında onlara detaylı bilgi vermeniz satın alma iknası açısından oldukça önemlidir. Ürün özellikleri ve açıklamalarını hiçbir detayı atlamadan “müşterinin gözünden” düşünerek doldurmalısınız.
İade politikası: Müşteriler online alışverişte ekstra bir güven duygusuna ihtiyaç duyar. Satın alacakları ürün ile ilgili bir sorunla karşılaştıklarında ya da iade etmek istediklerinde bunun mümkün ve kolay olmasını isterler. Online firmanızın iade politikasını ziyaretçilerinizin ulaşabileceği ve anlayabileceği bir şekilde onlara aktarabilirsiniz. Bu sitenize ve satın alınacak ürüne olan güveni de artıracaktır.
Sosyal kanıt/kullanıcı yorumları: Online alışverişte ürünü daha önce deneyimlemiş kişilerin yorumları müşteri psikolojisini etkileyen bir durumdur. Bir ürünün altında çok sayıda ürünü tavsiye eden yorum ya da puanlama sistemi mevcutsa bu satın alma psikolojisini olumlu yönde etkiler ve ürünü satın aldırmaya teşvik eder. Siz de online mağazanızda kullanıcı yorumlarını bir sosyal kanıt olarak sunabilirsiniz.
Kargo ücretleri: Sanal mağazalarda; teslimat seçenekleri, süresi ve kargo ücretinin satın almada rolü büyüktür. Ücretsiz kargo seçeceğiniz ya da indirimli kargo seçeceğiniz varsa ana sayfanızda bunu göstermeniz herhangi bir ihtiyacı olmayan bir ziyaretçinizin bile sitenizden ürün satın almasını sağlayabilir.
2021’de e-ticarette satış artırmak için E-ticarette Satışlarınızı Arttıracak 6 Pazarlama Yöntemi (2021 Yeni) yazımıza göz atabilirsiniz.
Promosyonlu ürünler, kuponlar ve hediyeler: E-ticarette kitle psikolojisi üzerinde etkili olan bir diğer madde ise “ücretsiz, bedava” gibi satın almaya iten kelimelerin kullanılmasıdır. E-ticaret sitenizde bazı ürünlerinizde “bu ürünü alana ikincisi bedava”, 3 al 2 öde gibi kampanyalar yapabilirsiniz. Bunun yanında özel günlerde ürünlerinizin yanına küçük hediyeler ekleyebilir, marka ve müşteri arasında bağ kurmaya yönelik çalışmalar yapabilirsiniz.
Stok sınırlama: Bir üründen az sayıda bulunması psikolojik olarak onu hemen satın alma eylemine geçmek için motive eder. Böyle bir durumda alıcı ihtiyacı olmasa bile ürüne sahip olmak ister. Online mağazanızda özellikle indirim günlerinde stoklarınızı sınırlayabilirsiniz ya da birkaç ürünü sınırlı sayıda indirimli olarak satışa çıkarabilirsiniz. Bunu belirtmek için “sınırlı sayıda” , “ tükenmek üzere” , “ son 2 ürün” şeklinde alıcıyı satın almaya teşvik edecek cümleler kullanabilirsiniz.
Zaman sınırlama: Belirli bir zaman diliminde uygulayacağınız indirimli ürünler için zaman kavramını kullanarak ziyaretçileriniz üzerinde satın alma dürtüsünü harekete geçirebilirsiniz. Ürünlerinize bir zamanlayıcı koyarak “bu ürünü indirimli satın almak için son saatler” gibi metinlerle alıcıyı harekete geçirebilirsiniz.
Gerçek ve profesyonel görseller: Bir ürünü satın alma eylemine geçirecek en önemli araçlardan biri de görsellerdir. Online mağazalarda müşterilerin ürüne dokunma onu test etme şansı olmadığı için ürün görsellerinin satın alma kararı üzerinde etkisi yüksektir. Bir e-ticaret sitesinde ürün görsellerinde dikkat edilecek hususlar;
- Çözünürlüğü yüksek olmalı
- Profesyonel bir çekim ile gerçekleştirilmeli
- Ürünün her açıdan görseli verilmeli
- Sadece ürün ön plana çıkarılmalı
- Farklı renk seçenekleriyle ilgili görsel bulunmalı
Kitle Psikolojisine Uygun Satış Stratejileri Geliştirin
Yukarıda da aktardığımız gibi e-ticaret sitelerinde kitle psikolojisi kavramını iyi anlamak ve satış olarak geri dönüş almak için bir sanal mağazanın tasarımından, içeriğine kadar bu disiplinde çalışmalar yapmak ve satış stratejileri geliştirmek firmalara başarı getirir. Siz de her şey düşünülmüş bir e-ticaret sitesine sahip olmak için Ticimax E-ticaret Paketleriyle hemen tanışabilirsiniz. Bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.
E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın
21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!
15 Gün Ücretsiz Deneyin!