Nesnelerin interneti veya IoT insana ihtiyaç duymadan bir ağ üzerinden veri aktarma yeteneği olan, birbiriyle ilişkili bilgi işlem cihazları, mekanik ve dijital makineler, nesnelerden oluşan bir sistemdir. Akıllı evler, akıllı şehirler, akıllı saatler gibi hayatımızın her alanında kullanımı artan nesnelerin interneti hem işletmelere hem de kişilere ihtiyaç duydukları verileri hızlı bir şekilde aktarır ve uzaktan bir kontrol mekanizması sağlar.
Nesnelerin İnterneti Nedir?
Nesnelerin interneti nedir dediğimizde fiziksel nesnelerin birbirleriyle veya daha büyük sistemlerle bağlantılı olduğu iletişim ağı olarak tanımlanmaktadır. İnternet üzerinden diğer cihazlara ve sistemlere bağlanmak ve veri alışverişi yapmak amacıyla sensörler, yazılımlar gibi gömülü sistemleri kullanan ve cihazlara, sistemlere bağlanmak ve veri akışı gerçekleştiren sistemlerdir.
Birkaç başlıkta nesnelerin nedir;
- IoT açılımı dediğimizde internet of things anlamına gelmektedir. Türkçe anlamıyla nesnelerin interneti olarak ifade edilmektedir.
- IoT, dünya çapındaki veri toplayan ya da paylaşan tüm cihazları ifade etmektedir.
- İnternete bağlı olan,veri toplayan, aktaran, paylaşan milyarlarca fiziksel cihazı içine almaktadır.
- Farklı nesneleri birbirine bağlar ve onlara sensörler ekler. Cihazların bir insan olmadan gerçek zamanlı verileri iletmelerini sağlar.
- Nesnelerin interneti dijital dünya ve fiziksel dünyayı birleştirerek çevremizdeki dünyayı daha akıllı ve daha duyarlı hale getirmektedir.
- Gömülü sensörler kullanarak gerçek zamanlı olarak veri toplayabilen ve değiş tokuş edebilen cihazlardır.
- IoT hızla büyüyen bağlantılı nesneler ağını ifade etmektedir.
İlgili İçerik; SaaS (Software as a Service) Nedir, Örnekleri Nelerdir?
Nesnelerin İnterneti Tarihi Nedir?
IoT çalışmaları 1980’li yıllara dayansa da teknolojik gelişmelerin biraz daha yavaş ilerlemesi nedeniyle geliştirilememiştir. Kevin Ashton, “Nesnelerin İnterneti” ifadesini 1999’da ilk kez kullanmıştır fakat günümüzdeki vizyona ulaşması en az 10 yılda gerçekleşmiştir.
İlk çıkış noktası olarak üretim amaçlı makineleri birbirine bağlama, makinelerden veri aktarma şeklinde geliştirilen nesnelerin interneti günümüzde tamamen insandan bağımsız bir hale bürünmüştür.
IoT günümüzde geldiği noktaya bakıldığında etrafımız akıllı cihazlarla dolu bir hale gelmiş durumdadır. İnternet olan her yerde en basit bir cihaz bile dönüştürmeye oldukça açıktır. Nesnelerin internetinin 2025 yılına kadar daha gelişmesi endüstri, otomotiv gibi sektörlerde ivme kazanacağı öngörülmektedir. Özellikle akıllı ev, akıllı araba gibi geliştirmelerin herkes tarafından benimsenmesi öngörülmektedir.
IoT Nasıl Çalışır?
Bir IoT sistemi nasıl çalışır diye merak ettiğimizde; işlemciler, sensörler ve iletişim donanımı gibi gömülü sistemleri kullanan, ortamlarından elde ettikleri verileri toplamak, göndermek ve bunlara göre hareket etmek için akıllı cihazlardan oluşur.
IoT cihazları, verileri buluta gönderir. Bir IoT ağ geçidine veya başka bir uç cihaza bağlanarak topladıkları sensör verilerini paylaşır. Bazen bu cihazlar diğer ilgili cihazlarla iletişim kurar ve birbirlerinden aldıkları bilgiler doğrultusunda hareket eder.
Cihazlar işin çoğunu insan müdahalesi olmadan yapar ancak insanlar cihazlarla etkileşime girebilmektedir. İnsan müdahalesi cihazları kurmak, talimat vermek, verilere erişmek gibi durumlarda mümkün olmaktadır.
İlgili İçerik; Veritabanı (Database) Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gerekenler
Nesnelerin İnterneti Örnekleri Nelerdir?
Nesnelerin interneti örnekleri olarak IoT ile bağlantı kurabilen tüm nesneleri sayabiliriz. Buna; araba, buzdolabı, fırın, termostat, akıllı saat gibi pek çok örnek verilebilir. Aşağıda en çok kullanılan nesnelerin interneti bileşenleri konusundan birkaçına yer verdik.
Akıllı ev uygulamaları: Akıllı ev, en popüler IoT örneği olarak karşımıza çıkmaktadır. Akıllı ev ile kişiler uzaktan talimatlar ile evini her an kontrol edebilmekte ve istedikleri ayarları yapabilmektedir. Hayatı kolaylaştıran akıllı ev teknolojisiyle kişiler cihazlarla her daim evlerinden veri alma şansına sahip olmaktadır.
Giyilebilir cihazlar: Akıllı saatler artık sadece zamanı öğrenmek için değil; mesaj, telefon görüşmesi, zamanlama, sağlık bilgileri, antremanlar hakkında bilgi gibi pek çok veriyi kullanıcılarına aktarma konusunda oldukça iyidir.
Akıllı şehirler: Akıllı şehirlerde, veri toplamak için farklı türde elektronik nesnelerin interneti sensörleri kullanılmaktadır. Bu veriler şehirlerin daha kolay verimli ve sorunsuz bir şekilde hizmet vermesi için kullanılmaktadır.
IoT akıllı şehirlere sunduğu imkanlar sayesinde; vatandaşların her gün karşılaştığı gerçek sorunları çözerek tüm şehirleri dönüştürme potansiyeline sahiptir. Nesnelerin interneti trafik sıkışıklığı, gürültü, suç, çevre kirliliği gibi sorunları azaltmaya yardımcı olarak yaşanabilir şehirler kurulmasına katkı sağlar.
Akıllı araçlar: İnternet erişiminin olduğu her alanda nesnelerin interneti devreye girmektedir. Akıllı araçlar internet erişimi ile donatılmıştır. Böylece elde edilen veriler kişilere kolaylıkla aktarılmaktadır.
Nesnelerin interneti örnekleri konusunda araçlara ne gibi katkısı olduğu konusunda ise aracı uzaktan çalıştırma, bagajı uzaktan açma, akıllı kilit ve alarm sistemleri gibi pek çok teknolojiyi içine almaktadır.
IoT Faydaları Nelerdir?
Hayatımızı farklı alanlarda büyük oranda kolaylaştıran nesnelerin interneti pek çok avantaj ve fayda sunmaktadır. Aşağıda birkaçını sıraladık.
- İşletmelerin verimliliğini artırır.
- İşletmelerin daha çok veriye kolay yoldan ulaşmasını sağlar.
- İşletmelerin sorunlara daha hızlı ve erken müdahalesini mümkün kılar.
- Cihazların arızalarının tespit ve çözümünde kolay yollar sunulmasını sağlar.
- Kullanıcıların hayatlarını kolaylaştıracak uzaktan kontrol mekanizmasını devreye alacak pek çok teknoloji sunmaktadır.
- Akıllı cihazlar ile kişilerin uzaktan veri aktarımı ile pek çok işini hızlı bir şekilde halletmesini sağlar.
- Ev, ofis, araç gibi pek çok alanı dönüştürme ve ölçümlemeyi mümkün kılar.
- Akıllı sistemleri, ayarlamaları, zamanlayıcıları ile bilgi almayı kolay hale getirir.
- Nesnelerin interneti ; sürücüsüz araçlar, akıllı şehirler, akıllı cihazlar gibi alanlarımızı yönetme şansını bizlere sağlar.
- Genel iş süreçlerinin hızlı bir şekilde izlenmesini sağlar.
- Toplanan veriler sayesinde müşteri deneyimini geliştirmenin önü açılır.
- Zamandan tasarruf sağladığı gibi paradan da tasarruf edilmesini sağlar.
- Çalışan verimliliğini üst seviyelere çıkarmada etkilidir.
- Yeni iş modellerinin ortaya çıkmasında ve var olan iş modellerinin entegresini kolaylaştırır.
IoT Güvenli Midir?
Nesnelerin interneti dijital dünya ile fiziksel dünyayı birbirine bağlayan görünmez bir sistemdir. Veri aktarmak için sensörler sürekli olarak ilgili alandan veri toplamaktadır. Elbette toplanan bu veriler pek çok güvenlik sorununu da beraberinde getirebilmektedir. Cihazlara eklenen sensörler onları daha savunmasız bir hale getirmesin diye güvenlik konusunda hassas olmalı ve güvenlik zafiyetleri konusunda gerekli önlemler alınmalıdır.
İlgili İçerik; Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Nedir?
Nesnelerin İnterneti ve Big Data Arasındaki Bağlantı Nedir?
Nesnelerin interneti farklı kaynaklardan topladığı pek çok veri, büyük veriye (big data) dönüşmektedir. Nesnelerin interneti büyük verilerin toplanmasında etkili bir araçtır. Big data hayatımızdaki tüm dijital verilerin bir yerde toplanıp birikmesi sonucu oluşmaktadır. Toplanan veriler kişi ya da yapay zekalar tarafından analiz edilip günlük hayatta kullanılmaktadır. İşletmeler bu sayede pek çok analizler ve raporlamalar yapmaktadır.
İlgili İçerik; Big Data (Büyük Veri) Nedir?
İlgili İçerik; Blockchain Teknolojisi (Blok Zinciri) Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey
IOTA Coin Nedir?
IOTA nesnelerin interneti ile beraber çalışan bir kripto para olarak ortaya çıkmıştır. Nesnelerin interneti coin olarak çıkış yapan kripto para; IoT sektörüne hitap eden, merkezi olmayan, modüler, işlem ücreti olmayan, ölçeklenebilir bir coin olarak dikkat çekmektedir.
Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.
E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın
21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!
15 Gün Ücretsiz Deneyin!