Harddisk ve depolama konusunda bilgi almak istiyorsanız, HDD ve SSD Nedir? Birbirlerinden Farkları Nelerdir? başlıklı içeriğimiz tam size göre. Hdd nedir, ssd nedir, hdd ssd farkları nelerdir konulu içeriğimizde konunun biraz daha net anlaşılması için ssd hdd karşılaştırma bilgisi de vereceğiz. Dilerseniz önce hdd nedir sorusuna cevap vererek başlayalım.
HDD Nedir? Ne işe Yarar?
Bilgisayarınızı aktif olarak kullanabilmeniz için içinde program ve bilgilerin yüklü olması gerekmektedir. HDD, bir çeşit depolama aygıtıdır ve bilgileri depolar. HDD, bilgisayar depolama birimi olan Hard Disk’in kısaltmasıdır. Hard disk, dönen mil üzerinde bulunan parçalardan oluşur. Bu parçalar, manyetik kaplı plastik ya da metal plakalar ile plakaların altında ve üstünde bulunan okuma yazma kafalarından oluşmaktadır. Bilgisayara kaydedilen veriler, aslında disk üzerindeki manyetik plakalara kaydedilmektedir.
Veri kaydedilmesi, mıknatıslama prensibine göre yapılır. Bunu biraz daha açık anlatmaya çalışalım, bildiğiniz gibi mıknatıs üzerinde iki kutup bulunur. Bu kutuplar 1 ve 0 olarak değerlendirilir. Dolayısı ile, bilgisayara girilen veriler, manyetik ortamda yazılır ve kayıt altına alınır. Elbette bu yazılar dijital kodlar şeklindedir. Kayıt işlemini kolaylaştıran dairesel çizgilere ise track adı verilir. Track, takip anlamına gelmektedir.
HDD nedir sorusuna cevap verirken, hard diskin yapısını da biraz daha açmakta fayda var. HDD, iki veya daha çok plakanın üst üste dizilmesiyle oluşur. Bu plakalar verilerin yazıldığı alanlardır. HDD, bir yandan bu plakaların alt ve üst yüzeylerine verileri kaydederken, diğer yandan, bir kafa ile bu verileri okur.
Bir HDD üzerinde sector adı verilen parçalar da bulunur. Sector, adreslenebilen en küçük parçalara verilen isimdir. Sektörler en fazla 512 byte hacminde veri barındırabilir. HDD ise bu verileri adresler.
İlgili İçerik; E-ticaret Siteleri İçin Performans Değerlendirme Rehberi
Hard Disk (HDD) Çalışma Prensibi Nasıl İşler?
Bütün HDD ler temelde aynı çalışma prensibine sahiptir. Veriler bir ya da daha fazla manyetik plakanın alt ve üst kısımlarına depolanır. Depolanan veriler, kafa adı verilen aygıtlar ile yazılır ve okunur. Bu hareketlerinin sürekliliğini sağlamak için HDD dönen bir yapıya sahiptir.
HDD nin hareket etmesini yani dönmesini sağlayan ise motordur. Tüm işlemleri kontrol kartı adı verilen bir kart kontrol eder. Günümüzde sıradan bir masaüstü bilgisayar, en az 300 GB ve en çok 1TB (terabyte) veri depolar. Byte, en küçük anlamlı depolama ölçüsünü ifade etmek için kullanılan bir kavramdır.
Burada anlamlı kelimesini özellikle kullandık çünkü aslında HDD yapısındaki en küçük birim aslında bit’tir. 8 bit, 1 byte değerini oluşturur ancak bit, veri depolama söz konusu olduğunda, hiçbir anlam ifade etmez. Bu, söz konusu olmayacak kadar küçük bir depolama birimidir. HDD ye gelen veriler ise byte olarak depolanır. Bunu fotoğraftaki saniye ve kare olarak düşünebilirsiniz. Bir kare görüntü 24 saniyeden oluşur ancak 1 saniye, anlaşılmayacak kadar kısa/ küçük bir görüntü parçasına karşılık geldiği için, fotoğrafta da kare kavramı kullanılır.
HDD (Hard Disk) Performansını Belirleyen Özellikler?
HDD performansından bahsederken 3 farklı ölçüte bakılır. HDD nin performans özelliklerini belirleyen bu ölçütler; manyetik plakaların dönüş hızı, verilerin aktarım hızı ve bu verilere erişim süresidir. Daha iyi ifade etmek için şöyle anlatalım; HDD kapasitesini belirleyen şey, üzerinde bulunan manyetik plakaların sayısı ve manyetik plakaların kaydedildiği veri yoğunluğudur.
İşleyişi anlamak için dönüş hızı, veri aktarım hızı ve erişim süresi tanımlarını biraz açalım.
İlgili İçerik; Kohort Analizi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Dönüş Hızı
Adından da anlaşılacağı üzere, dönüş hızı, hard diskin dönme hızıdır. Daha önce de bahsettiğimiz üzere, HDD de bulunan manyetik plakalar motor yardımı ile döner ve bu dönüş hızı ne kadar fazla ise veriler o kadar kolay ve hızlı yazılır. Dönüş hızı RPM kavramı ile ifade edilir. İngilizcedeki Rotate Per Second tanımının kısaltması olan PRM, hard diskin bir dakikadaki dönüş hızı birimini ifade eder.
Veri Aktarım Hızı
HDD nin, bir saniyelik zaman diliminde aktardığı veri miktarına veri aktarım hızı denir. Veri aktarım hızı, kullanılan diskin arabirimine ya da özelliklerine göre değişiklik göstermektedir.
İlgili İçerik; İSS (İnternet Servis Sağlayıcı) Nedir?
Erişim Süresi
Disk üzerinde okuma ve yazma işlevini üstlenen kafaların olduğunundan bahsetmiştik. Herhangi bir noktaya bu kafaların ulaşması için geçen süreye de erişim süresi denir. Erişim süreleri ms, yani milisaniye ile ifade edilir.
HDD nin yapısını ve çalışma prensibini detaylı anlattıktan sonra, SSD nedir sorusuna cevap verelim.
İlgili İçerik; E-ticaret Sitesi Kurmak İçin Gerekenler (2021 Yeni)
SSD Nedir?
SSD, Solid State Drive tanımının kısaltmalarından oluşmuş bir disk çeşididir. Solid State Drive, dilimize katı hal sürücüsü olarak çevrilebilir. SSD lerin hareket edebilir biçimde tasarlanmış olması en önemli özelliğidir. Bu tanımı biraz açalım.
SSD üzerinde herhangi bir mekanik parça yoktur ve SSD diskler, bellek yongaları ile dahili devrelerden oluşur. Hard disklerdeki gibi kafa mekanizmasına sahip olmadığı için çok daha sağlam ve uzun ömürlüdür. Bu yönü ile çokça tercih edilen SSD'ler masaüstü ya da diz üstü bilgisayar donanımlarının vazgeçilmezi haline gelmiştir. Yüksek okuma ve yazma hızına sahip olan SSD'ler sıradan bir İDE diske göre 2 kat daha hızlıdır.
İlgili İçerik; E-ticaret Entegrasyon Modelleri Nelerdir?
HDD ile SSD Arasındaki Farklar Nelerdir?
- HDD diskler veri depolama işlemi için dönen diskler kullanırlar oysa SSD diskler hareketli bir mekanizmaya sahip değildir. Bu anlamda SSD’ler USB bellek cihazlarına benzetilebilir. Her ne kadar SSD’ler daha avantajlı olsa da hem SSD, hem de HDD aynı işi yapmakta, kişisel dosya, veri ya da uygulamalarınıza erişiminizi sağlamaktadır.
- HDD, SSD karşılaştırma söz konusu olduğunda, SSD diskler, HDD disklere göre çok daha hızlıdır. HDD diske sahip olan bir bilgisayar, SDD diske sahip olan bir bilgisayardan çok daha yavaş çalışır. Bu da şu anlama gelir, iş uygulamalarınız, oyunlarınız ya da eğitim modülleriniz daha yavaş açılmaktadır.
- HDD disklerin motor ve hareketli parçalara sahip olduğunu belirtmiştik. Oysa SSD'lerin hiçbir parçası hareketli değildir. Dolayısı ile SSD diskler HDD disklerdeki ani bozulma riski çok daha azdır. Fakat SSD disklerden veri kurtarmak HDD disklere oranla daha zordur.
- SSD disklerin kapasitesi bellidir ve o kapasite kadar veri işleyebilir. Bunun anlamı şudur, SSD diskler optimum kapasiteye geldiklerinde kullanılamazlar. Fakat bu kapasite oldukça geniştir ve normal şartlarda uzun yıllar kullanılabilir.
- HDD diskler farklı parçalardan oluştuğu için daha hassastır. Oysa SSD diskler oynar parçaya sahip değildir ve sarsıntılara karşı daha dayanıklıdır.
Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.
E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın
21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!
15 Gün Ücretsiz Deneyin!