Güvenlik duvarı anlamına gelen firewall, gelen ve giden ağ trafiğini izleyen ve tanımlanmış bir dizi güvenlik kuralına göre belirli trafiğe izin verip vermeyeceğine karar veren bir ağ güvenlik aygıtıdır. Aşağıda firewall ne demek firewall nasıl kurulur gibi konularda bilgi sahibi olabilirsiniz.

 

Firewall (Güvenlik Duvarı) Nedir, Nasıl Çalışır ve Neden Önemlidir?

 

Firewall Ne Demek?

 

Firewall nedir denildiğinde Türkçe ifadeyle güvenlik duvarı anlamına gelen firewall en özet tabiriyle bir ağ güvenlik aygıtıdır. Güvenlik duvarı 25 yılı aşkın bir süredir ağ güvenliğinde ilk savunma hattı olmuştur.

 

İnternet gibi güvenilen ve güvenilmeyen dış ağlar arasında güvenli ve kontrollü iç ağlar oluşturan güvenlik duvarı; donanım, yazılım veya her ikisini de içeren bir sistemdir.

 

Güvenlik duvarları, bir kuruluşun etkili güvenlik savunmalarındaki çok sayıda önemli katmandan yalnızca birini oluşturur, ancak bunlar asla gözden kaçırılmaması gereken temel bileşenlerdir.

 

İlgili İçerik; KVKK ve E-ticaret Hukuku Rehberi (2021)

 

İlgili İçerik; 3D Secure Nedir? Sanal Mağazalar İçin Neden Önemli?

 

Firewall (Güvenlik Duvarı) Nedir

 

Firewall Ne İşe Yarar?

 

Firewall nasıl kurulur ya da firewall ne işe yarar gibi konular da meraklıları tarafından araştırılan konulardandır. Güvenlik duvarlarının birçok işletim sistemi ve antivirüs çözümüyle birlikte geldiği doğru olsa da çoğu zaman işletmelerin ihtiyaçlarını karşılamıyorlar.

 

Bu nedenle, kuruluşların seçenekleri tartması ve daha fazla koruma sağlayan daha kapsamlı güvenlik duvarı çözümleri düşünmesi gerekir.

 

Güvenlik duvarı ne demek dediğimizde yukarıda da bahsettiğimiz gibi bir bilgisayar ağına veya ağından yetkisiz erişimi önlemek için tasarlanmış bir güvenlik sistemidir.

 
  • Güvenlik duvarları erişimi olmayan internet kullanıcılarının internete bağlı özel ağlar veya intranetlerle arayüz oluşturmamasını sağlamak için kullanılır.
  • Bir ağ veya bilgisayar ile internet gibi farklı bir ağ arasına bir güvenlik duvarı yerleştirilir. Bilgisayara veya ağa gelen ve giden ağ trafiğini kontrol eder.
  • Güvenlik duvarınız yoksa, hemen hemen her veri bilgisayarınızdan veya ağınızdan çıkabilir ve hemen hemen her birey veya program içeri girebilir.
 

İlgili İçerik; E-ticarette Güvenli Ödeme Sistemleri Hakkında 3 Önemli Başlık

 

Firewall (Güvenlik Duvarı) Ne İşe Yarar

 

Neden Bir Firewall’a İhtiyacımız Var?

 

Güvenlik duvarları, özellikle Yeni Nesil Güvenlik Duvarları, kötü amaçlı yazılımları ve uygulama katmanı saldırılarını engellemeye odaklanır. Entegre bir saldırı önleme sistemi (IPS) ile birlikte, bu Yeni Nesil Güvenlik Duvarları, tüm ağdaki saldırıları tespit etmek ve bunlarla mücadele etmek için hızlı ve sorunsuz bir şekilde tepki verebilir.

 

Firewall, ağınızı daha iyi korumak için önceden belirlenmiş ilkelere göre hareket edebilir ve kötü amaçlı yazılım gibi istilacı veya şüpheli etkinlikleri tespit edip kapatmak için hızlı değerlendirmeler yapabilir.

 

Güvenlik altyapınız için bir güvenlik duvarından yararlanarak, gelen ve giden trafiğe izin vermek veya engellemek için ağınızı belirli politikalarla kurarsınız.

 
İlgili İçerik; E-ticarette Fraud (Sahtecilik) Hakkında Bilmeniz Gerekenler 



Firewall (Güvenlik Duvarı) Neden İhtiyaç Gereğidir

 

Güvenlik Duvarı Kapatma Nedir?

 

Güvenlik duvarı kapatma ise kurum güvenliğini sağlayan ve güvenlik duvarı amacıyla çalışan bilgisayarlar olduğu gibi kendi bilgisayarlarımızda güvenlik duvarı amacıyla çalışan güvenlik duvarı yazılımları vardır. Bu yazılımlar işletim sistemi ile birlikte bilgisayarımıza otomatik olarak kurulur.

 

Bilgisayarlarımızı dışardan erişim sağlamak gerektiğinde bu güvenlik duvarı yazılımı bu erişimleri güvenlik sebebiyle engeller. Bu erişimlere izin vermek için güvenlik duvarı yazılımını kapatmak ya da özel izin vermek gerekebilir. Buna güvenlik duvarı kapatma denir.

 

İlgili İçerik; E-Ticaret Yazılımı Nedir?

 

İlgili İçerik; İnternetten Satış Nasıl Yapılır? Bilmeniz Gerekenler (2021 Yeni)

 

Güvenlik Duvarı Kapatma Nedir

 

Güvenlik Duvarı Türleri Nelerdir?

 

Pek çok farklı güvenlik duvarı türü bulunmaktadır. Bunlardan birkaçına aşağıda yer verdik.

 

Paket filtreleme: Gelen ve giden paketleri analiz ederek, kaynağın ve hedefin IP adresine bağlı olarak paketin geçip geçmeyeceğini kontrol etmektir. Paket filtreleme, ağ güvenliğinin temel yapı taşıdır. İnternet paketi içerisinde derinleme analiz yapılmadan, noktadan noktaya erişim isteğe göre kontrol altına alınabilir.

 

Örneğin; şirket firewall’umuza internet network’unden kimse erişim sağlayamasın fakat şirketimizden internet network’une doğru TCP 80/443 portundan tüm kullanıcılarımız erişim sağlayabilsin gibi.

 

Proxy Servisi: Bu firewall ne işe yarar dediğimizde uygulama katmanında çalışır. Firewall üzerinden geçen mesajları filtreleyerek erişim kontrol altına alınabilir. Bu firewall’un yeteneğine göre kategori bazlı da olabilir. Örneğin sosyal medya kategorisine kullanıcılar erişim sağlayamasın gibi.

 

Durum denetimi (Stateful inspection): Durum denetimi (dinamik paket filtreleme olarak da bilinir) terimi, seçkin bir güvenlik duvarı teknolojisini ifade eder.

 

Durum denetimi;

 
  • Bir ağdaki aktif bağlantıları izlemeyi amaçlar.
  • Durum denetimi süreci, aktif bağlantılarla ilgili bilgileri kullanarak firewall üzerinden hangi ağ paketlerine izin verilmesi gerektiğini belirler.
  • Durum denetimi, her bağlantının kaydını tutar ve geçerli olup olmadıklarını sürekli olarak kontrol eder. Bu yüzden öncekilerden daha iyi bir koruma sunar.
 

Yeni Nesil Güvenlik Duvarı (NGFW): Geleneksel bir güvenlik duvarı, ağ trafiğinin durum bilgisine bağlı olarak incelenmesini sağlar. Durum, bağlantı noktası ve protokole göre trafiğe izin verir veya trafiği engeller ve yönetici tarafından tanımlanan kurallara göre trafiği filtreler.

 

Yeni nesil güvenlik duvarı (NGFW) bunu ve çok daha fazlasını yapar. Erişim kontrolüne ek olarak, NGFW'ler gelişmiş kötü amaçlı yazılım ve uygulama katmanı saldırıları gibi modern tehditleri engelleyebilir.

 

Yeni nesil bir güvenlik duvarı özellikleri

 
  • Durum denetimi gibi standart güvenlik duvarı yetenekleri
  • Entegre izinsiz girişi önleme
  • Riskli uygulamaları görmek ve engellemek için uygulama farkındalığı ve kontrolü
  • Tehdit istihbaratı kaynakları
  • Gelecekteki bilgi akışlarını içerecek şekilde yükseltme yolları
  • Gelişen güvenlik tehditlerine yönelik teknikler
 

Güvenlik Duvarı Türleri Nelerdir

 

Firewall’un İşlevleri Nelerdir?

 

Güvenlik duvarları, Ağ Adresi Çevirisi (NAT- Network Address Translation) ve Sanal Özel Ağ (VPN-Virtual Private Network) gibi temel ağ seviyesi işlevlerini de gerçekleştirir.

 

Firewall (Güvenlik Duvarı) İşlevleri Nelerdir

 

NAT Nedir?

 

Ağ Adresi Çevirisi, RFC 1918'de tanımlandığı gibi, "özel adres aralığında" olabilecek dahili istemci veya sunucu IP adreslerini bir genel IP adresine gizler veya çevirir. Yani şirket içerisindeki local IP adresli tüm sunucu ve istemcilerimiz internete tek bir public IP üzerinden çıkabilir.

 

Bu durumda şirket tek bir static public IP satın alıp kullanabilir. Korunan cihazların adreslerini gizlemek, sınırlı sayıda IPv4 adresini korur ve IP adreslerinin internetten gizlenmesi ağ keşiflerine karşı bir savunmadır.

 
İlgili İçerik; ISO Belgeleri ile Ticimax Kalitesi Tescillendi

İlgili İçerik; Güven Damgası Nedir? 




 

VPN Nedir?

 

Sanal özel ağ (VPN), genel bir internet bağlantısından özel bir ağ oluşturarak size çevrimiçi gizlilik ve anonimlik sağlar. VPN'ler internet protokolü (IP) adresinizi maskeler, böylece çevrimiçi eylemleriniz neredeyse izlenemez olur.

 

En önemlisi, VPN hizmetleri, güvenli bir Wi-Fi etkin noktasından bile daha fazla gizlilik sağlamak için güvenli ve şifreli bağlantılar kurar.

 

Son zamanlarda evden çalışan kullanıcı sayısının artmasından dolayı VPN kullanımı oldukça yaygınlaşmıştır. VPN sayesinde evlerinden yani ofis dışından çalışan kullanıcılar şirket firewall’larına VPN ile bağlanırlar. Bu sayede sanki şirketteymiş gibi şirket networküne bağlanmış olurlar. Şirket içerisindeki ortak alanları, hatta şirket yazıcılarını dahi kullanabilir hale gelirler.

 

Kurumlar evden çalışma sürecinde çalışanlarının mesai saatleri içerisinde ofise bağlanmalarını istemektedir. Bu sayede kullanıcıların çalışma sürelerini ölçebildikleri gibi asıl amaç internet güvenliğini sağlamaktır.

 

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

E-Ticaret için en doğru altyapı
Hemen Şimdi

E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın

21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!

15 Gün Ücretsiz Deneyin!
<