Web sayfalarının oluşmasında ve hazırlanmasında kullanılan bir sistem olan html kodları bir işaretleme dilidir. Bir programlama dili olan HTML web site sayfalarının oluşmasını sağlamaktadır. HTML kodu internet tarayıcıları tarafından işlenir ve bir web sayfası oluşur.

 

Html hakkinda bilinmesi gerekenler

 

HTML Nedir?

 

Html açılımı Hyper Text Markup Language olup HTML; kodlama, sembol, işaretleme, biçimlendirme gibi yöntemlerle bir içeriğin web sayfasında yani internette görüntülenmesini sağlayan bir sistemdir.

 

Bir köprü metni biçimlendirme dili olan HTML nedir dediğimizde internette görüntülenmesi amaçlanan bir dosyaya eklenen biçimlendirme sembolleri veya kodları kümesidir. İşaretleme; web tarayıcılarına bir web sayfasının kelimeleri, sayıları, resimleri nasıl görüntüleyeceğini söylemeye yarar.

 

Birkaç başlıkta HTML nedir;

 
  • HyperText Markup Language kısaltılmış adıyla HTML web tarayıcıları tarafından dünya çapında web üzerindeki sayfaları oluşturmak için kullanılan temel komut dosyası dilidir.
  • HTML sayfalarında oluşturulan köprü metinleri, bir kullanıcının bir bağlantıyı tıklatmasına ve bu bağlantı tarafından referans verilen yeni bir sayfaya yönlendirilmesine izin verir.
  • Html; iki köşeli parantez (örneğin, "< note>") arasında görünen metindir.
  • HTML kodları günümüzde CSS ve Java (NodeJs) kodları ile birlikte kullanılır. Site temaları, resimler, tablolar yani dinamik sayfa görüntüleri bu kodlarla birlikte web sayfalarında görüntülenir.
  • Html renk kodları gibi çalışmalar da Java ve CSS gibi kodlar ile mümkün olmaktadır.
 

İlgili İçerik; Meta Açıklaması Nedir, Neden Önemlidir?

 

html nedir

 

HTML ile Hangi Çalışmalar Yapılır?

 

Web sayfalarının olmazsa olmazı olan html kodları ile pek çok çalışma yapılmaktadır. Web sayfalarındaki içeriklerin ve görsellerin oluşmasında ve tarayıcılarda nasıl görünmesi konusunda en önemli görevi üstlenen html kod yazımı bilinmesi de bu nedenle oldukça önemlidir. Aşağıda birkaç başlıkta html ile neler yapılabileceğini sıraladık.

 
  • Görsel, yazı ve video gibi her türlü metin ya da içeriğin web sayfasında görüntülenmesini sağlayan kodlardır.
  • Oluşturulan içerikler üzerinde düzenleme, değişiklik yapmayı mümkün kılmaktadır.
  • Oluşturulan web sayfa içeriklerinin web sitelerinde doğru bir şekilde yayınlanması için arka tarafta yapılan çalışmalar kümesidir.
  • Web tarayıcılarının web siteleri hakkında çıkarımlarda bulunmasını sağlar.
 
İlgili İçerik; E-ticaret SEO Teknikleri 



html ile hangi çaışmalar yapılır

 

HTML Kodu Nedir, Nasıl Yazılır?

 

Html kodu yazmak da web sayfası oluşturmak isteyenler için merak edilen bir konudur. Html kodu nasıl yazılır denildiğinde ekstra bir program indirmeye gerek olmamaktadır. Bir html editör ile wordpad, not defteri, word gibi sayfalarda html kodu yazılabilir ve web sayfaları oluşturulabilir. Elbette bunun için yazım tekniğini bilmek gerekmektedir.

 

Web sayfaları, profesyonel html editör kullanılarak oluşturulabilmekte ve değiştirilebilmektedir. HTML öğrenmek isteyenler basit metin düzenleyiciler kullanmalarında fayda vardır.

 

İlgili İçerik; E-ticaret Sitenizin Trafiğini Organik Olarak Arttırma Stratejileri

 

html kodu nedir

 

HTML ile Web Sayfası Nasıl Oluşturulur?

 
  • HTML dili oluştururken kullanılan etiketler “< >” sembollerinden oluşmaktadır.
  • Her etiket mutlaka kapatılır ve sayfa yapısı bu şekilde oluşturulur.
  • Etiketlerin kapanması için etikete ekstra “/” eklenmesi gerekmektedir. Bu şekilde oluşturulan yapıların içine istenen içerik ve görsel metinleri eklenerek bir web sayfası yapısı oluşturulması mümkündür.
  • Web sayfası için html etiketleri sayfanın nasıl görünmesi konusunda belirleyicidir.
 

Örneğin hazırlanan

etiketinin başına ve sonuna konulması o alanın bold(kalın) şekilde görünmesini sağlamaktadır. Burada işin tekniğini bilen html editörü tarafından sayfanın oluşturulması başarı açısından önem taşımaktadır.  

Aşağıda genel bir html sayfa örneği yapısını verdik;

 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<title>Başlık</title>
</head>
<body>
 
<p>Metin</p>
 
</body>
</html>

 

Html kodları yazıldıktan sonra htm, xhtml ve html gibi tarayıcıların anlayacağı şekilde kaydedilmelidir.

 

İlgili İçerik; HTTP Durum Kodları ve Anlamları




html ile web sayfası oluşturma


 

HTML Etiketleri Nelerdir?

 

Yukarıda bahsettiğimiz html sayfa yapısının daha iyi anlaşılması için kullanılan html etiketlerinin iyi bilinmesi gerekmektedir. Aşağıda etiketlere ve anlamlarına yer verdik.

 

Html: Sayfa inşasına başlanırken sayfanın başına "< html>" sonuna da "< /html>" şeklinde yazılan etiketin adıdır. Tüm etiketleri kapsayan bir etikettir.

 

Head etiketi: Sitede yer alan içerik ve tanımlamaların oluşturduğu etikettir.

 

Body etiketi: Sayfa inşasının önemli bir bölümünü kapsamaktadır. Yazının tam gövde kısmını yani siteye gelen her kullanıcının görüntüleyebildiği bir alanı oluşturan etikettir.

 

Heading etiketleri: Bu alan heading yani başlık etiketlerinden oluşmaktadır. Bunlar; h1, h2, h3, h4, h5, h6 gibi pek çok farklı seçenekte karşımıza çıkmaktadır. Başlık etiketleri metnin tamamının hiyerarşik bir şekilde heading inşasına göre yapılmasını mümkün kılmaktadır.

 

Başlık etiketlerinin hem html kodları açısından hem de sayfanın arama motorları tarafından değerinin ve sayfanın görünürlüğünün artması açısından mutlaka kullanılması gerekmektedir.

 

H1 etiketi başlık etiketidir. Sonraki H etiketleri ise metnin hiyerarşisine göre konu bütünlüğü bozulmadan uygulanmaktadır. H etiketlerinde site ya da metin açısından önemli anahtar kelimelere yer verilmesi sayfanın arama motorlarındaki görünürlüğünü artırır ve SEO değerini de yükseltmektedir.

 

Metin düzenleme etiketleri: Metin düzenleme etiketleri denildiğinde ise metnin; kalınlığı, eğikliği, paragrafı, altı çizili, üstü çizili gibi ayrıntılar yer almaktadır.

 
  • Kalınlık etiketi "< b> < /b>" şeklinde yapılmaktadır.
  • İtalik-eğik yazı etiketi "< ı> < /ı>" şeklinde yapılmaktadır.
  • Altını çiz etiketi "< u> < /u>" şeklinde mümkün olmaktadır.
  • Paragraf oluşturma "< p> < /p>" şeklinde yapılmaktadır.
 

İlgili İçerik; SEO Rehberi

 

İlgili İçerik; Yeni Başlayanlar İçin Arama Motoru Optimizasyonu

  

html etiketleri nelerdir

 

HTML ile Site İçi ve Site Dışı Bağlantı Nasıl Oluşturulur?

 

Bir web sayfasında link oluşturma sıkça ihtiyaç duyulan bir durumdur. Bağlantı ağları oluşturma sayfanın değeri ve trafiği açısından da gereklidir. Link vermenin pek çok farklı sebebi bulunmaktadır. Aşağıda birkaçına yer verdik.

 

Html link verme amaçları;

 
  • Site içinde sayfalar arası bağlantı yapmak
  • Menüler arası bağlantılar yapmak
  • Dış site bağlantıları yapmak
  • İç site bağlantıları yapmak
  • Dosya indirme bağlantıları vermek
 

Site içi bağlantı oluşturma: Site içi bağlantı oluşturmada mevcut sayfada kalarak diğer sayfalar arasında gezinti sağlanmaktadır. Link verilecek metin belirlenerek yönlendirilecek diğer sayfanın bağlantısı bu metne verilir ve böylece site içi linkleme işlemi gerçekleştirilir.

 

Site dışı bağlantı oluşturma: Site dışı bağlantı oluştururken site adının baş kısmına https:// ya da http:// ön eki eklenmesi gerekmektedir. Örneğin;

"< a href="https://web sitesi adresi">Web Sitesi Link Bağlantısı< /a>"

  
 

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

E-Ticaret için en doğru altyapı
Hemen Şimdi

E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın

21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!

15 Gün Ücretsiz Deneyin!
<