• Yazar Pınar Keleş
  • Güncellenme Tarihi 22 Aralık 2023
  • Okuma Süresi 5 dakikada okunur

Relationship marketing yani bilinen Türkçe adı ile ilişki pazarlaması, işletmelerin müşteriler ile uzun vadeli ve sürdürülebilir ilişkiler geliştirmeyi amaçladığı bir pazarlama stratejisine verilen isimdir.

 

Genellikle ilişki pazarlamasında markaların asıl amacı satış değildir. Bu noktada her işletme müşteri kazanımı ile beraber kazandığı müşteriler ile de sıkı ilişkiler kurmak ister. Uzun vadeli bir ilişkiyi beraberinde getiren ilişki pazarlaması ise işletmelerin hem sadık müşteriler kazanmasını sağlar hem de marka itibarını güçlendirmelerine olanak tanır. Bu nedenle her işletme için Relationship marketing çalışmaları oldukça önemlidir.

 

İlişki Pazarlaması (Relationship Marketing) Nedir adlı bu yazımızda sizlere Relationship Marketing ile ilgili bilgi vereceğiz. İlişki pazarlamasının avantajları ve dezavantajlarından bahsederken bu pazarlama stratejisini nasıl kurgulayacağınızdan da bahsedeceğiz. Siz de bu yazımızı inceleyebilir ve Relationship Marketing nedir sorunuza yanıt bulabilirsiniz.

 

İlginizi Çekebilir:Doğrudan Pazarlama Nedir

 

İlişki Pazarlaması (Relationship Marketing) Nedir?

Relationship Marketing’in Avantajları

 

İlişki pazarlaması markalar için kısa vadeli avantajlar sunan bir pazarlama stratejisi değildir. Genellikle Relationship Marketing stratejisini geliştirmek isteyen her marka ilişki pazarlamasının uzun vadeli etkileri hakkında bilgi sahibidir ve bu avantajlardan yararlanmak için bu pazarlama stratejisini kurgulamayı tercih eder. Relationship Marketing’in avantajları şunlardır:

 
  • İlişki pazarlaması markaların müşteri ilişkilerini kuvvetlendirmelerini sağlarken müşteri sadakatlerini artırmalarına da olanak tanır.
  • Uzun vadeli bir ilişki kurma amacı olduğu için müşterilerin markalara olan bağlılığını da artırır.
  • İlişki pazarlaması sayesinde tüketicilerin markaya olan bağlılığı arttıkça işletmeler tekrarlı satışlar da yapma şansı yakalar. Bu da aslına bakıldığında markaların karlılığını artırır.
  • Genellikle ilişki pazarlaması stratejisi kurgulayan işletmeler ortalama sepet tutarlarını artırabilmektedir. Bu da kârlılığı olumlu bir derecede etkilemektedir.
  • Bir markadan ürün ve hizmet satın alan ve o markaya bağlanan müşteriler ilgili markayı yakın çevrelerine de anlatmaktadır. Bu da aslına bakıldığında ağızdan ağıza pazarlama çalışmalarının doğal bir şekilde yapılmasını sağlamaktadır.
  • İlişki pazarlaması sayesinde müşteriler bir markaya daha fazla bağlandığı ve bu markaya karşı sadakatini koruduğu için ilişki pazarlaması çalışmaları yapan işletmeler rakiplerine karşı rekabet avantajı da elde etmektedir.
  • Markaların müşteri geri bildirimleri pozitifleşmektedir.
  • Müşteri geri bildirimlerine önem vermek markaların kendi süreçlerini de iyileştirmelerine olanak tanır.
  • Relationship Marketing’de işletmelerin var olan pazarlama maliyetleri düşmektedir. Çünkü işletmeler bu pazarlama stratejisi ile daha sıkı bağlar kurabilmektedir.
 

Relationship Marketing’in markalara sağladığı avantajlar bunlardır. Sizler de bu avantajlardan yararlanmak istiyorsanız ilişki pazarlaması stratejisini kurgulayabilirsiniz ve böylece müşterilerinizin memnuniyetini kazanabilirsiniz.

 

Relationship Marketing’in Dezavantajları

 

Her ne kadar ilişki pazarlamasının avantajları bulunuyor olsa da aslına bakıldığında belirli dezavantajları da bulunur. Relationship Marketing’in Dezavantajları şunlardır:

 
  • İlişki pazarlaması stratejisi geliştirmek isteyen markalar zaman ve kaynak yoğunluğu yaşayabilir. Çünkü bu pazarlama stratejisinde her müşteri ile ilişki kurmak gerekir.
  • Markalar doğru ve gelişmiş teknolojiler kullanmadıkları takdirde müşterilerini segmente etmekte güçlük çekebilmektedir.
  • Müşterilerin ihtiyaçları ve talepleri sürekli olarak değişiklik gösterebileceği için markaların müşteri ilişkilerini yönetmesi zorlaşabilir.
  • Müşteri kitlesi büyüdükçe işletmelerin müşteri verilerini koruması zorlaşabilmektedir.
  • Müşterilerin beklentileri ve talepleri değiştiği takdirde bağlılık beklentinize yanıt bulamamanız mümkündür.
  • Sürekli aynı pazarlama stratejileri ile ilişki pazarlaması stratejisini kurgulamaya çalışmak müşterilerinizi markanızdan uzaklaştırabilir.
 

İlişki pazarlamasının markalar için dezavantajlı olabileceği başlıca durumlar bunlardır. Bu tür problemler ile karşı karşıya kalmak istemiyorsanız ilk başlarda pazarlama stratejinizi iyi bir şekilde geliştirmeye önem vermeniz gerekmektedir. Böylece daha doğru bir strateji sayesinde ilişki pazarlamasını benimseyebilir ve müşterilerinize güven vererek onların markanıza olan sadakatini kolayca artırma şansı yakalayabilirsiniz.

 

İlginizi Çekebilir:Contra Marketing Nedir

 

İlişki Pazarlaması Nasıl Yapılır?

 
İlişki Pazarlaması Nasıl Yapılır?


Müşterileri ile sıkı ilişkiler kurmak ve bir müşterinin bir markaya olan bağlılığını uzun yıllar boyunca sağlamak isteyen markalar her zaman ilişki pazarlaması nasıl yapılır sorusuna yanıt arar. Başarılı bir şekilde ilişki pazarlaması çalışmaları yapmak isteyen markaların bu noktada önem vermesi gereken belirli noktalar bulunur.

 
  • Müşteri Analizi Yapmak
  • Müşterilere Kişiselleştirilmiş Çözümler Sunmak
  • Şeffaflık ilkesiyle Güven İlişkisi Kurmak
  • Müşteri Desteğine Önem Vermek
  • Sadakat Programları Yaratmak
 

İlişki pazarlamasına önem veren ve ilişki pazarlaması nasıl yapılır sorusuna yanıt arayan işletmelerin önem vermesi gereken konular arasında yer alır. Çünkü bu çalışmalar her zaman ilişki pazarlamasının temelini oluşturur.

 

Müşteri Analizi Yapın

 

İlişki pazarlaması çalışmaları yapmak isteyen her markanın ilk önem vermesi gereken konulardan birisi müşteri analizidir. Çünkü bir marka hedef kitlesini, potansiyel müşterilerini ve mevcut müşterilerini ne kadar iyi ve yakından tanıyorsa relationship marketing stratejisini o kadar hızlı bir şekilde geliştirebilmektedir.

 

Bu nedenle bir markanın ilişki pazarlaması stratejisini geliştirmesi için ilk olarak müşterilerini segmentelere ayırması ve her segmenti ayrı ayrı incelemesi gerekmektedir. Bu çalışmanın temelinde ise markalar her segment grubunun ihtiyaçlarını ve taleplerini analiz etmeye çalışmalı ve bu ihtiyaç ve taleplere yanıt verecek stratejiler geliştirmelidir.

 

Müşterilere Kişiselleştirilmiş Çözümler Sunun

 

İlişki pazarlaması çalışmalarına önem veriyorsanız yapmanız gereken en önemli şey kişiselleştirmedir. Genellikle müşteriler bir markadan gelen özel içeriklere ve kişiselleştirilmiş deneyimlere daha fazla ilgi gösterir.

 

Özellikle dijital pazarlama çalışmalarında müşterilere kişiselleştirilmiş deneyimler sunmak bir müşterinin markaya olan bağlılığını hızlı bir şekilde artırmaktadır. Bu çalışmayı ise işletmeler her zaman e-posta ya da sms pazarlaması çalışmalarında yaparak müşterilerin güvenini kazanmaya çalışır.

 

Sizler de relationship marketing çalışmaları yapmak ve iyi bir strateji ile hareket etmek istiyorsanız hedef kitlenize ve müşterilerinize kişiselleştirilmiş ürün, kampanya ve hediyeler sunabilirsiniz. Böylece müşterilerinizi markanıza bağlayabilir ve ilişki pazarlaması çalışmalarında başarı elde edebilirsiniz.

 

İlginizi Çekebilir:Kişiselleştirilmiş Pazarlama Nedir

 

Şeffaflık İlkesiyle Güven İlişkisi Kurmak

 Şeffaflık İlkesiyle Güven İlişkisi Kurmak


Bir müşterinin bir markaya yakınlık duyması ve bağlanması için güvene ihtiyacı vardır. Bu yüzden de ilişki pazarlamasında müşterilere güven vermek oldukça önemlidir. Bu nedenle her marka müşterilerine şeffaf bir şekilde yaklaşmakta ve bilgileri onlara kolayca aktarmaktadır.

 

Siz de ilişki pazarlaması stratejinizi geliştirmek ve böylece müşterilerinizin markanıza olan sadakatini artırmak istiyorsanız şeffaflık ve güven ikilisini benimsemeye özen gösterebilirsiniz.

 

Müşteri Desteğine Önem Verin

 

Bir markanın müşterileri arasında yer alan kişiler belirli dönemlerde markadan destek isteyebilmektedir. Örneğin bir e-ticaret firmasının müşterileri arasında yer alan kişiler sipariş verme sürecinde, ödeme, iptal ve iade sürecinde müşteri destek ekibi ile iletişime geçmekte ve bu süreçleri hızlı bir şekilde yürütmek istemektedir. Bu noktada müşteri isteklerine hızlı bir şekilde yanıt veren ve profesyonel bir şekilde müşteri hizmetleri sunan markalar müşterilerini daha fazla elinde tutmaktadır.

 

İlginizi Çekebilir:Marka Pazarlaması Nedir

 

Sadakat Programları Yaratın

 
Sadakat Programları Yaratın


İlişki pazarlaması dendiğinde herkesin aklına ilk gelmesi gereken çalışmalardan birisi sadakat programlarıdır. Çünkü bir marka ne kadar doğru sadakat programı yaratırsa müşterileri onlara daha fazla bağlanmaktadır. Müşterilere özel sunulan ödüller, indirimler ve ayrıcalıklar gibi stratejiler ise müşteri sadakatini artırmaktadır. Siz de ilişki pazarlaması çalışmaları yapmak istiyorsanız müşterileriniz için sadakat programları oluşturabilirsiniz.

 

Ticimax ile Pazarlama Çalışmalarınızı Kolayca Yapın

 

E-ticaret ile internetten ürün satmak için sizler de Ticimax e-ticaret alt yapısını tercih edebilirsiniz. Ticimax e-ticaret alt yapısında bulunan gelişmiş özellikler sayesinde kişiselleştirme, para puan kampanyaları, kişiye özel pazarlama çalışmalarını kolayca yapabilir ve böylece ilişki pazarlaması stratejinizi geliştirebilirsiniz.

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

E-Ticaret için en doğru altyapı
Hemen Şimdi

E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın

21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!

15 Gün Ücretsiz Deneyin!
<