Medya, bilgi aktarmak, belirli verileri depolamak ve yaymak, kitlesel iletişimi sağlamak amacı ile kullanılan araçlara verilen isimdir. Bu amaçları sağlamak için kullanılabilecek medya türleri ise oldukça çeşitlidir.
- Geleneksel medya
- Yeni medya
- Basılı Medya
- Sinema
- Haber Medyası
- Fotoğrafçılık
Yaygın olarak bir bilgiyi aktarmak ve bir iletişim sağlamak için kullanılan medya türleridir. Özellikle medya türleri arasında yer alan geleneksel medya markaların belirli bir iletişim stratejisi yaratabilmeleri için oldukça önemlidir.
Geleneksel Medya Nedir, Geleneksel Medya Hakkında Her Şey adlı bu yazımızda sizleri en çok kullanılan medya türleri arasında yer alan Geleneksel Medya hakkında bilgilendireceğiz. Siz de bu yazımızı inceleyebilir ve Geleneksel Medya hakkında bilgi edinebilirsiniz.
İlgili İçerik; Pazarlama Terimleri Sözlüğü (Mini 2023)
Geleneksel Medya Nedir?
Geleneksel medya televizyon, gazete, radyo ve dergi gibi tek yönlü iletişim sağlayan kitle iletişim araçlarının tümüne verilen isimdir.
- Televizyon
- Radyo
- Gazete
- Dergiler
Geleneksel medyanın kapsamı içerisinde yer almaktadır.
Geleneksel Medya Araçları Nelerdir?
Geleneksel medya araçlarını oluşturan kitle iletişim araçları televizyon, gazete, dergi ve radyolardır.
- Televizyon; Hareketli olan görüntülerin ses ile beraber bir elektrik sinyaline iletildiği ve ardından alıcılarda görüntü ve sese dönüştürüldüğü kitle iletişim aracıdır. Kısacası hareketli görüntülerin elektronik teknolojileri ile uzağa iletildiği araçtır.
- Radyo; Sesin elektrik dalgaları aracılığı ile uzağa iletilmesini sağlayan sisteme verilen isimdir. Radyo istasyonu ise düzenli olarak ses yayımı yapan istasyonlara verilen isimdir.
- Gazete; Tek yönlü iletişim sağlayan kitle iletişim araçları içerisinde yer alan gazete, toplumu ilgilendiren ekonomik, siyasi, spor, kültür vb. konular hakkında bilgi veren basılı yayım araçlarıdır. Günlük, haftalık ya da aylık olarak yayımlanmaktadır.
- Dergi; Tematik bir konu çerçevesinde oluşturulan ve belirli aralıklarla yayımlanan yayınlardır.
Geleneksel medya kapsamında yer alan kitle iletişim araçlarını inceledik. Gelin şimdi Geleneksel Medyanın özelliklerine bir göz atalım.
İlgili İçerik; Pinterest Trafiğinizi Artıracak 7 İpucu
Geleneksel Medyanın Özellikleri
Yaygın kullanılan medya türleri arasında bulunan geleneksel medyanın birçok özelliği bulunmaktadır.
- Maliyet
- İletişim Türü
- Geri Bildirim
- Ölçülebilirlik
- Hedef Kitle
Gibi unsurlar geleneksel medyanın özellikleri arasında yer almaktadır.
Geleneksel Medya’da Maliyet Yüksektir
Geleneksel medya araçları içerisinde yer alan televizyon, radyo, gazete ve dergiler üzerinden bir iletişim stratejisi geliştirmek için profesyonel çalışmalar yapılması gerekmektedir. Bu nedenle hem profesyonel çalışma masrafları hem de kanal, radyo istasyonu, dergi reklamı ve gazete reklamı gibi iletişim türlerinin masrafları bulunmaktadır. Bu sebeple geleneksel medyada maliyetlerin yüksek olduğunu söylemek mümkündür.
İletişim Tek Yönlüdür
Geleneksel medya araçları üzerinden yürütülen iletişim tek yönlüdür. Yani verilen mesaj ve reklamda kullanıcılar ile ikili iletişim kurulamamaktadır. Bu da geleneksel medya araçları üzerinden yapılan pazarlama ve iletişim çalışmalarındaki ölçüle bilirliği olumsuz etkilemektedir.
Geleneksel Medya Araçları Üzerinden Kamuoyu Oluşturabilirsiniz
Kamuoyu, bir sorun ya da konu hakkında kamunun düşünceleri ve kanısına verilen isimdir. Kitle iletişim araçları kurum ve kuruluşlarının bir konu, problem ya da durum hakkında kamuoyu oluşturmalarına yardımcı olmaktadır.
Bilgiler Daha Değerlidir
Yeni medya araçları üzerinden paylaşılan bilgiler göz önünde bulundurulduğunda yeni medyada yararsız ve müstehcen içeriklerin paylaşıldığı herkes tarafından bilinmektedir. Fakat geleneksel medya araçları üzerinden bilgi paylaşımı yaparken müstehcen içerik paylaşımına izin verilmemektedir. Bununla beraber geleneksel medya araçları daha sıkı denetlendiği için yanlış ve yararsız bilgiye ulaşma ihtimalinin düşük olduğunu söylemek mümkündür.
İletişim İnteraktif Değildir
Gelenek medya ile tek yönlü iletişim sağlandığı için interaktif yani etkileşimli bir iletişim kurulabilmesi mümkün değildir. Markalar geleneksel medya araçları ile yalnızca hedef kitlelerinde yer alan kişilere ulaşabilmektedir fakat verdikleri mesaj hakkında hedef kitleden geri dönüt alamamaktadır.
İlgili İçerik; YouTube Reklamları ile Abone Sayısı Arttırma
Farklı Türden İçerikler Bir Arada Kullanılmaz
Bir bilgiyi aktarmak ve bu bilgi üzerinden iletişim kurabilmek için fotoğraf, ses, yazılı metinler kullanılmaktadır. Fakat geleneksel medyada farklı türden içerikleri bir arada kullanmak mümkün değildir. Yalnızca televizyon üzerinden fotoğraf, ses ve yazılı metinlerin kullanıldığı bir iletişim yürütmek mümkündür. Gazete ve dergiler üzerinden ise yazılı metin ve fotoğraflar ile iletişim yürütülebilmektedir. Kısacası geleneksel medya kapsamı farklı içerikleri bir arada kullanabileceğiniz araçlar değildir.
Hedef Kitleye İletişimde Sınırlılık Vardır
Yeni medya araçları üzerinden iletişim yürüten işletmeler hedef kitlelerinde yer alan kişilere ulaşabilmek için dijital pazarlama stratejileri geliştirebilmektedir ve daha az reklam bütçesi ile işletmeler hedef kitlelerinde bulunan kişilere ulaşabilmektedir.
Yeni medya araçları ortaya çıktığından beri geleneksel medyanın kullanımı oldukça düşmüştür. Örneğin insanlar daha çok gazete satın almak yerine haber siteleri üzerinden gündemi takip etmektedir. Bu durumlar her geleneksel medya aracında karşımıza çıkan bir durum olduğu için geleneksel medya ile markaların hedef kitlelerine ulaşması sınırlıdır.
İlgili İçerik; Müşterileri Satın Almaya İkna Etmenin 6 Yolu
Bilgileri Değiştirmek Oldukça Zordur
Bilgi paylaşımı için geleneksel medya araçları tercih edildiğinde markaların yanlış bilgiyi değiştirme şansı neredeyse sıfırdır ve bilgiyi değiştirmek için harcayacakları tutarlar oldukça fazladır.
Geleneksel Medya Ve Sosyal Medya Arasındaki Farklar
Geleneksel medya araçları gazete, film, radyo ve dergi gibi araçlar iken sosyal medya araçları ise oldukça geniş araçlardır. Örneğin; haber siteleri, web siteleri, sosyal medya platformları vb. birçok platform sosyal medya platformları olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle hem iletişimin yönü değiştiği hem de araçlarda farklılıklar yaşandığı için geleneksel medya ve sosyal medya arasında birçok farkın olduğunu söylemek mümkündür.
- Geleneksel medya ve sosyal medya arasındaki en büyük fark iletişim kurulan araçlardır. Geleneksel medyada TV, radyo, dergi ve gazete yer alırken sosyal medyada facebook, Instagram, Linkedin gibi sosyal ağlar, blog siteleri, forumlar, dijital ansiklopediler, mobil sosyal platformlar bulunmaktadır.
- Sosyal medya araçları ile çift yönlü interaktif bir iletişim kurulabilirken geleneksel medya araçları ile tek yönlü interaktif olmayan iletişim kurulabilmektedir.
- Sosyal medyada yürütülen iletişimde maliyetler oldukça düşüktür fakat geleneksel medyada maliyetler yüksektir.
- Geleneksel medya ve sosyal medya arasındaki farklardan bir diğeri de bilginin değiştirilebilirliğidir. Geleneksel medyada yanlış bilgi değiştirilemezken sosyal medyada yanlış bilginin değiştirilmesi oldukça kolaydır.
- Sosyal medya ile markalar ve kurumlar hedef kitlelerinde yer alan kişilere daha hızlı ulaşabilir fakat geleneksel medyada hedef kitleye ulaşmak sınırlıdır.
- Sosyal medya markaların hedef kitlelerinde yer alan kişilerde nasıl bir izlenim yarattığını ölçmelerine izin verirken geleneksel medyada hedef kitlede yaratılan etki gözlemlenememektedir.
- Sosyal medyada hedef kitleye birey olarak yaklaşılırken geleneksel medyada ise hedef kitle daha çok tüketicidir.
Geleneksel medya ve sosyal medya arasındaki farklar bunlardır. Siz de pazarlama iletişiminizi hangi medya araçları üzerinden yürüteceğinizi bunları göz önünde bulundurarak belirleyebilirsiniz.
İlgili İçerik; Sosyal Medya Pazarlama
Dijital Stratejilerinizi Ticimax ile Geliştirin
Ticimax e-ticaret alt yapılarını kullanarak sizler de markanıza ait bir e-ticaret sitesi açın. Ticimax e-ticaret paketlerinde yer alan Insta Shop, Insta Story, Facebook Shop, canlı destek araçları gibi dijital pazarlama özellikleri ve modüllerini kullanın. Böylece markanıza ait dijital pazarlama stratejinizi hızlı bir şekilde geliştirme fırsatı yakalayın.
Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.
E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın
21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!
15 Gün Ücretsiz Deneyin!