Sunucu Hata Kodları internet sitesi olan kişiler tarafından sıklıkla karşılaşılan kodlardır. İnternet sitelerinde birçok kod karşımıza çıkabilmektedir fakat her koda hata olarak yaklaşmak yanlış olacaktır. Genellikle gördüğümüz kodlar durum kodları ve hata kodları olarak ikiye ayrılmaktadır.
Durum Kodları, genellikle sayfaların yönlendirme, geçici yönlendirme, kalıcı yönlendirme gibi durumları hakkında bilgiler verirken Durum Hata Kodları ise bulunamamazlık, erişim engelleme gibi alanlarda bizlere bilgi vermektedir. Bu bölümde sizlerin web sitenizde en sık karşılaşabileceğiniz hata kodları neler olabilir bunlardan bahsedeceğiz ve bu hatalar genellikle neden ve nasıl karşımıza çıkar bunları sizlerle paylaşacağız.
Http Kodları genellikle 5 farklı kod yapısıyla karşımıza çıkmaktadır; 100, 200, 300, 400 ve 500 ile başlayan kodlar farklı anlamlara gelmektedir.
- 100 ile başlayan kodlar daha çok bilgilendirmeye yöneliktir
- 200 ile başlayan kodlar daha çok başarıdan bahsetmek için kullanılır
- 300 ile başlayan kodlar yeniden yükleme kodlarıdır
- 400 ile başlayan kodlar istemci hataları ile ilgili kodlardır
- 500 ile başlayan kodlar sunucu hatasıyla ilgili kodlardır.
İlgili İçerik: Nace Kodu Nedir?
400 Hata Kodu Nedir?
Sayfa Hata Kodları arasında bulunan 400 Hata Kodu, Bad Request hata kodu olarak bilinmektedir. Genellikle Web sunusunun istenen işlemi tamamlayamadığında ortaya çıkan bu kod ile karşılaştığınız zamanlarda uzaktaki sunucunuzun istediğiniz işlemi gerçekleştiremediğini veya gerçekleştirmek istediğiniz işlemi tam anlayamadığı anlaşılmaktadır. İnternet sayfanızda 400 hata kodu ile çok farklı şekillerde karşılaşabilirsiniz. Bu hata kodu ile karşılaşabileceğiniz başlıklar şunlardır;
- 400 Bad Request
- Bad Request Bad Request : Error
- 400 Http Error 400- Bad Request
- 400 - Bad Request
400 Hata Kodu ile karşılaşmanıza neden olan 4 şey bulunmaktadır. Genellikle;
- Tarayıcı çerezleri ile ilgili problemler
- Eksik – yanlış URL ile işlem yapmaya çalışmak
- Tarayıcı da bulunan ön bellekleme sorunu
- DNS sorunları
Bu hata kodu ile karşılamanıza neden olacaktır.
İlgili İçerik: CDN Nedir? Ne İşe Yarar?
403 Hata Kodu Nedir?
Sayfa Hata Kodları içerisinde yer alan bir başka hata kodu ise 403 hata kodudur. 403 Hata Kodu ile karşılaştığınızda genellikle erişim izniniz olmayan bir adres veya web sitenize erişmeye çalışıyorsunuz demektir. Genellikle bu kod farklı başlıklar ile karşımıza çıkmaktadır;
- 403 Forbidden
- Http Error 403 – Forbidden
- You dont have permission to acces on this server Gibi hataları alıyorsanız eğer 403 hata kodu ile karşılaşmışsınız demektir. 403 Hata kodu ile karşılaşmanıza neden olan 2 şey vardır;
- Hatalı .htcaccess dosyaları ve ayarları
- Hatalı dosya ve klasör izinleri
Sizler de bunların kontörlünü sağlayarak 403 Hata Kodunu çözebilirsiniz.
404 Hata Kodu
Sayfa Hata Kodları içerisinde bulunan 404 hata kodları birçok problemden karşımıza çıkmaktadır.
- Sunucuda yer alan dosyaların yanlış klasöre taşınması
- Taşınırken eksik taşıma işlemi yapılması
- Aratılan sayfanın kaldırılmış olması
- Arama sırasında yapılan arama ve yazım yanlışları
- Web sitesinin bakım sürecine girmiş olması
- Yanlış Backlinkler
- İç ve dış bağlantı hataları
404 hata kodu ile karşılaşmanıza neden olmaktadır.
İlgili İçerik: Banka Hata Kodları
500 Hata Kodu
500 Hata Kodu diğer adıyla Internal Server Hatası olarak bilinen bir hatadır. Bu Web sitenizin sunucunda problemler olduğunu göstermekle beraber genellikle .htaccess dosyasındaki hatalı kurulumlar nedeniyle karşımıza çıkmaktadır. Hatanın nedeni iyice araştırılmalı ve buna yönelik çözümler üretilmelidir.
503 Hata Kodu
Genellikle bakım ve onarım çalışmaları yapılan sitelerde karşımıza çıkan hata kodudur. Genel olarak site sahibinden kaynaklı bir hata olarak anlaşılmaması gerekmektedir. Genellikle 503 hata kodu hosting firmanızdan kaynaklı bir şekilde çıkmaktadır.
502 Hata Kodu
Sayfa Hata Kodları içerisinde bulunan ve en çok karşılaşılan bir başka kod ise 502 Hata Kodudur. Bu hata kodu ile genellikle bozuk ağ geçidiyle karşılaştığınızda, paremetrelerin yanlış olduğu durumlarda karşılaşmanız muhtemeldir. Genellikle geçici bir hata olduğu için kısa sürelerde çözülebilir.
İlginizi Çekebilir: Güven Damgası Nedir?
Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.
E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın
21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!
15 Gün Ücretsiz Deneyin!