Ticari faaliyet yürüten markaların ödemesi gereken vergi türleri arasında stopaj vergisi de bulunmaktadır. Stopaj vergisi bir iş yeri tutan ve bu iş yerinde ticari faaliyet yürüten işletmelerin ödediği vergi türleri arasındadır. Şirket kuruluşu sırasında belirlenen kira fiyatı üzerinden ödenen kira stopaj vergisi 3 aylık ya da yıllık şekilde ödenebilmektedir ve her işletmenin bu vergi türünü ödemesi gerekir.
Kira Stopaj Nedir, Stopaj Vergisi Nasıl Hesaplanır adlı bu yazımızda ticaret işletmelerin ödemesi gereken vergi türlerinden birisi olan stopaj hakkında sizlere bilgiler vereceğiz. Siz de bu yazımızı inceleyebilir ve stopaj vergisi hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
İlgili İçerik; E-ihracat Faturası Nasıl Kesilir?
Kira Stopajı Nedir?
Fransızcadan dilimize geçen stopaj kelimesinin anlamı ön kesintidir. Kira stopajı ise, ticari faaliyet yürütmek için kiraya verilen iş yerlerinin brüt kiraları üzerinden yapılan kesintiye verilen isimdir.
Kiraya verilen yer ticari bir gayrimenkul olduğu durumlarda kira stopajı ödemesi yapılmaktadır. Bu ödeme her zaman kira bedeli iş yeri sahibine ödenmeden önce yapılmaktadır. Yani brüt kira bedeli üzerinden kesilen kira stopajı kiracı tarafından kesilmekte ve tutar devlete ödenmektedir.
Kira stopajı kesintileri sayesinde işyeri sahibinin vergi ödemeleri hızlı ve düzenli bir şekilde gerçekleşmektedir ve bu ödemeleri yapmak ile yükümlü olan kişiler ise kiracılardır.
Kira Stopajı Nasıl Hesaplanır?
Bir iş yeri tutarken kişilerin en çok yanıt aradığı sorular arasında kira stopajı nasıl hesaplanır sorusu da yer alır. Çünkü kiracılar kira stopajını ödemek ile mükellef olan kişilerdir. Kira stopajı hesaplaması her zaman brüt kira bedeli üzerinden yapılmaktadır.
Brüt kiranın %20’si kira stopajı oranı olarak bilinmektedir. Yani brüt kiranın %20’lik bölümü devlete kira stopajı olarak ödenirken %80’lik bölümü ise iş yeri sahibine kira olarak ödenmektedir. Kira sözleşmesi yapılırken kira stopaj oranına yer verilmediği dönemlerde kira bedeli x 1,25 formülünü ya da kira bedeli /0,80 kullanarak bürüt kira bedeli bulunmakta ve bu bedelin ise %20’si alınarak devlete ödemesi gerçekleştirilmektedir. Gelin şimdi hep beraber kira stopajı hesaplamaya bir örnek ile göz atalım.
Örneğin; tutacağınız bir iş yerinin kira bedelinin 4000 TL olduğunu ele alalım. 4000 TL brüt kira bedeli olan bir iş yerinin %20’lik bedeli devlete kira stopajı olarak ödenirken %80’lik bölümü ise iş yeri sahibine kira bedeli olarak ödenmektedir. Yani 4000 TL’lik bir iş yeri tuttuğunuzu düşünürsek 4000/100 x 20 hesaplaması yaparak kira stopaj oranını 800 TL olarak bulmamız mümkündür.
İlgili İçerik; Instagram ve Facebook Reklam Vergilendirmesi
Kira stopajı olarak belirlenen bu 800 TL sizlerin devlete ödeyeceği vergi bedeli iken 4000 – 800 TL hesaplaması ile bulunacak olan 3200 TL ise iş yeri sahibine ödeyeceğiniz kira bedelidir.
Kira stopajı kira kontratı yapılırken belirlenmediği durumlarda ise az önce sizlerle paylaştığımız kira bedeli x 1,25 formülü ile hesaplama yaparak brüt kira bedelini bulmanız mümkündür. Net kira olarak iş yeri sahibine 3200 TL ödediğinizi düşünelim. Burada kira stopajını hesaplayabilmek için brüt kira bedelini bulmanız gerekir. Brüt kira bedeli ise net kira x 1,25 ya da net kira/0,80 formüllerini kullanarak hesaplanmaktadır.
3200 x 1,25 ve 3200/0,80 formülleri üzerinden bir hesaplama yapıldığında net kira olarak 3200 TL ödeyen bir kişinin brüt kirasının 4000 TL olduğu bulunmaktadır. 4000 – 3200 işlemi sonrasında çıkan sonuç ise 800 TL olduğu için 3200 TL kira ödemesi yapan bir kişinin 800 TL’yi de devlete kira stopajı olarak ödemesi gerekmektedir.
Kira Stopajı Vergisinden Muaf Olan Kişiler?
Gelir Vergisi Kanunu’na göre kira stopajı vergisi ödemek ile mükellef olan kişiler bulunurken kira stopajından muaf olan kişilerin de bulunduğu bilinmektedir. Kira stopajı ödemekten muaf olan kişiler şunlardır:
- Memur ve hizmetliler ( yabacı konsolosluklarda ya da elçiliklerde görevli olması gerekir.)
- Maaşlarını yurtdışından alanlar
- Yıllık beyanname ile ödemelerini gerçekleştirenler
Kira stopajı ödemekten muaf tutulmuştur.
Kira Stopajı Ne Zaman Ödenir?
Kira stopajı ödemeleri ne zaman ödenir sorusu da bir iş yeri tutacak olan kişilerin en çok yanıt aradığı sorular arasında yer almaktadır. Brüt kira bedelinin %20’si kesilerek belirlenen kira stopaj vergisi aylık kiradan her ay kesilmektedir. Bu nedenle kira stopajı ödemelerinin her ay düzenli olarak ödenmesi gerekmektedir.
Fakat muhtasar beyannamesi ile stopaj vergisi üçüncü ayın 26.gününe kadar bildirilebilir ve bu durumda kira stopajı ödemeleri 3 ayda bir olacak şekilde de gerçekleştirilebilir. Çalışılan muhasebeci ve mali müşavire göre kira stopajı vergisi yıllık olarak da ödenmektedir. Yıllık yapılacak olan kira stopajı ödemelerinde işletmeler ödemelerini iki taksit şeklinde gerçekleştirmektedir ve ödemeler her zaman Mart ve temmuz aylarında yapılmaktadır.
İlgili İçerik; E-ihracat Vergilendirme Süreçleri Hakkında Merak Edilenler
Kira Stopajı Nasıl Ödenir?
Kira stopajı ödemesi yapacak olan kişi ve işletmeler kamu bankaları, vergi dairesi gişeleri ya da internet vergi dairesi üzerinden ödeyebilmektedir. Bankalar veya vergi dairesi gişeleri üzerinden yapılacak kira stopajı ödemelerinde kişiler nakit ile ödeme yapabilirken internet vergi dairesi üzerinden yapılacak ödemelerde kişiler kredi kartı ya da banka kartı aracılığı ile ödeme yapabilmektedir.
Kira Stopajını Kim Öder?
Kira stopajı, iş yeri sahibine kira bedeli yatırılmadan önce brüt kira üzerinden kesilir ve net kira bedeli iş yeri sahibine ödenir. Kira stopajı ise brüt bedel üzerinden kesildiği için kiracı tarafından ödenmektedir.
Kira Stopajı Vergisi Hangi Bankalara Ödenir?
Kira stopajı ödemesi yapacak olan kişiler bankalar üzerinden ödeme yapacakları takdirde kamu bankalarına ödeme yapabilmektedir. Yani ülkemizde bilinen kamu bankaları olan Vakıfbank, Ziraat bankası ya da Halkbank üzerinden kira stopajı ödemelerini gerçekleştirmeniz mümkündür. Bu bankalara giderek gişeler üzerinden kira stopajı ödemesi yapabileceğiniz gibi dilediğiniz takdirde internet bankacılığı ya da mobil uygulama kullanarak da ödemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Ödenen Kira Stopajı Vergiden Düşülür Mü?
Ticari faaliyet yürüten işletmeler yaptıkları harcamaları gider olarak gösterebildikleri için vergiden düşebilmektedir. Fakat kira stopajı ödemelerinde ise durum biraz farklılaşmaktadır. İşletme sahiplerine ödenen kira net kira olarak tanımlanmaktadır. Stopaj dahil olan kiraya ise brüt kira bedeli denmektedir.
Bildirimi yapılan kira bedelinin %25’lik bölümü götürü gider olarak gösterilebilmektedir. Geri kalan tutar ise gelir vergisi içerisine dahil edilerek hesaplaması yapılmaktadır. Hesaplanan gelir vergisinden ise %20’lik bir bölüm yani stopaj çıkarılarak net tutar bulunmaktadır.
İlgili İçerik; ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) Nedir, Hangi Ürünlerde Uygulanır?
Mülk Sahibi Kira Stopajı Öder mi?
Ticari gayrimenkullerini kiraya verecek olan kişiler de kira stopajı ödeyip ödemeyeceklerini merak etmektedir. İş yeri sahibi ve kiracı arasında yapılan kontratta stopaj bedeli net bir şekilde belirtilir. Bununla beraber kira stopajında brüt kira ve net kira bedelleri de belirlenmektedir.
Kira stopajı vergisi her zaman brüt kira üzerinden yapılır. Brüt kiranın %20’lik bölümü kiracı tarafından kesilir ve net kira iş yeri sahibine yatırılır. Kesilen %20’lik bölüm ise kiracı tarafından devlete ödenir. Yani iş yerlerini kiraya verecek olan ticari gayrimenkul sahibi olan kişiler devlete kira stopajı ödemez. Çünkü ödemeler kiracı tarafından yapılır.
Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.
E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın
21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!
15 Gün Ücretsiz Deneyin!