Şirketlerin en önemli departmanlarından birini oluşturan insan kaynakları departmanı, şirketlerin ve şirket çalışanlarının daha iyi bir performans göstermesini sağlamak için çalışan birimdir.
Günümüzde insan kaynakları şirket kültürü ile çalışan kültürünü ortak bir zeminde buluşturarak şirket çıkarlarına uygun, çalışan, mutlu ve üretken bireyler yetiştirmeyi hedeflemektedir.
Önemli dinamikleri içinde barındıran İnsan Kaynakları Yönetimi konusunun ayrıntılarına yazımızdan ulaşabilirsiniz.
İnsan Kaynakları Nedir?
Konuya başlarken insan kaynağı ya da insan kaynakları nedir sorusuna cevap vermek gerekmektedir. Çünkü insan kaynakları yönetiminin özü insana dayanmaktadır. İnsan kaynakları, şirketlerin çalışan operasyonuna katkıda bulunan kişi ya da ekiplerden oluşan bir şirket birimidir.
Kurumsal şirketler günümüzde, insan kaynakları uzmanı tarafından, çalışanlarının iş süreçlerinin yakından takip edilmesini sağlamaktadırlar.
İlgili İçerik; Oryantasyon Nedir? Firmalar İçin Neden Önemlidir?
İlgili İçerik; Oyunlaştırma (Gamification) Nedir?
İnsan Kaynakları Yönetimi Nedir?
İnsan kaynakları yönetimi nedir dediğimizde ise şirketlerin daha iyi yönetilmesi için çalışmalar yürüten, şirket ve çalışan performansını artırarak optimize etmek demektir. İnsan kaynakları yönetimi tarihçesine bakıldığında sanayi devrimine kadar gitmek gerekmektedir. Fabrikalaşmanın getirdiği eleman ihtiyacı sonucunda personelin yönetilmesinden doğan sorunlar insan kaynakları yönetimi kavramının da ortaya çıkmasını sağlamıştır.
19. yüzyılda temelleri atılan kavram o dönemde personel merkezlerinin açılmasıyla devam etmiştir. Planlı ve düzenli bir işyeri oluşturma konusunda elemanlara destek vermeye başlayan bu merkezlerde günümüzdeki insan kaynakları kavramının da temelleri atılmıştır.
İlgili İçerik; Kriz İletişimi ve Kriz Yönetimi İpuçları
İnsan Kaynakları Yönetimi Hangi İş Süreçleriyle İlgilenir?
İnsan kaynakları yönetiminin ilgilendiği iş süreçlerini aşağıda sıraladık.
İşe alım ve ayrılma süreci: İşe alma, işe alınacak kişiyi seçme ya da işten ayrılma süreçleri İnsan Kaynakları Uzmanı tarafından yürütülen iş süreçleridir. Bir iş alanıyla ilgili adaylarla görüşmek, en uygun aday arasından seçim yapmak bir İK departmanının kilit görevlerindendir.
Bir insan kaynakları uzmanının işe alım sürecindeki görevleri :
- Yeni iş ihtiyacı doğduğunda İK’ya gelen talep üzerine işe alım sürecine başlar.
- İK uzmanı en iyi iş adaylarıyla görüşmekle görevlidir.
- En doğru adayı seçmek için farklı araçlardan faydalanabilmektedir.
- İnsan kaynakları uzmanı ; referans, mülakat gibi farklı değerlendirme seçeneklerini kullanma hakkına sahiptir.
Performans yönetimi: İnsan kaynakları yönetimi bölümünün önemli kilit görevlerinden biri de performans yönetimidir.
Performans yönetiminin kapsadığı görevler :
- Çalışanların iyi bir performans göstermesini sağlama
- Üretkenliğinin artması için gerekli ortamın sağlanması
- Çalışanların sorumluluk ve görev tanımlamalarını açıklama
- Çalışanlara performansları hakkında geri bildirim sağlama
- Planlama, izleme, gözden geçirme, ödüllendirme gibi aşamaları performans yönetiminde kullanma
- Ekip yöneticilerini bilgilendirme ve destekleme
Öğrenme ve geliştirme: İnsan kaynakları yönetimi yaşam boyu öğrenmeyi destekleyen bir departmandır. Şirket çalışanlarının işe alımından itibaren sürekli öğrenme ve gelişme yolunu açarak şirket içi eğitim ve etkinliklerin organizasyonundan sorumludur.
İlgili İçerik; Evden Çalışırken Motivasyonunuzu Arttıracak 6 Unsur
İnsan kaynakları uzmanı olan kişilerin şirket içi üretkenlik ve motivasyonu artırmak için gerek iş gerekse sosyal, kültürel, küresel konularda eğitimler ve etkinlikler organize etmesi şirket içi faaliyetler açısından önemli bir yer tutmaktadır.
İşten çıkma süreçlerinin yönetilmesi: İşe alım kadar işten ayrılma ve yerine yeni bir adayın getirilmesi süreçleri de insan kaynakları departmanının titizlikle yerine getirmesi gereken süreçler arasındadır.
Yedekleme planlaması: Kilit çalışanların şirketten ayrılması durumunda beklenmedik durumları planlama sürecidir. Örneğin, bir yönetici işten ayrıldığında yerine atanacak yedek yönetici ve sonrasındaki yeni bir yönetici tayini süreçleri insan kaynakları tarafından yürütülmektedir.
Kazanç, tazminat, hak ediş, yan haklar: İnsan Kaynakları Yönetimi denildiğinde kişilerin işe alımla birlikte şirketten alacakları maaşı, sigortası, yan hakları insan kaynakları uzmanı tarafından kişiye bildirilmektedir.
İşten ayrılma sürecindeki tazminat ve hak ediş süreçleri de çalışan ve İK departmanı tarafından yürütülmektedir. İK çalışanlarla maddi konularda iletişime geçen bir aracı konumundadır.
İlgili İçerik; Finansal Planlama Rehberi
Sosyal ödüllendirmeler: Çalışanın hak edişleri dışında şirketin sağladığı bazı avantajlı performans ödüllendirmeleri de insan kaynaklarına bağlıdır. Örneğin performansa ya da şirket içinde gerçekleştirilen yarışma, performans gibi durumlarda; çalışanlara çeşitli hediyeler sunulmasının organizasyonu insan kaynakları birimine aittir.
İzin, çalışma saatleri: Çalışma saatleri ve izin konusunda kilit görev insan kaynakları birimine aittir. Çalışanlarla çeşitli uygulamalar üzerinden ya da farklı iletişim araçlarıyla izin, çalışma saatleri gibi işlerin yürütülmesi ve bilgilendirilmesi sağlanmaktadır.
Problem çözme: İnsan kaynakları aynı zamanda şirket içi huzurun sağlanmasından sorumlu bir nevi sorun çözme birimidir. Yaşanan problemlere karşı adil ve hızlı bir şekilde çözümler getirmek İK ekiplerinin görevidir.
Yaşanan problemlere çözüm için ya da var olan sıkıntıların tespiti için insan kaynakları ekiplerinin haftalık ya da aylık olarak şirket ekiplerine yönelik bir toplantı düzenlemesi ve çalışanların dinlenmesi çalışanlar üzerinde oldukça etkili olmaktadır.
Bilgi paylaşımı: İnsan kaynakları yönetimi şirket çalışanlarıyla iletişim ve bilgi paylaşımı konusunda en etkin olan birimdir. Şirket içinde yaşanan en güncel gelişmelerin tüm çalışanlara aktarılmasından sorumludur.
İnsan kaynakları bilgi paylaşımı konusunda,
- Şirket çalışanlarına karşı açık bir dil kullanmalıdır.
- Güncel bilgileri zamanında paylaşmalıdır.
- Şeffaf bir anlayış benimsenmelidir.
İlgili İçerik; KVKK Nedir?
İlgili İçerik; Elektronik İmza Nasıl Alınır?
İnsan Kaynakları Uzmanı Görev Tanımı Nedir?
İnsan Kaynakları Departmanında görev alan uzman kişiler; şirketteki çalışanların; işe alım, işten ayrılış süreçlerini, eğitim ve etkinlik süreçlerini, şirket içi iletişimin sağlanmasını, şirket çalışanlarının motivasyon ve performansından sorumlu kişilerdir.
İnsan kaynakları uzmanının görev alanları
- Şirketlerin iş gücü süreçleri
- Nitelikli personel yetiştirme
- Yapılan çalışmalar ile şirketin hedeflerine ulaşmasına katkı sunma
- Çalışanların motivasyon ve üretkenliğini destekleme
- Şirket içi iletişimin sağlanması
- Şirket çalışanlarının iş güvenliğinin sağlanması
İlgili İçerik; Start Up Nedir? Start Up ile İlgili Merak Ettiğiniz 5 Kilit Başlık
İnsan Kaynakları Uzmanı Nasıl Olunur?
Şirketlerin insan kaynakları bölümü öncelikle deneyim üzerinden kabul görmektedir. İş hukuku, özlük yönetimi gibi konularda İK ekiplerinin bilgi sahibi olması beklenmektedir. Bunun yanında üniversitelerin 4 senelik ilgili bölümlerinden mezun olunması gerekmektedir. Deneyim dışında insan kaynakları yönetimi konusunda çalışmak isteyenler için uygun sertifika programları ve mesleki yönden gelişim getiren eğitimler bulunmaktadır.
İlgili İçerik; E-Ticarette Nasıl Para Kazanılır?
İnsan Kaynakları Departmanı Şirketler için Neden Önemlidir?
İnsan kaynakları departmanı küçük, orta ya da büyük işletme fark etmeksizin şirket içi düzeninin sağlanması açısından her şirkette olması gereken bir birimdir. İK birimi şirket yöneticisi ile çalışanlar arasındaki iletişimi sağlayan bir araç görevi görür. İK yöneticilerden sonra şirket kontrolünü elinde tutarak şirket içi düzenin de sağlayıcılarının başında gelir.
Doğru bir insan kaynakları yönetimi şirketlerin operasyonlarını güçlendirirken çalışan deneyimini de iyileştiren bir birim olmasıyla iş sürekliliğinin sağlanmasına yardımcıdır.
İK departmanının şirketler için 10 önemi
- Şirket içi sistematik bir düzenin kurulmasına yardımcı
- Çalışanların ve şirketin faydasını gözetebilme yetkisi
- Çalışan ve yönetici arasında bir iletişim aracı görevi görmesi
- Çalışanlara ve şirkete fayda sağlaması
- İş hukukuna hakim olmasıyla birlikte yasal bir düzen oturtulmasına yardımcı
- Çalışanların şirkete uyum sağlamasına katkıda bulunma
- Çalışan motivasyon ve kariyer hedeflerini gözetme
- Çalışanların güvenliğini sağlama
Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.
E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın
21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!
15 Gün Ücretsiz Deneyin!