İnternetten gıda satışı yapmak isteyenler paketli gıda satışı yapabilecekleri gibi kendi ürettiği gıda ürünlerin de satışını yapabilmektedir. Fakat internetten gıda satışı yapmak için ürün seçiminden şirket kurulumuna, gıda satışı sitesi kurulumundan reklam ve pazarlama faaliyetlerine kadar olan her unsura dikkat edilmesi gerekir.
Gıda satışı yapacak olan kişi ve işletmeler bazı durumlarda belirli belgeler de istenmektedir. Bu nedenle internet üzerinden gıda satışı yapacakların profesyonel olarak hareket etmek adına ilk olarak ürün ve hizmetlerini belirlemesi, satacakları ürünleri sergileyecekleri online gıda satış sitesini açması gerekir. İnternetten gıda satışı için gerekli belgelere ihtiyaç duyulduğunda ise bu belge ve sertifikaların alınması oldukça önemlidir.
İnternetten Gıda Satışı Nasıl Yapılır adlı bu yazımızda sizlere internet üzerinden gıda satışı yapmak hakkında bilgi verirken internetten gıda satışı için gerekli belgeler ve internetten satılabilecek gıda ürünleri hakkında da bilgilendirme yapacağız. Siz de yazımızı inceleyebilir ve böylece internetten gıda satışı hakkında bilgi edinebilirsiniz
İnternetten Gıda Satışı Yapmak İçin Gerekli Belgeler
İnternetten gıda satışı yapmak isteyenlerin belirli belgelere ihtiyacı bulunur. Bunlar hem şirket kuruluşu gerçekleştirildiğini hem de gıda satış izni olduğunu gösteren belgelerdir. İnternetten gıda satışı yapmak için gerekli belgeler şunlardır:
- Vergi Levhası
- Ticaret Sicil Gazetesi
- İmza Sirküleri
- Gıda İşletmesi Kayıt Belgesi
- İş Yeri Açma ve Çalışma Ruhsatı
- ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Belgesi (zorunlu değildir)
- Hijyen Eğitim Sertifikası
- Sağlık Raporları
- Ürün Etiket Bilgileri
- Ambalajlama Standartlarına Uygunluk
ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Belgesi zorunlu olmayan bir belge türüdür. Hijyen eğitim sertifikası ise gıda satışı yapmak isteyenlerden istenen zorunlu bir belgedir. Unutmamak gerekir ki internetten gıda satışı yapmak için gerekli belgeler satılacak ürünlere göre farklılık gösterebilmektedir. Bu nedenle online gıda satışı yapacak işletmelerin bu süreçleri profesyonel bir şekilde yürütmesi gerekir.
İnternetten Gıda Satışı Yapma
İnternetten gıda satışı yapmak için işletmelerin yapması gereken çalışmalar şunlardır:
- İş planı hazırlayın.
- Satacağınız ürünleri belirleyin.
- Tedarikçinizi seçin.
- Şirket kuruluşu gerçekleştirin.
- Gıda satış sitenizi kurun veya pazaryerlerinde mağaza açın.
- Sanal pos ve kargo anlaşması yapın.
- Pazarlama çalışmaları yapın.
Bu adımları tamamlayarak sizler internet üzerinden gıda satışı yapmaya başlayabilir ve böylece gelir elde edebilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: İnternetten Satış Yapmak
İş Planı Hazırlayın
İnternet üzerinden gıda satışı sektöründe başarılı olmanızın yolu disiplinli ve planlı bir çalışmadan geçer. Bu sebeple öncelikle hedeflediğiniz iş hacminiz ölçüsünde çalışma gruplarınızı oluşturmanız gerekir. Bu nedenle de online gıda satışı yapacak olanlar satışa başlamadan önce bir iş planı hazırlar.
- Satılacak Ürünleri Belirleme
- Ürün Tedarik Süreci
- Şirket Kuruluşu
- E-ticaret Sitesi Kurulumu
- Depolama ve Lojistik
- AR-GE Çalışmaları
- Dijital Pazarlama Çalışmaları
- Riskler, Büyüme Fırsatları
Süreçleri iş planı içerisinde belirlenir. İşletmeler internetten gıda satışı yapan rakiplerini de inceleyerek bu konuda kendi stratejilerini belirleyerek hareket edebilmektedir.
İnternetten Satılan Gıda Ürünlerini Araştırın ve Seçim Yapın
İnternetten satılan gıda ürünleri çeşitli kategorilere ayrılır. Et ve Balık, paketlenmiş gıdalar, organik ürünler, diyet ürünler, bebek ürünleri sebze ve meyveler internetten satılacak gıda ürünleri arasında yer alır.
Ürün Türü | Ürün Örnekleri |
---|---|
Et ve Balık | Taze kırmızı et, beyaz et, deniz ürünleri |
Süt Ürünleri | Süt, peynir, yoğurt, tereyağı vb. |
Meyve ve Sebzeler | Domates, salatalık, karnabahar, mandalina, muz vb. |
Atıştırmalıklar | Cips, kuruyemiş, çikolata, bisküvi ve şekerlemeler |
Hazır Yemekler | Hazır çorba, konserve yemekler, makarna sosları, tarhana, ev makarnası, salça |
Doğal Ürünler | Doğal bal, zeytinyağı, organik baharatlar |
Glütensiz Ürünler | Glütensiz ekmek, un, atıştırmalıklar |
Bebek ve Çocuk Gıdaları | Bebek mamaları ve takviye gıdalar |
İçecekler | Kahve, Çay, Taze sıkılmış meyve suları, smoothie |
Soslar | Barbekü sosları, acı soslar, salata sosları |
Fırın Ürünleri ve Tatlılar | Ekmekler, poğaçalar, kurabiyeler, pastalar |
Dondurulmuş Ürünler | Hazır doğranmış dondurulmuş sebzeler, dondurulmuş tavuk, balık ve deniz ürünleri, dondurmalar ve sorbeler |
İnternetten gıda satışı yapmak isteyen işletmelerin yönelebileceği başlıca ürünlerdir. Sizler de bu ürünler hakkında araştırma yapabilir, rakiplerinizin sattığı ürünleri inceleyebilir ve böylece satacağınız ürünleri belirleyebilirsiniz.
İlginizi Çekebilir:İnternette En Çok Satılan Ürünler
Tedarikçinizi Seçin
İnternetten satacağınız gıda ürünler kolay bozulabilir ürünler arasında yer alır. Bu noktada da ürünlerin tedarik süreçleri önemlidir. Ürün tedariği esnasında tedarikçi seçimi yapacakların tedarik süresinin, üretim aşamasının ve son kullanma tarihin önemli olduğunu unutmaması gerekir.
Online gıda satışı için ürün tedarikçilerinizi belirlerken sevkiyat sırasında ürünlerin paketlenmesi, taşınması ve bunların steril ortamda yapılması konularını önceden konuşup çalışma şartları konusunda anlaşın. Gıda ürünlerinin korunması doğrudan insan sağlığı ile alakalı olduğu için yasal ve sosyal sorumluklarınızı dikkate alın.
Şirket Kuruluşu Yapın
İnternetten Gıda Satışı yapacaksanız e-ticaret sitesi kurmak, pazaryerlerinde mağaza açmak, sanal pos almak, kargo anlaşması yapmak gibi süreçlerin yönetimi ve vergilendirme süreçleri için şirket kuruluşu yapmanız gerekir.
Gıda Satışı Nace Kodları |
---|
Nace Kod : 46.39.02-Belli bir mala tahsis edilmemiş mağazalarda gıda (dondurulmamış), içecek ve tütün toptan ticareti kategorisi altındaki firmalar. |
Nace Kod : 46.3-Gıda, içecek ve tütün toptan ticareti kategorisi altındaki firmalar. |
NACE kodu “47.91.14 – Radyo, Televizyon, Posta Yoluyla veya İnternet Üzerinden Yapılan Perakende Ticaret” |
Gıda satışı için nace kodlarını kullanarak şahıs, limited ve anonim şirket türlerinden birini kurabilir ve böylece internetten gıda satışı yapmaya başlayabilirsiniz.
Gıda Satış Sitenizi Kurun ya da Pazaryerlerinde Mağaza Açın
Online gıda satışı yaparken ürünlerinizi sergilemek için ya bir e-ticaret sitesine sahip olmanız gerekmekte ya da pazaryerlerinde mağaza açmanız gerekmektedir. Trendyol, Hepsiburada, N11 vb. pazaryerlerinin yanı sıra günümüzde gıda satmak isteyenler e-ticaret sitesi de kurmaya yönelmektedir. Site ve mağaza kurulum süreçlerinde şunları önemseyebilirsiniz
- Gıda sektörüne veya sattığınız ürün grubuna uygun bir isim belirleyin.
- Sitenizi tasarlarken yeşil ve kahverengi tonlarını tercih edin.
- Ürünlerinizi e-ticaret sitenize eklerken gıda ürünlerinin içerikleri, alerjen uyarıları, üretim ve son kullanma tarihi gibi bilgilerin alıcı için önemli olduğunu unutmayın.
- Satışını yapacağınız ürünler için görsellerin kaliteli olmasına özen gösterin.
Bu unsurları önemseyerek sizler de online gıda satış sitenizi kurabilir ve internetten gıda satışı yapmaya başlayabilirsiniz.
Sanal Pos ve Kargo Anlaşması Yapın
İnternetten gıda satışı yapacakların sanal pos ve kargo anlaşması da yapması gerekir. Sanal pos anlaşması işletmelerin internetten tahsilat gerçekleştirmelerini sağlarken kargo anlaşması ise ürünleri uygun fiyatlar ile müşterilerinize göndermenize olanak tanır. Sizler de online gıda satış mağazanızı satışa hazır hale getirmek için sanal pos ve kargo anlaşması yapabilirsiniz.
Ürünlerinizi Pazarlayın
İnternetten gıda alışverişi yapmak isteyen kişilere ulaşmak için ürün ve hizmet pazarlamasına da önem vermeniz gerekir.
- Google Reklamları
- SEO Çalışmaları
- Sosyal Medya Çalışmaları
- Influencer Marketing
- Afilliate Marketing
Gibi dijital pazarlama yöntemleri hedef kitlenize ulaşabileceğiniz yöntemlerdir. Sizler de bu pazarlama yöntemlerini kullanabilir ve böylece satışlarınızı artırabilirsiniz.
Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve X üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.
E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın
21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!
15 Gün Ücretsiz Deneyin!